Šta je novo?

Mobilni telefon Upgrade telefona do ~400€

Koji mobilni telefon kupiti

wladymeer

Čuven
Učlanjen(a)
15.03.2009
Poena
505
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5-4690 (3.5GHz)
Matična ploča
MSI H97M Eco
RAM
Patriot 16GB DDR3 800 MHz
GPU
NVidia GTX 1060 3GB
Storage
Samsung 840 Evo 250GB • Gigabyte GP 480GB • Hitachi HDD 2TB
Zvuk
SSL 2+ • JBL LSR305
Monitor
Hisense H39A5100
Ostale periferije
Audio Technica M50x
Laptop
Apple Macbook M1 (16/256)
Tablet
iPad 2 / iPad 3
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S20 FE
Pametni uređaji
Soundpeats Sonic
Steam
djedroid
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Imam trenutno S20 FE za koji i dalje imam utisak da mi je dovoljan za sve. Toliko da razmišljam da mu zamenim bateriju.

Međutim, realno je prošlo 3.5 godine otkako sam ga kupio pa je možda došlo vreme za upgrade.

Šta bih mogao da kupim do ~400€ a da donosi najveći upgrade po pitanju kamere? Telefoto (barem 3x, idealno 5x) je must-have funkcija.

Dolazi u obzir i polovno "star mesec dana".

Ако хоћеш одличан уређај у добром стању, прочешљај огласе на форуму, реално кад бих узимо половно само бих овде пазарио знајући колико људи овде чувају технику.

Ako je telephoto baš neophodan preduslov, tu ti se uklapa jedino Honor 200. Kompromisno rešenje je Poco X7 Pro, eventualno F6.

@udji jeste zbog fotografija životinja. Iskreno, S20 FE kvalitetu mi ništa ne fali za moje polu-amaterske potrebe i vrlo je moguće da me je Samsung softver tu razmazio.

"vrlo je moguće da me je Samsung softver tu razmazio."

Mislio sam da ovo nikad necu procitati :D

iskreno, za 400e ne znam bas, za 450 S23 Ultra posto vec volis Samsung softver :) sve ispod toga nije dovoljan upgrade, po meni. Moze isto/bolje sto se kamere tice, nekog kineza za 350-400 da nadjes, ako ti ne smeta Realme, Vivo, i slicni, ali su oni retko po oglasima pa je tesko dati preporuku. Ima i ovde nesto po oglasima, baci pogled

Poslednji put kada sam gledao Samsung modeli su se uvek kretali otprilike u top 5 na DXO mark. Sad vidim da ga nema ni u 20.

Ne znam, za svakodnevnu upotrebu sam došao do toga da jako brzo sredim da budem zadovoljan rezultatima i ne vidim nikakvih problema oko Samsung softvera.

Za Kineze imam predjasnje iskustvo da ako nije flagship traju koliko i garancija. Ovaj S20 FE ima već 4 godine sa druge strane (3.5 kod mene)

Možda se nešto i tu promenilo u međuvremenu, ali nisam ispratio da su Xiaomi i Realme nešto posebno ulagali u softver po pitanju fotografije.

Poslednja izmena:
Za DXO mark u zadnjih par godina vazi da su potkupljeni od strane kineskih brendova. Najbolje je da pogledas poredjenja(ili ako nista drugo GSMARENA sample-ove) pa da sam presudis.

• Like
Reagovanja: uji
Xiaomi je još davno uveo LOG video snimanje, dok za Samsung je to tek novotarija. Naravno, uvek je postojala mogućnost preko 3rd party aplikacija kao što su Open Camera, Filmic, ali to sve radi posredstvom CameraAPI i nisu isti rezultati (Samsung je to ispeglao zbog Instagrama, TikToka i Snapchat-a, da bi konkurisali iOS-u). Ako se S23U uklapa u kriterijume, uzimaj ga i ne misli se previše.

Imam isti problem, samo je s21fe u pitanju. Menjao bih telefon (bez neke realne potrebe), ali nista nije dovoljno dobar upgrade da opravda 2.5x vecu cenu (400-450e je neki minimum da bi upgrade imao smisla). mozda polovan s23u.
Eventualno neki pixel ako ti je kamera bitna?

Meni menjali pre par meseci u ovlašćenjom servisu, kad su menjali usb port. Isto radi kao i stara, 4-5h sota, generalno boljka ovog telefona. Sve ostalo je ok

Ma samo vas uhvatila zuja da menjate, nema potrebe jos par godina,posebno za 8gb modele

Ako je kamera prioritet, Pixel 8/8 pro

Ja sam pre neki dan "skocio" bas sa S20FE na S23 Ultru iako sam isto tako bio zadovoljan performansama.

Ako se odlucis za taj skok, bices zadovoljan svim kamerama, samo su mu i dimenzije vece.

Imam trenutno S20 FE za koji i dalje imam utisak da mi je dovoljan za sve. Toliko da razmišljam da mu zamenim bateriju.

Međutim, realno je prošlo 3.5 godine otkako sam ga kupio pa je možda došlo vreme za upgrade.

Šta bih mogao da kupim do ~400€ a da donosi najveći upgrade po pitanju kamere? Telefoto (barem 3x, idealno 5x) je must-have funkcija.

Dolazi u obzir i polovno "star mesec dana".
Najveci upgrade po pitanju kamere za ~400€ bi bio Pixel 7 Pro (jos bolje ako ima 8 Pro). A dovoljan, primetan upgrade bi bio i Honor 200 Pro (taj je nov ~400). Od ostalih mozda neki polovan S23 (obican ili Ultra).

Ja bas gledam slicno nesto do 400e, i najvise mi se svidja 8a, dimenzine, plasticna ledja sto mi prija ne nosim masku, kamera mislim da je ok...3god sam na 6a sad cu na 8a, jer mi se 9a ne svidja dizajn nikako

Ne znam koliko je kamera na 8a na nivou 8/pro, ali mislim da je osetno losija, nisam siguran ali sam prilicno siguran da nista ne dobija njom

Za DXO mark u zadnjih par godina vazi da su potkupljeni od strane kineskih brendova. Najbolje je da pogledas poredjenja(ili ako nista drugo GSMARENA sample-ove) pa da sam presudis.
Za DXO se pisalo pre 10 godina da je podkupljen od iPhone , pa onda od Samsunga, pa sada evo od Kineza, i tako. Samo da se nekako opravda necija superiornost na DXO.

Za DXO se pisalo pre 10 godina da je podkupljen od iPhone , pa onda od Samsunga, pa sada evo od Kineza, i tako. Samo da se nekako opravda necija superiornost na DXO.
Tesko ti je da poverujes da je neko TOLIKO korumpiran, a? :)

U uži izbor bih stavio i Nord 4 i Nothing phone 3A, ali u startu se pomiri da ćeš pri prodaji kasnije biti na gubitku.
Kao što vidiš, ako mi telefon odgovara, držim ga i 4 godine ☺️
Preprodaja mi nije uopšte bitan faktor.

Ja sam pre neki dan "skocio" bas sa S20FE na S23 Ultru iako sam isto tako bio zadovoljan performansama.

Ako se odlucis za taj skok, bices zadovoljan svim kamerama, samo su mu i dimenzije vece.
Znaš kako. To je skok od 750€

Možda si mislio na S23 FE pošto je on oko 400€ na oglasima trenutno.

Verovatno je uzeo polovnu. Oko 450+ su u dobrom stanju s23 ultre

Mislio sam na polovan S23 Ultra 8/256 :) Uzeo sam 12/512 od coveka sa foruma, mint stanje ali sam pratio cene bar mesec dana, 450 do 500e u raznim varijantama za 8/256 i tu i tamo neki 12/256, 12/512 bolje drzi cenu. 8/256 naleti i za manje sa minimalnom kozmetikom ali meni to bode oci pa sam trazio ocuvan.

Prodas S20 FE i doplatis za Ultru ili bilo koji drugi telefon za koji se odlucis ili iskesiras za novi telefon pa prodas S20 FE naknadno.

S23 FE zaboravi da postoji zbog katastrofalne baterije i narocito ne za te pare, 400e ti je S24 FE i to nov.

Od S24 FE sam digao ruke jer ima istu prednju kameru kao S20 FE i mimo glavne ostalo i nije neki napredak. Sa druge strane mozes da uzmes maltene nov S24 FE za taj budzet a i za manje para.

S23+ ti je alternativa, bolja prica od S24 FE ali stariji, ima ga za iste pare ali opet preblizu je Ultri. Od S23+ sam digao ruke jer ne bi bila napredak koji ocekujem.

Tako da ako ces na Samsung, to su ti jedini izbori koje treba da gledas, eventualno S23 i S24 ako ti ne smetaju dimenzije, meni jesu.

Mali off, ali sta ce vam ljudi 512gb tel? Znam da je pitanje suvisno, ali opet, slikam po ceo dan, snimam, i 256 me pokrpi uvek, bekapove pravim ali pravio bih i ovako i onako jer mi treba sadrzaj koji snimam.

Na S20FE sam imao oko 250GB popunjeno samo offline muzikom sa Deezer-a, fotkama i klipovima, tako da sam hteo komfor. Posto nema slota za karticu, mora veca interna ili da se prave kompromisi.

Uz to, bekap ti je i sam telefon, sto vise stvari ostane u njemu, to bolje. Licno stalno motam nesto unazad pa "vadim" fotke i klipove i zgodno mi je kad mi je sve dostupno.

Osim toga, kad se menja, gledas da bude upgrade na sto vise frontova da bi sebi opravdao kupovinu, tako sam od 8/128 presao na 12/512.

Uz to "jaci" modeli bolje drze cenu i po nekom mom iskustvu se posle lakse prodaju.

Realno meni bi i 8/256 zavrsio posao ali racunam da necu da menjam tel naknadno pa se ta razlika podeljena na vise godina maltene ne oseti.

Nazad
Vrh Dno