Šta je novo?

Mobilni telefon Upgrade telefona do ~400€

Koji mobilni telefon kupiti

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Imam trenutno S20 FE za koji i dalje imam utisak da mi je dovoljan za sve. Toliko da razmišljam da mu zamenim bateriju.

Međutim, realno je prošlo 3.5 godine otkako sam ga kupio pa je možda došlo vreme za upgrade.

Šta bih mogao da kupim do ~400€ a da donosi najveći upgrade po pitanju kamere? Telefoto (barem 3x, idealno 5x) je must-have funkcija.

Dolazi u obzir i polovno "star mesec dana".

Preko operatera na rate mozes slobodno duplo da racunas za vecinu telefona, u odnosu na slobodnu prodaju.

Po nekad mislim da vise para uzimaju od telefona na rate nego na osnovne usluge koje nude.

Imas gomilu starijih telefona za tipa 100e koji su vise nego upotrebljivi i danas. Recimo, Huawei Mate 20 Pro

Ако опет гледаш нешто за наредне 3-4 године, гледај ново пре свега због батерије. Ако си задовољан са С20 ФЕ и Самсунгом генерално, и имаш тако ограничен буџет, мени би први пик био С24 ФЕ. Био сам и ја у сличној дилеми пре пола године отприлике, С20 ФЕ одрадио сјајно своје 3 године, па се двоумио између С24 плус и С24 ФЕ, па на крају прешао на ајфона, додуше мени је буџет био слободан, а идеја је да се узме бољи телефон и користи што дуже.

Kad se već piše o S24FE, kakav je u poređenju sa Pixel 8 modelom (za potrebe lepšeg pola)? :)

Ili još nešto da ubacim u pretragu? Da vidim da li može da svari pozadinu od Honora 200 Pro...
Crkava joj trenutno ekran na Z Flip 4.

Baterije slicne, kamere slicne, ekrani u istoj klasi, samo je FE dosta veci i ima nesto jaci cip. Ja bih pre 6.7 ali njoj bi 6.2 mozda bolje odgovaralo.

Koji biste od ovih modela preporucili:

Motorola Edge 50 Pro
Honor 200 Pro
Oneplus Nord 4

Od svakog mi se svidja po nesto: Motorola navodno ima čist UI, bez bloatwarea, Nord je izrađen od metala i generalno mi je prelepo dizajniran, a Honor navodno ima najbolju kameru od ponuđenih i navodno ekran najprijatniji za oči. Ova poslednja stavka mi je verovatno najbitnija, jer ne bih da mi ekran napreže oči.

Prethodni telefon mi je bio Xiaomi Mi 9 SE, kod koga mi se nije sviđao UI prepun reklama, slaba baterija koja je vremenom skroz degradirala tako da se telefon sam gasi, kao i mozda premali ekran koji mi jos i veoma zamara oci.

Najbolji ekran i neneprezanje ociju jedno sa drugim nema ama bas nikakve veze. Najbolji ekran je onaj sa najtacnijim bojama, dobrim osvetljenjem i kontrastom. Svaki ekran napreze oci ako je osvetljenje podeseno visoko, i ako se gleda po ceo dan.

Kad smo to sklonili s puta :) uzmi ono gde ti je prioritet, ako su to kamera i ekran, onda Honor

Jasno, naravno. Nego nisam ni pomenuo "najbolji ekran", već isključivo da ima svojstvo da ne napreže oči. Mislim da sam pročitao negde na forumu da Honor prednjači na tom polju jer koristi neku posebnu tehnologiju koja baš to ima za cilj.

Marketinška patka. Promenio sam 30 telefona u životu i ni jedan nije "naprezao oči" ako ne buljim u njega 3 sata.

Nekad davno pre 10+ godina to je bila priča za monitore, flickering je bio u pitanju, eventualno blue filter. Imalo je nekih modela na kojima se to dešavalo. Nisam znao da je ta marketing fora prešla i na telefone

Koji biste od ovih modela preporucili:

Motorola Edge 50 Pro
Honor 200 Pro
Oneplus Nord 4

Od svakog mi se svidja po nesto: Motorola navodno ima čist UI, bez bloatwarea, Nord je izrađen od metala i generalno mi je prelepo dizajniran, a Honor navodno ima najbolju kameru od ponuđenih i navodno ekran najprijatniji za oči. Ova poslednja stavka mi je verovatno najbitnija, jer ne bih da mi ekran napreže oči.

Prethodni telefon mi je bio Xiaomi Mi 9 SE, kod koga mi se nije sviđao UI prepun reklama, slaba baterija koja je vremenom skroz degradirala tako da se telefon sam gasi, kao i mozda premali ekran koji mi jos i veoma zamara oci.
Proveri PWM za svaki displej, što je viši bolje za oči generalno.

Marketinška patka. Promenio sam 30 telefona u životu i ni jedan nije "naprezao oči" ako ne buljim u njega 3 sata.

Nekad davno pre 10+ godina to je bila priča za monitore, flickering je bio u pitanju, eventualno blue filter. Imalo je nekih modela na kojima se to dešavalo. Nisam znao da je ta marketing fora prešla i na telefone
Jedan manji procenat ljudi zaista ima problema sa oled ekranima, čak i meni određeni telefoni znaju da izazovu problem, pogotovo ako je osvetljenje nisko podešeno, tada je flickering izraženiji. Ljudi koji imaju baš izražen problem, ima ih manje od 5% i zato mnogi proizvođači ne vode previše računa o flickering problemu, pošto 95% kupaca ne oseti ništa u vezi očiju i glavobolje.

Ne verujem da je 5%, mozda 0.5%. Imalo je takvih ljudi, zalili se na flickering monitora, znao sam ih par. Znam daleko vise ljudi koji korist etelefone,nikad nikog nisam cuo da se zale na flikering. Ali je to nebitno,jer to nije zamor ociju, kome smeta flikering smeta mu od prve sekunde, a ne nakon nekog zamora ociju od X iznosa vremena.

Mozda se ne zale na flickering jer pametno odaberu telefon po meri svojih ociju :)

Nord 4 je najbolja opcija po meni najlepsi uz najbolje performanse za tu cenu.

Honor 200 i Honor 200 Pro - po pitanju kamere, ima li nekih bitnih razlika?
Na papiru ne mogu da provalim razlike u kamerama.

Realno mi je S20 FE i dan danas dovoljan za sve po pitanju hardvera. Ali, ako bi običan Honor 200 bio osetan upgrejd po pitanju kamere, dobio sam dosta zgodnu ponudu.

Honor 200 i Honor 200 Pro - po pitanju kamere, ima li nekih bitnih razlika?
Na papiru ne mogu da provalim razlike u kamerama.

Realno mi je S20 FE i dan danas dovoljan za sve po pitanju hardvera. Ali, ako bi običan Honor 200 bio osetan upgrejd po pitanju kamere, dobio sam dosta zgodnu ponudu.
Ima itekako razlika. Probacu da ti pomognem da naucis kako bi u buduce mogao da nacinis informisaniji izbor.
Evo kako izgledaju kamera specifikacije za ova 2 telefona na gsmarena sajtu
Honor 200
1745319862574.png

Honor 200 Pro
1745319949509.png

Oba telefona imaju 3 kamere cije su karakteristike ispisane u odvojenim redovima.

Honor 200 ima glavnu kameru(to je ova wide) sa rezolucijom senzora od 50MP(mega pixela), otvorom blende f/2.0(to treba tumaciti kao f * 1/2.0, dakle kako je razlomak u pitanju sto je manji broj ispod razlomacke crte to je otvor veci i to kamera moze da primi vise svetla), velicinom samog senzora 1/1.56"(kao i sa otvorom blende, kako je razlomak u pitanju, bolje je da je broj ispod razlomacke crte sto manji i velicinom pixela od 1 micro metar(ovo cemo preskociti jer je manje vise prevazidjeno merilo).
PDAF je Phase Detection AutoFocus(gotovo svaka glavna kamera ima neku vrstu Auto Focusa, dok ultrawide i selfie kamere nekad znaju da nemaju AF), a OIS je Optical Image Stabilization(na jeftinijim telefonima OIS ili nije prisutan ili je prisutan samo na glavnoj kameri, iako je OIS jako vazan za telephoto/zoom kamere, dok nijedna ultrawide kamera nema OIS zato sto zbog karakterisitka samog sociva on nije poreban).

