Šta je novo?

utišavanje računara

hellboy

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2005
Poena
304
ranije sam uz vašu pomoć došao do izbora neke fine konfiguracije od koje sam tražio pouzdanost i tih rad... e sad, on je i više nego odličan što se performansi i mojih očekivanja tiče, ali jedna druga stvar me jako iritira... jako je bučan, tj. mnooooogo se ,bre, vrte ovi ventilatori :)
zanima me da li postoji neki način da utišam taj zvuk jer mi se čini da se vrte u prazno (bar kuler na cpu) pošto mi je temperatura procesora oko 34-5 stepeni
pokušavao sam sa nekim programčićima koje sam našao ovde po forumu ali ništa nije bilo uspešno, a iskreno, nisam hteo mnogo da se igram sa stvarima u koje nisam upućen.
cela konfiguracija mi se nalazi u profilu pa mislim da nema potrebe da kopiram ovde.
btw, ne mogu tačno da odredim, ali ja sumnjam da je napajanje glavni krivac :S :)
nadam se da sam bio dovoljno jasan iako sam se rasplinuo i više nego potrebno :D hvala unapred :)

Možeš sigurno bar malo da smanjiš buku. Sve dalje zavisi da li si spreman da dodatno ulažeš, razne su kombinacije (tiši ventilatori, kontroler obrtaja, možda zamena kulera...) i koliko daleko hoćeš da ideš (otvaranje napajanja, lemljenje, vešanje hard diska na pertle, gume... :D).
Ovo sve kažem uopšteno pošto ne pratim hardver, ne znam za tvoj konkretan slučaj, bezbedne cpu temperature, koliko se to napajanje greje, ne znam ni koliko i kakvih ventilatora imaš u kućištu, imaš li na čipset-u i grafičkoj... Neko će ti već dati konkretan savet.
Za početak utvrdi šta je koliko bučno. Zaustavi ventilatore na trenutak pa ih pusti naizmenično jedan po jedan. Ventilator u napajanju ako je osmica, verovatno se može prevezati na 5 volti bez da se napajanje značajnije greje. Ako je 12 cm ne znam koliko je bezbedno jer neće sve 12-tice i neće uvek da se startuju na 5V. S ventom od cpu kulera isto može nešto da se uradi jer ti je niska temperatura, uspori softverski ili hardverski, preveže na molex ili na neki kontroler obrtaja, zameni...
Ja sam zarad tišine sve izmodovao i iznabudživao a procesor nek se kuva :) dok je ispod 50 stepeni baš me briga.

pazi, ne bih baš želeo da razbušim ceo komp samo zbog toga (što ne znači da mi buka odgovara :))
imao sam u vidu neki software ili možda neko podešavanje u biosu koje bi malo utišalo to, jer realno, ima prostora da se kuleru oduzme malo obrtaja.
ne bih želeo da kupujem novi kuler ili bilo šta jer kao što sam pomenuo, dok sam sklapao ovu konfiguraciju jedan od uslova je bio da bude tih tako da mislim da to još može nekako da se optimizuje, samo što meni fali znanja i iskustva u toj oblasti :(

tisina kosta

Za procesor, vidim da podržava Cool'n'Quiet pa uključi ako već nije. Probaj, nađi u biosu negde, samo nisam siguran da li ćeš morati i da skineš dodatni drajver sa AMD sajta.
Za napajanje ne znam da li ti ima fiksan ili promenljiv broj obrtaja u zavisnosti od opterećenja. U svakom slučaju ne možeš ništa softverski, za obaranje broja obrtaja se treba otvoriti i prelemiti ili spojiti ventilator na molex preko nekog adaptera ili kontrolera. Ako se dosta čuje ja bi to definitivno uradio. Meni se kinezi slabo greju i opušteno rade sa osmicom oborenom na 5 volti.
Mada vidim da je to 12tica, pa verujem da ti ipak većina buke dolazi iz cpu kulera, ili grafičke. Ne reče imaš li i na čipset-u mali vent? Manji ventilatori su po pravilu bučniji zbog većeg broja obrtaja i stvaraju neprijatne zvuke dok veći prave mnogo prihvatljivijii huk. Moraš utvrditi šta je najbučnije pa odatle krenuti redom.

ma da kosta, 1 wd sprej, 1 kolomast, noz, izolir traka... sigurno jedno 200din za 5000 ventilatora...
malo guglaj imas milion tutorijala kako utisati vent, 5v, 7v, podmazivanje, speedfan itd...

sto bi neko podmazivao nov ventilator?

