Šta je novo?

Upoređivanje temperatura!!!

zendraqla

Čuven
Učlanjen(a)
27.10.2003
Poena
680
U poslednje vreme mi se MacBook greje a i nervira me ventilator koji se vrti na 6200rpm i plaši me ujedno da ne rikne, pa me zanima da li se još nekome dešava tj da uporedim temperature sa ostalima!

Konfiguracija je:

MacBook 13.3" White
2.0GHz Intel Core2Duo
2x1GB DDR2
160GB
DVDRW
ostalo je standard

Uglavnom ga koristim zatvorenog tj prikačenog na eksterni monitor, tastaturu i miša!

Nisam ništa posebno radio ovih dana ali temperature desežu i do 83C!

Koliko se sećam neko je pričao o programčiću koji ti sređuje brzine ventilatora... Ne mogu da se setim. Moguće da je delimir napisao nešto o tome.

A ta temperatura je već za blagu paniku. Planiraš li da ga nosiš u servis?

Koliko se sećam neko je pričao o programčiću koji ti sređuje brzine ventilatora... Ne mogu da se setim. Moguće da je delimir napisao nešto o tome.

A ta temperatura je već za blagu paniku. Planiraš li da ga nosiš u servis?

Ma imam te programčiće, zovu se FanControl, SMCFanControl, itd ... ali oni ne rade posao kako treba.

Temperatura po tabelama koje sam pronašao uopšte nije alarmantna jer trpi i daleko više.

Mene više brine otkazivanje ventilatora nego temperatura a i zanima me razlog naglog skoka temperature. Nagađam da je do toga što sada postoji samo grejanje, više nema klima uređaja da potpomažu hlađenje!

Mada malo čačkanja po sistemu izgleda sam uspeo da ga sredim! Prethodni film koji sam gledao temperatura je bila oko 80C a sada je išla max do 60C! Da li sam ja to stvarno sredio tim čačkanjem po sistemu ili ne to ne znam ali šta god da je drago mi je :)

Nisam ništa posebno radio ovih dana ali temperature desežu i do 83C!
Pročitao sam da su temperature išle i do 100ºC, mada za moje neko shvatanje 80~90ºC gornja granica temperature laptopa. Normalno, temperature bi trebalo da se kreću između 50ºC i 60ºC. Jer 2h filma, 2-3 puta sedmično... Smanji će vek trajanja, ako ništa, ventilatora. Da je moj laptop, ja bih već paničio. :)

Šta si čačkao?

PS
Možda je Mac iskašljao furball. :D

83C ?!? mora da ti je neki task zauzeo 100% oba jezgra! :)

proveri u Active Monitoru koliko je opterecen procesor - mozda se neki task zakucao...

A možda je u pitanju stari problem sa previše paste na čipovima?

Provjeri u Activity Monitoru, kao što kovacm kaže, možda ti se neki proces zakucao i zablokirao procesor. Meni se to dešavalo na 10.5.4 sa logovima... Smiješno izgleda, ali je zauzeće bilo 100%...

Mislio sam da sam rešio stvar ali kasnije posle nekog apdejta tj restarta temperatura je opet otišla do 80C! Pratio sam procese i ništa nije opteretilo procesor. Čačkao sam oko startup programa kojih je bilo gomilu i odradio sam xslimerom neke programčiće i to je pri prvom restartu delovalo kao da je odradilo posao ali izgleda da ipak nije!

AM pokazuje da najviše gnjavi FF koji ima dosta addon-a ali on zauzima trenutno oko nekih 14% CPUa!

znaci imas 83C, ventilatore na 6000rpm i zauzece od SAMO ~20% ??

onda definitivno nesto opasno nije u redu...

Ajde se ti samo uloguj na mašinu i nemoj da pokrećeš ništa od programa, prati kako se kreće temperatura, pa javi šta se dešava...

Ono na šta ljudi ne obraćaju pažnju jeste flash na internetu, koji opasno smara sa procesorom i njegovim vremenom, pa regularno dolazi do povećanja temperature procesora. Ovo se najbolje može vidjeti npr. na itsvet.com-u koji ima jednostavno previše flash banera...

Pozdrav.

znaci imas 83C, ventilatore na 6000rpm i zauzece od SAMO ~20% ??

onda definitivno nesto opasno nije u redu...

Nešto se ovde čudno zbiva što se nikako ne slaže :D :D :D

Ajde se ti samo uloguj na mašinu i nemoj da pokrećeš ništa od programa, prati kako se kreće temperatura, pa javi šta se dešava...

Ono na šta ljudi ne obraćaju pažnju jeste flash na internetu, koji opasno smara sa procesorom i njegovim vremenom, pa regularno dolazi do povećanja temperature procesora. Ovo se najbolje može vidjeti npr. na itsvet.com-u koji ima jednostavno previše flash banera...

Pozdrav.

Probao sam i to pa je otišao na 85 ali pod opterećenjem nije hteo da mrdne više od 87! Pregledao sam sve i ništa nisam pronašao. Ali izgleda evo nade, juče sam ostavio samo 3 programa da se startuju pri loginu (GrowlHelperApp, Tunnelblick i HazelHelper) pa je posle prvog restarta bilo sve ok ali posle svakog sledećeg je temperatura bila visoka. Sada sam izbacio i HazelHelper i izgleda da je to krivac. Temperatura pod opterećenjem (SystemLoad) nije prešla 62C! Stavio sam TemperatureMonitor u menu bar pa ću pratiti neko vreme pa javljam ako je to to :)

I dalje je sve OK!

i dalje sve OK :)

Apple --> System preferences --> System - Accounts --> Login Items...

a daemone koji se stratuju ces naci u:

Users Agents - /Library/LaunchAgents
Users Daemons - /Library/LaunchDaemons
System Agents - /System/Library/LaunchAgents
System Daemons - /System/Library/LaunchDaemons

Lingon ti moze pomocu u konfigurisanju daemona...

@zendraqla dakle taj HazelHelper je pravio problem? a ipak nisi video da je 100% opterecivao procesor? btw sta je to HazelHelper?

Jaooo kovac, Gugl ti je prijatelj... :d:d:d

Background helper application for Hazel. Watches file and directory changes plus performs cleanup operations as configured through the preference pane.

A imaš i čitav review na ArsTechnica-i...

Zgodna stvarčica, sve u svemu... ;)

EDIT:

Pade mi na pamet da bi ti ovo moglo pomoći oko onog tvog "problema" sa osvježavanjem stranica u internet browser-ima...

Poslednja izmena:
Jaooo kovac, Gugl ti je prijatelj... :d:d:d

:) nekad namerno pitam čisto konverzacije radi, da se ne otuđimo 101% :D (u vremenu u kojem ćemo uskoro pričati sa Googlom...)

A imaš i čitav review na ArsTechnica-i...

Zgodna stvarčica, sve u svemu... ;)

EDIT:

Pade mi na pamet da bi ti ovo moglo pomoći oko onog tvog "problema" sa osvježavanjem stranica u internet browser-ima...

e sad si me bash zainteresovao - odo da pogledam na ArsTehnici šta kažu... 10x! :)

EDIT:
probao Hazel i radi, delimično :) kad se promeni naki fajl uzme i pozove skriptu za refresh stranice u webbrowseru onoliko puta koliko ima fajlova u folderu u kome se desila promena jednog fajla :D

Poslednja izmena:
@zendraqla dakle taj HazelHelper je pravio problem? a ipak nisi video da je 100% opterecivao procesor? btw sta je to HazelHelper?

Išao sam na sreću i upalilo, ali eto danas pri prvom startu temperatura je došla do 76, možda zato što sam čačkao u FanControlu, sada sam vratio podešavanja, restartovao i temperature su opet u normali ... Ne znam da li da izbacim FanControl da vidim kako će biti!

Nemoj da ga izbacuješ kad postoje default setovanja u njemu...

Nema default setovanja tj reset dugme ili slično ako si na to mislio!

My bad... Ja napravio default setovanje i zaboravio.
55
Inače, default na Mini-ju je 1500 rpm, a ja sam napravio ostalo od 2000 do 5500 rpm u koracima od 500...

Čekaj, pa kod mene postoje samo 3 podešavanja, Base Speed, Lower Threshold i Upper Threshold! Ne postoji opcija u kolikim inkrementima da povećava brzinu ventilatora!

Ne znam šta da ti kažem... Ja imam slajder i polje u koje mogu da upišem vrijednosti od 1500 do 5500...

Čisto informacije radi, kod mene je smcFanControl v2.1.3.1...

:wave:

Pa ovo o čemu sam pričao nije smc FC već neki drugi FC! Ja sam samo naveo da imam negde i taj ali ga ne koristim! Evo sada ću da probam i taj upravo sam ga skinuo!

My bad... Ja napravio default setovanje i zaboravio.
55
Inače, default na Mini-ju je 1500 rpm, a ja sam napravio ostalo od 2000 do 5500 rpm u koracima od 500...

Nije mi jasno gde si namestio da ide u koracima od 500rpm! Da li može negde da se definiše najveći broj obrtaja?

***a sad... Pa unutar smcFanControler-a...

Ideš na Preferences i onda tamo kreiraš Favorites brzine... Imaš sa strane + i - dugmence sa kojima dodaješ, odnosno, oduzimaš brzine... I to ti je to...

Jedino na šta trebaš da paziš je to da ima fora kako se to radi... Znam da sam se je.avao sa time dok nisam provalio kako, a provalio sam kako baš upravo prije nego sam odustao...

Evo ti i .plist pa probaj samo da ubaciš njega, možda ti proradi...

Fajl treba da stoji u /Users/tvoj_username/Library/Preferences folderu.

:wave:

Prilozi

• com.eidac.smcFanControl2.plist.zip
    816 bajta · Pregleda: 37
Stvar je baš jednostavna - pogledaj na slici. Povučeš slajder (ili sa + i -) odrediš neku brzinu i sačuvaš. I tako možeš da napraviš nekoliko pozicija u zavisnosti od toga šta radiš na compu.

Evo i slike...

Prilozi

• Picture 4.png
    Picture 4.png
    55.8 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena od urednika:
Ma to sam sredio već me muči limitovanje maximalnog broja obrtaja na recimo 5000rpm a ne na 6200 kako je po defaultu!

p.s. ima li neko programčić tipa CoolBook?

Poslednja izmena:
nema :)

ja sam trazio, izgleda da je to jedini tog tipa + ne postoji lek za njega tako da mora da se plati ;)

Juče izgleda da je sve radilo ok sa kombinacijom smcFanControla + FanControl mada možda je to posledica smrzavanja u gepeku automobila ali opet dovoljno dugo je radio da bi imao priliku da pređe 40C!

Nazad
Vrh Dno