Šta je novo?

Upgrade

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima,

Sta bi prestavljalo solidan upgrade nakon i7-860?
Ne bih da izgubim previse u performansama, overclockovan je trenutno minimalno samo, na nekih 3.3 Ghz....
Celog zivota bio na Intelu, sad se nesto razmisljam o prelasku na AMD....konkretno bih pazario nesto poput FX-8350 ili slicno.....Ryzen se jednostavno ne uklapa u budzet, zelim neki manji upgrade, Ryzen bi isao u neku masinu za narednih 5+ godina, sada mi treba neko prelazno resenje pa zbog toga razmisljam da predjem sa Intela na AMD prvi put....

Trenutno je tu 12 GB RAM-a, ali gledam i to da dopunim do maksimalnih 16 na ploci GA-P55-UD5....

Hvala unapred

Tako je, OC nije za svakoga, a daleko od toga da se ne dobijaju performanse, uvek je značio i značiće više perf.
Naravno, moraš i da voliš to, tako da svakako nije traćenje vremena i novca. Podvučeno i boldovano u mom prethodnom postu sve govori, da se ne ponavljam.

Naravno da se dobijaju performanse, sto je i logicno, ali je klokovanje intel procesora cisto zbog performansi u 99% slucajeva neopravdano, moze mnogo bolje da se ulozi taj novac.

Novac koji se ulozi u hladjenje, plocu, otkljucan CPU, delid, moze da znaci 500GB SSD/ prilicno bolja grafa/ 16GB vise memorije/neko vrh kuciste/bolji monitor/neka pristojna periferija(sluske, mis, tastatura).

Sve je to bolje od 20-30% performansi u vrh glave u slucaju da nema GPU bottlenecka i da nije ispunjen refresh rate monitora. Kao sto rekoh, za vecinu je bacanje para i vremena, moze mnogo bolje ds se ulozi tih 100-150e, klokovanje intel procesora treba da bude zadnja rupa na svirali za jednu normalnu(dakle, ne za klokera entuzijastu) gaming konfu.

Ako se ima top tier gpu, 144Hz Gsync monitor, 16GB ram, dobro kuciste, dobre periferije(tastatura, mis, zvucnici, slusalice), barem 500GB SSD i 2TB HDD, dobra stolica, onda mogu reci da je opravdano izdvojiti 100+ eura za luksuz klokovanja intel procesora, za nekog kome to nije na prvom mestu.

Poslednja izmena:
Taj koji ispoštuje sve potrebno za OC već ima veliki SSD, bolju kartu, vrh kućište itd. :)

Ja i govorim to da se ljudi ne lože na K ako će da štede na ostalim komponentama.

Za to forum sluzi ;)

S obzirom koju masinu trenutno koristis, mislim da ti je i5-8400 sasvim dovoljan za narednih par godina, a za razliku u ceni do i7 lepo uzmes 8GB RAM :type:

Ovo je upravo ono o cemu ja razmisljam, ako bas zagrizem za nesto u narednom periodu to ce onda biti samo laka zamena 8400 za 8700, a plocu necu morati da menjam, mislim da je to ubedljivo najbolja solucija :)

Evo neki mini update , odlucio sam se za plocu Gigabyte aorus gaming 3 h370 plocu, nisam video da moze da se nadje kod nas h370 gaming plus od msi-a pa sam se odlucio za ovu...oko 120e je na kp...

Sad ipak nadjoh msi kod jednog prodavca u NS, moracu samo da pozovoem da pitam za cenu...

Poslednja izmena:
Za taj novac imas Z plocu, sta ce ti H370 gde je i ram ogranicen na 2666..

Asrock E3v5 Gaming
CPU e3-1260l v5
2x4 (samo ne Kingston Fury Hyper - ne radi dual channel sa ovom) najbolje Corsair Vengeance
Kao kuler mozes i ciglu da stavis jer je CPU hladan kao spricer a potrosnja minimalna (osim ako ga kloknes iznad 4.4 ghz)
Ovo ti je best bang za pare osim ako ne zelis da juris x79 - xeon e5... kombinaciju

Asrock E3v5 Gaming
CPU e3-1260l v5
2x4 (samo ne Kingston Fury Hyper - ne radi dual channel sa ovom) najbolje Corsair Vengeance
Kao kuler mozes i ciglu da stavis jer je CPU hladan kao spricer a potrosnja minimalna (osim ako ga kloknes iznad 4.4 ghz)
Ovo ti je best bang za pare osim ako ne zelis da juris x79 - xeon e5... kombinaciju

To prodajes, pa si odlucio ovde da probas ili?

Ne, to sam sebi sastavio nakon 2 meseca trazenja sta je najbolje za ulozeni novac posto sam i ja prelazio sa starije platforme.
Za oko 200e dobijes 4/8-core sistem pretposlednje generacije koji malo trosi, nema problema sa pregrejavanje, i daje skoro 1000 u cenebenhu i ~9500 u passmarku.

Za 220-230 moze da se uzme R5 1400, B350 i 8GB ram, tako da ta prica pada u vodu.

Odustao sam od Ryzen-a, jede ga Intel u gejmingu koliko sam video po svim testovima, video klipovima i slicno....moje pitanje je sledece :

Vredi li i5-8600 (non-K) 40e vise od i5-8400 ? Da li bih uopste dobio nesto za tih 40e razlike generalno ?

Da li je za bilo koji od ova 2 procesora dovoljan stock cooler?

Isao bih svejedno na Z plocu ako bih jednog dana menjao samo CPU....

Ne vredi ni euro vise od i5 8400.

Dovoljna je stock zujalica svakako, ako ti bude bucan zamenices ga lako.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Hvala na brzom i konkretnom odgovoru kao i uvek :)

Na kp najjeftiniji je 145e (provericu veceras/sutra) sa 2 godinje garancije (?!) , dok je u radnjama oko 180e sa pretpostavaljam 3 godine garancije (toliko je npr. u radnjama na G i E).

Gde si nasao za 180e i5 8400? U te dve radnje je 26 i 25k..

Na oglasima ima za 145e jedan prodavac, ostali 165e..

U viphouse-u...znam da su tamo tolike cene nego me je zanimao podatak za garanciju.

Upravo zvao prodavca sa kp gde je navodno cena 145e i danasnja cena je 167e za i5-8400, i5-8600 je 196e kod istog tog prodavca.

Sta je neki ok deal za grafiku uz i5-8400 ? Ja bih isao za pocetak na neki 1050 Ti pa bih vremenom verovatno i nju promenio...

gtx1060 6gb i naviše.

1050Ti i i5 8400 ne idu u istoj recenici.

Sto su otisle u nebo?

Ako uzimas za kes, 1060 3GB ima za nesto vise od 200e nova, polovna za 170-180e. 1070 ima za ~300e, sa garancijom.

Bolje je uzeti i3/R3 i 1060/1070, nego i5 6-core i 1050ti, to je besmisleno.

Pa mislim da je to ok , nego me ivan povremeno zbuni , znam da pisete svi sve iz najbolje namere nego upadam iz dileme u dilemu.....

Ici cu na i5-8400 ili jace , od Ryzen-a sam definitivno odustao , samo ne bih da pogresim sa daljim sklapanjem....

uklapas cpu uz grafiku,ne obrnuto.mnogo,mnogo je bolje resenje 1070gtx sa bilo kojim adekvatnim rajzenom nego 8700k sa 1050ti.bolje resenje je 1070gtx sa 3770k cak,jedino ako tebi bas bas treba intel hercaza i IPC za nesto sto mi ne znamo...

Vrh Dno