Šta je novo?

Uputstvo za podesavanje SezamPro ADSL router-a

Hocu da imam NAT, posto mi je smor da imam Half Bridge aktiviran (Tada mi ne radi iz prve ADSL kad startujem komp, nego moram da cekam jako dugo i da vracam na onaj PPP_Mux svaki put kad nesto promenim). Sada pise Enabled (NAT), ali number of configurations je 0.

Imam ADSL preko Sezama i ISDN linije, koristim njihov ruter. Kada pokrenem "Diagnostic Test" dobijem "FAIL" tri puta (vidi dole).

Da li je to normalno? Je l' tako i kod ostalih?
Inače nikakve probleme u radu ne primećujem.

Checking LAN Connection
Testing Ethernet LAN connection PASS
Checking ADSL Connection
Testing ADSL Synchronization PASS
Checking Circuit 0 for Network Connection
Test ATM OAM Segment Loop Back FAIL
Test ATM OAM End-to-End Loop Back FAIL
Test Ethernet connect to ATM PASS
Test PPPoPvc 0 PPPOE connection UNKNOWN
Test PPPoPvc 0 PPP layer connection PASS
Test PPPoPvc 0 IP connect to PPP FAIL
Testing Internet Connection
Ping primary DNS SKIPPED
Query DNS for www.conexant.com SKIPPED
Ping www.conexant.com SKIPPED

I kod mene su isti rezultati a predpostavljam i kod svih. Za svaki test imas i help i tu ti pise sta testira. Za neke testove je potrebna i podrska provajdera tj. da sa druge strane postoji odgovarajuci odgovor sto kod nas definitivno nema. A za neke jednostavno nisu takva setovanja naseg ADSL-a

byMaX je napisao(la):
Hocu da imam NAT, posto mi je smor da imam Half Bridge aktiviran (Tada mi ne radi iz prve ADSL kad startujem komp, nego moram da cekam jako dugo i da vracam na onaj PPP_Mux svaki put kad nesto promenim). Sada pise Enabled (NAT), ali number of configurations je 0.

1. Za half-bridge mrezna konekcija na racunaru mora imati "Obtain an IP address automatically" i "Obtain DNS server address automatically".

2. Pod nat ne treba nista dirati, sve se konfigurise pod Virtual Server.

Imam router (USB veza) i net preko Seza. Podesio sam port forwarding ali pošto imam dva kompa, na drugom su ostali blokirani. Bug ili feature? Rekaoh bih feature, ali Internet connection sharing zahteva da se setuje obtain an IP address automatically pa nisam siguran kako da drugom kompu zakucam IP adresu i onda namestim i za njega forwarding preko router-a.

Pretpostavljam da je najbolja varijatna da nakačim oba kompa direktno na router. Da li će se onda oni videti međusobno? Da li za to mogu da koristim postojeći ukršten UTP kabl?

Hvala, Frik. To znaci da mi je sve vec ok...

Ljudi samo jedno malo pitanjce.

Imam usb adsl ruter.Sve mi radi ok samo me interesuje sledece

1. drajvere sam instalirao nikad lakse,prakticno sam ubacio cd i to je bilo to.Sami su se instalirali.Jer to OK

2. Podesio sam sve parametre po uputstvu za USB.Znaci u browseru sam ukucao ono 10.0.0.2 upisao username i sifru.Jer to OK

3. U network communication mi pise Conexant usb network adapter.Tu kadase pritisne properties ima neka podesavanja.Ja nisam tu nista podesavao na properties.Da li nesto tu treba, mada u uputstvu nista ne pise.

4. Koja mi je to adresa 10.0.0.2.Imam i onu WAN adresu 202... Mislim da li je to javna adresa, da li sve to tako da ostavim

5. Koja je bolja adresa javna ili dinamicka.Ja ne znam koju imam.

pozdrav ljudi

@serbianbos
... na ostala pitanja će da ti odgovore oni koji bolje znaju, a moje pitanje tebi ;) je zašto koristiš usb kada već imaš ruter i mogućnost povezivanja mrežnim kablom bez podizanja ikakvih drajvera...

Zato sto mi je mrezna kartice zauzeta.Nas nekoliko je umrezenoZato koristim USB

Recimi da li je bolje da sam se povezao preko mreze.Mislim ako bi se povezao preko mreze jer bi brze radio ADSL

pozdrav

dan je napisao(la):
Imam router (USB veza) i net preko Seza. Podesio sam port forwarding ali pošto imam dva kompa, na drugom su ostali blokirani. Bug ili feature?

Kao sto ime kaze port forwarding (prosledjivanje) forward-uje (prosledjuje) odredjeni port sa javne na odredjenu privatnu adresu. Dakle, ako ti jedan racunar ima adresu 10.0.0.4, a drugi 10.0.0.5 onda ce port koji "otvoris" biti prosledjen na onu adresu koju uneses u Virtual Server konfiguraciji. Ne znam da li je moguce uneti da jedan port bude forward-ovan na dve adrese. Probaj. Ako radi -- super. Ako ne -- ionako nema smisla da koristis p2p sa dva racunara odjednom :)

dan je napisao(la):
Pretpostavljam da je najbolja varijatna da nakačim oba kompa direktno na router. Da li će se onda oni videti međusobno? Da li za to mogu da koristim postojeći ukršten UTP kabl?

Da.
Da, videce se.
Ne, ukrsten je za direktnu vezu komp-komp.

Serbianboss je napisao(la):
Ljudi samo jedno malo pitanjce...

Kakvo pitanje, ako ti Internet radi naravno da je sve OK.

10.0.0.2 je adresa router-a sa tvoje strane i obracajuci se sa te adrese samo ti mozes iz lokala da mu pristupis. Ono drugo je javna adresa routera sa spoljne strane, odnosno sa Interneta. Dinamicka adresa je naziv za adresu koja se menja s vremena na vreme -- to dodeljuje dobavljac internet usluga odnosno njihov DHCP server. U konkretnom slucaju javna adresa je dinamicka, dok privatna moze biti staticka ili dinamicka u zavisnosti od potreba. Ako ne znas nista o tome onda ne treba nista da menjas. Preporucio bih ti da uzmes da citas nesto na tu temu. Ako ne znas nista o mrezama ne mozes to nauciti preko noci.

Pretpostavljam da posto si svoju lokaciju napisao cirilicom, da si ponosan na srpski jezik i da ga volis. Ne bi bilo lose i da ga koristis kako treba:

1. Na kraju upitne recenice treba da stoji znak pitanja odnosno ?
2. Rec "jer" znaci "zato", "zbog", "iz tog razloga"
3. Ti si zapravo hteo da napises "jel". To je takodje nepravilno -- "jel" potice od "je li" (pise se odvojeno kao i "da li"). Ako se pise u skracenom obliku "jel" na kraju se stavlja apostrof -- primer: jel' to OK?

:wave:

Recimi da li je bolje da sam se povezao preko mreze.Mislim ako bi se povezao preko mreze jer bi brze radio ADSL

ADSL verovatno ne bi radio brze. Prednost je u tome sto ti ne bi trebao drajver za USB i sto bi ti bio rastereceniji racunar (USB se malo vise oslanja na procesor nego Ethernet). Mana je za nijansu komplikovanije podesavanje mreze.

He he, ovde i ucimo srpski jezik :D

Da li je bolje ruter povezati sa kompom preko USB kabla ili preko mreze.Mislim da li ce internet raditi brze ako je on povezan preko mreze?

pozdrav

Tek sad sam video odgovor...

Mada sam gledao u uputstvu za podesavanje mreze da nema nista specijalno,ili mi se samo cini.U uputstvu kad se klikne desnim dugmetom na adsl konekciju, pritisne se Internet Protocol TCP/IP pa properties.U uputstvu stoji da treba da bude stiklirano Obtain an IP adress automatically i Obtain DNS server adress automatically.Mislim to pise u uputstvu ako se povezete preko mreze.Da li tu ipak treba nesto drugacije da se podesi.Mislim povezan sam preko USB ali me interesuje i preko mreze.

pozdrav

He he, ovde i ucimo srpski jezik :D

pozdrav

Freak za moderatora! :) Covek je zaista doprineo dosta na ovom forumu, neke teme ćemo prebaciti u FAQ sobu, definitivno.

Tek sad sam video odgovor...

Mada sam gledao u uputstvu za podesavanje mreze da nema nista specijalno,ili mi se samo cini.U uputstvu kad se klikne desnim dugmetom na adsl konekciju, pritisne se Internet Protocol TCP/IP pa properties.U uputstvu stoji da treba da bude stiklirano Obtain an IP adress automatically i Obtain DNS server adress automatically.Mislim to pise u uputstvu ako se povezete preko mreze.Da li tu ipak treba nesto drugacije da se podesi.Mislim povezan sam preko USB ali me interesuje i preko mreze.

U pravu si, nema nista specijalno. Za onoga ko hoce samo da surfuje i salje email i eventualno skida programe preko download managera i to sa jednog racunara nisu potrebna neka ekstra podesavanja. Probaj da prebacis na Ethernet sa USB-a i podesi prema uputstvu koje imas. Ako ti se bude desilo da ti nesto od onoga sto koristis ne radi, onda se vrati ovamo pa procitaj pazljivo pocetak ovog thread-a gde su uputstva za te "specijalne" slucajeve.

byMaX je napisao(la):
Freak za moderatora! :) Covek je zaista doprineo dosta na ovom forumu, neke teme ćemo prebaciti u FAQ sobu, definitivno.

:D

Hvala, nisam siguran da imam bas toliko slobodnog vremena. Usput verovatno bih se ponasao kao Sledge Hammer...

Shareazi sam forwardovao port 6346, ali izgleda da nešto nije u redu jer još uvek ne mogu da primam fajlove od likova iz firewall-ova (push). Takođe, sam Shareaza sajt ima test koji ne uspeva da prodre do client-a. Port je otvoren i za TCP i za UDP. WinMX, EMule i torrenti rade bez problema.

Ima li neko predstave u čemu bi mogao da bude problem?

Poslednja izmena:
dan je napisao(la):
Shareazi sam forwardovao port 6346, ali izgleda da nešto nije u redu jer još uvek ne mogu da primam fajlove od likova iz firewall-ova (push). Takođe, sam Shareaza sajt ima test koji ne uspeva da prodre do client-a. Port je otvoren i za TCP i za UDP. WinMX, EMule i torrenti rade bez problema.

Ima li neko predstave u čemu bi mogao da bude problem?

Da li si u shareazi prosao settings wizard? Treba da izaberes ono "I will set up port forwarding... blah blah".

Sto se tice testa koji ne prolazi, da nisi slucajno zaboravio SUBMIT i/ili SAVE & REBOOT kad si uneo port na routeru?

Uh... nikako mi ne ide da namestim propustanje do web servera na ruteru. Ima li nesto sto propustam? Namestio sam u Virtual Server podesavanjima da mi port 80 pusta na LAN IP adresu racunara, a remapirao sam web interfejs rutera na drugi port.
Kaze mi connection was refused kada probam da pristupim iz browsera preko adrese koja je dodeljena ruteru. U okviru LAN-a sasvim normalno sa drugog racunara vidim web sajt.

Dandy je napisao(la):
Uh... nikako mi ne ide da namestim propustanje do web servera na ruteru. Ima li nesto sto propustam? Namestio sam u Virtual Server podesavanjima da mi port 80 pusta na LAN IP adresu racunara, a remapirao sam web interfejs rutera na drugi port.
Kaze mi connection was refused kada probam da pristupim iz browsera preko adrese koja je dodeljena ruteru. U okviru LAN-a sasvim normalno sa drugog racunara vidim web sajt.

Verovatno nisi nista propustio, probaj da pristupis spolja na web server. Dakle, ne preko tvog ADSL-a nego sa nekog drugog racunara koji ima internet ili zamoli nekog drugog da pogleda tvoj sajt. Ako to radi sve je u redu.

audiofreak je napisao(la):
Verovatno nisi nista propustio, probaj da pristupis spolja na web server. Dakle, ne preko tvog ADSL-a nego sa nekog drugog racunara koji ima internet ili zamoli nekog drugog da pogleda tvoj sajt. Ako to radi sve je u redu.
U pravu si, sada sam probao sa PocketPC-a preko GPRS-a i vidi se :banana:
Hvala! :wave:

Naravno, radi i ako se podesi Sezamov proxy u browseru npr.
Ne znam kako mi to ranije nije palo na pamet...

savslob

molim za pomoc
imam sezamov adsl router koji je vezan na svich i preko njega su povezani ostali racunari i to radi ok.problem nastaje kad prikacim laptop na svich.tj
neznam sta da podesim da bi i laptop imao izlaz na internet.

audiofreak je napisao(la):
Svaka cast, gde si to iskopao, kao i ako znas moze li nesto vise preko toga da se uradi nego preko standardnog interfejsa?

Na Googleu sam zadao upit "CX82xxx_4.1.0.13" -- to je verzija firmvera u ovom mom ruteru (pretpostavljam i u svim ostalim koji se dobijaju od Sezama) i izleteo mi neki forum gde ludi Rusi razmenjuju iskustva sa flešovanjem. Radi se o tome da se ovo isto parče hadvera prodaje pod različitim imenima, a neki prodavci nude i novije verzije firmvera, pa ko razume ruski i ima vremena, može da proba. No, koliko sam razumeo, operacija nije uvek jednostavna i ruter može da time ubije namrtvo. Pri tom se ne dobija ništa epohalno, pa se nisam dalje udubljivao. Ipak ne može od babe devojka. :D

savslob je napisao(la):
molim za pomoc
imam sezamov adsl router koji je vezan na svich i preko njega su povezani ostali racunari i to radi ok.problem nastaje kad prikacim laptop na svich.tj
neznam sta da podesim da bi i laptop imao izlaz na internet.
Pa nema tu neke filozofije, podesavanja su ista kao za desktop racunar.

Audiofreak:

Браво царе, сад сам коначно Reachable на овом е-Магарцу.

Jel neko od vas koristi Mirandu? Sta treba upisati i gde da bi na njoj radio MSN. Mislim radi ok na par minuta, a onda se diskonektuje. ICQ radi 99% vremena, samo ponekad se iskljuci. Sa Trillianom sam se mucio dosta, na kraju je puko (samo izbacuje greske i "must close") tako da vise ne mogu da ga koristim. WebICQ je dosadan, a MSN sedmicu ne mogu da instaliram jer sam jos pre ubio Messenger sa XPLite-om.

:mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Molim za pomoć,

Imam pomenuti modem ko sezama, uradio sam po uputstvu i evo sad mi ne radi net.... tačnije neće da se konektuje PPP :smash: Sve sam pokušavao i bridg i neće.... Connection Error.... više ne znam šta da radim :mad:

Vadim temu iz mrtvih... Nasao sam u firmi u kojoj radim neki matori adsl 4-port modem/router/switch sa adresom 10.0.0.2 pa hocu da ga konfigurisem i uposlim...
Zna li neko koji su neki default user i pass za logovanje ili kako da ga resetujem ili nesto tako?

Nazad
Vrh Dno