Firme obicno salju zaposlene preko na rad na osnovu L1A/B tipa viza - sto se formulise kao "unutar kompanijski transfer" - odnosno relokacija unutar iste firme u drugi ogranak/kancelariju koja se nalazi u US . Ako je maticna firma u US ovo obicno biva odobreno ako je iole ozbiljna firma u pitanju. Mada i tu opet moras pokazati neku strucnost ili kao specijalizovani zaposleni ili kao menadzerski kadar, uz gomilu propratne dokumentacije. Sto se standardnih viza tipa H1B , green card lottery itd tice - Od polovine Trampovog mandata pa na vamo su znacajno smanjene kvote za imigraciju u US stoga ih je izuzetno tesko dobiti.
Turisticke vize tipa B1/B2 je moguce dobiti kod nas , ako si nezaposlen moze i to proci ali uglavnom uz dodatne garante (neko da je u US koga znas pa da posalje invite letter, garancije finansijske itd) - sustinski jedna stvar je bitna a to je da u ambasadi kod nas ubedis coveka za 5 minuta kolko ces imati da pricas sa njim - da ces se vratiti - sto je upravo suprotno od onoga sto ovde pitas tako da kao sto si i sam rekao B1/B2 ti ne rade posao.
Znam da vecina gorenapisanog tebi ne pomaze puno ... Znam jos da dosta ljudi kod nas ide sezonski u US preko raznoraznih agencija na po ~6 meseci da radi raznorazne poslove zaboravio sam tacnu kategoriju tih viza - i to je skroz validna varijanta mislim da je H2B - ali posle 6 meseci moras se vratiti za SRB, pa iduce godine jovo nanovo.
Za ovu varijantu sto si ti pitao - tesko da ce proci ta prica sve i da taj poznanik bude spreman da pomogne. Kao sto rekoh sad za takve stvari traze da taj poslodavac u US objasni zasto ne moze da nadje unutar US isti taj kadar - odnosno da ti posedujes neke kvalifikacije - koje on moze pravno da dokaze da nije u stanju da pronadje na lokalnom trzistu zaposlenih. A posle svega toga (pre to nije bio slucaj) - sada mora i ugovor koji ti da - da bude na cifru koja je ekvivalent cifri koju bi ponudio lokalnom radniku. Upravo ta promena - koju je Trump za vreme dok je bio na vlasti napravio - a Bajden & co nisu izmenili - je bila usmerena da smanji imigraciju - ali ujedno i smanji stopu nezaposlenosti - odnosno da stimulise zaposljavanje lokalnog stanovnistva. Naravo ako uzmemo u obizr Indiju , kinu, juznu ameriku i jos par zemalja ciji ljudi su ranije bili spremni da rade ispod svake realne cene - sve dok ih neko sponzorise za green card , te da zive u zaista losim uslovima zivota - nije ni cudo sto je ova mera jos uvek na snazi, jer je sada poslodavcima veci trosak da tebi plate relokaciju jer moraju da ti daju iste/slicne uslove kao da su zaposlili nekog lokalno - sto pre nije bio slucaj. Da ne pricam da samo sponzorisanje za green card za poslodavca nije jeftina rabota.
Iskreno , imajuci u vidu trenutnu geo-politicku situaciju u svetu , nisam najsigurniji da je svo cimanje koje je potrebno da bi se doslo u US i radilo uopste isplativo, izuzev ako nemas zaista sjajne uslove koji se nude. U poslednje vreme - kao uostalom i svuda ostalo u svetu ni u US ne cvetaju ruze. Po meni makar ima po evropi/aziji daleko "laksih" te blizih varijanti za imigraciju i odlazak iz zemlje trajnog tipa. Ako te bas US zanima - mozda je zanimljiv podatak da je Kanada objavila ove godine ogroman deficit radnika i da su vec krenuli da "popustaju" imigraciona pravila, te vec postoji aktivno par programa za migraciju tamo koji makar odokativno deluju kao realnije opcije za tvoj scenario nego odlazak u US.
Sve ovo receno - a ne bih da zvucim "patriotski" - samo pokusavam biti objektivan - nisam siguran da je sada bilo gde bolje ili gore nego kod nas. Situacija nigde u svetu nije sjajna . Razlika je samo u tome da ako kod nas objektivno ne moze se naci normalan posao zbog xy razloga da ne pocinjem tu temu - onda je odlazak preko validan. Ali ako neko ovde ima iole OK primanja - zaista ne vidim neku vecu sigurnost kratkorocno u odlasku preko - vise se ne zna nigde nista i tako ce biti jos dogledno vreme dok se ne vrati ceo svet u "mirnije" vode...
Hvala puno svima, a posebno tebi Bosla na ovako detaljnom odgovoru
🙂 Propade mi plan u roku od 24h
😀
Bavio sam se malo i tim H-2A i H-2B vizama pre nekih mesec dana, hteo sam da pokusam i na taj nacin, makar tokom tih nekoliko meseci da budem tamo. Medjutim, nisam imao srece, ovo je sajt na kojem sam trazio poslove -
https://h2jobboard.com/ Poslao sam jedno desetak aplikacija, uglavnom za poljoprivredne poslove posto sam kontao da je tu manja potraznja za poslom, a veca potraznja za radnicima. Ipak, dobio sam samo jedan reply i to sledeci, citiracu: Thank you for your interest. I’ve hired all my workers.
Mozda nisam poslao dovoljno aplikacija, a mozda ni taj sajt nije najbolji. Pretpostavljao sam da tu uglavnom dovode Meksikance (ako vec angazuju strance) i da im je jeftinije da dovedu nekog iz centralne Amerike nego iz Evrope, ali mi je malo ohrabrujuce ovo sto si napisao da znas ljude koji su bili na toj vizi tamo
🙂 Da li mozda znas koja je agencija pouzdana za takve stvari pa da probam nesto i preko njih? Gugl izbacuje vise njih, npr.
https://workglobalagency.com ili
https://www.workabroad.rs/radni-h-2b-program/, ovaj drugi recimo deluje pouzdaniji ali izgleda da nemaju nesto novo, na jednoj stranici pise sledece:
Prijave za sezonu 2021 su završene. Hvala svima na interesovanju. Pratite konkurse i aplicirajte sa nama seledeće godine.
A vec smo u toj sledecoj godini
🙂 Sto se tice Kanade, mozda bih mogao i tu da pokusam posto su vec popustili pravila. Jedan drug je otisao tamo posle nekoliko godina cekanja da dobije vizu, bio sam upucen u proceduru i sve to mi je delovalo too much... Sto ti kazes, nije mi bilo vredno cimanja
🙂 Popunio sam upravo ovaj evaluation form na
https://form.immigration.ca/skilled-worker/ pa cu videti sta mi kazu.
Slazem se sa tobom i u vezi situacije u svetu, ali trenutno mi deluje da ovde necu moci da nadjem neki normalan posao za normalnu platu. Btw, na koje lakse destinacije za imigraciju mislis kada su u pitanju Evropa i Azija?
🙂