Šta je novo?

Hardver USB, SSD, HDD

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

emaremare

Znamenit
Učlanjen(a)
21.09.2007
Poena
1,295
Zapravo trebaju mi sva 3, HDD je najhitniji pošto Hitači HDD 2TB samo što kašiku ne bači.

1. HDD od 2tb služi za skladištenje svega i svačega čemu se ne pristupa prečesto. Slike, sinhronizovani crtaći za Plex i rom-ovi za razne konzole. Svakodnevni download. Radi već 12 godina i stanje mu je Critical.

Neka ideja je Iron Wolf 2TB ali kako je 4TB za 1000 kinti skuplji mozda bi njega uzeo. Realno ne treba mi više od 1TB ali glupo da se ograničavam na 1TB.

2. USB kao proširenje memorije na android TV. Na šta ovde da obratim pažnju? Imam neki Verbatim 8GB ali to radi do zla boga sporo kad spojim kao eksternu memoriju. Ne treba mi veliki kapacitet ali mi je bitan read speed da bude baš brz.

3. SSD - Uzeo sam Lexar kada je bio na akciji 2000 din 450GB i planirao da dignem na njega Win10 štp sam i uradio ali dal je virus nešto pokarabasao ili šta pa je pao format. Ovaj ima da ide kao eksterni SSD jer mi ne uliva previše poverenja u kućište pa sa Rpi da bude Plex server.
E sad novi SSD bih uzeo da na njega dignem novi sistem Win10 pošto.mi je na trenutnom Kingstonu Win 7 a i on je mator 8 god. Posle bih od februara krenup da malo updateujem mašinu pa bi taj novi SSD završio tu a ovaj kingston sa starom mašinom preselio u novi NAS (zasnovan na konfiguraciji iz potpisa bez grafičke ona bi se selila sa novom plocom, mem i procesorom). Ne jurim gaming setup već samo funckionalni desktop.

Da, samo vidim svrhu kupovine USB fleša na AE, u domaćim prodavnicama ih ima baš po smešnim cenama (ali to zavisi gde je neki fleš trenutno na akciji, ume raspon cena da bude baš veliki, npr. od 1500-4000 din. za istu fleš memoriju).

HDD - bilo koji da uzmes , testiraj ga i prati bar 15 dana . Na starom nemoj brisati podatke , neka ostane kao neka backup opcija.

SSD - ako na ploci imas slot , uzmi NVMe , npr. Kingston

I kod nas i na AliExpressu za sicu imas OK flesice od 64GB

Jednom tako meni pukne softwareski RAID 1 na windwosu. Donesem kuci nov HDD izvadim iz celofana, kopiram ja podatke sa jednog od diska iz RAID niza na novi HDD, formatiram HDD ove da bi ih vratio nazad u RAID niz samo tako je hteo da uradi to i reko sada cu da vratim nazad podatke sa novog hard na stare hardove u RAID nizu kad ono medjutim ne moze da se kopiraju podaci sa novog diska crkao disk jedva sam nesto izvukao sva sreca pa manje vise nisu bili bitni podaci ili ono sto je bilo najbitnije to je nekako i uspelo da se prebaci tako da oprez nema opustanja.

Našao sam neki Kinsgton Max 3.2 240gb za 30eur ali je USB - C a adapter je 200 kinti dok sam isti sa USB A našao za 45 eur. Tako da ce verovatno pasti ovaj usb c sa adapterom.

Zapravo trebaju mi sva 3, HDD je najhitniji pošto Hitači HDD 2TB samo što kašiku ne bači.

1. HDD od 2tb služi za skladištenje svega i svačega čemu se ne pristupa prečesto. Slike, sinhronizovani crtaći za Plex i rom-ovi za razne konzole. Svakodnevni download. Radi već 12 godina i stanje mu je Critical.

Neka ideja je Iron Wolf 2TB ali kako je 4TB za 1000 kinti skuplji mozda bi njega uzeo. Realno ne treba mi više od 1TB ali glupo da se ograničavam na 1TB.

2. USB kao proširenje memorije na android TV. Na šta ovde da obratim pažnju? Imam neki Verbatim 8GB ali to radi do zla boga sporo kad spojim kao eksternu memoriju. Ne treba mi veliki kapacitet ali mi je bitan read speed da bude baš brz.

3. SSD - Uzeo sam Lexar kada je bio na akciji 2000 din 450GB i planirao da dignem na njega Win10 štp sam i uradio ali dal je virus nešto pokarabasao ili šta pa je pao format. Ovaj ima da ide kao eksterni SSD jer mi ne uliva previše poverenja u kućište pa sa Rpi da bude Plex server.
E sad novi SSD bih uzeo da na njega dignem novi sistem Win10 pošto.mi je na trenutnom Kingstonu Win 7 a i on je mator 8 god. Posle bih od februara krenup da malo updateujem mašinu pa bi taj novi SSD završio tu a ovaj kingston sa starom mašinom preselio u novi NAS (zasnovan na konfiguraciji iz potpisa bez grafičke ona bi se selila sa novom plocom, mem i procesorom). Ne jurim gaming setup već samo funckionalni desktop.
SSD Samsung ili Transcend, nvme.
Још један глас за Ironwolf.
USB - купи читач картица и SD картицу марке Transcend.
Флешеви су јако спори данас.

SSD Samsung ili Transcend, nvme.
Још један глас за Ironwolf.
USB - купи читач картица и SD картицу марке Transcend.
Флешеви су јако спори данас.
Narucio sam IronWolf pre neki dan.

Što se tiče flesheva, ovaj Kingston ima read 1000 i write 900 ali TV svakako nema 3.2 nego 3.0 pa bi imao maksimalnih 500 dok taj Transcend koliko vidim ima 160/125 a cena je priblizno ista.

Narucio sam IronWolf pre neki dan.

Što se tiče flesheva, ovaj Kingston ima read 1000 i write 900 ali TV svakako nema 3.2 nego 3.0 pa bi imao maksimalnih 500 dok taj Transcend koliko vidim ima 160/125 a cena je priblizno ista.

Кингстон флеш не би узео ни бесплатно.
Трансенд ради одлично на бржим уређајима.

Nikada nisam imao problem ni sa jednim ni sa drugim brandom. Svakako stiže Cisco tako da vise ni ne gledam to.
Мени је прошле године Кингстон слабо радио после две недеље од куповине па сам узео паре назад. Његове брзине које рекламира су само реклама. Трансценд има брзине писања које су декларисане, Кингстон тешко да има у нижој ценовној равни

Imam Kingston 512 gb karticu u Nintendo Switchu plaćena oko 4500. U to vreme nijedna kartica te klase nije mogla da se nadje ispod 15000. I ona je bila 17800 ali je mogla na par mesta da se nadje snizeno. Verovatno su posle i ostale kartice pojeftinile nisam pratio. Radi savršeno.

Vrh Dno