Šta je novo?

Uradio bih test AV programa....

kUdtiHaEX

Super ridža
Administrator
Učlanjen(a)
18.07.2001
Poena
1,365
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i5-9500F, NZXT Kraken Z63
GPU
Asus GTX 2070 Super
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 1 TB
Kućište
NZXT H210i
Monitor
LG C2 42"
Miš & tastatura
Logitech G502, Keychron K8, Nuphy Air75, Ducky TKL One 2
Ostale periferije
Glupi HP štampač
Laptop
Apple Macbook Pro 14" M1
Tablet
Apple iPad Pro 11"
Mobilni telefon
Apple iPhone 13 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posto ih je sve vise, i svako hvali neki na sva zvona (a meni se vise smucilo to da slusam) hteo sam da odradim jedan posten test.
Kako sam ga ja zamislio...

Prvo sam hteo da krenem od toga sta ja kao korisnik zahtevam od jednog AV softvera. To su pouzdanost u radu, znaci da ima visok stepen tacnosti (otkrivanja i uklanjanja virusa), potrebnu brzinu, lakocu upravljanja (recimo updateovanja baze virusa), malu zahtevnost i sl...

Kako bih sproveo tset? Sa jednog sajta bih skinuo 100tinjak virusa razlicite namene kojima bih zarazio sistem (vitalne delove sistema, program i sl) tj sve ono sto je bitno da se zastiti... Mozda zvuci povrsno ali nije tako, imam dobar plan.

Jedino sto bih hteo da vidim je koje program da testiram. I da li ima nekog ko je zainteresova da ucestvuje u projektu? Test bih po mogucnosti sproveo na Win XP i 2k pa mi je stoga potrebna pomoc...
Da cujem komentare...

Npr: Norton, AVP, Mcaffee, Nod32, Panda, Pccilin, Fprot...

Veoma dobra ideja. Puno srece.
Ako se setim jos neceg javicu :)

Pozdrav,
Sasha

100tinjak virusa ? Sta ces da uradis kad SVI AV-i budu detektovali i onesposobili SVE viruse ?

drapin je napisao(la):
100tinjak virusa ? Sta ces da uradis kad SVI AV-i budu detektovali i onesposobili SVE viruse ?

Onda ce da ih bira po korisnosti tj po onome sto je gore naveo. Poenta je da se vidi da li ce svi uspeti da detektuju viruse.

Igore zarazi i zip, rar i ace datoteke, kao i cab fajlove, da vidis kako se AV snalaze sa skeniranjem istih.

Vocko je napisao(la):
...
Igore zarazi i zip, rar i ace datoteke, kao i cab fajlove, da vidis kako se AV snalaze sa skeniranjem istih.
E vidish, dobro si se setio toga - sa ZIP-om ce se sigurno svi snaci, ali su problem RAR/ACE/CAB. Tu ce se verovatno vecina muciti ako uopste budu nesto i pokusavali :beat: (max. kompresija sa WinRAR 3.2 i WinACE 2.2 da bi se proverilo mogu li da skeniraju nove algoritme za kompresiju)...

Vocko je napisao(la):
... Poenta je da se vidi da li ce svi uspeti da detektuju viruse.
Ma to je jasno, nego poeta moje primedbe je bila u sledecem: AV programi se obicno testiraju na bazama od po vise desetina hiljada virusa i procenat uspesne detekcije je obicno preko 90% a kod ovih boljih programa obicno 97%-100%.

Tako da je verovatnoca da se sa 100 i kusur virusa naleti na neki od onih specificnih par % koji se ne detektuju otprilike slicna kao i dobitak sedmice na lotou. :p

Hocu da kazem da ce svaki iole ozbiljan AV da detektuje sve nama raspolozive viruse i da oko toga nece biti moguce napraviti gotovo nikakvu diferencijaciju. Treba postaviti i neke druge kriterijume, kao na primer zauzece resursa, brzinu skeniranja, kolicina opcija i preglednost interfejsa, brzinu i raspolozivost update-a...

Dobro je i ovo sa arhivama, mada verujem da ni jedan AV ni tu nece imati problema, vise je pitanje koliko brzo ce to odraditi - sem AVP-a koji oduvek prijavljuje .ace arhive kao "unknown file" ili tako nesto i ne skenira ih uopste...ako se ne varam ( nisam siguran ) to nije ispravljeno cak ni u najnovijim KAV verzijama !

Da u pravu si za kolicinu virusa...
Pobrinucu se da ih pribavim sto vise....
A sto se tice fajlova mislio sam i na zip-rar i ostale kompresovane fajlove kao i na gore pomenute ace i sl.

SAmo da se organizujem za jedan vikend i dobicete test (posten naravno :))

Citao sam jedan test/review davno o tome.. [ima recimo godinu,mozda i dve] Isto je vec neko uradio, zarazen sistem sa 100 virusa [okruglo] i testirani su PCCillin, AVP i Norton [mozda josh koji, ne secam se]. Elem, PCC se pokazao kao najbolji, detektovao je 98 [ili 99 virusa], zatim AVP, pa tek onda Norton [svi sa novim definicijama]. Dakle, PCC se pokazao kao najbolji, samo je kod njega problem sto nema aktivnu protekciju [kao AVP i Norton], nego je samo kao skener... Verovatno se dosta toga promenilo,sa novim programima i novim verzijama [a mozda i nije ?!] svejedno vredi pokusati :) SRECNO!

kutijo, dok se budesh igrao sa tim virusima, umoljavam te da se drzish dalje od dragog nam zajednichkog projekta (lineart) da se kojim sluchajem i tamo nesto prenelo jer ne bih zeleo da budem primoran da ti vadim ochi plastichnom kasikicom za slatko i sladoled....

zezzz :) ;) :mrgreen:

vecina AV-a provaljuje vecinu virusa, po meni je veci problem brzina i zauzece resursa dok to rade (on the fly proveru i proveru mailova), tako da bi bilo dobro izmeriti zauzece i josh bolje, nekako izmeriti brzinu samog sistema, jer je poznato da dosta njih usporava sistem pri najcheshcoj radnji, a to je korishccenje nekog file managera, onda recimo samo bootovanje itd...

Mislim da bi uradio test ovakvog tipa moras ipak da imas neko dublje znanje o tome kako virusi i antivirusi rade. Ako uzmes i zarazis sistem sa 100 oni ce se pobiti medjusobno, jedni druge ce da inficiraju i jedan te isti fajl ce da inficiraju po vise puta i tako u krug.

Nazad
Vrh Dno