Šta je novo?

USB od 8GB

Nemoj NTFS za flesku vec instaliraj Vistu i koristi exFAT, hehe. Malo sale ali ocigledno da to jeste jedino resenje sa velike files.

Odes na http://www.fs-driver.org/ i instaliras drajver za ext2. Formatiras flash u isti i eto resenja.

Za neupucene:
ext2 je filesystem koji uglavnom koristi linux i nije zurnaling, tako da ce vam sacuvati taj flash...

pps.
Ako vec koristite linux, onda je ovo jos logicniji izbor :)

Da li neko može da mi kaže koje je ograničenje fat32 sistema u pogledu veličine fajla koji se prebacuje, odnosno da li se na USB od 8gb može prebacivati DVD film u celosti koji je veličine nekih 4,4gb? Koja je u stvari maksimalna veličina fajla koji se može prebaciti a da se ne deli? Hvala unapred!

4 GB minus 1-2 bajta.

Poslednja izmena:
NTFS je jako stetna zverka

To da li je NTFS stetan, podseca me na raspravu koliko anđela moze da stane na vrh igle.

Moj savet: nakacite NTFS i svirajte dugacke fajlove.

Kad vam crkne taj USB fles, novi od 8GB moci cete kupiti za onoliko love koliko sada kosta flesh od 256Mb. A to je par drinkova u boljem bircuzu.

Neverovatno je koliko se uvek zanemaruje vremensko-dinamicki aspekt problema. Kada sam kupovao prvi USB fles pre 6 godina , dao sam 100 evra (ako se dobro secam) za 64MB. Ziv je i funkcionalan i danas. Ali, vise ga ne koristim ....

To da li je NTFS stetan, podseca me na raspravu koliko anđela moze da stane na vrh igle.

Moj savet: nakacite NTFS i svirajte dugacke fajlove.

Kad vam crkne taj USB fles, novi od 8GB moci cete kupiti za onoliko love koliko sada kosta flesh od 256Mb. A to je par drinkova u boljem bircuzu.

Neverovatno je koliko se uvek zanemaruje vremensko-dinamicki aspekt problema. Kada sam kupovao prvi USB fles pre 6 godina , dao sam 100 evra (ako se dobro secam) za 64MB. Ziv je i funkcionalan i danas. Ali, vise ga ne koristim ....

MA to sam i mislio, kakova bre dugotrajnost. Bas me briga. kavi sad exFAT i slicna ******. St sad da moze da radi samo na Vista masinama, ma da, najbolje. Mora da radi na svim windowsima. 2000, XP, Vista. Ima da ide NTFS

exFAT bi bio odlicno resenje da je citljiv i na ne-vista sistemima. Upravo sam formatirao svoj flash u exFAT i probao na XP-u, nije citao format :( Jedino sto je meni radilo posao sa velikim fajlovima je ovaj mali alat koji mi je stalno na flashu:

http://www.freedownloadscenter.com/Utilities/Access_Control_Utilities/File_Splitter.html

A sto se tice NTFSa na flashu, koliko sam ja procitao na raznim forumima, on drasticno utice na vek trajanja tako da mislim da ni nece docekati to da mu cena bude banalna u trenutku crkavanja

A sto se tice NTFSa na flashu, koliko sam ja procitao na raznim forumima, on drasticno utice na vek trajanja tako da mislim da ni nece docekati to da mu cena bude banalna u trenutku crkavanja

Pa cekaj, zar mnogi proizvodjaci na svoje flasheve ne daju 5god, neki cak i 10god garancije, zar to nije dovoljno da se ne brine o ovom problemu? Ili mozda ovakve stvari ne podlezu garanciji? :)

za file split: total commander.

a inace sto rece deksi10 imate garanciju na flashove tako da ako rikne zbog kolicine upisivanja moze da se zameni ...

pa sta ima da mu skracuje vreme trajanja kad nema sta da indeksira ? Mislim ima, ali to je 20-30fajlova, a ne 20000-30000 fajlova kao na hard disku. Na flashu uglavnom nosis neke filmove, image fajlove (mislim na virtuelne diskove), to su sve veliki fajlovi. Pa i ako rikne - imas garanciju. NE vidim da je proizvodjac bilo gde naveo da je zabranjeno koriscenje NTFS-a

Vidim da svi pricate o programima za formatiranje flash-a u NTFS. Zar nije jednostavnije to odraditi iz win-a.

Device Manager> (pod disk drive) desni kllik na vas flash> Properties> Policies> slektujete "optimize for Performance"> OK;)

Od sada pored FAT i FAT32 imate i NTFS da izaberete prilikom formatiranja flasha.:)

A i to ubrazava kopiranje i citanje. Kao sto i resava probleme kod nemogucnosti kopiranja i citanja.

joooj bre, pricate kao da cete 8 sati dnevno samo prenositi velike fajlove :D :D

To ce biti plafon 2-3 puta nedeljno, a za takve prilike HJsplit radi posao savrseno, i jos savrsenije je mali :)

Ali koliko mu treba da splituje?

jaaaaaaaako malo vremena. ne radi kompresiju nikakvu. Uostalom, skini ga pa rasturi neki film na dva dela pa se uveri :)

I da ja pitam posle ovoliko vremena jel riknuo ikome taj flesh od 8gb usled stavljanja ntfs-a?! Uzeo i ja danas pa reko da vidim sta mi je ciniti?!

Ili jednostavnije resenje (umereno kompatibilno), formatirati ga u ext2. Ext2 nije zurnaling, a postoji drajver (ifs, tj filesistem drajver) za windows xp.

Ma kakvo splitovanje file-ova..ako NTFS steti flash diskovima steti toliko da necete osetiti na period od nekoliko godina..flash postaje potrosna roba toliko da nema potrebe zamrati se sa tim..
ova mi rasprava lici na onu da li bateriju iz laptopa treba drzati u frizideru..
Jos malo pa skinite i bateriju sa mobilnog i stavite je u frizider..
Ako iz explorera ne postoji opcija za NTFS mozete iz cmd-a da
FORMAT volume [/FS:file-system] [/V:label] [/Q] [/A:size] [/C] [/X] i samo ubacite vrednosti koje vam odgovaraju i to je to..
Jedino moze da vas upozori da nije disk optimizovan za quick removal i to podesite i kraj price..

USB Flash drive-ovi danas uglavnom stizu sa 3 ili 5 ili cak 10 godina garancije.
Tako... da ako ti istekne garancija i crkne flash i u problemu si zbog toga... :(

Za 3 godine ce taj fles kostati 300 dinara za 5 godina 200 a za 10 mozes da ga prodajes kao raritet za .... kesicu semenki (neljustenih).

Pucaj mu NTFS i bas te briga, ako crkne uvoznik moze da ti da samo BOLJI uredjaj od tog koji imas (i nov naravno). Ko zaista brine za to da li ce USB crci posle 3 godine habanja. Vece su ti sanse da ga izgubis u tom periodu.

USB Flash drive-ovi danas uglavnom stizu sa 3 ili 5 ili cak 10 godina garancije.
Tako... da ako ti istekne garancija i crkne flash i u problemu si zbog toga... :(

Za 3 godine ce taj fles kostati 300 dinara za 5 godina 200 a za 10 mozes da ga prodajes kao raritet za .... kesicu semenki (neljustenih).

Pucaj mu NTFS i bas te briga, ako crkne uvoznik moze da ti da samo BOLJI uredjaj od tog koji imas (i nov naravno). Ko zaista brine za to da li ce USB crci posle 3 godine habanja. Vece su ti sanse da ga izgubis u tom periodu.

Slazem se u potpunosti... Stvarno je smeshno izbegavati NTFS na flashki i glupirati se raznim programima za deljenje fajlova... I sad flash od 8GB koshta kao 2 gajbe piva, shto i nije mnogo... Nego necu da ponavljam vec recheno....

Ja upravo probam exFAT...stavio sam Allocation unit size 16kb...valjda se nisam zayebao :)

Mislim da ti se ne isplati... exFAT podržava samo Vista SP1 i server 2008, piše i u temi. Ako ne koristiš flash svaka 2 minuta, NTFS je bolji izbor. Ili ga formatiraš na NTFS po potrebi...

Winrar je extra za deljenje fajlova, na njega ste zaboravili, samo stavite na storage mod, odnosno bez kompresije i to je to. Mada ja ipak koristim NTFS na flashu od 16Gb i vadim ga na "zivo" bez safe-a!
Poz`

Vidim da se NTFS namece kao logicno resenje. A ajte recite mi obzirom da su u medjuvremu pale cene flash-eva od 8GB znacajno.Licno gotivim Transcenda kao proozvodjaca kartica-memorija,ali su mi njihovi modeli suvise robusni,a opet oni modeli Kingstona u obliku simm kartice su mi suvise krhki,jedan primerak mi je cak i ostao slomljen u usb portu. Je l ima nešto da je malo vece od tog Kingstona ali znatno jaceg kucista? Koji je vas favorit za flash od 8 GB?

Vidim da se NTFS namece kao logicno resenje. A ajte recite mi obzirom da su u medjuvremu pale cene flash-eva od 8GB znacajno.Licno gotivim Transcenda kao proozvodjaca kartica-memorija,ali su mi njihovi modeli suvise robusni,a opet oni modeli Kingstona u obliku simm kartice su mi suvise krhki,jedan primerak mi je cak i ostao slomljen u usb portu. Je l ima nešto da je malo vece od tog Kingstona ali znatno jaceg kucista? Koji je vas favorit za flash od 8 GB?

Evo igrom slucaja ja imam Transcend[b/]-ov JetFlash V85 od 8GB,mali je metalno kuciste nije ni skup,preprouka:
V85_530x400_8G_03.1.gif

http://www.transcendusa.com/Products/ModDetail.asp?ModNo=165&LangNo=0

Sto se tice FileSystema ja sam ga prebacio u NTFS i evo vec mesec i vise radi bez problema,a sto kazu ljudi toliko su cene smesne sada za flesheve da je totalna glupost smarati se splitovanjem fajlova i exfatom pa instalirati drajver kad idete negde i ubadate flesha a da na kompu nije vista ili server 2008 OS.

Ok mi deluje ovaj flash,samo mi se ne sviđa kod njega što nema onaj fazon da uvlači prključak za usb,ne volim kad moram svaki put da skidam kapicu sa usb-a.Zato mi se i možda svideo Kingstonov model od 8GB data traveler DT100 ili još bolje gumirani DT110.

Pa svim data traveler se uvlaci.
Mozda ne svima al za 2 -4 - 8 -16 gb znam sigurno

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno