@ CAR
Hvala puno na korisnim savetima, evo sad idem da se bacim u poređenje cena na Geizhals.de, za početak sam samo gledao na Amazon.de ali tamo cene nisu baš dobre. Ali, takođe, što mnogi zaboravljaju, sajt caseking.de ima vrlo vrlo dobre cene, ako ne i najbolje u celoj Nemačkoj, za dobar deo kompjuterske opreme(ne sve ali dobar deo).
E, to vec ostavljam(o) tebi da presudis, ti si tamo, ti ces to znati najbolje
😀
Dakle, nisi konkretno rekao šta misliš o RC8 flešu ? Da li se isplati njega kupovati jer čini mi se da on prelazi i 300 MB/s, ako se dobro sećam testova pre koji mesec.
Ja mislim da se ne isplati... a nisam ga komenatarisao zato sto ga ne cenim previse. Em je skup (to je u sustini "SSD on-a-stick", jedan SandForce od 25/50/100GB koji se bode u USB 3.0 port), em su mu lose performanse kada se radi sa nekompresibilnim podacima... sto je standardna odlika SF-a. I to jos onoga prve generacije.
Da pojasnim... RC8 ima 270/240 specifikaciju, i to su - nema sta - ogromne brojke. Problem je to sto su to, u sustini, manje-vise samo ATTO brojke. A to je test koji radi sa podacima koji su podlozni kompresiji, i otud te visoke cifre.
Problem je samo sta se dogadja kada na fles idu podaci koji nisu kompresabilni, koje su onda brzine... a pritom bi to bili neki podaci koji ce u 99% slucajeva upravo i biti na ovakvim ekstremno brzim flesevima velikog kapaciteta - HD filmovi, iso-i igara i tako slicno. Veeeeeeliki fajlovi... koji pak nisu podlozni kompresiji.
Da ne gresim dusu, mozda ce pak neko drzati gomilu malih fajlova na takvom flesu, mozda ce pak neko imati neke druge podatke, neke koji se mogu kompresovati... ko zna, mozda ce neko drzati i OS na ovakvom flesu
😀... ipak, moja je pretpostavka da nece biti tako, i moja je pretpostavka da ce u najvecem broju ici upravo navedeni fajlovi: filmovi i igre. Bar ce kod mene biti tako, 100%. I to je razlog zbog cega sam ja kupovao brz (najbrzi moguci) USB 3.0 fles.
E, u takvoj situaciji - RC8 pada na kolena. Dok je za citanje jos i vrlo dobar (ali ne bas na nivou "klasicnih" ultra-brzih USB 3.0 fleski) u takvim uslovima... za upis je krimialan, pada na nivo nekih osrednjih USB 3.0 fleseva, a cak i ispod njih.
Kao ilustracija ovoga o cemu pricam - pogledaj ovaj test:
http://www.everythingusb.com/super-...s-rc8-flash-drive-21182.html#crystal_diskmark
(sto ova sintetika... sto "real world performance" deo, kao bitniji)
Koji je beše ono rekorder ??? 370 MB/s ima čitanje i preko 250 MB/s upis ?
edit: našao sam, to je ovaj:
http://www.supertalent.com/products/stt_usb_detail.php?type=RAIDDrive USB 3.0
Veruj mi da nisam ni znao za ovaj RAIDDrive, evo sad sam ga prvi put video... samo si pogresio za upis, nije 250MB/s. Vidim ~190 na graficima.
Za citanje si u pravu, ~370MB/s. I to je zaslugom novog firmvera, citam da je dobrih ~55 mega dobijeno sa tim, ranije je cifra za citanje bila ~315.
Jeziva "fleska", definitivno najbrza na svetu.
Pitanje: da li uopšte negde ima u prodaji ovo čudo, i gde ? Jer nema ga niti na Amazon.de niti na geizhals.de...nema ga ni na Amazon.com...
Al' ga zato ima na amazon.co.uk
😉
184, 212 i 295 funti... za 32, 64 i 128GB. Pa ko voli - nek' izvoli!
😀
Jeste cudo, nema sta... prava zverina. Samo je to ipak "something else", slicno onom RC8... samo sto je ovo pa "two SSDs on-a-stick".
Kako mu i ime kaze - dva SSDa spojena u RAID 0. Pa na USB 3.0
🙂