Šta je novo?

Upgrade

Čkalja

Cenjen
Učlanjen(a)
14.11.2016
Poena
145
Pozdrav svima,

Sta bi prestavljalo solidan upgrade nakon i7-860?
Ne bih da izgubim previse u performansama, overclockovan je trenutno minimalno samo, na nekih 3.3 Ghz....
Celog zivota bio na Intelu, sad se nesto razmisljam o prelasku na AMD....konkretno bih pazario nesto poput FX-8350 ili slicno.....Ryzen se jednostavno ne uklapa u budzet, zelim neki manji upgrade, Ryzen bi isao u neku masinu za narednih 5+ godina, sada mi treba neko prelazno resenje pa zbog toga razmisljam da predjem sa Intela na AMD prvi put....

Trenutno je tu 12 GB RAM-a, ali gledam i to da dopunim do maksimalnih 16 na ploci GA-P55-UD5....

Hvala unapred

@Bugiardo , vidim da je izbor tezak, idem i ja ka i5 definitivno :D

@peja , LC-CC-120 imam sad , nije taj RGB , ali mi nije ni bitno u principu, a dao bih pare za tako neki ponovo, nije mi problem.....sto se tie ovoga da se samo procesori sa K klokuju, jel to znaci da u zahtevnijim igrama on sam dize frequency na taj boost nivo ili sta? To mi sad nije jasno.....

bice non-K 99% , a ploca koja mi je onako ok , da se tako izrazim je Gigabyte Z370-HD3 , kapiram da je novija i sve, ali mislim da je ok kupovina skroz, ako mogu da ustedim i na ovome onda jos bolje :D

Sam CPU podiže takt u skladu sa potrebama, kako K tako i non-K. Nekada će biti važnija brzina 1 ili 2 jezgra pa će u skladu sa tim ona ići na 3.9-4GHz, a nekada brzina svih i onda idu na 3.8 (za 8400), sve reguliše sam CPU, ti se ništa ne brineš oko toga.

Pošto već imaš kuler razmisli o 8600K koji je 210e na KP-u i predloženoj Asrock Z370 Pro4, pretpostavljam da bi mogao da ga klokneš na 4.5GHz bez problema, a ta razlika ti može značiti sutra.

Mislim da se novije Gigabyte ploče nisu nešto proslavile ...

Asrock Z370 Killer SLI ima 5.1 izlaz i navodno košta 112e na KP-u, to je odlična ploča.

Poslednja izmena:
Pa to je sjajno :D Odusevljen sam samom informacijom :D

Nisam video da ga ima za toliko na kp, pogledacu ponovo....video sam sve 240 i vise...

Pogledacu onda ponovo ploce, bitno mi je da ima 5.1 izlaz....ta sto si predlozio je vec dobro poznata nego ja nesto vise verujem Gigabyte-u nego AsRock-u, e sad zasto....Boga pitaj....

Hvala u svakom slucaju :D

Sad vidim da ima kod relativno proverenog prodavca na kp za 210e 8600k, to mi nije iskreno puno novca da izdvojim, da li vredi te pare i vredi li vise nego npr. 8400 ? Sada ono oko oc, da li moram da ga klokujem ili ce sam da se boostuje kao i non-K procesori , a meni je dodatno ostavljena mogucnost za oc ? Da probam da uprostim pitanje, da li i on ima taj self-boost ili moram rucno da mu podizem takt? Hvala peja...

Na kom sajtu da pretrazujem maticne, itsvet mi vise nije poverljiv po tom pitanju , kod njih AsRock z370 ima 4.1 port , a na sajtu lepo pise da je cak 7.1 , razumem da moze da bude greska u kucanju, ali samim tim meni iskljuci nju iz pretrage.... da li postoji neki inostrani sajt na slicnu foru?

Hvala svima

Ima za 150-160e i5 8400 kod vise prodavaca.

To je za takvu masinu bas bas dobra cena, a ja nisam ni obracao paznju jer sam mislio da je stara prica 4/5 , kad ono 6/6 , skroz sam ispao iz price sa pracenjem.....

Ima self-boost od 4.3 GHz za jedno jezgro do 4.1 za sva. Preko toga sam klokuješ. Da li ti vredi proceni sam, možeš da dobiješ +700MHz za sva jezgra (recimo, u proseku) u odnosu na 8400, nije za bacanje na duže staze, ali i košta tih 50-60 evra više u startu, pa i preko toga ako se odlučiš za B360 ...

Nikada nisam koristio neki poseban sajt za pretragu ploča, odem na sajtove proizvođača ako me nešto zanima, to je najpouzdanije što se tiče specifikacija.

Poslednja izmena:
Aha, videcu sta mi bude predstavljalo najbolju ponudu u trenutku, 210e nije strasno iskreno....a i ne moram u startu da ga clockujem, nece mi ni biti potrebno verovatno....

Slazem se da je najpouzdanije, videcu onda tako da pretrazujem, bitno mi je u principu da ima 5.1 podrsku, podrazumevam podrsku za SATAIII i gledam prosirivu memoriju i PCI slotove...

Ali eto ja bih obratio pažnju i na zvučnu, kažu da je Realtek ALC1220 prilično dobar, Krait ima i pojačalo za slušalice što ti može značiti sada ili kasnije. Ali ako ti to nije važno onda slobodno idi na neku ploču koja ima stariji Realtek čip. Sve te ploče imaju više nego dovoljno slotova za nadogradnju.

Hvala na dodatnim informacijama Peja....ako moze samo jos jedno pitanje, sta je najbolje da jurim posto vidim da ima vise serija ploca koje podrzavaju socet za ovaj cpu, postoje B,X,Z serija....jel ima nesto sto ne moze mozda ili nesto za preporuku , na primer X serija ?

Za aktuelnu 8. generaciju Intela i procesore o kojima smo ovde pričali dolaze u obzir Z370, H370 (ne isplate se), B360 i H310 ploče. X serija je za druge procesore, ne obraćaj pažnju na to. B360 kupuješ uz non-K CPU, Z370 uz K.

Poslednja izmena:
To sam upravo i pronasao na internetu i zvanicno ili kako vec samo z370 serija podrzava OC , ukoliko budem isao na 8600K onda moram i Z370 , gledacu trenutno to...Hvala peja...

U najboljem slucaju mogu da racunam da cu naci 8600K sa nekom z370 plocom na kp za neki iznos od otprilike 320,330e , izmedju i5-8600K i i7-8700 je koliko vidim bas mrtva trka.....ne znam kakav bi bio i7-8700 u kombinaciji sa B360 plocom, da li bih izgubio nesto na takvoj kombinaciji....verovatno su maticne ploce B serije malo jeftinije od onih Z serije , verovatno bi me ponovo to izaslo negde oko 30,40e vise , a ne znam vredi li toliko....

Mrtva trka je kad se ne uposle dodatni thread-ovi. Sada možda u igrama nema neke razlike, ali za par godina ... Kao i5-2500(K) vs i7-2600(K) danas, ima razlike u igrama.

Proceni sam, imaš sve opcije na stolu. Siguran sam da bi bio vrlo zadovoljan i sa i5-8400 i nekom malo boljom B360 (Asus ROG Strix B360-F npr), tako da ono ...

i7 bez razmisljanja.

@peja, ja sam bas tu plocu imao u vidu...sad bas ne znam sta da radim...

I ja nesto tako razmisljam ivane, ali da li gubim nesto ako ga uparim sa plocom B ili H serije?
H serija je odmah ispod Z , a B ipak zaostaje jos malo u odnosu na H kada se pogleda koliko H zaostaje za Z , znaci ovako nekako Z < H < 1+B.
Takve sam ocene nasao na internetu i komentare, ne treba ih uzeti zdravo za gotovo , ali opet....

Razmisljao sam o sitnom upgrade-u , a sad evo razmisljam o skroz novoj konfiguraciji, sto mi vise opcija pokazujete to pre ne znam sta cu od sebe :D

i7-8700 je 260e na kp, moze B/H ploca , realno do nekih 100-120e
i5-8600K je 210e na kp, ovde bi morala Z ploca , realno nekih 120-150e
i5-8400 ima i za 160e na kp, ovde isto moze neka B/H takodje za 100-120e

Nekako su mi za sada prevelike razlike u ceni za sve, razumem da je sve bolje od onog prethodnog, ali svi podlezu istom soketu, ili cu se strpeti sa parama za najbolje ili cu kupiti najjeftinije pa zameniti kada ustedim jos malo...

Poslednja izmena:
Još jedna opcija je i7-8700 za 260e i B360. Košta otprilike kao 8600K i Z370.

i7 bez razmisljanja.

+1

Naročito ako se ide na najjeftiniju varijantu(8600K + Asrock Z370 Pro4 + LC120 koji već ima), gde je realan OC domet 4.5-4.7GHz za svaki dan.
i7 8700 bustuje do 4.6GHz, dok je all core boost 4.3GHz.
Sa overklokom 8600K bi dobio 200-400MHz, ali ne bi imao HT. Procesor bi bio topliji, takođe i VRM na ploči koja je entry level, a mašina bi bila bučnija.

Moj glas za i7 8700 + dobra B360 + LC120 komplet. Hladan, tih, brz, isto košta.

Slazem se za sve gore napisano , jedino sto je to sad malo over the budget....

Ako budem kupovao u narednih 20 dana recimo to ce biti opcija broj 3 sa malo boljom H ili B serijom ploca jer mi posle ostaje samo da ubacim i7-8700.
Druga opcija je da sacekam jos neko vreme i skupim pare da kupim njega odmah i sastavljam sve kako zelim, sve zavisi od finansija trenutno....
U ovom trenutku i5-8400 + MB + RAM = i7-8700 + MB tako da deluje u ovom trenutku neizvodljivo nazalost....videcemo...

Hvala stvarno svima :) trenutna masina ce verovatno vrlo brzo zavrsiti u oglasima ;)

Sve u svemu, sve je bolje od 8600K+Z ploce :)

Hahaaha, tako ispada :D

Daleko od toga da je to lose, obicno srednje resenje bude najbolje, ali ovde mislim da je najbolji rezon ovo sto sam napisao jer mi ostaje posle kada skupim pare da stavim ono bolje ili ako budem sklapao kasnije malo da odmah stavim ono sto moze najvise da pruzi za taj novac....

Kad razmislis da ti zapravo placas ni za sta, to je isti CPU kao i i5 8400, neka solidna B360 bi mogla bez problema da izdrzi OC ram i CPU, prakticno se placa 70-80e vise da bi se dobio "otkljucan" procesor i ploca "sa oc mogucnoscu".

Ako mislis na 8600K mislim da si u potpunosti lepo sve napisao, ne vidim poentu ni 8500 , a ni 8600 jer su prakticno po specifikacijama isti....jel moze i5-8400 da izdrzi sa stock kuerom sve normalno?

Moze ali je taj stock kuler los, ako je ostatak kucista tih, cuce se pod opterecenjem.

I vise nego dovoljan je box cooler za pocetak, u idle ce biti gotovo necujan, u full load ce se cuti, ali nije to nista strasno.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sve u svemu, sve je bolje od 8600K+Z ploce :)

Ne bih se složio, nećemo da generalizujemo.

U njegovom slučaju se slažem jer je krš Z ploča u pitanju i basic tower kuler, pa je bolje ići na 8400/8700 + B360 i zaobići cimanje oko light overkloka na lošoj ploči sa sporom memorijom.

Jer kada se kaže 8600K OC, podrazumeva se klok od 4.8-5.2GHz na krštenoj Z ploči sa min 3000-3200 memorijom i dobrim kulerom(NH-U14S). Tu kvalitetnu osnovu je moguće bilo kada i bez bojazni nadograditi sa 8700K. Ko to ne može/neće da plati, neka i ne uzima u obzir 8600K.

Glupo je i porediti [email protected] + B360 + 2666 RAM i 8600K@5GHz + Z370 + 3200 RAM. Najmanje 1000MHz viši klok i brža memorija prave veliku razliku, hteo to neko da prizna ili ne.

Taj komplet je u većini igara danas jači i od [email protected] + B360 + 2666 RAM.

U prevodu, svi koji su kupili 8600K, lošu Z ploču i jeftinu/sporu memoriju i uradili neki light OC ograničeni pločom i kulerom ili ga (pu pu tamo daleko) drže na default su se veoma zeznuli što u startu nisu išli na 8700 + B360. :)

OC za performanse je tracenje vremena i novca. Mnogo kockica treba da se poklopi, ekran sa visokim osvezavanjem, da nema GPU bottlenecka, dobro hladjenje, dobro napajanje, delid, vise novca, jednostavno neisplativo i ako gledamo ciste performanse, gubljenje vremena.

"Krs" Z ploca, i7 8700 i OC ram i imace bolju, hladniju i tisu masinu nego sa klokovanim 8600K.

Ko voli da klokuje, to je druga stvar :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno