Šta je novo?

UPS vs. Stabilizator napona

UPS se puni dok je ukljucen.
APS SUA750 se puni nebitno da li je ukljucen ili uskljucen, ABC 500 i INFORM se pune samo ukljuceni.

Moj MGE se punio isto dok je bio iskljucen 10 sati...
Nisam znao dal da ga palim pa sam posle sat dva video da se malo greje pa sam predpostavio da se puni ;)

I meni se grejao dok je dugme bilo off, pa sam i ja pretpostavljao da se puni, baterija se grejala..

I meni se grejao dok je dugme bilo off, pa sam i ja pretpostavljao da se puni, baterija se grejala..

Koliko znam, baterija ne bi smela da se greje :trust:

Ima tu drugih stvari koje se greju - nesto poput ovoga:

trasformatore.jpg

Koliko znam, baterija ne bi smela da se greje :trust:

Ima tu drugih stvari koje se greju - nesto poput ovoga:

trasformatore.jpg

U pravu si. Trafo se grejao-greje! Tokom rada se greje zadnii deo UPS-a gde je trafo...mislio sam da je tu baterija...:wall::wall:

U pravu si. Trafo se grejao-greje! Tokom rada se greje zadnii deo UPS-a gde je trafo...mislio sam da je tu baterija...:wall::wall:

Zato su valjda stavili ventilator na jacim modelima...

Sa ovim najjeftinijim MGE UPS uredjajima, il' ce ti biti toplo, il' ce ti biti buka.

Ne znam kako je APC odradio da se na jacim i skupljim modelima ventilator ukljucuje samo kad napajanje ide sa baterije.

Kod najjeftinijih Musteka se bas poprilicno greje i "smrdi" plastika prilikom prvog punjenja baterije. Posle se ne oseti bas toliko,ali je i manje topao.
Baterije se sve greju,manje-vise,prilikom punjenja. To zavisi od struje punjenja i naravno,ambijenta gde se nalazi sam uredjaj. Losa kontrola punjenja [prevelik napon,tj,struja] utice na zagrevanje baterije,odnosno na njen zivotni vek.
Vidjao sam dosta slucajeva da se ne moze baterija izvaditi iz ups-a koliko je fizicki deformisana od zagrevanja.
A sami transformatori su druga prica. Kada bi se uzelo elementarno gradivo iz osnova elektrotehnike i premerio transformator,videlo bi se da "silne" snage u VA neodgovaraju samoj snazi jezgra trafoa.
Radi ustede u svemu i svacemu,oni dopunjavaju bateriju [kod modela sa AVR i koriguju napon preko nekoliko izvoda,na njima] i rade pretvaranje napona sa nizeg u visi,u kratkom vremenskom intervalu,za koji je on preopterecen i moze da da vecu snagu.
Meni je APC Smart Ups uvek topao,a leti pogotovo,ali je [pretpostavljam] korektno projektovan ,pa izdrzava.
pozz

MGE 625 je blago topao dok radi..nista specijalno. Kada radi na bateriju za nijansu je bucniji nego na mreznom naponu, ali menje vishe tako je kod svakog UPS uredjaja.. Sinoc su bili malo jaci padovi napona oko ~22h u mojoj zgradi, ali UPS i komp su radili kako treba.

Imam problem !
Svakih sat-dva mi izlazi poruka ERROR COMMUNICATION i stoji mi crveni iks u TRAY ali kad udjem u status kaze da je sve u redu ! O_O svasta...

O Sinovi moji, sad bar znam da nisam usamljeni jahač apokalipse, ima nas 4 , hahahaha
ERROR COMMUNICATION se uglavnom javlja u XP-u recimo u win7 se ne javlja i u Visti koliko sam primetio ....
Najbezbolnije rešenje za ove naše mazge baciti usb kabli tipa B i nemati nikakve informacije sa comp-a pa dokle radi radi ...

Poslednja izmena:
Ja nemam tih problema, ali vas nekoliko kuburi:-devil-: Kod mene je XP SP3, ne znam koja je kod tebe verzija?

Ja nemam tih problema, ali vas nekoliko kuburi:-devil-: Kod mene je XP SP3, ne znam koja je kod tebe verzija?
Probaj da ne isključuješ komp 24-48 sati, pa ćeš videti da li se javlja problem, naime ja ga ne isključujem po par dana i na Xp-u(sa SP3 naravno) se javlja...
I to koliko sam primetio, pri prečešljavanju logova, nakon određenih varijacija napona...
Ne znam koliko i da li sam uopšte u pravu ali proverite ...

Komp mi je konstantno bio upaljen u periodu od 18-og do 23-eg januara. Skidam sa torrent-a neke filmove, pa ga nisam gasio (monitor jesam kad krene da spavam, ali oko 8h ujutruje i on upaljen). Nisam primetio nikakve zezancije i errore. Za sada radi ok, ako sta bude javljam.

Poslednja izmena:
Komp mi je konstantno bio upaljen u periodu od 18-og do 23-eg januara. Skidam sa torrent-a neke filmove, pa ga nisam gasio (monitor jesam kad krene da spavam, ali oko 8h ujutruje i on upaljen). Nisam primetio nikakve zezancije i errore. Za sada radi ok, ako sta bude javljam.
Super onda, verovatno nemash velike varijacije napona ...

Evo ga nakon nekoliko dana korišćenja i na Visti se pojavio taj error, znači software je krš izgleda.

Evo ga nakon nekoliko dana korišćenja i na Visti se pojavio taj error, znači software je krš izgleda.
Ma nije samo softver, ja sam testirao i sa Windowsovim power softverom na XP-u i tamo mi je terao masinu u stand by, sa nekom glupom porukom o battery critical level, tako nesto a ona stoji na 100% ...

Probaj, ali pre je sve ovo do MGE elektronike koja se *zaglupljuje*, pre bi ovde trebao firmware haha...

Da da, haha , ma jok, odustao sam, probao sam neka dva ali ne vide uredjaj.

Pih, sad i ja imam taj communication error :smash:

Mozda je zbog nove verzije softvera.

Ma nek' ide u PM - ionako ga ne koristim, mada mi pada na pamet da ga reklamiram, pa da pravim neku menjazu kao chipc :d

Prilozi

• Tupavi Software.jpg
    Tupavi Software.jpg
    20.5 KB · Pregleda: 70
Ljudi, nije vam to do softvera. Ja imam MGE Ellipse, nijedna verzija softvera mi nije davala errore. Bice da je do samih uredjaja.. Trenutno koristim poslednju 2.60 verziju

Da je do software-a bilo bi i kod mene tako, ali nije. UPS radi odlicno, nikada mi nije izbacio "error" na statusu. Tj. "communication" status mi je uvek OK.

Struja ljudi, cim dodje do vecih varijacija napona, dodje i do zaglupljivanja ove chip(c) elektronike, prijavi da je kao baterija na krirticnom nivou , itd... izgubi konekciju sa racunarom i to je, mada mi se to sa win 7 nije desavalo ni sa mge softverom ni sa win power softverom

Poslednja izmena:
Ne iskljucujes po par dana !?!?!?
Pa meni komp radi vec oko 17 meseci bez i jednog gasenja ( osim par restarta koja su bila ili zbog struje ili zbog softverskog primoravanja )
by the way na Xpu samo stavite verziju 2.60 i radice ko podmazano ;)

Probaj da ne isključuješ komp 24-48 sati, pa ćeš videti da li se javlja problem, naime ja ga ne isključujem po par dana i na Xp-u(sa SP3 naravno) se javlja...
I to koliko sam primetio, pri prečešljavanju logova, nakon određenih varijacija napona...
Ne znam koliko i da li sam uopšte u pravu ali proverite ...

Ne iskljucujes po par dana !?!?!?
Pa meni komp radi vec oko 17 meseci bez i jednog gasenja ( osim par restarta koja su bila ili zbog struje ili zbog softverskog primoravanja )
by the way na Xpu samo stavite verziju 2.60 i radice ko podmazano ;)
Nema veze sa verzijom softvera vac sa strujom i XP -om sp3. Ja sam probao sa tri verzije softvera (fabricka) sa WIN softom sa Mac osX sa win7 sa vistom samo sa linux -om nisam i ne verujem da je ko vishe istestirao ovaj UPS od mene, ali problem se desava uglavnom (kod mene samo) sa XP i varijacijama napona.

Poslednja izmena:
Puce puska!?!
Evo pre par dana, cuveni Mge puce posle nestanka struje, zacvrca, puce unutra, poce da varnici, da dimi i da pregoreva, kad je presao na rezim rada na bateriji...
Odmah ga iskljucih i sva sreca da se ne zapali...
Nisam ga otvarao jer je u garanciji, dosli indijanci po svoje...

A juce na TV-u kaubojac sa John Waynom,zbog tih dimnih signala i okupljanja indijanaca! Sve je doslo na svoje!:-devil-:
Jedan moj drugar je imao problem sa nekim serverom,koga "stiti" MGE1250 i koji se stalno nesto ikljucivao,padao itd. Ja mu kazem ,pre mesec dana,da iskljuci i zaobidje taj ups, i od tada,radi server bez problema!
Salu na stranu,sreca da si bio prisutan. Jel bilo neke stete u okolini "upsa"?

Vrh Dno