Šta je novo?

Uspelo Je!! Uspelo Je!!

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,445
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posle x dana zezanja oko RedHat 7.2 i drajvera za moju graficku (geforce 4 mx440) kartu uspeo sam da ugledam X i KDE🙂
Zahvaljujuci ljudima koji su mi pomogli (pre svega SilverGlider🙂) uspeo sam nekako da ih instaliram ali naravno nikako bez problema..
Uspeo sam da otkrijem u cemu je bla greska: neko ko je pisao onu makeconfig skriptu je zaboravio da x11r6 i X11R6 nije isto pa je zato izbacivao poruku o nepostojecem direktorijumu.
Ukoliko neko bude zeleo da uradi ono sto sam ja uradio hteo bih mu skrenuti paznju na nekoliko stvari:
1. u direktorijumu NVIDIA_GLX.x.x.xxxx se nazali i uputstvo za instalaciju i mnogim drugim bitnim stvarima i naravno da je vrlo vazno da se to procita (sta treba da izmenite u etc/X11/XCONFIG-4 fajlu npr da umesto driver "nv" treba da stoji driver "nvidia" i da u sekciji modules ne treba da bude load "glx" itd...).
2. ako automatska instalacija pomocu make install ne odradi posao onda (kao sto mi je preporucio SG) morate da radite sve rucno tj da kucate komande jednu po jednu i da pazite (kao sto neko nije) na velika i mala slova...
3. kada budete cackali oko XCONFIG-4 fajla napravite backup da vam se ne desi ono sto se meni desilo (promenio sam monitor na Delta DC-770 i pokrenuo X ali je izbacio poruku da taj monitor ne postoji a ja sam slucajno zaboravio sta je tu pisalo pre....🙂)
4. u readme fajlu ce te naci i neke PCI BUS brojeve koji su izuzetno vazni jer ce te ih upisivati u XCONFIG-4 fajl
5. i na kraju, opet neka munja, kada pisete naziv graficke kartice procitajte kako su tacno napisali u onom spasonosnom readme fajlu (npr ja sam opet pogresno napisao GeForce 4 MX 440 umesto GeForce4 MX 440)...
Puno srece, ako bude problema pitajte...🙂

...ali problema nikda dosta ovoga puta modem (lucent). Drajvere sam instalirao ma sve je ok. Kad pozovem kppp ne glupira se kao Conexant i kad dobije ISP i kad treba da izvrsi proveru uname i passworda stane. U stavri prodje uname i sam ga upise ali kod unosa passworda stane i ne mrda (bilo da sam mu rekao da sve radi automatski bilo da sam rekao da cu sam unositi password i uname)...Ajte pomozite mi malo...
I josh nesto imam integrisanu AC 97 zvucnu koju iz nekog razloga RH 7.2 nije repoznao. Da li neko zna gde mogu pronaci drajvere i kako da resim doticni problem?
P.S. OpenGL aplikacije koje sam probao (npr TUX Racer) rade odlicno bez ikakvog seckanja i pucanja 🙂

Dakle, resio si prvi problem na linu 🙂 Cestitam.
Glede zvuka, vec sam jednom postovao na benchu uputstvo za to, ali evo da ponovim jos jednom:

Probaj prvo ovo :
#/usr/bin/amixer set Master on
#/usr/bin/amixer set PCM on
#/usr/bin/amixer set Master 63
#/usr/bin/amixer set PCM 15
Alsa (advance linux sound architecture) po defaultu ima postavljen iskljucen zvuk i uz to utisan do kraja.
Ukoliko ti sada zvuk proradi, ubaci ove linije u /etc/rc.d/rc.local i pre njih jos i liniju :
/sbin/modprobe snd-pcm-oss
Drugi nacin da uradis ovo isto je:
#alsactl store
cime se stvara konfig fajl (gde je vidi sa man alsactl) i onda ga edituj i podesi rucno nivoe tona i sve ostalo.
Ukoliko zvuk ne proradi, downloaduj komercijalni OSS (Open Sound Architecture). Nesto stariju verziju OSS 0.3.95 (aktuelna verzija je mislim 0.3.97) kao i crack za nju mozes naci na
http://www.flashdance.cx/warez.html
Ovo se odnosi na Mandrake-a, pretpostavljam da se ALSA-in utility softver instalira na isto mesto i u Red Hat-u. Ako ne postoje alsactl,amixer,alsamixer i sl. e onda ces morati da downloadujes utilityje za alsu ili da ih instaliras sa Red Hat CD-ova.

Modem:
Dobro si prosao, bitno je da ti modem radi 🙂
Sto se KPPP-a tice, dobro bi bilo da ga startujes iz konzole, dakle "kppp &" i probas konektovanje na net. U konzoli ces lepo videti sve poruke o greskama koje kppp izbacuje, videces da li uopste on radi kako treba. Takodje mozes da ukljucis i log window samog kppp-a i pogledas logove u /var/log/ (prvo /var/log/messages), i potrazi poruke o greskama koje javlja kppp ili ppp daemon (pppd) pa baci post da vidimo sta je.
Sledeca stvar, mozda imas (a ne znas) instaliran jako restriktivni personalni firewall koji ne dopusta nikakav prenos IP paketa preko modema. Proveri u kontrolnom centru Red Hat-a ili na nekom slicnom mestu da li postoji setovanje firewall-a, pregledaj FAQ itd itd.
Sve u svemu ja bih svakako probao i konektovanje iz konzole na tvom mestu...ako tu nece da radi, e onda je problem ozbiljniji.

Ajde da se nadovezem, da ne otvaram novi thread.
Koristim Debian 3.0 i instalirao sam Xfree86 4.2.0 posto mi default 4.0.1 ili 4.0.2 nije imao podrsku za radeona. Instalirao se bez problema jedino sto sada umesto KDEa startuje samo tri xterm prozora, pretpostavljam da treba da se namesti da startuje KDE.
Koji fajl treba da editujem, pretpostavljam da je na svim distribucijama isti, da bi namestio da se KDE (ili GNOME) startuje?

Jesi li probao da dignes sistem u runlevelu 3 (dakle cista konzola) ulogujes se i startujes kde 3 sa "kde3" ? Ja sam kde3 instalirao preko rpm paketa, pa je mozda ova skripta distro-specific. Medjutim, kroz konzolu kde3 ce sigurno da se startuje ako kucas

xinit KDEDIR/bin/startkde

gde je normalno KDEDIR direktorijum gde si instalirao svoje graficko okruzenje.

A mozda si mislio na /etc/inittab config fajl, gde se nalaze podaci o runlevelu sistema (tj da li ce se pri startu dizati odmah X ili letis u konzolu i sl)? U tom slucaju lociraj binarni kdm fajl (koji je u istom pathu kao i startkde, dakle KDEDIR/bin/), pa u /etc/inittab/ namesti sistem da ti radi u runlevelu 5 (dizanje X-a po restartu) i na samom dnu unesi liniju :

x:5:respawn:KDEDIR/bin/kdm -nodaemon

Sada bi po restartu trebalo da se startuje KDE-ov login manager (tj kdm), pa se loguj i uzivaj u KDE-u. Samo paznja....pre toga ces morati da podesis kdm, config fajl i README se nalaze u KDEDIR/share/config/kdm/

Eto...valjda ce ti ovo pomoci 🙂

salac je napisao(la):
Jesi li probao da dignes sistem u runlevelu 3 (dakle cista konzola) ulogujes se i startujes kde 3 sa "kde3" ? Ja sam kde3 instalirao preko rpm paketa, pa je mozda ova skripta distro-specific. Medjutim, kroz konzolu kde3 ce sigurno da se startuje ako kucas

xinit KDEDIR/bin/startkde

gde je normalno KDEDIR direktorijum gde si instalirao svoje graficko okruzenje...

Bas sam na ovo mislio. KDE radi kada kucam
xinit /etc/kde2/kde2.sh
, ali kada kucam startx ne staruje se KDE nego, cini mi se da je to xdm ili tako nesto, i to samo tri xterm prozora, pa ako recimo u jednom od njih otkucam KDE2 onda se startuje KDE ali kao aplikacija, ima okvir xterm prozora. Znaci kako da namestim da kada otkucam startx startujem KDE?

I jos jedna stvar, ako hocu da instaliram KDE3 (3.0.2 ili 3.0.3) da li se on sam instalira preko postojeceg ili u poseban dir, pa imam onda oba?

puno problema....

...taman sam resio drajvere i sve to a sada poceo da me zeza NVIDIA_kernel..
Stvar je u sledecem:
kada se ulogujem system prelazi automatski (?) na runlevel 3 i eto mene u text modu. Sve bi bilo OK da on sam krene u X kao sto bi trebalo. Ako otkucam startx ili xinit sto je otprilike isto dobijam poruku o gresci oko NVIDIA kernela (kao sto pise sve lepo u log fajlu).
Ako probam insmod NVdriver i modprobe NVdriver, u oba slucaja dobijam poruku da je sve ok i da je doticni drajver ucitan ali ipak X nece da radi!! Nece da radi sve dok ne pokrenem 'make install' nvidia kernela opet, kada posle komande 'startx' opet ugledam X i kde 🙂
U FAQ koji sam iskopao u NVIDIA_GLX pise bas o tom problemu (da mozda sam nv kernel ne odgovara linux kernelu, a moj je 2.4.7-10)....
Modem, zvucna to cu probati da resim...
Mene interesuje josh nesto...ukoliko ne upsem da resim problem sa kernelom, da li postoji nacin da se odredjena komanda (naravno make install NVkernela pri svakom bootu Linuxa) izvrsi?

Startuj KDE tako sto pozoves iz runlevela 3 "kdm". Ako radi, glup fazon je da "sakrijes" xdm (negde u svoj backup dir - sve sta cackas u sistemu, prvo bekapuj), a kreiras jedan soft shortcut pod nazivom "xdm" koji pokazuje na "kdm" 😀

Ako ne radi, pogledacu config fajlove sta da promenis (ne znam napamet).

silverglider je napisao(la):
Startuj KDE tako sto pozoves iz runlevela 3 "kdm". Ako radi, glup fazon je da "sakrijes" xdm (negde u svoj backup dir - sve sta cackas u sistemu, prvo bekapuj), a kreiras jedan soft shortcut pod nazivom "xdm" koji pokazuje na "kdm" 😀

Ako ne radi, pogledacu config fajlove sta da promenis (ne znam napamet).

Uspeo sam. Taman sam razmisljao da se vratim na RH7.3 ili Slack8.1.
Ne radi to sa kdm i menjanjem xdm.
Ali radi kada se edituje
/etc/X11/xinit/.xinitrc
i na kraju se upise startkde i radi, jedino sto sam morao da disableujem
[code:1]
twm &
xclock -geometry 50x50-1+1 &
xterm -geometry 80x50+494+51 &
xterm -geometry 80x20+494-0 &
exec xterm -geometry 80x66+0+0 -name login
[/code:1]
E sada, da li nesto od ovoga treba da ostane ili ne?

Re: puno problema....

kUdtiHaEX je napisao(la):
..
Mene interesuje josh nesto...ukoliko ne upsem da resim problem sa kernelom, da li postoji nacin da se odredjena komanda (naravno make install NVkernela pri svakom bootu Linuxa) izvrsi?

U principu, postoje 2 skript fajla koja se izvrsavaju pri dizanju sistema. To su /etc/rc.local i /etc/rc.sysinit . Prvi tj /etc/rc.local se izvrsava pri logovanju svakog usera (znaci logujes se kao root, odradi se rc.local, izlogujes se i logujes kao neki drugi user, on se opet izvrsava itd). Druga skripta /etc/rc.sysinit se izvrsava SAMO jednom pri dizanju sistema.
Dakle ove 2 skripte lice na autoexec.bat i config.sys, pa probaj da na kraju rc.sysinit ubacis 'make install' nvidijinog kernela i mozda ces uspeti - ja sam ovako morao sa drajverom za modem koji je zezao. Medjutim pitanje je kad se tacno rc.sysinit izvrsava, jer ako se odradjuje posle dizanja X-a ne vredi ti novi make jer ce te X vratiti u konzolu sa porukom o gresci.

Za DusaNa:

Naravno da je moguce imati vise razlicitih verzija KDE-a na sistemu. Kada se KDE instalira preko rpm-a na Mandrakeu on se po defaultu smesta na /opt/kde3 pa ostaje i stari kde2.2 i dodaje se novi. Verovatno je ista stvar i na Debianu ako koristis deb fajlove. Ako kde 3 kompajliras iz sors fajlova , dovoljno je da uradis ./configure --prefix=/KDEDIR i instaliraces ga na mesto koje tebi odgovara; naravno potrebno je u .bashrc ubaciti u PATH varijablu i path do KDEDIR-a.
I opet, ako se instalacija kde 3.0.3 vrsi preko rpm-a a vec je tu kde 3.0.2 onda ce se izvrsiti upgrade postojecih rpm-ova tj radi se upgrade i nema dve kde trojke. I na kraju, pogledao sam moj xinitrc fajl, tamo nema startovanja nikakvih xterm-ova i sl. ali opet, to je mozda distro-specific stvar.

Na zalost muzicku kartu nisam resio, josh uvek se pravi lud i glup! Ali sto se tice interneta tu ima jedna vrlo bitna stvar: ako krenem da zovem ISP iz MINICOMa sve je OK (znaci trazi uname i pass, ja to otkucam i eto mene na netu) dok kppp i dalje zaglupi kod passworda (ne znam zasto)....
Oba dialera prave svoje confiug fajlove pa bih ja kad bih znao gde se nalaze izvrsio maleno uporedjivanje (ako je moguce) i na taj nacin resio problem interneta iz Xa.
Skinuo sam nvchooser.sh na nvidiinog sajta koji mi rece 🙂 da skinem jedan maleni update za kernel pa ako to sve proradi onda necu morati da cackam oko linuxovog 'autoexec.bat-a'🙂

kUdtiHaEX je napisao(la):
Na zalost muzicku kartu nisam resio, josh uvek se pravi lud i glup! Ali sto se tice interneta tu ima jedna vrlo bitna stvar: ako krenem da zovem ISP iz MINICOMa sve je OK (znaci trazi uname i pass, ja to otkucam i eto mene na netu) dok kppp i dalje zaglupi kod passworda (ne znam zasto)....
Oba dialera prave svoje confiug fajlove pa bih ja kad bih znao gde se nalaze izvrsio maleno uporedjivanje (ako je moguce) i na taj nacin resio problem interneta iz Xa.
Skinuo sam nvchooser.sh na nvidiinog sajta koji mi rece 🙂 da skinem jedan maleni update za kernel pa ako to sve proradi onda necu morati da cackam oko linuxovog 'autoexec.bat-a'🙂

Za zvucnu, nisi rekao koja AC97 je zvucna koju imas, via, intel, nesto trece (koji southbridge). Ja imam via8233a i jedino kako sam uspeo da je namestim dok sam koristio RH7.3 je na default kernel koji idu uz RH, drugacije nije moglo, ili bar nisam uspeo. Ako koristis VIA plocu ili imas VIA southbrudge idi na www.viaarena.com pa odatle skini sta ti treba.
Probao sam i alsa drajvere, nisam uspeo, mada bi trebalo da rade, nisam se nesto mnogo zezao njima. Mozes i da pokusas OSS/Linux koji radi odlicno, cak mozda i najbolje od svih ali se placa a nema kreka, bar za ovaj najnoviji.
Sto se tice modema, za LT modeme idi ovde
http://www.physcip.uni-stuttgart.de/heby/ltmodem/archive/
i probaj neki, verovatno ce raditi, ima ih i binarnih i source pa vidi sta ti radi.

za salca
Kako se instalira prethodni KDE (2.2) posto mi ne trebaju i KDE2 i KDE3?

Dodatak:
onaj link gore je arhiva prethodnih verzija, najnovije su ovde
http://www.physcip.uni-stuttgart.de/heby/ltmodem/
imas i binarne za default kernela koji idu uz neke distribucije ili source, cija je instalacija odradjena odlicno, sam pronadje modem instalira sta i gde treba i radi bez restarta, cak dobijas podrsku za v92, mada ga ja nisam probao.

Ali meni ne trebaju drajveri za Lucenta ja vec to imam...meni nije jasno zasto on iz kpppa nece da se poveze na net a iz minicoma hoce!

DusaN je napisao(la):
Za zvucnu, nisi rekao koja AC97 je zvucna koju imas, via, intel, nesto trece (koji southbridge). Ja imam via8233a i jedino kako sam uspeo da je namestim dok sam koristio RH7.3 je na default kernel koji idu uz RH, drugacije nije moglo, ili bar nisam uspeo. Ako koristis VIA plocu ili imas VIA southbrudge idi na www.viaarena.com pa odatle skini sta ti treba.
Probao sam i alsa drajvere, nisam uspeo, mada bi trebalo da rade, nisam se nesto mnogo zezao njima. Mozes i da pokusas OSS/Linux koji radi odlicno, cak mozda i najbolje od svih ali se placa a nema kreka, bar za ovaj najnoviji.

za salca
Kako se instalira prethodni KDE (2.2) posto mi ne trebaju i KDE2 i KDE3?

Ja koristim OSS nesto starije generacije, na Chaintech 7aja2 ploci sa kt133a cipsetom i via8233a soutbridge-om. Dakle, OSS + crack sa linka koji sam dao u jednom od prethodnih postova rade fenomenalno, samo sam iskljucio arts sound server KDE-a. Nove verzije OSS-a donose neka poboljsanja u smislu DSP procesiranja zvuka (znaci dzidza-midze kao sto su ambience i sl.) i sigurno podrsku za nove zvucne cipove. Dakle, na ovom cipsetu i sa ovom verzijom OSS-a zvuk sigurno radi.

