Šta je novo?

Uporedni test: Gaming miševi, H2 2011.

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Uporedni test: Gaming miševi, H2 2011.

Prošle nedelje na našem sajtu se našao tekst o troboju gejming tastatura. Sjajne tastature, sjajnih proizvođača sa tom "manjkavošću" da ih je nažalost bilo "samo" tri... Situacija na tržištu je takva kakva je, ali to nas to nije omelo da vam danas predstavimo drugu "etapu" periferija. Nekako nas je i iskustvo naviklo na to da su miševi dosta popularniji i da se češće menjaju a i izbor je daleko veći. A ako vam kažemo da smo u direktni okršaj stavili čak 11 miševa praktično svih proizvođača vrednih pomena? Cooler Master, Logitech, Razer, Roccat...? Jedno je zajedničko za sve njih, a to je da svi zavise od svojih proizvoda i njihove prodaje, što će reći da će ovaj "boj" ipak biti vrlo zanimljiv. Pa pogledajmo šta su to naši učesnici spremili za ovaj test...

razer_naga_1.jpg

Za razliku od prethodnog teksta koji se odnosi na tastature, ovaj danas će ipak biti okrenut miševima. Spomenuli smo i prošli put, a nije zgoreg ponoviti se, miševi se pomalo nezasluženo daleko više "forsiraju" od tastatura. Tako, nije uopšte čudno promeniti miša na nekoliko meseci, dok su jedne te iste tastature verni posetioci naših stolova i po nekoliko godina. Ova pojava je ipak rezultovala time da danas na testu umesto tri miša imamo čak jedanaest, rekli bismo "punokrvnih igračkih", što je složićete se ozbiljna cifra. Možemo reći da su se svi iole dobavljivi miševi susreli na našem test stolu, a koji je ostavio kakav utisak na nas pročitajte u narednim redovima. Inače Cooler Master nastupa u tročlanom sastavu, Logitech G400 se prijavio kao samac, Razer ima petočlanu postavu i jednu izmenu, dok je Roccat po ugledu na Logitech došao sa samo jednim modelom - Kone. Pošto je ovo ipak individualni "sport", brojke ne znače ništa već kvalitet pojedinca.

http://hardware.benchmark.rs/misevi_tastature_web_i_ip_kamere/uporedni_test_gaming_mishevi_h2_2011

Врхунски тест а боме и текст Шиљо! Свака част! :)

Иначе, пошто сам имао прилику и задовољство да видим неколико од дотичних мишева са теста, мој фаворит и онај који ћу највероватије купити, без обзира што не играм игре, је СМ Sentinel Zero G. Као створен је за ову моју шапу, коју повремено зовем и шаком. :d

Врхунски тест а боме и текст Шиљо! Свака част! :)

Иначе, пошто сам имао прилику и задовољство да видим неколико од дотичних мишева са теста, мој фаворит и онај који ћу највероватије купити, без обзира што не играм игре, је СМ Sentinel Zero G. Као створен је за ову моју шапу, коју повремено зовем и шаком. :d

Pogle' moju mašinu :D

Ja sam odavno resio da uzimam G400.

Zasto ovoliko " razera " i samo jedan Logi ???

A Steelseries firme nigde? Po kvalitetu je u top tri firme, dakle, logi, razer i ss, smatram da ko god je hteo da napravi iole ozbiljan test gaming miseva, za potrebe testa je morao makar jedan steelseries mis da nabavi.

Zasto ovoliko " razera " i samo jedan Logi ???

A Steelseries firme nigde? Po kvalitetu je u top tri firme, dakle, logi, razer i ss, smatram da ko god je hteo da napravi iole ozbiljan test gaming miseva, za potrebe testa je morao makar jedan steelseries mis da nabavi.

Dokle više sa jednim te istim pitanjem...? Nije se moglo nabaviti ništa drugo, i ovo je uspeh što se našlo na testu... Prošli tekst je imao "samo" tri tastature... Eto to je razlog zašto nije bilo steelseries, zašto nije bilo više Logija i slično...

:wave:

Super miš za pristojnu cenu, ali za desetak evra više imaš npr Inferno, koji nije baš toliko skladan, ali zato ima 1001 funkciju ;)

Iskreno, meni ne treba 1001 funkcija. Najbitniji mi je kvalitet plastike, mikroprekidaca, skrola i senzora :p
Makroi i ostala cuda mi ne trebaju.

Inace, inferno je u gigatronu 4400, sto je 1200 din vise od logija iliti 35% skuplje.
35% skuplje, a opet losije od logija :)

Dokle više sa jednim te istim pitanjem...? Nije se moglo nabaviti ništa drugo, i ovo je uspeh što se našlo na testu... Prošli tekst je imao "samo" tri tastature... Eto to je razlog zašto nije bilo steelseries, zašto nije bilo više Logija i slično...

Shvatam ja to ali je problem u sledecem: Ovaj sajt posecuje mnostvo ljudi, gejmera, tinejdzera itd, i kada vide jedan ovakav test u kome se vrte ponajvise logitech i razer, misle da su te dve firme bogom dane i da nemaju nikakvu konkurenciju. I onda lepo odu u prodavnicu da kupe misa vodeci se ovim sajtom, a nisu ni svesni da postoji jos neka firma koja je itekako konkurentna gore navedenim firmama. Ne sporim kvalitet logitecha i razera, imaju i oni svoje dobre miseve, ali isto tako nisu jedini na trzistu kod nas. Ipak je ovo uporedni test vrhunskih miseva, koji se ne radi tako cesto i treba znati sta se sve moze naci kod nas. Sve ovo se odnosi i na ostalu egzotiku tipa cyborg rat miseva i drugih ali kada se rade obimni testovi gde su ukljuceni recimo ne tako cesti i basnoslovno skupi razer mamba i jos neki, onda je jednostavno besmisleno preskakati cyborg i steelseries miseve.

Da ne bude zabune, ne hejtujem autora teksta(cak sta vise tekst je za svaku pohvalu), niti zelim raspravu, shvatam da je ovo Srbija i time je sve receno, ali zarad nekih buducih testova, kada se rade, bilo bi lepo ukljuciti sve proizvodjace i top modele koji se mogu kupiti kod nas, cisto da bi se znalo sta nam je sve dostupno i sta sve valja. my2cents

Iskreno, meni ne treba 1001 funkcija. Najbitniji mi je kvalitet plastike, mikroprekidaca, skrola i senzora
Makroi i ostala cuda mi ne trebaju.

+ 10 Samo bih promenio redosled na mikroprekidac, senzor, skrol pa plastiku

Zašto se na testu našao matori Roccat Kone, a ne aktuelna verzija Kone+ ???

Da se ne lažemo, mnogo toga fali. A vecina miseva su izasli pre vise od godinu dana. Ajde ovako da napišem prvo što mi padne na pamet da fali, uključiću i starije vrhunske modele.

Logitech: G500 i G9x, mx518
Steelseries: Xai, Sensei
Roccat: Kone+, Kova+
Microsoft: Sidewinder X8, Inteli 3.0
Cyborg: R.A.T 7, R.A.T 9.

Ima tu jos dobrih miseva ali nema potrebe da navodim sve modele, naveo sam samo aktuelne i koji bi eventualno mogli da se nadju kod nas.

Edit: ispasce da podbadam autora teksta, a nije tako, samo navodim sta bi jos trebalo da se nadje na testu.

Poslednja izmena:
Da se ne lažemo, mnogo toga fali. A vecina miseva su izasli pre vise od godinu dana. Ajde ovako da napišem prvo što mi padne na pamet da fali, uključiću i starije vrhunske modele.

Logitech: G500 i G9x, mx518
Steelseries: Xai, Sensei
Roccat: Kone+, Kova+
Microsoft: Sidewinder X8, Inteli 3.0
Cyborg: R.A.T 7, R.A.T 9.

Ima tu jos dobrih miseva ali nema potrebe da navodim sve modele, naveo sam samo aktuelne i koji bi eventualno mogli da se nadju kod nas.

Edit: ispasce da podbadam autora teksta, a nije tako, samo navodim sta bi jos trebalo da se nadje na testu.

Niko ne govori o podbadanju autora a niti Benchmark sajta.

Problem je samo u dobavljačima i njihovom stavu prema tržištu. Mi se ne možemo naći uvređeni time što vi želite više, apsolutno i mi želimo isto i češće ovakve uporedne testove i kvalitetnije i novije, bolje stvari na testu, ali onda zakucate na vrata vendora i poljubiš ta ista vrata. Da nije bilo Gigatrona, imali bi smo na testu samo proizvode CM-a jer nam je lokalna kancelarija izašla u susret - jedina!

Tako da, dok se situacija ne popravi možemo samo žaliti što nije bilo još nekih drugih miševa na testu. Dodao bih na spisak i G700 kao vrlo dobar proizvod. Razumemo mi vas, razumite i vi nas :)

Jasno mi je o čemu govorite, i drago mi je da se slažemo u nekim stavovima, ali eto, jedna od mnogih tema koja će se završiti uzajamnom konstatacijom: "Na žalost, živimo u Srbiji..."

Eventualno za neke buduće testove vidim rešenje u nekom javnom obaveštenju na forumu gde bi vlasnici egzotike mogli doprineti benchu i javiti se u temi da pozajme u svrhe testiranja odredjen hardver... No da dalje ne oftopikujem neka to ostane predmet neke druge rasprave.... Pozdrav

Kakva su iskustva sa Cooler Master Sentinel Zero G?
Ovo za 5250din. izgleda najbolja kupovina.
Jedino mi je ? velicina. Po dimenzijama mislim da najveci mis (duzina sigurno).
Kakav je za srednju saku (sto bi rekli velicina L)?

Kakva su iskustva sa Cooler Master Sentinel Zero G?
Ovo za 5250din. izgleda najbolja kupovina.
Jedino mi je ? velicina. Po dimenzijama mislim da najveci mis (duzina sigurno).
Kakav je za srednju saku (sto bi rekli velicina L)?

Fenomenalan zato je i dobio apsolutni best buy nagradu. Ne znam kako bih rečima opisao koliko dobro miš ne samo što leži u ruci nego i kretanje po podlozi i slično, prosto sjajno. Pogodili su meru u potpunosti. Mislim da je tome najzaslužnija širina samog "dna" miša, odnosno baze koja leži na podlozi i stvara toliko dobar osećaj ;). U moju šaku (šapu) kojom hvatam "ladno" košarkašku loptu staje taman, kao saliven, pa ako možeš uporedi svoju sa tom :)

mogli su ovaj logi g400 malo dizajn da promene :) poceli su kao porshe (uvek mesta za poboljsanja ispod haube a dizajn nije toliko bitan)

Fenomenalan zato je i dobio apsolutni best buy nagradu. Ne znam kako bih rečima opisao koliko dobro miš ne samo što leži u ruci nego i kretanje po podlozi i slično, prosto sjajno. Pogodili su meru u potpunosti. Mislim da je tome najzaslužnija širina samog "dna" miša, odnosno baze koja leži na podlozi i stvara toliko dobar osećaj ;). U moju šaku (šapu) kojom hvatam "ladno" košarkašku loptu staje taman, kao saliven, pa ako možeš uporedi svoju sa tom :)

Bas sam zbog velicine sake i pitao. Ja nemam "šapu", vec saku srednje velicine. Savrsevo mi ja lezao:
http://www.microsoftstore.com/store/msstore/en_US/pd/productID.216643400/vip.true
Njegova velicina je bila ko' stvorena za moju saku.

Mislim da bi ti Inferno lepo legao sto se tice velicine... :)

Sentinel je fantastican. Ja do duse imam advance verziju. To mi je jedna od najboljih kupovina. Koristim ga vise od godinu dana i nemam nameru da ga menjam. I pored toga sto moram da sredjujem limcic oko displeja i sto se guma ljusti, uzeo bih ovaj mis bilo kada opet.
Imao sam prilike i da probam kone i stvarno sam bio odusevljen. Vrlo bih voleo da posedujem kone+, ali cena mu je ipak malo velika. Moze se reci i bezobrazna.

btw, nikada nisam razumeo opsednutost steelseries opremom. Uvek su mi licili na one krs miseve iz internet caffe-a, sa fakulteta i slicno. Takodje me ni razer ne privlaci. Nekako su mi pozerski i mislim da ne vrede koliko kostaju.

Koristim mambu za igranje vec skoro godinu dana, a na poslu vozim abyssus poshto sam navikao na ludachki senzor pa mi je sporo kada uzmem bilo koji mish ispod 3500 dpi. Kolege na poslu voze Logitech G9x i R.A.T.7. Posle mambe i jedan i drugi su mi jako neergonomichni, dodushe R.A.T. bash dobro izgleda i svidja mi se onaj dodatak za palac. Da se razumemo, Mamba je zaista vrhunski mish, i na dodir i kako lezi u ruci i dugmici i brzina/preciznost, ali nije bez nedostataka - baterija bi mogla da traje duze i jako je osetljiv senzor, a uz to ne voli da ga dizete od podloge.

Josh jedan mish koji nisam probao, ali ga mnogi hvale - Logitech G700.

ja mislim da Kone+ vredi svaki cent i da za te pare (a i mnogo vece) nema nista bolje. isto vazi i za Kovu+ u svojoj klasi. steta sto uvoznik nije hteo da ih ustupi na testiranje.

Koristim mambu za igranje vec skoro godinu dana, a na poslu vozim abyssus poshto sam navikao na ludachki senzor pa mi je sporo kada uzmem bilo koji mish ispod 3500 dpi. Kolege na poslu voze Logitech G9x i R.A.T.7. Posle mambe i jedan i drugi su mi jako neergonomichni, dodushe R.A.T. bash dobro izgleda i svidja mi se onaj dodatak za palac. Da se razumemo, Mamba je zaista vrhunski mish, i na dodir i kako lezi u ruci i dugmici i brzina/preciznost, ali nije bez nedostataka - baterija bi mogla da traje duze i jako je osetljiv senzor, a uz to ne voli da ga dizete od podloge.

Josh jedan mish koji nisam probao, ali ga mnogi hvale - Logitech G700.

Mali off, ali reci mi molim te gde radis (ne mora naziv firme, vec delatnost:) pa terate g9 i rat7-ice :D

Ja sam konacno nabavio Mionix Naos, odusevljen sam misem, mislim da je posle toliko vremena potraga za savrsenim misem zavrsena :) Steta sto ga niko ne uvozi kod nas

Bas mi fino deluje naos. Koliko si platio i gde si uzeo?

Naos jako podseca na Steelseries Ikari po obliku i ergonomiji, verujem da je isto tako udoban...

Na CaseKingu je 70e i platio sam jos 10e coveku da mi ga donese. Verujem da im je Ikari bio uzor kada su ga dizajnirali. U sustini slican je oblik, samo mnogo udobniji. Mislio sam da napravim neki mini review ali starno nema svrhe posto ih ima dosta na netu a najveci "feature" Naosa je bas ta udobnost, neverovatno dobar oblik, a to ne mogu preneti nikako slikama. Premaz je isto odlican, ali to isto tako treba osetiti pod sakom. Za razliku od Ikarija, mislim da je mnogo kvalitetniji i da se nece ljustiti. Skrol je isto perfektan. U stvari, u celosti, mis je odlicno oblikov, sa dobro odmerenim klikovima, skrol isto odlicno uradjen, nema nikakvih krckanja, uvijanja plastike... Kda bi Steelseries pravio svoje uredjaje ovako kvalitetno gde bi im bio kraj, ja sam dva Ikarija vracao, jedan zbog skrola, a drugi zbok levog klika i ljuscenja premaza...

Nazad
Vrh Dno