Firme obicno salju zaposlene preko na rad na osnovu L1A/B tipa viza - sto se formulise kao "unutar kompanijski transfer" - odnosno relokacija unutar iste firme u drugi ogranak/kancelariju koja se nalazi u US . Ako je maticna firma u US ovo obicno biva odobreno ako je iole ozbiljna firma u pitanju. Mada i tu opet moras pokazati neku strucnost ili kao specijalizovani zaposleni ili kao menadzerski kadar, uz gomilu propratne dokumentacije. Sto se standardnih viza tipa H1B , green card lottery itd tice - Od polovine Trampovog mandata pa na vamo su znacajno smanjene kvote za imigraciju u US stoga ih je izuzetno tesko dobiti.
Turisticke vize tipa B1/B2 je moguce dobiti kod nas , ako si nezaposlen moze i to proci ali uglavnom uz dodatne garante (neko da je u US koga znas pa da posalje invite letter, garancije finansijske itd) - sustinski jedna stvar je bitna a to je da u ambasadi kod nas ubedis coveka za 5 minuta kolko ces imati da pricas sa njim - da ces se vratiti - sto je upravo suprotno od onoga sto ovde pitas tako da kao sto si i sam rekao B1/B2 ti ne rade posao.
Znam da vecina gorenapisanog tebi ne pomaze puno ... Znam jos da dosta ljudi kod nas ide sezonski u US preko raznoraznih agencija na po ~6 meseci da radi raznorazne poslove zaboravio sam tacnu kategoriju tih viza - i to je skroz validna varijanta mislim da je H2B - ali posle 6 meseci moras se vratiti za SRB, pa iduce godine jovo nanovo.
Za ovu varijantu sto si ti pitao - tesko da ce proci ta prica sve i da taj poznanik bude spreman da pomogne. Kao sto rekoh sad za takve stvari traze da taj poslodavac u US objasni zasto ne moze da nadje unutar US isti taj kadar - odnosno da ti posedujes neke kvalifikacije - koje on moze pravno da dokaze da nije u stanju da pronadje na lokalnom trzistu zaposlenih. A posle svega toga (pre to nije bio slucaj) - sada mora i ugovor koji ti da - da bude na cifru koja je ekvivalent cifri koju bi ponudio lokalnom radniku. Upravo ta promena - koju je Trump za vreme dok je bio na vlasti napravio - a Bajden & co nisu izmenili - je bila usmerena da smanji imigraciju - ali ujedno i smanji stopu nezaposlenosti - odnosno da stimulise zaposljavanje lokalnog stanovnistva. Naravo ako uzmemo u obizr Indiju , kinu, juznu ameriku i jos par zemalja ciji ljudi su ranije bili spremni da rade ispod svake realne cene - sve dok ih neko sponzorise za green card , te da zive u zaista losim uslovima zivota - nije ni cudo sto je ova mera jos uvek na snazi, jer je sada poslodavcima veci trosak da tebi plate relokaciju jer moraju da ti daju iste/slicne uslove kao da su zaposlili nekog lokalno - sto pre nije bio slucaj. Da ne pricam da samo sponzorisanje za green card za poslodavca nije jeftina rabota.
Iskreno , imajuci u vidu trenutnu geo-politicku situaciju u svetu , nisam najsigurniji da je svo cimanje koje je potrebno da bi se doslo u US i radilo uopste isplativo, izuzev ako nemas zaista sjajne uslove koji se nude. U poslednje vreme - kao uostalom i svuda ostalo u svetu ni u US ne cvetaju ruze. Po meni makar ima po evropi/aziji daleko "laksih" te blizih varijanti za imigraciju i odlazak iz zemlje trajnog tipa. Ako te bas US zanima - mozda je zanimljiv podatak da je Kanada objavila ove godine ogroman deficit radnika i da su vec krenuli da "popustaju" imigraciona pravila, te vec postoji aktivno par programa za migraciju tamo koji makar odokativno deluju kao realnije opcije za tvoj scenario nego odlazak u US.
Sve ovo receno - a ne bih da zvucim "patriotski" - samo pokusavam biti objektivan - nisam siguran da je sada bilo gde bolje ili gore nego kod nas. Situacija nigde u svetu nije sjajna . Razlika je samo u tome da ako kod nas objektivno ne moze se naci normalan posao zbog xy razloga da ne pocinjem tu temu - onda je odlazak preko validan. Ali ako neko ovde ima iole OK primanja - zaista ne vidim neku vecu sigurnost kratkorocno u odlasku preko - vise se ne zna nigde nista i tako ce biti jos dogledno vreme dok se ne vrati ceo svet u "mirnije" vode...
Hvala puno svima, a posebno tebi Bosla na ovako detaljnom odgovoru

Propade mi plan u roku od 24h
Bavio sam se malo i tim H-2A i H-2B vizama pre nekih mesec dana, hteo sam da pokusam i na taj nacin, makar tokom tih nekoliko meseci da budem tamo. Medjutim, nisam imao srece, ovo je sajt na kojem sam trazio poslove -
https://h2jobboard.com/ Poslao sam jedno desetak aplikacija, uglavnom za poljoprivredne poslove posto sam kontao da je tu manja potraznja za poslom, a veca potraznja za radnicima. Ipak, dobio sam samo jedan reply i to sledeci, citiracu: Thank you for your interest. I’ve hired all my workers.
Mozda nisam poslao dovoljno aplikacija, a mozda ni taj sajt nije najbolji. Pretpostavljao sam da tu uglavnom dovode Meksikance (ako vec angazuju strance) i da im je jeftinije da dovedu nekog iz centralne Amerike nego iz Evrope, ali mi je malo ohrabrujuce ovo sto si napisao da znas ljude koji su bili na toj vizi tamo

Da li mozda znas koja je agencija pouzdana za takve stvari pa da probam nesto i preko njih? Gugl izbacuje vise njih, npr.
https://workglobalagency.com ili
https://www.workabroad.rs/radni-h-2b-program/, ovaj drugi recimo deluje pouzdaniji ali izgleda da nemaju nesto novo, na jednoj stranici pise sledece:
Prijave za sezonu 2021 su završene. Hvala svima na interesovanju. Pratite konkurse i aplicirajte sa nama seledeće godine.
A vec smo u toj sledecoj godini

Sto se tice Kanade, mozda bih mogao i tu da pokusam posto su vec popustili pravila. Jedan drug je otisao tamo posle nekoliko godina cekanja da dobije vizu, bio sam upucen u proceduru i sve to mi je delovalo too much... Sto ti kazes, nije mi bilo vredno cimanja

Popunio sam upravo ovaj evaluation form na
https://form.immigration.ca/skilled-worker/ pa cu videti sta mi kazu.
Slazem se sa tobom i u vezi situacije u svetu, ali trenutno mi deluje da ovde necu moci da nadjem neki normalan posao za normalnu platu. Btw, na koje lakse destinacije za imigraciju mislis kada su u pitanju Evropa i Azija?