Šta je novo?

Ups! They did it again!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
AMD i IBM (Plus IBM-ovi japanski drugari) i dalje razbijaju!

Ovo je najbolji clanak o novoj DSL tehnologiji koja je, kako se cini, mnogo naprednija od Intelove SS tehnologija (Intelov SS i SOI se ne mogu kombinovati, za razliku od DSL-a, koji je i osmisljen tako da se kombinuje sa SOI-em)!

http://compoundsemiconductor.net/articles/news/8/12/16/1

A sto je najlepse prvi Athloni64 koji ce koristiti DSL ce se pojaviti na trzistu vec sa prvim lastama!

P.S
Da li ste znali da je glavni baja koji je u AMD-u odgovoran za razvoj novih tehnologija koje omogucavaju ultra-brze tranzistore, izvesni Zoran Krivokapic!!?

Vec vidim kako mnogi odustaju od produzuju svoju agoniju iscekivanja i preskacu Winchester, kako bi nabavili Venice, koji ce zahvaljujuci DSL-u, garantovano ici preko 3 GHz! 🙂

Nedjo je napisao(la):
AMD i IBM (Plus IBM-ovi japanski drugari) i dalje razbijaju!

Ovo je najbolji clanak o novoj DSL tehnologiji koja je, kako se cini, mnogo naprednija od Intelove SS tehnologija (Intelov SS i SOI se ne mogu kombinovati, za razliku od DSL-a, koji je i osmisljen tako da se kombinuje sa SOI-em)!

http://compoundsemiconductor.net/articles/news/8/12/16/1

A sto je najlepse prvi Athloni64 koji ce koristiti DSL ce se pojaviti na trzistu vec sa prvim lastama!

P.S
Da li ste znali da je glavni baja koji je u AMD-u odgovoran za razvoj novih tehnologija koje omogucavaju ultra-brze tranzistore, izvesni Zoran Krivokapic!!?

Vec vidim kako mnogi odustaju od produzuju svoju agoniju iscekivanja i preskacu Winchester, kako bi nabavili Venice, koji ce zahvaljujuci DSL-u, garantovano ici preko 3 GHz! 🙂
Bogami lepo 🙂

Je**te pa ne moze covek ni tri dana da bude zadovoljan svojim hardware-om :wall: (srecni vlasnik A64 😀 )

Nedjo je napisao(la):
Da li mozete da uspostavite kontakt sa njim?
Da li takvi tipovi smeju da daju intervjue? Bilo bi super procitati sta on ima o svemu tome da kaze (a da ne budu samo fraze).

u kompanijama kao sto su amd i intel tacno se zna ko radi, a ko prica! obzirom da covek nije iz marketinga, tesko da moze slobodno da prica.
pa ipak, ja sam mu poslao mail, pa cemo videti 'oce li odgovoriti!

Da, to sam pretpostavio ali, kao sto si rekao, videcemo.

Cim se pojavio a64 imao sam zelju da ga kupim 🙂 Ali reko aj malo da sacekam..

1. prvo sam cekao posten chip set za a64, -done
2. pa onda da isti ti procesori doju sa sa 2 kanalnim memoriskim kontrolerom -done
3. pa onda da predju na novi (sitniji) proces -done
4. pa sada da mu ubace i taj dsl proces proizvodnje da bi mogao lepo da ga clokujem 🙂

Stator je napisao(la):
Cim se pojavio a64 imao sam zelju da ga kupim 🙂 Ali reko aj malo da sacekam..

