Šta je novo?

Urezivanje slike kod Plasma tv-A

ssasa81j

Slavan
Učlanjen(a)
02.03.2009
Poena
320
Posto mi se desilo da mi ostane jedan logo(urezan)vec duze vreme zanima me da li mogu to nekako da ublazim,posto koliko sam do sada procitao o tome,obicno svi kazu da ne moze da se otkloni.Tv je lg 42"pj350.U njemu ima nekih opcija tipa:eek:rbiter,bojenje slike i izbeljivanje slike,da li mogu one nesto da pomognu u tome i kako se koriste?

Sve zavisi koliko dugo je to ostalo, i posle koliko vremena od kupovine (da li je odrađeno 200 sati zagrevanja). Mislim da tu white-noise pomaže koliko toliko, tj. npr kada nema kanala, ali vreme ce samo pokazati da li je to samo kao ghost efekat ili trajno ali kažu da na novijim plasma ekranima treba baš da bude više dana ista slika da bude trajno zapečeno...

Tv je star oko 3 meseca.Za 200 sati zagrevanja sa cuo tek kad sam poceo da se raspitujem o ovom problemu tako da to nije uradjeneo.Tv sam koristio uglavnom za gledanje sadrzaja sa racunara jedino u kasnim vecernjim satima sam ukljucivao bas tv program i tada bi obicno drndala glupava farma dok sam ja nesto drugo radio na racunaru i tako je nastao problem.Ostao je njihov uzasan logotip preko donjeg dela ekrana.U pocetku nisam to primecivao ali kad je postajalo sve vidljivije onda sam skontao da nesto nije uredu.Kad sam se malo bolje raspitao saznao sam za burn in o kojem isto nisam imao pojma pre ovog.Tv je mozda radio otprilike 3-4 sata na istom programu.Trenutno je ugasen(iz struje) oko 20 sati.To mi je palo na pamet da uradi da vidim da li ce mozda imati nekog efekta.Interesuje me jos kako se koristi izbeljivanje i koliko dugo to traje?Da li se ostavi na nekom praznom kanalu da to radi par sati ili se stalno ukljucuje i iskljucuje?

Kako se ne informisete pre nego sto kupite proizvod ili procitate uputstvo. U svakom uputstvu za plazma tv pise za prvi period i da je tada najosetljiviji. Posle odredjenog vremena mozes gledati sta i koliko hoces i nema nikakvih problema. Zelim ti srecu da resis problem.

Negde sam citao da treba da se ostavi TV na white noise, tj. onaj beli "sneg" gde nema kanala..

Sta je bilo, da li si uspeo sta da uradis?
Zanima me jer i moj drug ima isti problem (a lepo sam mu rekao da uze LCD)...

probaj izbeljivanje jedno 5-10 minuta,ako ne pomogne onda ostaje trajno :)

Pa ti gledaj Farmu :p

Šalu na stranu, LG plazme su stvarno katastrofa što se toga tiče...

sto ja imam lg 42pq3000 nemam nikakvih probema vec godinu dana,od pocetka sam se pridarzavao pravila i pravilno formirao (valjda se tako kaze) panel... ali bilo ko ako se od starta ne pridrzava pravila formiranja panela ima dobije burnin i na panasonik plazmi od soma evra... realno :)

Jako tesko ces dobiti burn in na NeoPDP panelu i image retention je sveden na minimum ..

Kod LG-a je prica sasvim drugacija. Gledao sam 50 PQ2000 mesec ipo dana i sto se tice image retention-a je kriminalan. Tesko je opisati koliko je malo vremena potrebno da se IR pojavi i kako ne nestaje bas previse brzo...

Slazem se sa tobom Gizmore,ja sa mojim primerkom LG plazme nemam nikakvih problema mozda zato sto se uglavnom gleda HD materijal,sale rece nije znao da je prvih 200 sati najkriticnije za plazme. ako izbeljivenje ne pomogne onda ce ostati i cak ako je pdp panel ;)

Ma ljudi ne mogu da verujem da je tako nesto moglo da mi promakne sto se tice zagrevanja ekrana,jer nisam bas neki laik sto se tice tehnike ali verujte mi da ovo za 200 sati nisam nigde procitao pre nego sto sam uzeo plasmu.Kada sam kasnije detaljno prostudirao uputstvo (orginalno) naisao sam na to da NIGDE nema to da mora da radi 200 sati na pola kapacitet.Cak mi ni u prodavnici nisu napomenuli tako nesto.Pise da je moguca pojava burn in ali ne kazu kako je spreciti nego kao ono:ne drzati neki logo duze od sat vremena.Evo kako sad stoje stvari:Logo je bio dosta izrazen tipa,da se moglo jasno procitati i sitni brojevi a da ne pominjem ona krupna slova.Da stvar bude jos gora bio je preko cele donje strane ekrana i time stvar jos dodatno pogorsavao.Uradi sam sledece:izbeljivanje slike svakodnevno po nekoliko sati mozda 5-6 dana i rezultat je sledeci:logo je gotovo nestao,odnosno smanjila se vidljivost za nekih 80%,tako da se sada jedva nesto nazire i to jedva a neki delovi su skroz nestali.E sad pitanje je koliko je to dobro za tv i da li moze biti stetno duze izbeljivanje ili to nema nikakve veze?Sto se tice"kriticne"emisije ona se naravno zaobilazi sad u velikom luku :) Sada je tv podesen na "50%" ali ne znam da li to sad ima neke vajde?:)

Mislim da si potpuno u pravu, Samsung i LG ne priznaju da je na njihovim panelima moguća da dođe do burn in-a. A onda se to ne priznaje kao kvar:smoke:. Moje je mišljenje da bi ti se nešto slično dogodilo i da si "uhodavao" tv, a pod istim uslovima naknadnog korišćenja. Ja sam ti u onom postu dao link za onaj break in fajl, pa ga povremeno upotrebljavaj.
Plazma paneli imaju svoje mane i to je to....Sa njima se definitivno mora malo pažljivije;) Čitam na forumu HD televizija kako Nani pobija uopšte mogućnost da se tako nešto dogodi na Panasonic proizvodima što je jednostavno netačno, Mnogo se korisnika i tamo žali na pojavu image retention-a, nemoguće je da su svi ti paneli defektni ( ako je tako onda Panasonic ima ogroman broj škarta:D )
Takođe i crna nije baš tako crna kao što je njegovim recenzijama, po njemu razlika između potpunog mraka u sobi i crne na na NEOPDP panelima ne postoji. I kod mene a i kod ljudi koji imaju plazme tog tipa, razlika se vidi, još kako.:D:D
Ja jesam ZADOVOLJNI vlasnik plazma televizora, ali hajde da ne preterujemo;);)
daleko je to od savršenog.....

Poslednja izmena:
Nisam siguran kako to funkcioniše kod LG plazmi. Imam Panasonic X20 model (42") i evo već 8-9 meseci po ceo dan se vrti program na njemu bez ikakvih problema sa slikom. Naravno da sam u početku vodio računa o formiranju slike, po uputstvu Nanija, ali opet... mislim da i kod LG i drugih modela, mora postojati način da se burn-in ukloni! Ipak je nova tehnologija u pitanju i to ne bi trebalo da predstavlja veliki problem.
Možda je malo teže i dosadno, ali ipak je verovatno rešivo.
Čitao sam negde da su neki ljudi uspešno rešavali problem burn-in slike tako što su pustali kanal bez slike (popularno "šuštanje") da radi određeno vreme! To bi trebalo da je provereno.
Dalje, neki modeli baš zbog sprečavanja ove pojave imaju opciju da "šetaju" sliku po par piksela u raznim pravcima i tako zaštite ekran.

Ne mozes napraviti stetu od "pranja" ekrana.
Sto sarenije i intenzivnije boje, samo neka ne bude prebrzo da ekran ne stize da reaguje.

Iako realno nemam problem na Panasonicu, prema ovom kriterijumu sam birao screen saver, obzirom da ga TV cesto koristim kao monitor HTPC-a, i izabran je Mistify zbog svojih brzih i sarenih "traka"... cega vec.

Sto se tice ''setanja" slike,u ISM Metodama pored izbeljivanja postoje jos:bojenje i orbiter.Da li taj orbiter mozda sluzi za"setanje"slike?I cemu onda sluzi bojenje slike?

Dalje, neki modeli baš zbog sprečavanja ove pojave imaju opciju da "šetaju" sliku po par piksela u raznim pravcima i tako zaštite ekran.

Ta tesko da pomaze, posebno kod jednobojnih vecih logooa kakvu imaju televizoje kada dole idu telopi sa SMS akcijama. Tu pomaze samo prebacivanje kanala.

Ja sam ionako zabranio da se gledaju ta ****** na TV-u, tako da nemam problema :D

Pazio sam jako dugo na taj problem, meni je keva u selu uspela i LG LCD tako da s*ebe, ostao pinkov logo u ćošku :/

Poslednja izmena:
Imamo na poslu LCD-ove na kojima je godinama ista slika nekog procesa koji se prati, i čak i na njima se urezala slika. A video sam na više elcedeova do sada, kod ljudi koji gledaju normalan program, dakle 4:3 i ne razvlače ga na celu širinu ekrana, da se po stranama lepo vide trake na kojima je slika razvučena na ceo ekran svetlija. Dakle, i LCD ima kakav takav burn in. Možda koliko su imali i crt ili čak i manji, ali postoji. No to je nebitno za priču. Pričamo o plazmama.

Poyenta je da u uputstvima plazmi ta priča oko razrađivanja panela sve nešto okruglo pa na ćoše i normlanom korisniku (što mi na Bench-u nismo) ta informacija jako lako može da promakne. Trebalo bi da bude velika nalepnica po sred ekrana koja upozorava korisnika na mogućnost BR i kako se ponašati da do te pojave ne dođe (ne gledati Farmu :p ).

Poslednja izmena:
Imamo na poslu LCD-ove na kojima je godinama ista slika nekog procesa koji se prati, i čak i na njima se urezala slika. A video sam na više elcedeova do sada, kod ljudi koji gledaju normalan program, dakle 4:3 i ne razvlače ga na celu širinu ekrana, da se po stranama lepo vide trake na kojima je slika razvučena na ceo ekran svetlija. Dakle, i LCD ima kakav takav burn in. Možda koliko su imali i crt ili čak i manji, ali postoji. No to je nebitno za priču. Pričamo o plazmama.
.

To kod LCDa se zove "image persistence" i trebalo bi da je izlecivo belom slikom. Potpuno je razlicito od "burn in" na plazmi i CRT jer pikseli nisu trajno osteceni nego samo pamte kolorne vrednosti koje su duze prikazivali.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image_persistence

Poslednja izmena:
@Canis Lupus

Ja sam imao problem sa Samsung LCD-om da mi je ostao zalepljen logo MTV-ija, u principu to izgleda 100% kao burn in kod plazma ekrana ali sam video da to neki nazivaju screen burn kod LCD tehnologije. Na žalost sve sam pokušavao (isključivanje tv-a iz struje par dana, puštanje bele pozadine satima, kao i ostavljanje takozvanog "snega" po ceo dan) ali mi ništa nije pomoglo. Što je najtužnije taj MTV je gledan po par sati dnevno uz prebacivanje i na druge programe, znači nije danima stajao taj logo.
Naravno otvaraču teme želim da ima više sreće od mene i neke posluša savete koje je dobio ovde, drugo mu ne preostaje.

@boki78
Jesi li pogledao one linkove na dnu clanka iz Wikipedije pod references. Kazu da bela boja treba da stoji dva tri dana bez prekida uz pojacan brightnes, ali i da ako se nista ne preduzme na vreme image persistance moze da postane trajan.
Kad sam rekao da je potpuno razlicito mislio sam na uzrok, a ne na efekat koji stvarno izgleda isto, ali lcd za razliku od plazme i CRT ekrana nema fosfor koji se pregreje i upece sliku u ekran.

Ne ne Canis, kod ovih naših na poslu, nema lečenja. Doduše, stajali su godinama sa istom slikom bez screen savera. Al dobro, odradili su svoje a i nikada i nisu trebali da pokazuju ništa drugo sem te slike. Ali burn in se pojavio vrlo brzo i toliko je izražen da nema šanse da se to nečim izleči.

A pominjani LCD televizori na kojima korisnici gledaju 4:3 sliku, šta sad, treba svaka tri dana da ih ostavljaju na po dva dana sa belom slikom?!? :smash:

Daš tolike pare za TV, i ondak se desi tako nešto .... shiiiit ....

A samo da pitam, kako se radi to " zagrevanje" ... ?

Moj zet je imao u Italiji 32 inča LG HDReady, i imao je problem sa gledanjem 4:3 kanala, ostale mu dve uspravne linije gde se slika završava. Ali su mu uvažili garanciju, i dobio je nov televizor ....

@Canis Lupus

Nisam pokušao par dana da držim belu pozadinu ali sada nije ni bitno jer više nemam taj tv koji mi je inače dušu pojeo. Doduše ispostavilo se da je to bila neka falična serija jer su i drugi članovi foruma imali probleme sa istim. Na mom su se pojavile i tamne fleke odnosno "dark spots" kao i "image retention", stvarno užas. U pitanju je LCD model koji je imao mane i LCD i plasma tehnologije...:D

Nazad
Vrh Dno