Dakle prateci tumacenje iznad, glavna kamera na Honor 200 Pro ima isti broj megapixela kao ona na Honor 200, blago veci otvor blende(5%) i za ~20% veci senzor i velicinu pixela. Dakle, po samim specifikacijama, kamera je bolja, ali tu ne staje prica. Vrlo vazan faktor u koncanom kvalitetu fotografije jeste i sam algoritam za obradu fotografije, pa tako ako firma koristi isti senzor iz godine u godinu, kvalitet fotografija moze biti na visem nivou od konkurencije jer su imali duze vremena da rade na algoritmu i samim tim izvuku maksimum iz senzora i propratne konfiguracije(primer za ovo su Google, Apple i u nesto manjoj meri Samsung telefoni). U vezi sa tim vazno je napomenuti da Honor 200 Pro deli glavnu kameru sa Honor Magic 6 Pro telefonom. Sad da li je kamera algoritam bas na nivou flagship telefona ili je negde namerno osakacen, to ne mogu reci, ali svakako se moze pretpostaviti da mu je posveceno vise paznje od onog na Honor 200. To je i jedan od glavnih razloga zasto je Honor 200 Pro tako primamljiv telefon u klasi, jer poseduje karakteristike flagship modela.

Za konkretna poredjenja fotografija pogledaj gsmarena review-eve tih telefona ili jos bolje probaj da nadjes neko poredjenje na youtube-u pa na osnovu toga sam zakljuci da li ti se isplati da ides na skuplji model.

OIS je na svu sreću postao standard na svim iole ozbiljnijim telefonima i recimo glavni razlog zašto sam vratio Motorolu Edge 20 svojevremeno.

Ovaj podatak da deli kameru sa Magic 6 Pro i uliva nadu da treba pratiti cene za 200 Pro ubuduće.

Honor 200 me nije bio ubedio da predjem, a proveriću ovih dana S23 Ultra i Magic 6 Pro kako stoje po pitanju fotografije.

OIS je na svu sreću postao standard na svim iole ozbiljnijim telefonima i recimo glavni razlog zašto sam vratio Motorolu Edge 20 svojevremeno.

Ovaj podatak da deli kameru sa Magic 6 Pro i uliva nadu da treba pratiti cene za 200 Pro ubuduće.

Honor 200 me nije bio ubedio da predjem, a proveriću ovih dana S23 Ultra i Magic 6 Pro kako stoje po pitanju fotografije.
1745323176349.png

Honor 200 ima istu kameru kao Samsung A55, znaci osrednju.
Mozda ima senzor istih specifikacija, ali nemamo potvrdu da je rec o istom senzoru, a cak i da jeste, sigurno nemaju isti kamera algoritam. U zakljucku rekao bih da je tesko da Honor 200 ima fotke na nivou A54/A55/A56.

Preko operatera na rate mozes slobodno duplo da racunas za vecinu telefona, u odnosu na slobodnu prodaju.

Po nekad mislim da vise para uzimaju od telefona na rate nego na osnovne usluge koje nude.
Ja sam računao da se za Xiaomi 15, koji je pre nekih mesec dva, koštao nov oko 800 evra na oglasima, preko operatera sa minimalnim paketom uz dvogodišnju pretplatu, plati skoro 1800. Toliko o tome koliko se to isplati.

Ja sam računao da se za Xiaomi 15, koji je pre nekih mesec dva, koštao nov oko 800 evra na oglasima, preko operatera sa minimalnim paketom uz dvogodišnju pretplatu, plati skoro 1800. Toliko o tome koliko se to isplati.
Pa ti kupi na oglasima i uštedi 1000e
Bra'o.

Samo ti nastavi da računaš - oni koji mnogo računaju na kraju obično ništa i ne kupe jer uvek računaju da mogu da prođu još jeftinije... Da ne pominjem da ti računica nije baš dobra jer je recimo cena Xiaomi 15 uređaja u MTS kupovinom na 24 rata 1250 evra i to je ono što ti treba da porediš sa cenom telefona na KP - jedino ako kada kupiš telefon na KP ne planiraš da bez veze trošiš novac i na neki paket iz usluge jer čemu to...

Nazad
Vrh Dno