1. prvo sam cekao posten chip set za a64, -done
2. pa onda da isti ti procesori doju sa sa 2 kanalnim memoriskim kontrolerom -done
3. pa onda da predju na novi (sitniji) proces -done
4. pa sada da mu ubace i taj dsl proces proizvodnje da bi mogao lepo da ga clokujem 🙂

I kada i to pod cetiri bude -done, cekaces npr. dvojezgarni procesor, pa Morbiusov procesor od neurona itd :d

Sve usvemu nikada se neces upgradeovati, ako toliko razmisljas. Takve odluke se donose tako sto se iskljuci mozak, afektivno 🙂

delimir je napisao(la):
Sve usvemu nikada se neces upgradeovati, ako toliko razmisljas. Takve odluke se donose tako sto se iskljuci mozak, afektivno 🙂
Jes, isključi mozak pa u afektu kupi Intel mašinu. 😀

Zoran mi je odgovorio i evo sta kaze:
Hi Nedeljko,

I'm sorry I'm too busy right now to reply to you. I'm more a device physicist and may not be that interesting for your magazine. There some other very successful guys you can write about if you hadn't yet. I'm sending you two names and if you already interviewed them then I'll dig up more names.

Prof. Bora Nikolic is working on advanced design of high performance microprocessors at Berkeley, and Prof. Vladimir Bulovic is working on very novel application of organic devices at MIT.
Happy holidays,
Zoran

Ljudi sta da vam kazem? Ja sam odusevljen, a vi?
S druge strane zamislite koji majmuni vode ovu drzavu, kad im ne pada na pamet, da potraze sve te "the others", da im omoguce da barem odrze neko predavanje na FTN-u i ETF-u (mada, poznajuci ovdasnje mulce, verovatno bi ove ljude odmah oterali u pritvor i deportovali na KBZ zbog odsluzenja vojnog roka 🙁 )\No to vec nije tema ni ovog treda ni ovog foruma. Poenta je da je kontakt uspostavljen i da cu sigurno uciniti sve da ga odrzim... zamislite sta sve ti ljudi znaju?!?!

Poslednja izmena:
Lepo je cuti da su nasi ljudi uspeli da se probiju na tako visoka mesta i da ucestvuju u jednom takvom procesu kao sto je implementacija DSL-a u buduce amd procesore,koji ce verujem stici vec na prolece.Stvarno ocekujem mnogo od procesora baziranih na venice jezgru u 90nm sa implementiranim SOI-em i naravno DSL-om.Taman se dalo pomisliti da je socket 939 winchester+nf4 najbolje resenje,ali kada vidim sta dolazi verujem da treba sacekati jos malo ... BTW,lepo je od zorana sto je odgovorio u tako kratkom vremenskom periodu i ukazao nam i na druge nase ljude o kojima tako malo znamo,a koji mnogo vrede.Verujem da bi svaka drzava takve strucnjeke cuvala kao malo vode na dlanu,ali nasa jednostavno nema sluha za takve stvari i eto zasto se konstantno desava ,,odliv mozgova,, Uz to,covek je i skroman i ne smatra sebe kao nekog ko bi mogao biti zanimljiv za it novine kod nas,iako verujem da bi sve ljude koji iole prate nove tehnologije veoma zanimalo ono sto on ima da kaze.Uzgred nedjo,bas ce biti zanimljivo da cujemo sta ce imati da ti kazu Prof.Nikolic i Bulovic kada budes uspostavio kontakt sa njima,sta ces novo saznati od njih,i nadam se podeliti sa nama 🙂

Poslednja izmena:
Ma ajte ljudi molim vas, pa kod nas se barem lepo zna: ''Ko puno zna mora da ćuti.'' 🙂 Izleda da je i po Amerikama ista stvar. A što se bre čudite za naše ljude? Pa ima nas po celom svetu i svuda, al bukvalno.

