Pa ako radiš nešto za publiku onda pitaš publiku šta hoće
Koliko traje testiranje?
Samo merenje vrednosti u različitim modovima ne traje dugo, ali kalibracija može da oduzme baš dosta vremena. To je igranje sa vrednostima u meniju slike, nameštanje tako da pruže idealne rezultate.
Namestiš najbolje što možeš prema uz pomoć stalnog merenja kolorimetra, prvo se nalazi idealni kontrast, imaš tačno kao slajder koji skače ili opada u zavisnosti od vrednosti kontrasta iz OSD menija slike na monitoru, pa smanjuješ kontrast i povećavaš dok ne dođeš na idealnu granicu na sredini.
Posle toga ide nameštanje RGB vrednosti, dovođenje boja na 6500k granicu, isto imaš slajdere za RGB, crveni, zeleni i plavi slajder koji se pomeraju na osnovu onoga koliko staviš u OSD i prikazuju ti kolika je temperatura boja sa trenutnim podešavanjem. Ovde je stvarno izazov namestiti tako da temperatura boja bude 6500k i da slajderi stoje u savršenoj ravni na sredini, moraju da budu jedan ispod drugog na obeleženoj nuli. Veoma pipav posao i zahteva milion kombinacija vrednosti R gain, G gain i B gain u OSD meniju i oduzima dosta vremena.
Na kraju ide dovođenje luminance vrednosti na 120, pomoću brightness-a iz OSD menija slike. Isto smanjuješ vrednost brightness-a dok kolorimetar ne pokaže da je zabeležio vrednost od 120.
Posle toga se posao prepusti programu koji automatski kalibriše i ovo traje nekih 5,6 minuta. Na kraju svega toga sačuva se ICC profil. Ima ceo proces ovde
http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eye_one_display2.htm .
Problem je u tome što se ne može iz prve kalibracije dobiti ono što se želi, tako da će se sve ovo raditi X puta i možeš po ceo dan da se zezaš dok ne namestiš kako treba.
Posle toga se iz drugog programa meri tačnije ono što je namešteno kalibracijom, i vidi kolika je gamma, temperatura boje, luminance i Delta-E vrednosti. To su oni screenovi postavljeni u uporednom testu, iz programa Blue eye pro. Pošto ovaj program od samog kolorimetra nema merenje kontrasta, ide se u program Colorimetre HCFR, gde se vrše dodatni testovi da se izmeri statični kontrast.
Svi ovi koraci mogu da se ponavljaju nebrojano puno puta usled korigovanja vrednosti da bi dobio bolji rezultat, a ovako možeš po ceo dan da se zezaš ponovnim prolaskom kroz ove korake, jer pokušavaš da kalibrišeš i iz drugih modova slike da vidiš šta je najbolje. Merenje, kalibracija, ponovno merenje u više programa, zapisivanje vrednosti, hvatanje screenshotova, lako ode ceo jedan dan, a nekad i više u zavisnosti koliko si uporan. Da ne pominjem koliko vremena ode na slikanje monitora, sve one slike uglova gledanja, filmova i testova iz checkemon programa. Sve to bez zapravo ikakvog pisanja testa, prebacivanja slika na računar, njihovog cropovanja i resizovanja.
U pitanju su dani samo da se završi test jednog monitora, a ja sam ih testirao sedam.
Ne možemo da uzimamo monitore od forumaša, to je već rečeno jer Benchmark testira samo zvaničnim putevima, tako je Peca rekao i to ću poštovati, a čisto sumnjam da bi mi neko dao monitor na tri dana, kako bi ga testirao kako treba, jer ipak imam i druge obaveze u sklopu radnog vremena. Eto, sad sam vas ispamovao bezveze, znam da niko ne voli dugačke postove