Da li je neko skinuo demo verziju, kakvi su utisci, itd ...
postovacu jedan opsirni tekst koji sam pisao na jednom forumu (http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=2628)
nemam zivaca da ga korigujem i skracujem, pa ko zeli neka ga slobodno preskoci i napise svoje misljenje o igrici itd ..
)
....
Toliko od mene ...
postovacu jedan opsirni tekst koji sam pisao na jednom forumu (http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=2628)
nemam zivaca da ga korigujem i skracujem, pa ko zeli neka ga slobodno preskoci i napise svoje misljenje o igrici itd ..
Hmmmm...
Skinuo .. igrao .....
Odlican je ... stvarno ..
Samo u njemu vidim cisti q3))
Dakle ...
Prvo sam probao u 1024x768 32bit, sve moguce setovano na high ili normal (posto u nekim settingsima normal je "najjace")
Ukljucene jos dodatne trice i kucine (extra ovo, extra ono, ultra high textures itd, kako vec programeri vole da nazivaju silne optionse)...
Igrao sam .. i ide poprilicno glatko .. samo zavisi od situacije ..
Dakle ... u gore navedenim settingsima islo je solidno, dok se ne zakuha .. kad se skupi npr. 5 botova i pocnemo se dekati zna i trznuti, malo uspori itd ...
Onda sam spustio rezoluciju na 800x600 32bit i islo je bolje .. trznulo mi je par puta ali samo kad sam bio host u multiplayer modu...
Kasnije sam pokrenuo i njegov benchmark i evo rezultata:
1024x768
flyby= 54.4
botmatch= 23.3
800x600
flyby= 80.5
botmatch= 30.56
(flyby, kamera samo kruzi i leti kroz dve osnove (DM i TDM) mape)
(botmatch, botovi se napucavaju u istim mapama)
Zakljucak je, da se moze igrati i na slabijim GPU-ovima .. (kod mene je GFII GTS u pro izvedbi...) samo treba smanjiti detalje textura, iskljuciti neke opcijice koje samo uticu na ultra sjajne texture, odbijanje svjetlosti itd... to ionako niko ne gleda dok igra, jer naglasak je na igri a ne na bojama i kvalitetu) mislim da bi 800X600 pri 16bit paleti boja bilo prihvatljivo za vecinu, naravno sa iskljucenim, gore navedenim, detaljima .. Ako ni to ne sljaka, mora sljakati na 640x480...
Sta je novo u UT2k3 ..
Pa.. sve je novo![]()
Pucaljke su redizajnirane, grafika takodje, zvuk (koji je poprilicno dobar) ko je igrao UT malo sta moze naci zajednicko .. osim koncepcije pojedinih pucaljki koje su zadrzale svoje funkcije)
Iako se ponavljam, UT2k3 stvarno lici na q3, cini mi se da je malo fluidnija pa i brza tj. dinamicnija. Nije kao UT sa malim likovima i bez nekih detalja, sad stvarno sve bolje izgleda, likovi su malo krupniji a o detaljima da ne govorimo ..
Ima i novih pucaklji, a neke su i izbacene... Npr tu je sada Snajper u vidu lightning gun-a .. tj. puca koja radi na fazonu visikog napona .. ima zoom kao i snajper ali je malo redizajniran (okolo zamuti a u sredini ima kao neka vrsta vizira u kojem se vidi zumiranoto je i bolje nego kod obicnog UT-a.. kad zumiras sve zivo i kristalno cisto i pri najvecem zoom-u
.. Dobra stvar kod "novog" snajpera je to sto postoji pauza (za skupljanje napona) izmedju pucanja, tako da nece vise biti onih silnih rafala iz snajpera po principu "valjda cu ga iz desete klepiti u glavu" .. I sto je najbitnije ovaj snajp ostavlja trag .. tj. vidi se kad puca kao "leti" naboj elektriciteta, pa se moze lako utvrditi gdje se ustekao kamper...
Sta je sa bacacem diska ... pa koliko ja vidim nema ga .. vjerovatno je i izbacen (glupo bi bilo da ga u demo-u nema, a ni na listi pucaklji.
Za ljubitelje Pistolja, odn. dual boot verzije pistolja) ima samo poruka da se ne razocaraju, jer tu je assault rifle umjesto njih (bice opisan u toku teksta), znaci good bye "dobri stari" ...
) s jedne strane - steta, s druge - mozda je i bolje ovako ...
![]()
Shock rifle je pretrpio male promjene ... mlaz je tanji, drugacije izgleda puca totalno... a sekundarno pucanje je bolje odradjeno.. sad ide simpaticna kugla plazme (ili sta je vec) koja standardno pogodivsi metu pravi poprilican damage a moze se pogoditi i primarnim pucanjem oslobodivsi tako "haos") hehe, tj. eksploziju sirokog radijusa ... (kao i prije) ..
Bio rifle je ostao skoro isti, sto se funkcionalnosti tice, samo je pretrpio kozmeticke promjene.. znaci primarno pucanje izbacuje mnogo "malih_zelenih_koji_eksplodiraju_nekon_odredjenog_vremena_ili_odmah_ako_pogode_zrtvu" a sekundarno "naduva_veliko_zeleno_koje_pravi_ogroman_damage_bilo_da_pogodi_zrtvu_ili_eksplodira_nakon_odredjenog_vremena"
Link gun tj. bivsa Pulse gun - hmmm.. zanimljivo.. dok je primarno "pucanje" ostalo isto, sekundardno, koje je na isti fazon iz UT-a, je malo redizajnirano, sad "struja" ide malo drugacije, seta tamo-vamo, i krivuda, iako ce pogoditi tamo gdje je "nisan pokazao" malo zna zbuniti (posto je siri snop).. slicno kao i lighthning gun iz q3S tim da sekundarno pucanje ima jos jedan fazon .. ako tvoj "half" iz tima puca takodje sa link gun-om na nekoga, mozes ga desnim "napasti" i tako povecati razornu moc njegovog link gun-a ... nesto kao "ajde da ti pomognem"
)) zanima me sta bi bilo kad bi npr. 5 suigraca boostovali svog sestog, ovaj bi imao u fazonu "najjacu pucu na svijetu"
)))
Impact hammer .. se vise ne zove tako, sad je Shield gun/generator ili kako vec .. napravi malo polje oko igraca i tako "upija" dio damage-a (ili sve, vjerovatno zavisi sta te lupi) pa se kao mozes malo i stititi, a ako pridjes igracu kao u borbi prsa u prsa mozes mu napraviti damage pa i ubiti i to vrlo lako ..) nesto kao gauntlet iz q3 sa poboljsanjima
)
Obicna puska (assault rifle) .. koju dobijas po defaultu kad se "stvoris" ima dvije opcije, klasicno pucanje kao primarno i sekundarno kao izbacivanje mini bombica)
Flak Canon ... tu je dobra stara flekaca) samo malo obradjena, drugacije izgleda, i cini mi se pravi manji damage .. primarno i sekundarno pucanje je ostalo isto .. prvo pici uzarene komade, a drugo mini graniticu koja nakon udarca (u metu ili bilo gdje) eksplodira i prilikom eksplozije rasprsi tonu klinaca ... zivjelo kasapljenje po drugi put
)
Sta je sa dobrim starim Rocketom ... Pa tu je , ali redizajniran) nema vise starog sekundarnog pucanja ... zaboravite na one klipove eksploziva .. Novi rocket izgleda drugacije .. ima tri cijevi i u primarnom pucanju, cini mi se, firerate je brzi (kao rocket u q3, mozda za nijansu brzi ako se ne varam) .. A sta je sekundarno .. pa sekundarno pucanje je sad kao kad se drzi primarno pa puni rakete ... Upravo tako
) primarno samo puca, drzao ili ne .. a sekundarno puni .. I sto je bitno napomenuti sad moze da napuni max 3 komada (logicno) ... i onda ih ispali .. znaci nema vise brojanja, 1,2,3,4,5,6 PAAAALIIIIIIIII .. sad se mozes zabrojati pa skrsiti sebe u sekundi
) a cini mi se da malo sporije puni nego u UT-u, ili se varam
.. I da .. zamalo da zaboravim .. rakete su sad vece
) i mislim da je jaci damage
, sad lice malo na q3 rakete, a ne kao u UT-u one male mrsavice
)
Tu je i minigun .. sad je malo drugaciji... princip je isti, primarno pucanje je kao i kod proslog minigun-a znaci puca veoma brzo, dok je sekundarno pucanje malo drugacije tj. ne puca obicne vec eksplozivne metke sto bi trebalo da znaci i veci damage (logicno).. Mana minigun-a je da sad treba vremena da se "zahajca" sto ce reci dok se zavrte rotirajuci cijevi... pa je sporiji odziv.. dobra stvar, generalno jer je tako inace, ali losa stvar ako si u frci tj. sa malo health-a a neko te krsi .. dok se ona zarola ti si se vec "stvorio" na nekom drugom mjestu na mapi
)))
Redeemer . hehe .. ostao isti, tj. princip isti .. primarno samo leti gdje je usmjereno i "ubije puru u zivoj sili" dok sekundarno omogucava navodjenje tj. upravljenje projektilom) Izgled je malo drugaciji, no sve pucaklje su pretrpile redizajn
mozda je tako i bolje
)
Ion Painter - nova pucaljka ... brand new caljkapu) Nisam imao priliku da je koristim (mislim da je i nema na mapama kao ni redeemer-a, ili ja nisam dovoljno trazio
) Ovo cudo je koliko sam shvatio slabije od redeemer-a, ali je na slican fazon .. ispalis je, i prvo ide mali talas (kao EMP prilikom nuklearnog napada) i onda nakon "sekundice" ogromni razarajuci talas se rasiri i povede igrace koji su se nasli u njegovom radijusu na vjecna lovista
) (uz mogucnost uvjetnog pustanja na random x,y,z lokaciji ... no dobro, to je klasicni spawn odn. stvaranje ... pjesnicka sloboda u vidu metafore ...... mah ...
A gdje je uvijek potrebni translocator ... eeeee, tu je on) sad je redizajniran i on
))) .. Sta moze .. pa isto sto i u UT-u, s tim da sad kad ga "postavis" i odes na drugu lokaciju, mozes gledati pomocu njegove kamere sta se desava na tom dijelu... simpa za neke takticko-izvidjacke fazone
)) ili npr. kad nema nikoga na ulazu u bazu protivnika
)
Toliko o pucama ...
..
..
Toliko od mene ...![]()
....
Toliko od mene ...