Neću da se upgradujem dok taj AMD Venice malo ne zaživi a onda (dogodine u ovo vreme), brmmmm, dvesta s mesta iz zaleta trista. 😀

Pa kada se pojavi taj Venice, nosice oznaku FX57 ili FX59 😀, a ima da udara po usima toliko sa cenom da niko ovde od nas nece moci da ga kupi, bas kao i sada FX55. Ali sve to nije lose, posto ce se vrlo brzo posle toga pojaviti i "socijalne" varijante A64 jezgara baziranih na DSL procesu, koji ce nehumano da se overklokuju. Sve mi se nesto cini da ce PressHot i A64 u buducnosti da rade na istom taktu 😀

drfedja je napisao(la):
Sve mi se nesto cini da ce PressHot i A64 u buducnosti da rade na istom taktu 😀
Može biti, može biti, al ako se malko koristi Photoshop za OC. 🙂

drfedja je napisao(la):
Pa kada se pojavi taj Venice, nosice oznaku FX57 ili FX59

Ne verujem da ce nositi oznaku FX57 ili FX59 jer je kao naslednik FX55 najavljen Dual Core Toledo u 90nm,a Venice bi trebao da se pojavi kao naslednik winchester-a.

Nedjo je napisao(la):
Ljudi sta da vam kazem? Ja sam odusevljen, a vi?
S druge strane zamislite koji majmuni vode ovu drzavu, kad im ne pada na pamet, da potraze sve te "the others", da im omoguce da barem odrze neko predavanje na FTN-u i ETF-u (mada, poznajuci ovdasnje mulce, verovatno bi ove ljude odmah oterali u pritvor i deportovali na KBZ zbog odsluzenja vojnog roka 🙁 )\No to vec nije tema ni ovog treda ni ovog foruma. Poenta je da je kontakt uspostavljen i da cu sigurno uciniti sve da ga odrzim... zamislite sta sve ti ljudi znaju?!?!

Bora Nikolić je prošle godine držao predavanje na ETF-u. Pre nego što je otišao na Berkli, bio je i asistent izvesno vreme (ne znam tačno koliko).
Inače čovek ima nešto preko 30 godina! (oko 35 po mojoj proceni).

Pravo je pitanje da li sme da govori o detaljima, bilo bi lepo da sme, mada kako je neko rekao verovatno mora da cuti jer to nije njegov posao... 🙁
Lepo je znati da jedan nas covek radi stvari za koje nazalost u ovoj zemlji nem razumevanja, a bogami ni para.
Nedjo nadam se da ces uspeti da "izboksujes" jedan ekskluzivni intervju sa doticnim gospodinom. Ipak smo "nasi" 🙂

Na zalost, u ovoj zemlji tesko da znanje i umece ovih ljudi ima gde da se "upregne", pored toga sto naravno "para nema".Ako nista drugo, mozemo da budemo ponosni sto neki ljudi koji su nase gore list drmaju u svetu.Navedeni nisu jedini, imamo ih ko pleve u svim bransama.Skoro je bio clanak u novinama o nekom nasem geneticaru koji je vodja tima na kraljevskom britanskom institutu i koji se bavi istrazivanjem na polju prekursorskih celija (stem cells), i za koje strani mediji kazu da su na pragu da naprave istorijski breakthrough.Cisto ilustracije radi ako ikoga zanima...
Ali mozemo makar da se tesimo igrajuci neki half-life 3 na A64 koji ce izgleda biti aktuelan mnogo duze nego sto se to ocekivalo(s obzirom na takt).Sa DSL-om ce AMD napraviti verovatno solidan prostor za dalje pumpanje MHz-a.Neka to bude rezerva od dodatnih 600MHz-a , to je otprilike dodatnih godinu dana(po sadasnjem tempu izbacivanja novih modela)! I to na 90nm.Prelaskom na 65nm za godinu i po, ova arhitektura bi dobila jos vremena.

...i jos kombinacija 2x6800 Ultra SLI i nForce 4 + Venice... Cekamo sada 3D Mark 07 🙂

Zekaleon je napisao(la):
Na zalost, u ovoj zemlji tesko da znanje i umece ovih ljudi ima gde da se "upregne", pored toga sto naravno "para nema".Ako nista drugo, mozemo da budemo ponosni sto neki ljudi koji su nase gore list drmaju u svetu.Navedeni nisu jedini, imamo ih ko pleve u svim bransama.Skoro je bio clanak u novinama o nekom nasem geneticaru koji je vodja tima na kraljevskom britanskom institutu i koji se bavi istrazivanjem na polju prekursorskih celija (stem cells), i za koje strani mediji kazu da su na pragu da naprave istorijski breakthrough.Cisto ilustracije radi ako ikoga zanima...
Ali mozemo makar da se tesimo igrajuci neki half-life 3 na A64 koji ce izgleda biti aktuelan mnogo duze nego sto se to ocekivalo(s obzirom na takt).Sa DSL-om ce AMD napraviti verovatno solidan prostor za dalje pumpanje MHz-a.Neka to bude rezerva od dodatnih 600MHz-a , to je otprilike dodatnih godinu dana(po sadasnjem tempu izbacivanja novih modela)! I to na 90nm.Prelaskom na 65nm za godinu i po, ova arhitektura bi dobila jos vremena.
Taman bi trajalo dok ne izadje sada vec bivsi po nazivu K9 🙂

Optimus Prime je napisao(la):
Ne verujem da ce nositi oznaku FX57 ili FX59 jer je kao naslednik FX55 najavljen Dual Core Toledo u 90nm,a Venice bi trebao da se pojavi kao naslednik winchester-a.
Koliko kapiram Venice ce imati 1MB L2 kesa, kao i FX, ali ko ce ga znati, AMD je izbacio 4000+ sto je u stvari FX53, samo preimenovan i sa zakljucanim mnoziocem na gore.

drfedja je napisao(la):
Koliko kapiram Venice ce imati 1MB L2 kesa, kao i FX, ali ko ce ga znati, AMD je izbacio 4000+ sto je u stvari FX53, samo preimenovan i sa zakljucanim mnoziocem na gore.
Kako stvari stoje, Venice ce zaista imati 1 MB cache-a, dok ce se FX u odnosu na A64 razlikovati po DualCore arhitekturi!
Po svoj prilici dobicemo Athlon 64 3100+ (1.8 GHz Venice) i 3300+ (2 GHz Venice) u nizem segmentu, dok ce u visem biti 3600+ (2.2 GHz) i 4000 vec postoji, a 4400 ce biti Venice 2.6 GHz! Ono sto je gotovo sigurno, jeste da ce Venice prouzrokovati i gomilu Semprona, koji ce biti Venice "osisan" do 256 kb L2.

BTW: Ovo je lepo...

Samo vas gledam kako se odusevljavate povecanjem clocka buducih procesora od par stotina megaherca a samim tim i nekoliko desetina procenata ubrzanja...
Sredinom devedesetih sam svake godine morao da menjam procesor da bih ostao u trci a sada mi moj 3 godine stari 1700+ oc na 2200mhz savrseno radi u svim najnovijim naslovima i nemam nameru da ga menjam jos duzi vremenski period zarad 20% procenata ili nesto vise ubrzanja prelaskom na A64. Da ne pricam kako sam moj 1700+ platio 50 eura a sada najjeftiniji A64 kosta preko 120 eura i vi se odusevljavate sto ce se pojaviti nekakav A64 4000+ koji ce od nekog 3000+ biti brzi 10-15% a kostace pravo bogatstvo ?
Kako samo licemerno zvuci izjava direktora Intela da ce novi dvojezgarni procesori raditi sporije u igrama od jednoprocesorskih zbog nesto nizeg takta. Pa koji moj onda stavljaju to drugo jezgro?
Zasto niko ovde i u svetu ne prica o tome kako je proizvodnja procesora zapala u corsokak, kako je propao Murov zakon jos pre tri godine kada se pojavio P4 3Ghz a nakon 3 godine samo bednih 800 mhz vise (Po Muru bi sa 3Ghz za 3 godine trebalo da imamo procesor na 12Ghz jer se navodno brzina procesora duplira svakih 18 meseci). Super tanki i lepi LCD monitori ne vrede ni pet para u poredjenju sa dobrim 21 crt monitorima, sa DVD uredjajima daleko veci problemi nego sa starim Cd-ima, pa o kakvom tehnoloskom napretku pricamo?
Iskreno, nadao sam se da cu za zivota imati na svom stolu pametnu, nano masinu ali me ovako spori napredak u razvoju procesora baca u ocaj.