Sporije se ventilator vrti ako ga prethodno umocis u tovatnu mast :D

Moja mashina iz potpisa ima 2x14cm, 4x12cm i jednu 8-icu. Prvo shto sam uradio je da sam skinuo vent sa bochne stranice i stavio ga na dno kucishta, uz obavezan kevina-pocepana-charapa mod da ne bi zatrpao komponente prashinom. Na "krovu" su 2x14cm, pozadi 12-ica, i iza backplate-a matichne jedna tanka osmica, koja je i najbuchnija, tj najvishe iritira frekvencija koju proizvodi. E sad, Vendetta2 uopshte nije tiha na 1200rpm, ali sam podesio u BIOS-u silent q-fan, i kad je komp ne radi nishta, gasi se i Vendetta. Svi ostali ventilatori su nakacheni na Zalman mfc1+, a napajanje Zalmana moze da se ugasi na prekidach koji sam ugradio pozadi. Jedino je napajanje prepushteno samo sebi, ali je prihvatljivo tiho jer moja konfa malo troshi, i josh sam ubo model koji ne pishti. Ukratko, kad su svi ventovi oko 400rpm, 8-ica i Vendetta ugasheni, ja sam zadovoljan, jer najtisha muzika pokrije huk.

Ja pokusavam da utisam komp ali ne ide :( Vent na CPU-u, zadnji i prednji vent sam utisao, ali grafa je samo jos glasnija kad oborim brzinu na 25% u rivi (inace se vrti na 47%). Dodje mi da je upoznam sa cekicem :D

aaaaaaaaa ne verujem!!!!!!!
upravo sam iskucao text i pošto sam pomerao kućište, pomeri se kabl za net i sad moram opet da pišem!
elem, kao što rekoh, sada sam otvorio stranu i pokušao da zaustavim na 1 sec vent na graf i i vendetu. na grafičkoj kao i da ga nisam zaustavio, tj buka je i dalje bila velika, a kada sam zaustavio vendetu, buka se smanjila, ali je tada kuler na napajanju baš dominirao, tj baš jako se čuo. znači, verovatno je on najveći problem, jer i ako uspem da smanjim brzinu na kuleru, opet će napajanje biti bučno...
inače, cool'n'quiet trenutno nemam instaliran jer sam skoro ponovo dizao sistem, ali i ranije kada sam ga imao kao da nije radio, tj uopšte nije smanjivao broj obrtaja kulera...
inače, hvala svima na pomoći, slobodno i dalje pišite svoja mišljenja i predloge, a ja ću sada malo da proguglam pa se javljam :)))

pa kupi za vendetu recimo scythe ili noctua ventilator

pa ako si hteo tiho napajanje sto si uzimao LCP?

TAGAN

samo toliko , ja imam jedan od 720 W znaci ne cuje se uopste poz.

Preporuchio mu laca12, hehe. Ili je samo chitao njegove postove, a zanemario tudja mishljenja.

hehe, iskreno, ne znam ni ko je to niti sam čitao njegove postove :)
to napajanje mi je sa starog kompa jer mi je tada još crklo pa sam na bum uzeo lcp... nisam se uopšte ni raspitivao... znači, ispalio sam se... :S:

Nisi se ispalio ako te napajanje dobro služi, a utišavanje je jednostavno izvesti stavljanjem 12tice sa manjim brojem obrtaja ili usporavanjem sadašnje. Samo ne znam da li hoćeš da otvaraš napajanje ako je u garanciji. Ako hoćeš da je sve tiho po defaultu onda tišina košta jer plaćaš proizvođačima za njihov marketing i hardver sa nabudženim šarenim kutijama i silent natpisima. Kada se dohvatiš alata onda je dosta jeftinije.
A nema tog kompa koji se ne čuje uopšte samo svako ima različit prag tolerancije. HDD se u idle čuje itekako a da ne govorimo o ventilatorima ma kakvi bili. Meni je recimo standardan 8cm ventilator oboren na 5v neprihvatljiv jer ga opet čujem. Tek sa Cooler Master "silent" ventom sam zadovoljan, ali samo pošto se spusti na 5v jer na default 1800 rpm nije ni blizu silent. Neko će reći "a pa onda ništa ne duva", ali zato sam stavio dva komada na kinesko napajanje, jedan uvlači jedan izbacuje i ono tako radi dve godine i ne pregreva se - mlako je. Tako da samo treba da staviš Noctua 12ticu sa ulna, ili postojeći prelemiš na 5V uz oprez. Ja sam za CPU sklopio kuler od Thermaltake Volcano 7+ tela (heatsink) i na to skarabudžio NF-P12 sa ulna na 900 obrtaja i nikako nije bešumno, itakako ga čujem ali bez većih ulaganja ne može bolje pošto je overclockovano i osmica ne može da ohladi. Jedina prava stvar je pasivni hladnjak pa neka ne mogu da zatvorim kućište, i tako je otvoreno i visi mi na zidu pa bi imao lep pogled :). Želja mi je bila Sonic Tower, ali u to vreme je bio dosta skup, a polovan nije bilo šanse naći. Nedavno sam video da je neko na benchu prodavao, baš sam bio u iskušenju :D.
Može li on na neke novije sockete, pošto je komp zreo za upgrade?

Ako je nešto za ceniti kod brend mašina to je njihova tišina. Na tavanu imam dva Compaq računara iz Slot 1 perioda i zimi su nečujni, a leti preko dana urlaju, što znači da imaju kontrolu broja obrtaja ventilatora za sve ventove, a naši "kinezi" ni dan danas (posle 10 godina) nemaju kontrolu na svim ventilatorima, već najčešće samo na jednom ili u najboljem slučaju na dva venta.

Ja lično sam u skoro svim računarima koje imam ventilatore vezao na 7V i time osetno utišao računare, a kolko tolko zadržao protok vazduha u kućištu. Glavobolju mi je pravilo mATX KME kućište koje je skučeno i zato ima baš loš airflow, pa ventovi moraju da se "deru". Sva sreća te sam njega zamenio za punokrvno KME ATX kućište i sa dva venta (jedan napred, a drugi na napajnju) vezanih na 7V je skoro pa nečujno, čuje se jednio HDD. Razmišljao sam da i njega vežem na 7V i time mu smanjim broj obrtaja sa 7200 na 5400 i usput smanjim nivo buke. :d

Nisi se ispalio ako te napajanje dobro služi, a utišavanje je jednostavno izvesti stavljanjem 12tice sa manjim brojem obrtaja ili usporavanjem sadašnje. Samo ne znam da li hoćeš da otvaraš napajanje ako je u garanciji. Ako hoćeš da je sve tiho po defaultu onda tišina košta jer plaćaš proizvođačima za njihov marketing i hardver sa nabudženim šarenim kutijama i silent natpisima. Kada se dohvatiš alata onda je dosta jeftinije.

Ja stavio Scythe S-FLEX od 1600 RPM u napajanje. Posto napajanje ima regulaciju brzine, scythe je mnogo sporiji od tih 1600 RPM i skoro pa je apsolutno necujan. Od njega je hard koji radi u idle znatno bucniji. Ko ima para za takav vent (a opet je jeftiniji od noctue), eto preporuke :)

@beagle: koliko je sad napajanje tishe nego pre?

WTF!? vi čujete hard kako radi!? :D da mi ovi hardovi nisu u raspadu i ne krljaju kad nešto rade, ne bih ni znao da su tu :D
Gadjan, svaka tebi čast na tim modifikacijama, ali, iskreno ja nemam hrabrosti da prepvaljam bilo šta jer sam siguran da bi se to završilo jako kobno po moj džep :p
znači, donekle bih problem rešio kupovinom noctua ventilatora?

meni je seagate od 500GB trenutno izbacen iz racunara jer sam nocu cuo kako vibrira, nije strasno ali nervira. sada je unutra f3 od 1TB i nema nikakvih zvukova :)

samo toliko , ja imam jedan od 720 W znaci ne cuje se uopste poz.
koliko ja znam Tagan nema fanless napajanja, tako da bas i nije istina da se ne cuje, cim ima ventilator (koji radi) mora da se cuje (osim ako se ne vrti da 50rpm, cisto sumnjam)

@beagle: koliko je sad napajanje tishe nego pre?

Na pragu cujnosti. Na metar udaljenosti nema sanse da cujes napajanje. Kad gurnem glavu u kuciste, cuje se vrlo tiho zujanje, ali daleko od toga da je to neka buka. Kao sto rekoh, hard kad ne radi nista se vise cuje od napajanja.

uz pomoć speedfan-a sam smanjio rpm na vendeti, i sada se on skoro i ne čuje, samo se čuje napajanje... nadam se da će kupovina drugog ventilatora to srediti...
evo kako to sada izgleda u speedfan-u:

samo me zanima da li je moguće da se to podesi da pri boot-u on sam stavi na 70% ili ja stalno moram sam da podešavam?

WTF!? vi čujete hard kako radi!?
Naravno da čujemo :D i to ume baš da nervira. Mene ne zato što je baš bučno već zato što ništa ne možeš da uradiš. Uključim AAM i nema krljanja ali idle zvuk se mora čuti. Polako, čućeš i ti ;) sada naravno da ne primećuješ jer imaš tri ventilatora unutra. Ali kad središ ventove hdd postaje dominantan, tj kad ga budeš čuo, znači da si odradio dobro ono što si mogao ;).
Kod mene je bio slučaj: kineska osmica u psu i brza šestica (box) na cpu, to je šuštalo samo tako. Jednom sam radi probe zaustavio oba na kratko i tada je sve počelo, bilo je "wow kada bi ovako moglo biti uvek", dok je drug reko "bezveze, sad mi je trip, ne znam ni da li radi, treba lepo da se čuje" :D. Posle sam stavio neki jeftin kuler sa osmicom, ali nije bilo zadovoljavajuće pa sam budžio ovo sadašnje. Jedino mi se ne sviđa što ovaj f3 malo piskavo ciči i vibrira u idle, a maxtor je samo ultra tiho šuštao.
Da, Noctua ili Scythe bi trebali biti tiši od tog što imaš ako se baš tako čuje kao što kažeš, samo pošto ćeš svakako otvarati napajanje, ne moraš još da kupuješ, možeš prvo da probaš da ga vežeš na molex na 7 ili 5 volti i prođeš bez ulaganja.

Uključim AAM i nema krljanja ali idle zvuk se mora čuti.

mali off, ali bi mi bilo od pomoći ako bi malo pojasnio kako bre nema krljanja? :)
maxtor mi je star pa i razumem, ali wd je posle samo nekoliko meseci počeo da krči pa me jako iritira, ali sam mislio da za to nema leka :sceptic:

Da, Noctua ili Scythe bi trebali biti tiši od tog što imaš ako se baš tako čuje kao što kažeš, samo pošto ćeš svakako otvarati napajanje, ne moraš još da kupuješ, možeš prvo da probaš da ga vežeš na molex na 7 ili 5 volti i prođeš bez ulaganja.

možda malo *****sko pitanje, ali šta je molex i kako i šta bi tu ja trebalo da vežem? :S: možda ipak ne bi trebalo da se ja igram sa tim? :crash: :d

EDIT: google čini čuda :) našao sam sve oko aam...
EDIT2: sorry što smaram sa ovim editovanjem :) upravo sam video da je aam na oba harda uključem... tako bar kaže programčić hdd scan...

Poslednja izmena:
Pa ako je aam uključen, onda je to to, ostaje ti jedino:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=202092
Molex je onaj četvoropinski konektor za napajanje ata diskova i optike. Crne su masa, crvena je 5 a žuta 12 volti. Odlemiš ventilator (jednostavno, samo dve žice) i naguraš ih u molex:
masa i žuta = 12 V
masa i crvena = 5 V
crvena i žuta = 7 V
Staviš na 7 pa ako is zadovoljan ostavi tako, jer već rekoh nije sigurno da će na 5 uvek da startuje (kako koji ventilator i kako kad).
Sve to tako može i da se zalemi na samoj ploči napajanja, ali bolje izvedi napolje na molex da možeš da ubrzaš ako treba (možda će trebati na leto ;))

Nazad
Vrh Dno