KDE 2.2 sam instalirao koriscenjem RPM paketa sa instalacionih CD-ova distribucije. Mandrake 8.2 dolazi sa tom verzijom KDE-a, a na trojku sam ga apgrejdovao skidanjem rpm paketa sa www.kde.org .

salac je napisao(la):
Ja koristim OSS nesto starije generacije, na Chaintech 7aja2 ploci sa kt133a cipsetom i via8233a soutbridge-om. Dakle, OSS + crack sa linka koji sam dao u jednom od prethodnih postova rade fenomenalno, samo sam iskljucio arts sound server KDE-a. Nove verzije OSS-a donose neka poboljsanja u smislu DSP procesiranja zvuka (znaci dzidza-midze kao sto su ambience i sl.) i sigurno podrsku za nove zvucne cipove. Dakle, na ovom cipsetu i sa ovom verzijom OSS-a zvuk sigurno radi.

KDE 2.2 sam instalirao koriscenjem RPM paketa sa instalacionih CD-ova distribucije. Mandrake 8.2 dolazi sa tom verzijom KDE-a, a na trojku sam ga apgrejdovao skidanjem rpm paketa sa www.kde.org .

Zar kt133a ploce nemaju via686b southbridge?
U svakom slucaju probacu.

A sto se tice KDEa, moja greska, mislio sam kako se uninstalira KDE2, posto ako instaliram KDE3 stari mi ne treba.

Resio sam problem zvucne kartice (OSS nisam namestio, nisam znao koju muzicku da instaliram) ali su mi drajveri sa VIAarena pomogli i sada sve radi OK (osim raspalog XMMSa koji nesto zeza ali sredicemo i to)

DusaN je napisao(la):
Zar kt133a ploce nemaju via686b southbridge?
U svakom slucaju probacu.

A sto se tice KDEa, moja greska, mislio sam kako se uninstalira KDE2, posto ako instaliram KDE3 stari mi ne treba.

Uh da...... u pitanju je VT82C686B, potpuno sam omasio temu 🙁 Ali eto, viaarena drajveri kick asses, resen problem.

KDE2 teoretski moze da se deinstalira tako sto ces naci na CDovima distribucije rpm fajlove kde-a, pa onda 'rpm -e kde*'. Ali ja sve deinstalacije radim preko KDE-ovog Package Managre ili Mandrake-ovog Software Managera. Napr u KDE-ovom Package Manageru koji se startuje sa 'kpackage' postoji sekcija "KDE and Qt" pa deinstaliraj stari KDE.

salac je napisao(la):
Uh da...... u pitanju je VT82C686B, potpuno sam omasio temu 🙁 Ali eto, viaarena drajveri kick asses, resen problem...

Da ali ti drajveri sa viaarena.com-a rade samo sa default kernelima koji idu uz pojedine distribucije (RH, Mandrake, SUSE i Red Flag) sto znaci da ako instaliram novi 2.4.19 kernel nemogu da instaliram te drajvere, cak ne rade ni sa standardnim 2.4.18 kernelom.

za kUdtiHaEXa
ne znam na kom si provajderu, ali ako si na PTTu onda moras u kpppu da namestis CHAP autentifikaciju, a za ostale provajdere PAP, probaj, mozda ti pomogne.

Eeeee gadovi sto vam zavidim 🙂)), ja sam se cimao par dana sa modemom i nikako nisam mogao da izadjem na net, pa me onda uvatila neka mucnina i obrisa ja SuSE 7.3

ne znam na kom si provajderu, ali ako si na PTTu onda moras u kpppu da namestis CHAP autentifikaciju, a za ostale provajdere PAP, probaj, mozda ti pomogne.
Ne nisam na PTTu vec na BeoTel Netu...inace koristio sam i PAP i terminal i CHAP ma sve moguce (kad je kppp u pitanju) i nece!!!
Jedno pitanje: ako se ja nakacim na net iz minicoma, zasto neki browser recimo Konqueror kaze da nisam na netu? Zar ne bi trebalo da su svi medjusobno povezani?

Amon_Ra je napisao(la):
Eeeee gadovi sto vam zavidim 🙂)), ja sam se cimao par dana sa modemom i nikako nisam mogao da izadjem na net, pa me onda uvatila neka mucnina i obrisa ja SuSE 7.3
Eeeee i ja sam se iznervirao, takođe nisam uspeo da namestim modem ni na SuSe 7.3 ni na Mandrake 8.2 uz silnu pomoć Silvera ,Salaca i drugih....🙁

Nazad
Vrh Dno