dan je napisao(la):
Imam router (USB veza) i net preko Seza. Podesio sam port forwarding ali pošto imam dva kompa, na drugom su ostali blokirani. Bug ili feature?
Kao sto ime kaze port forwarding (prosledjivanje) forward-uje (prosledjuje) odredjeni port sa javne na
odredjenu privatnu adresu. Dakle, ako ti jedan racunar ima adresu 10.0.0.4, a drugi 10.0.0.5 onda ce port koji "otvoris" biti prosledjen na onu adresu koju uneses u Virtual Server konfiguraciji. Ne znam da li je moguce uneti da jedan port bude forward-ovan na dve adrese. Probaj. Ako radi -- super. Ako ne -- ionako nema smisla da koristis p2p sa dva racunara odjednom
dan je napisao(la):
Pretpostavljam da je najbolja varijatna da nakačim oba kompa direktno na router. Da li će se onda oni videti međusobno? Da li za to mogu da koristim postojeći ukršten UTP kabl?
Da.
Da, videce se.
Ne, ukrsten je za direktnu vezu komp-komp.
Serbianboss je napisao(la):
Ljudi samo jedno malo pitanjce...
Kakvo pitanje, ako ti Internet radi naravno da je sve OK.
10.0.0.2 je adresa router-a sa tvoje strane i obracajuci se sa te adrese samo ti mozes iz lokala da mu pristupis. Ono drugo je javna adresa routera sa spoljne strane, odnosno sa Interneta. Dinamicka adresa je naziv za adresu koja se menja s vremena na vreme -- to dodeljuje dobavljac internet usluga odnosno njihov DHCP server. U konkretnom slucaju javna adresa je dinamicka, dok privatna moze biti staticka ili dinamicka u zavisnosti od potreba. Ako ne znas nista o tome onda ne treba nista da menjas. Preporucio bih ti da uzmes da citas nesto na tu temu. Ako ne znas nista o mrezama ne mozes to nauciti preko noci.
Serbianboss je napisao(la):
Pretpostavljam da posto si svoju lokaciju napisao cirilicom, da si ponosan na srpski jezik i da ga volis. Ne bi bilo lose i da ga koristis kako treba:
1. Na kraju upitne recenice treba da stoji znak pitanja odnosno ?
2. Rec "jer" znaci "zato", "zbog", "iz tog razloga"
3. Ti si zapravo hteo da napises "jel". To je takodje nepravilno -- "jel" potice od "je li" (pise se odvojeno kao i "da li"). Ako se pise u skracenom obliku "jel" na kraju se stavlja apostrof -- primer: jel' to OK?
:wave: