Šta je novo?

uporedni test monitora sa IPS panelima [split iz u2311h teme]

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
Nisam znao gde da stavim, ali može i ovde kao jako dobra alternativa ovom modelu. Radi se o modelu Viewsonic VP2365wb sa IPS panelom, a informacija stiže direktno od Pandurov-a iz Viewsonica: "Btw, dogovorio sam značajni popust za VP2365wb, tako da će već za 10 dana ovaj monitor koštati 19999 RSD u maloprodaji!" .

Imate test modela ovde http://multimedia.benchmark.rs/monitori/uporedni_test_monitori_vishe_klase_sa_IPS_panelima/strana_5/ . Samo da napomenem da od svih sedam testiranih modela sa IPS panelima, ovaj Viewsonic je imao ubedljivo najmanje isijavanje po ćoškovima, koje je bilo prisutno na svih 7 modela u testu, negde manje, negde više.

Nisam znao gde da stavim, ali može i ovde kao jako dobra alternativa ovom modelu. Radi se o modelu Viewsonic VP2365wb sa IPS panelom, a informacija stiže direktno od Pandurov-a iz Viewsonica: "Btw, dogovorio sam značajni popust za VP2365wb, tako da će već za 10 dana ovaj monitor koštati 19999 RSD u maloprodaji!" .

Imate test modela ovde http://multimedia.benchmark.rs/monitori/uporedni_test_monitori_vishe_klase_sa_IPS_panelima/strana_5/ . Samo da napomenem da od svih sedam testiranih modela sa IPS panelima, ovaj Viewsonic je imao ubedljivo najmanje isijavanje po ćoškovima, koje je bilo prisutno na svih 7 modela u testu, negde manje, negde više.

Ovde jedino Pandurovu i Viewsonicu odgovara... Evo i jedan ozbiljan test gde se kaže da je reč o istovetnom panelu kao i u U2311h.

Mislim, baš me briga, ne plaća me Dell ništa, ali zbog ekvilibrijuma...

cheers

Ja bi vam preporucio pre nego sto kupite neki od ovih ips monitora prvo da pogledate u nekoj radnji gde je izlozen i da vidite dal vam smeta probijanje i ips glow, meni nije smetalo ni u radnji ni u normalnom radu.

Ovaj VP2365wb mi se cini isti kod dell, cak bi trebalo da ima i jeftiniju cenu, ili bar istu.

@EMRAX

Upravo tako, elektronika isto igra bitnu ulogu.

Ljudi, nismo još imali Dell U2311H na testu, ali smo imali ovaj Viewsonic. Pominjanje Viewsonic-a ovde mi ne ide ni iz džepa ni u džep, ali po ovoj novoj ceni, sa obzirom kako se dobro pokazao na testu sa odličnim kontrastom, dubinom crne boje, niskim kalibrisanim Delta-E vrednostima, manjim isijavanjem od ovoga što vidim na slikama za Dell U2311H, hteo sam samo da kažem da je dobra alternativa, ali niko vas ne bije štapom da ga kupite.

Ljudi, nismo još imali Dell U2311H na testu, ali smo imali ovaj Viewsonic. Pominjanje Viewsonic-a ovde mi ne ide ni iz džepa ni u džep, ali po ovoj novoj ceni, sa obzirom kako se dobro pokazao na testu sa odličnim kontrastom, dubinom crne boje, niskim kalibrisanim Delta-E vrednostima, manjim isijavanjem od ovoga što vidim na slikama za Dell U2311H, hteo sam samo da kažem da je dobra alternativa, ali niko vas ne bije štapom da ga kupite.

1. Svaka čast na testu, odlično je odrađen, ali je totalno neozbiljno da radite uporedne testove skoro svih monitora sa IPS panelima koji se mogu naći kod nas (čak 7), a da se tu ne nađe Dell U2311H, koji je verovatno daleko najprodavaniji od pomenutih, i po svemu sudeći najkvalitetniji. Pri tom dodeljujete nagrade tipa Higly Recommended i Best Buy, a da je sasvim moguće da bi ih U2311H oduvao u obe kategorije, naročito uzimajući u obzir njegovu cenu i kvalitet izrade (za koju nisu potrebni nikakvi kalibratori, dovoljno je uzeti postolje u ruke i shvatiti da u odnosu na ostale (jeftinije) monitore deluje, najblaže rečeno, profesionalno).

2. Tvrdite da Dell U2311H još niste testirali, ali opet na testu za Viewsonic VX2453mh kažete:
Drznućemo se da kažemo da se ovaj model monitora može itekako nositi sa nekim jeftinijim tipovima monitora sa IPS panelom, kao što je Dell U2311H.
Dakle, ne znate ništa o Dell-u osim "ovoga što vidite na slikama" (???) i zaključujete da se neki TN (koji je, btw, za 40-50 evra skuplji) može nositi sa njim. Totalno mi je neverovatno da baš Dell pominjete, za koji niste radili testove, a ne ove ostale za koje jeste (?).

3. Pored svih monitora koje ste testirali, baš na temi monitora kog niste testirali tvrdite da je Viewsonic VP2365wb (inače trenutno (verovatno totalno neopravdano) 70 evra skuplji, a daj bože 10 evra u budućnosti) jako dobra alternativa i to samo na osnovu slika koje je neko postavio na forumu (još ne mogu da se načudim :) ). Voleo bih da vidim ovakve slike i ostalih monitora, isto koliko i Dell u uporednom testu sa njima.

Nisam paranoik i ne želim da vas optužujem za nekakvu zaveru, niti me interesuje da li su se ove stvari slučajno poklopile ili postoje neki skriveni motivi, skrećem pažnju iz razloga što bode oči i što može uticati na (pogrešnu) odluku ljudi prilikom kupovine.
Kažem još jednom, testovi su zaista odlični, ali nisam mogao da verujem da se pored toliko monitora u uporednom nije našao Dell U2311H, a ipak se vrše sasvim neozbiljna poređenja sa njim.

Edit: Evo par klipova od ovog Viewsonic VP2365wb (za ostale nisam ni tražio, verujem da nisu ništa bolji), pa neka svako proceni koliko je glow na Dell-u užasan:

Poslednja izmena:
Izvini molim te, ali ti previše očekuješ od modela Dell U2311H! Imao sam pred očima Dell U2410, model koji je dva puta skuplji od U2311H tako da sasvim lepo mogu da tvrdim. Možda očekuješ da je Dell U2311H čak i bolji od modela U2410? Spusti se na zemlju. Oćeš poređenje? Evo ti poređenje.

Taj "bedni" TN panel, model VX2453mh je kalibracijom postigao kontrast, 120 luminance, kontrast od 831:1, dubinu crne od 0.15cd/m2 uz prosek od 0.7 Delta-E i maksimum od 2.0. Po mojem i bilo čijem mišljenju to je prokleto dobar rezultat za jedan TN panel! Jedino što ima loše uglove gledanja zbog TN tehnologije, na ostalim poljima se pokazao fenomenalno.

Viewsonic VP2365wb je postigao 120 luminance, kontrast od 959:1, dubinu crne od 0.13 cd/m2 uz 0.5 prosek Delta-E i maksimum od 1.6.

Dell U2410 (od kog Dell U2311H ne može biti nikako bolji, samo lošiji) je postigao 119 luminance, kontrast od 703:1, dubinu crne od 0.17cd/m2 uz prosek 0.3 Delta-E i maksumum od 0.6.

E sad ti meni reci, da li ti od modela DellU2311H očekuješ bolje vrednosti od onih koje je postigao model Dell U2410? Uporedite vrednosti za VP2365wb i Dell U2410 i uporedite njihovu cenu. Dell U2410 je bolji samo ako vam treba Wide Color gamut, nigde drugde nije bolji od modela VP2365wb.

Kapiram vaš hype ovim modelom, ali žao mi je da vas obavestim da postoje alternative, koje su u nekim slučajevima i bolje!

Da li će Dell U2311H "oduvati" viewsonic ćemo videti kada ga dobijemo na test, a do tada osvrtanjem na duplo skuplji model U2410, neka prognoza je da se to neće desiti. Po tome ljudima dajem alternativu, sasvim slobodno je poslušajte ili nemojte, ne bijem nikog štapom ovde.

Kod U2311H je primetno blago probijanje svetlosti u donjem desnom uglu, ima se utisak da je taj deo vise osvetljen posto je tu odmah plava dioda pa kao da je od nje probijanje, ali nije, to je do verzije A02 ljudi koji imaju A01 kazu da nema u tom delu probijanja (ili je bar neprimetan), na ovom VP2365wb mi se cini da toga nema, ili je u manjoj meri.

@ Gizmor

Problem je nastao u tome sto su ljudi ocekivali da ce se pojaviti test za Dell U2311H, posto su dosta culi,citali, videli testove, videli youtube snimke,mnogi ga hvale, a to sve zato sto stize iz dell-a koga su kupovali ljudi sa zapada i odmah se proculo o monitoru.
E sad na nase trziste poslednjih mesec dana se pojavio po super povoljnoj ceni, u jednom trenutku si ga mogao kupiti za 172-173e zbog kursa, i svud gde pitas ima ga na lageru i to je najprodavaniji model u radnjama, a za test ga nije moguce nabaviti, kao da ga nema kod uvoznika ili je nestasica na nasem trzistu, i ljudi su postali revoltirani zato sto se pojavljuje test ips monitora, a njega nema u testu. Pojavljuju se neki lg modeli za koje nema ni jedan pristojan test,a nema glavnog konkurenta kog su ljudi do skoro razmisljali da kupe, a ima jeaci model koji je vise nego duplo skuplji i koji se za obicne korisnike nista specijalno nije pokazao.
Odmah nakon testa pojavljuje se reklama u gornjem desnom uglu da su ta dva modela lg-a dobila neke nagrade za najbolje monitore, valjda cena kvalitet, tako nesto.

Mozda je najbolje da je svaki monitor imao zaseban test, sa opcijom uporedi sa pa da ti ljudi mogu da izaberu model, ovako se stekao utisak su vendori namerno izostavili ovaj model, samim tim sto on vec ima reklamu i dobro se prodaje, a da isture neke druge manje poznate modele.

Ipak ja nisam jos nigde video neki test ove A02 serije, posto su svi radili test kad se monitor pojavio i kad je bila A01 serija, tako da cekamo jedan muski test kad monitor dodje kod vas.

Poslednja izmena:
Izvini molim te, ali ti previše očekuješ od modela Dell U2311H!
Ne znam na osnovu čega si zaključio ovo. Ne očekujem da će testovi pokazati da je drastično bolji od ostalih, čak sam prilično ubeđen da će biti slični. I upravo tu leži Dell-ova prednost u odnosu na ostale monitore. Za (u nekim slučajevima mnogo) manje novca dobijate monitor sličnih karakteristika i bolje izrade. Odnos cena/kvalitet je valjda odlučujući faktor pri proceni koji je proizvod Best Buy, i tu ne menjam mišljenje da bi Dell "oduvao" sve ostale. A to je ono što ti je očigledno promaklo. Viewsonic VP2365wb je trenutno za 40% skuplji monitor, i pošto je isijavanje glavni argument protiv Dell-a, jer uporedne rezultate nemamo, ne vidim šta opravdava toliku cenu, kada je isijavanje podjednako grozno kod oba monitora gledajući sa klipova i slika. To važi i za ostale monitore... Dell U2311H napljuvaše toliko zbog glow-a, a ostali nisu ništa manje đubre.
Opet, Viewsonic VX2453mh je odličan TN monitor, čak može bez problema da se nosi sa Dell-om, samo je i on jedno 40% skuplji... i iz uglova gde se kod Dell-a primećuje ono grozno isijavanje, ali je slika prihvatljiva, kod njega je totalno neupotrebljiva... ma super :).

I sve se svodi na to da postoji alternativa, ali za nju mora da se doplati, a koje se prednosti dobijaju još nije poznato. :)

Što se poređenja koje si izneo tiče, umesto U2311H uzimaš U2410 i kažeš "Dell U2410 je bolji samo ako vam treba Wide Color gamut", a to je ono za šta ljudi daju pare. :)
I ne očekujem da će U2311H dati bolje rezultate, očekujem da se prvo testira, pa onda upoređuje sa drugim monitorima, jer je ovo sve totalno neozbiljno.

Probem je nastao u tome sto su ljudi ocekivali da ce se pojaviti test za Dell U2311H, posto su dosta culi,citali, videli testove, videli youtube snimke,mnogi ga hvale, a to sve zato sto stize iz dell-a koga su kupovali ljudi sa zapada i odmah se proculo o monitoru.
E sad na nase trziste poslednjih mesec dana se pojavio po super povoljnoj ceni, u jednom trenutku si ga mogao kupiti za 172-173e zbog kursa, i svud gde pitas ima ga na lageru i to je najprodavaniji model u radnjama, a za test ga nije moguce nabaviti, kao da ga nema kod uvoznika ili je nestasica na nasem trzistu, i ljudi su postali revoltirani zato sto se pojavljuje test ips monitora, a njega nema u testu. Pojavljuju se neki lg modeli za koje nema ni jedan pristojan test,a nema glavnog konkurenta kog su ljudi do skoro razmisljali da kupe, a ima jeaci model koji je vise nego duplo skuplji i koji se za obicne korisnike nista specijalno nije pokazao.
Odmah nakon testa pojavljuje se reklama u gornjem desnom uglu da su ta dva modela lg-a dobila neke nagrade za najbolje monitore, valjda cena kvalitet, tako nesto.
Upravo to. :)

I kad smo kod testova, evo ga jedan za ViewSonic VP2365wb i za Dell U2311H, pa molim nekog od stručnih lica da mi objasni razliku u ceni na osnovu rezultata, pa makar ona bila i 10% kao što će možda biti za desetak dana. :)

Poslednja izmena:
Izvini molim te, ali ti previše očekuješ od modela Dell U2311H! Imao sam pred očima Dell U2410, model koji je dva puta skuplji od U2311H tako da sasvim lepo mogu da tvrdim...
:zgran:

Taj "bedni" TN panel, model VX2453mh je kalibracijom postigao kontrast, 120 luminance, kontrast od 831:1, dubinu crne od 0.15cd/m2 uz prosek od 0.7 Delta-E i maksimum od 2.0. Po mojem i bilo čijem mišljenju to je prokleto dobar rezultat za jedan TN panel! Jedino što ima loše uglove gledanja zbog TN tehnologije, na ostalim poljima se pokazao fenomenalno.
u2311h je ako je verovati testovima po svim parametrima bolji

Viewsonic VP2365wb je postigao 120 luminance, kontrast od 959:1, dubinu crne od 0.13 cd/m2 uz 0.5 prosek Delta-E i maksimum od 1.6.

Dell U2410 (od kog Dell U2311H ne može biti nikako bolji, samo lošiji) je postigao 119 luminance, kontrast od 703:1, dubinu crne od 0.17cd/m2 uz prosek 0.3 Delta-E i maksumum od 0.6.

E sad ti meni reci, da li ti od modela DellU2311H očekuješ bolje vrednosti od onih koje je postigao model Dell U2410? Uporedite vrednosti za VP2365wb i Dell U2410 i uporedite njihovu cenu. Dell U2410 je bolji samo ako vam treba Wide Color gamut, nigde drugde nije bolji od modela VP2365wb.
da, u2311h ima bolju crnu i bolji kontrast od svog skupljeg brata - link
kad budeš gledao tabelu usput možeš i da ga uporediš i sa pomenutim viewsonic-om i zaključiš koji je bolji ;)

Kapiram vaš hype ovim modelom, ali žao mi je da vas obavestim da postoje alternative, koje su u nekim slučajevima i bolje!

Da li će Dell U2311H "oduvati" viewsonic ćemo videti kada ga dobijemo na test, a do tada osvrtanjem na duplo skuplji model U2410, neka prognoza je da se to neće desiti. Po tome ljudima dajem alternativu, sasvim slobodno je poslušajte ili nemojte, ne bijem nikog štapom ovde.
šta reći nego - sjajno, samo nastavi tako

@mr008

Mislim da je više puta rečeno da je Dell U2311h bio nedostupan u vreme testiranja, jednostavno nismo mogli da ga dobijemo na test. Ako nešto nema, onda to nema.

Nikakve veze Benchmark nema sa tim da li vendori guraju druge modele ili ne, ako nama kažu da ga nemaju na stanju, onda ga najverovatnije i nemaju. Promenio sam ovaj deo poruke jer sam možda i prejako odreagovao, ali nemojte molim vas optuživati da Benchmark ima neke skrivene namere, ili ja kao pojedinac, zaista ih nemam i sve ovo što pišem ovde je moj lični utisak.

@reckoner

Jedini razlog što sam pomenuo VP2365wb ovde je njegova buduća smanjena cena, a samim tim postajući alternativa ovom modelu, ništa više. Ako sam prognozirao da je VP2365wb bolji od ovog modela, to ne mora da bude skroz tačno, ne tražim od nikoga da se oslanja na moju prognozu, samo kažem pominjem da budete svesni da sada postoje alternative.

@darth zool

Lol. Pazi molim te šta su oni dobili, kao da nisu testirali isti model. Oni dobili 706:1 i 0.17, a ja dobio 959:1 i 0.13. Taj tftcentral mi je skroz sumnjiv sa dobijenim rezultatima...

Pogledajte prad.de test VP2365wb modela i videćete da su oni dobili sasvim drugačije vrednosti , oni su pri 129 luminance dobili 921:1 i 0.14cd/m2, što je dosta blizu mojim rezultatima http://www.prad.de/new/monitore/test/2010/test-viewsonic-vp2365wb-teil6.html . Nemojte se baš toliko oslanjati na tftcentral...

Poslednja izmena:
Pusti cifre i veruj očima, TN i IPS ne mogu da se porede.
Većina forumaša ima Dell-a, zato ih i čudi što ga nema na testu i što smatraju, s razlogom da nije kompletan - sem ako test nije namenjen "vendorima" :D

Ovde se već povela diskusija koja nema veze sa temom...

Pusti cifre i veruj očima, TN i IPS ne mogu da se porede.
Većina forumaša ima Dell-a, zato ih i čudi što ga nema na testu i što smatraju, s razlogom da nije kompletan - sem ako test nije namenjen "vendorima" :D

Ne pričamo ovde o TN modelu, pričamo o dva IPS modela, Viewsonic VP2365wb i Dell U2311H. Pomešao si ga sa Viewsonic VX2453mh, TN modelom, koji je na kratko upao u diskusiju.

Pa ja jedino da sam otišao lično da kupim Dell U2311H, kako bi ga imali na testu i tako da zadovoljim očekivanja forumaša :) . Desilo se da nismo dobili ovaj model na test, a postavio sam spisak u drugoj temi koje sam monitore zatražio, lepo se vidi da je među njima bio i model Dell U2311H. Ne možemo da se ubijemo čekajući jedan jedini model da nam postane dostupan, time ko zna koliko odlažući uporedni test, ipak postoje rokovi koji moraju da se ispoštuju. Ja sam vam obećao da ćemo se potruditi da dobijemo Dell U2311H i prikazati ga odvojeno, sa osvrtom na uporedni test i dobijene rezultate. Pustite vi mene, ja pomalo volim da teorišem o nekim stvarima i pravim neke prognoze, koliko sam uspešan u tome je diskutabilno :)

Vidim da i pored detaljnog Pecinog objašnjenja, o tome koliko je danas teško dobiti nešto na test i dalje se insistira na nekim stvarima. Pa mi smo jedva dobili i ovih sedam monitora na test, a vidim da se pominje zašto nije bilo više modela. Čak smo i trebali da objavimo uporedni test sa pet modela, jer nam nisu stizali LG monitori, koji su ipak stigli u zadnji čas i malo izvukli stvar. Mada, to nije tema ovde, ali čisto da vam skrenem pažnju...

Dakle, neću više komentarisati ništa o ovom modelu, dok ga ne budem imao ispred sebe i testirao. Moja prvobitna zamisao je bila samo da obavestim će pojeftiniti onaj viewsonic ips model, a to sam uradio ovde jer nemamo odvojenu temu o jeftinim ips modelima, pa je to pokrenulo diskusiju kojoj ovde nije mesto, nažalost.

Imam ja jedan predlog...
Sto neko od forumasa ko ima Dell U2311H odnese Gizmoru na testiranje ? Da rascistimo polemiku,ako je uopste i potrebno to.

Imam ja jedan predlog...
Sto neko od forumasa ko ima Dell U2311H odnese Gizmoru na testiranje ? Da rascistimo polemiku,ako je uopste i potrebno to.
pecin stav u vezi toga...
Stos je u tome sto testiranje ne radimo tako sto uzimamo od drugara, prijatelja, itd...sve mora kroz legalnu proceduru da prodje

@Ji 4Tze
Pa ako radiš nešto za publiku onda pitaš publiku šta hoće :)
...
ti nisi odavde? ;)

Poslednja izmena:
Pa ako radiš nešto za publiku onda pitaš publiku šta hoće :)

Koliko traje testiranje?

Samo merenje vrednosti u različitim modovima ne traje dugo, ali kalibracija može da oduzme baš dosta vremena. To je igranje sa vrednostima u meniju slike, nameštanje tako da pruže idealne rezultate.

Namestiš najbolje što možeš prema uz pomoć stalnog merenja kolorimetra, prvo se nalazi idealni kontrast, imaš tačno kao slajder koji skače ili opada u zavisnosti od vrednosti kontrasta iz OSD menija slike na monitoru, pa smanjuješ kontrast i povećavaš dok ne dođeš na idealnu granicu na sredini.

Posle toga ide nameštanje RGB vrednosti, dovođenje boja na 6500k granicu, isto imaš slajdere za RGB, crveni, zeleni i plavi slajder koji se pomeraju na osnovu onoga koliko staviš u OSD i prikazuju ti kolika je temperatura boja sa trenutnim podešavanjem. Ovde je stvarno izazov namestiti tako da temperatura boja bude 6500k i da slajderi stoje u savršenoj ravni na sredini, moraju da budu jedan ispod drugog na obeleženoj nuli. Veoma pipav posao i zahteva milion kombinacija vrednosti R gain, G gain i B gain u OSD meniju i oduzima dosta vremena.

Na kraju ide dovođenje luminance vrednosti na 120, pomoću brightness-a iz OSD menija slike. Isto smanjuješ vrednost brightness-a dok kolorimetar ne pokaže da je zabeležio vrednost od 120.

Posle toga se posao prepusti programu koji automatski kalibriše i ovo traje nekih 5,6 minuta. Na kraju svega toga sačuva se ICC profil. Ima ceo proces ovde http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eye_one_display2.htm .

Problem je u tome što se ne može iz prve kalibracije dobiti ono što se želi, tako da će se sve ovo raditi X puta i možeš po ceo dan da se zezaš dok ne namestiš kako treba.

Posle toga se iz drugog programa meri tačnije ono što je namešteno kalibracijom, i vidi kolika je gamma, temperatura boje, luminance i Delta-E vrednosti. To su oni screenovi postavljeni u uporednom testu, iz programa Blue eye pro. Pošto ovaj program od samog kolorimetra nema merenje kontrasta, ide se u program Colorimetre HCFR, gde se vrše dodatni testovi da se izmeri statični kontrast.

Svi ovi koraci mogu da se ponavljaju nebrojano puno puta usled korigovanja vrednosti da bi dobio bolji rezultat, a ovako možeš po ceo dan da se zezaš ponovnim prolaskom kroz ove korake, jer pokušavaš da kalibrišeš i iz drugih modova slike da vidiš šta je najbolje. Merenje, kalibracija, ponovno merenje u više programa, zapisivanje vrednosti, hvatanje screenshotova, lako ode ceo jedan dan, a nekad i više u zavisnosti koliko si uporan. Da ne pominjem koliko vremena ode na slikanje monitora, sve one slike uglova gledanja, filmova i testova iz checkemon programa. Sve to bez zapravo ikakvog pisanja testa, prebacivanja slika na računar, njihovog cropovanja i resizovanja.

U pitanju su dani samo da se završi test jednog monitora, a ja sam ih testirao sedam.

Ne možemo da uzimamo monitore od forumaša, to je već rečeno jer Benchmark testira samo zvaničnim putevima, tako je Peca rekao i to ću poštovati, a čisto sumnjam da bi mi neko dao monitor na tri dana, kako bi ga testirao kako treba, jer ipak imam i druge obaveze u sklopu radnog vremena. Eto, sad sam vas ispamovao bezveze, znam da niko ne voli dugačke postove :)

Vrh Dno