Moso je napisao(la):
Samo vas gledam kako se odusevljavate povecanjem clocka buducih procesora od par stotina megaherca a samim tim i nekoliko desetina procenata ubrzanja...
Sredinom devedesetih sam svake godine morao da menjam procesor da bih ostao u trci a sada mi moj 3 godine stari 1700+ oc na 2200mhz savrseno radi u svim najnovijim naslovima i nemam nameru da ga menjam jos duzi vremenski period zarad 20% procenata ili nesto vise ubrzanja prelaskom na A64. Da ne pricam kako sam moj 1700+ platio 50 eura a sada najjeftiniji A64 kosta preko 120 eura i vi se odusevljavate sto ce se pojaviti nekakav A64 4000+ koji ce od nekog 3000+ biti brzi 10-15% a kostace pravo bogatstvo ?
Kako samo licemerno zvuci izjava direktora Intela da ce novi dvojezgarni procesori raditi sporije u igrama od jednoprocesorskih zbog nesto nizeg takta. Pa koji moj onda stavljaju to drugo jezgro?
Zasto niko ovde i u svetu ne prica o tome kako je proizvodnja procesora zapala u corsokak, kako je propao Murov zakon jos pre tri godine kada se pojavio P4 3Ghz a nakon 3 godine samo bednih 800 mhz vise (Po Muru bi sa 3Ghz za 3 godine trebalo da imamo procesor na 12Ghz jer se navodno brzina procesora duplira svakih 18 meseci). Super tanki i lepi LCD monitori ne vrede ni pet para u poredjenju sa dobrim 21 crt monitorima, sa DVD uredjajima daleko veci problemi nego sa starim Cd-ima, pa o kakvom tehnoloskom napretku pricamo?
Iskreno, nadao sam se da cu za zivota imati na svom stolu pametnu, nano masinu ali me ovako spori napredak u razvoju procesora baca u ocaj.

I kao što reče Ursula LeGvin: Suprotstaviti se nečemu znači prihvatiti ga...
BTW: Zašto tuguješ za nano mašinom ako sa svojom možeš sve da uradiš? 🙂

Poslednja izmena:
Mur je rekao da se duplira broj tranzistora.
Tj. cuo sam obe varijante, ali secam se da sam nesto skoro kopao po tom pitanju i ispalo je da prica o tranzistorima.
A tu drugostepeni kes spasava proizvodjace procesora, zahvaljujuci njemu i dalje je mur na snazi.

Pozdrav!

Moso je napisao(la):
Zasto niko ovde i u svetu ne prica o tome kako je proizvodnja procesora zapala u corsokak, kako je propao Murov zakon jos pre tri godine kada se pojavio P4 3Ghz a nakon 3 godine samo bednih 800 mhz vise (Po Muru bi sa 3Ghz za 3 godine trebalo da imamo procesor na 12Ghz jer se navodno brzina procesora duplira svakih 18 meseci).

Jok, Murov zakon kaze da se broj tranzistora u cipovima duplira otprilike svakih osamnaest meseci, sto je posledica savrsenijeg proizvodnog procesa. Inace, Gordon Mur je jedan od osnivaca kompanije Intel i iz sadasnje perspektive njegov zakon ce i dalje vaziti.

Cekaj deboy, a sto me opet ponavljas ? 🙂

Sasa je napisao(la):
Cekaj deboy, a sto me opet ponavljas ? 🙂

E, ajde napisao si tamo neki odgovor onako preko k...a - mrzelo te i da pogledas kako stvarno glasi zakon 🙂

Ja kao predstavnik eminentnog sajta moram da kazem kako treba - da ne ostane nedoreceno 🙂

Ne @#$%j bre, copycat-u 😉

Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno