Šta je novo?

Uplati mi dopunu - Nova vrsta SMS prevare u Srbiji

lanmi86

Slavan
Učlanjen(a)
02.07.2007
Poena
395
OK, ne znam da li se jos nekom desavalo ali vidim da se javljaju ljudi i na mobilnom svetu da im stizu ovakve poruke. Dakle o cemu se radi? Malopre sam dobio sledecu poruku sa broja:

061 1911 032

Poruka je glasila, citiram:

"Uplati mi dopunu od 500 dinara na ovaj broj 061 274 16 99 ali tacno 500 dinara pa cu ti ja dati pare, nemam ovde gde da dopunim a hitno mi treba taj broj!"

Prvo sam pomislio da je neko moj, kome treba hitno da uplatim, pretpostavio sam da je brat, no ipak sam poslao na isti taj broj poruku "ko je to?" Nakon toga nije bilo odgovora i ja pozivam brata na njegov broj, reko jesi mi ti poslao sad poruku da ti uplatim 500din? On kao nisam ali slucajno ne uplacuj i meni je prosle nedelje stigla ista poruka, i svima redom stize.

Nakon toga ja saljem jos jednu poruku na taj broj sa sadrzajem "Ide prijava u policiju zbog pokusaja prevare" na sta dobijam odgovor

"Ako te ja jednom prijavim okrenuces se u krug za 360 stepeni, bagro jedna usmrdela, 011/306 2000 ZIVELA NASA POLICIJA / A TI PUSI *****/ XD"

Sledece sto sam uradio, jeste da sam malo proguglao doticni broj i nasao ga na sledecoj adresi, obratite paznju sad:

Link

Takodje naisao sam na temu na mobilnom svetu gde se jos ljudi zali na isti problem, gde im stizu poruke sa jos nekih brojeva i izmedju ostalog i sa ovog sto sam ja naveo.

Dakle, zakljucak je sledeci: klasicno smisljena prevara za otimanje para ljudima koji su lakoverni. Steta pa su se malo zaebali i poslali poruku meni :)

Moja pitanja za vas:

Da li je jos neko dobijao slicne poruke?
Prijava u MUP ili kod provajdera?

Pa bas prijava i ne vredi. Cak i da si poslao pare niko nista nece uraditi po tom pitanju. Em su pare male, em si ti sam odlucio da posaljes. Za takve prevare su krivi sami ljudi koji veruju. Provajder bi mozda mogao da ugasi broj, ali radi se o obicnoj prepaid kartici koja ne vredi nista i prevarant ce samo da nadje novu. Vise ces se ti namuciti dok mu oni ugase broj nego sto ce se on namuciti dok uzme novu kartu.

Slazem se sa tobom, ali onda bi u tom slucaju MUP bio nadlezan da reaguje, jer jedno je kad se samo ja javim, a drugo je kad se javi 20 ljudi sa prituzbama na isti broj. Barem ja tako mislim, mada posto je ovo Srbistan, slaba vajda da bi nesto stvarno uradili po tom pitanju.

Koliko retardiran neko mora biti da uplati kredit nepoznatom broju, nakon sto je dobio poruku sa drugog, takodje nepoznatog, broja?

Pa nisu svi ko ti i ja. Sta da ti kazem, ljudima stizu i poruke tipa: tata uplati mi 1000dinara na ovaj broj... Kapiras? Ima i lakovernih ljudi koji ne pitaju puno. Na takve ovi prevaranti i ciljaju.

Pa nista, ako je takvima lakse da uplate tih 500-1000din (mada ne znam odakle ove cifre, u Srbiji prosecna uplata kredita po broju oko 100-150din) nego da pozovu i provere ko je u pitanju, ne da ih treba prevariti, vec im i neku kaznu treba naplatiti.

A dobro sad i ti preterujes. Ne mozes kriviti ljude sto nasedaju na prevaru, doduse ne ipak tako cesto ali recimo od 100 ovakvih poslatih poruka, sigurno se upeca dvoje troje.

Pa nista, ako je takvima lakse da uplate tih 500-1000din (mada ne znam odakle ove cifre, u Srbiji prosecna uplata kredita po broju oko 100-150din) nego da pozovu i provere ko je u pitanju, ne da ih treba prevariti, vec im i neku kaznu treba naplatiti.

+1. To se kaze takvim treba oduzeti pravo glasa :)

Prijavi ga kod provajdera, cisto da mu iskljuce broj, da vidi da nema zezanja s tobom, smrad.

I ja mislim da jedino prijava kod provajdera moze nesto da uradi, jeste da ce mu trebati nova kartica, ali valjda ce se smoriti posle nekog vremena :)

Ovo me podseca na one poruke od pre par godina: "JAT casti, ako posaljes ovu poruku na 20 brojeva dobijas 1000din kredita" :d

Klasican chain-mail, u ovom slucaju chain-sms :)

Isao sam nesto do usca, i svratio u Telenor i objasnio im slucaj. Treba da se napise prijava, koju ne mogu ja posto se moj broj vodi na mog oca, tako da cu sa njim da sastavim to za vikend, pa cu dostaviti njima. Pitao sam ih koja je posle procedura, rekli su da oni salju tu prijavu VIP-u posto je to njihov broj, i onda to VIP dalje resava. Hmm, najgore sto mogu da mu urade je da mu ugase broj, sto i nije neka kazna za ko zna koliko prevarenih ljudi, a on uvek moze drugu karticu da nabavi. Eventualno da se vise prevarenih javi u MUP, pa da se to regulise dalje.

E da, kad sam ovima u telenoru spomenuo slucaj, odma se ubacio jedan od zaposlenih recima: a da znam, i meni je to stiglo pre neki dan... Toliko o tome, rasirice se ovo samo tako ocigledno.

Realno ako ljudi padaju na ovo, treba uvesti neki IQ test pre kupovine mobilnog telefona. :S

Zato sam ja zastitnik slabih :d Obicno iskuliram ovakve stvari, al bezobrazluk necu da tolerisem, ovo cu do kraja da isteram.

Samo napred, ali trebaju ljudi malo i svojom glavom da misle. :)

Jes da ima ovaca kolko hoces, ali alal vera sto ces da ovo isteras do kraja. :)

Ostaje jedino da cekamo da neki pandur uplati pa da "uhapse postara" :smash:

Istina je da ne mogu mnogo toga da uradim, ali ako sam obecao doticnoj osobi da cu ga prijaviti, red je da odrzim rec, kad je vec imao m*da da me posle pokusaja prevare i napljuje :) Steta sto se krije iza telefona kao i vecina luzera i sitnih jaj*ra.

Salje sa VIP prepaida jer je 1500sms za 250din :)

Pa samo pod uslovom da ugase oba broja, i onaj sa kog je slao, i onaj koji je ostavio u poruci da se na njega uplati. Mada ako cemo tako da gledamo, osteceni ljudi nemaju nista od toga sto je njemu ugasen broj. Isto ko da sad neki klosar otme zeni torbu na ulici, i policija ga samo kazni tako sto mu oduzme tu torbu, al ne vrate je zeni, a njega ne posalju u zatvor. Nidje veze.

A mozda koristi taj br.kad dobije dopunu da prebaci na br.koji je stvarno njegov i koji koristi...ha o tome niste razmisjali...Predlazem da kazes tamo da provere dali taj br. vrsi dopunu na dugi br.sa mobilnog ;) poz.

Vidis to mi nije palo na pamet. Ma sve cu da napisem u prijavi :)

VIP nema na osnovu cega da mu ugasi broj.
Uvek mogu da se brane sa "greskom poslata poruka tom broju" a i sto bi VIP gubio korisnika od koga imaju zaradu (sve te silne dopune) :D

Niko ovde nikoga puskom ne tera da uplati tu dopunu, niti postoji bilo kakvo lazno predstavljanje ili nesto slicno.
A iskreno ko je toliko glup da uplati dopunu nije mi ga zao.

Ne moze da se izvadi na tu foru da je slucajno poslao poruku jer dovoljno je proveriti logove i poslate poruke tog broja, garantujem da ce naci bar jos par hiljada identicnih poslatih poruka, naravno sve razlicitim brojevima sa kojima nikad ranije nije taj broj dolazio u kontakt. I oni kao provajder su duzni da reaguju po tom pitanju, bar na neki nacin.

Ma mogao si ti lepo da kompenzujes uplatu sa onom malom sa slike :D

Ma i taj oglas je verovatno neka prevara, doduse onoj sa slike ne bih oprostio :d

Ma i to je prevara 100%. "hajde da chatujemo" pa posle "jao, nestalo mi kredita, hajde mi uplati da mozemo da se dopisujemo, vraticu ti kada se upoznamo"

Zvucis kao neko ko je vec naseo eheheh :d

Bzv

Mnogo sumnjivo izgleda uplati mi 500 din. Pa zar nije logicno okrenuti taj broj ako neodgovori na sms. Sa pitanjem ko je to !?

Vrh Dno