Šta je novo?

Update dinosaurusa [CPU, MB, RAM ]

Masinac

Slavan
Učlanjen(a)
27.06.2008
Poena
395
Trebao bih da napravim update masine koja sluzi iskljucivo za internet,slusanje muzike i poneka sitna igrica. Masina koja je do sad obavljala taj posao da danas crkla,a i bila je stara 8 godina pa i nije neka steta, a ja sam u poslednje vreme malo zapostavio pracenje hardwera pa ne znam sta valja, mada kontam da sve sto se sad kupi bice bolje od ove stare.
Budzet nije velik, max 120-130e ali ne treba cela masina, samo procesor, maticna i min 2GB RAM.

Predlozite nesto..

Evo ako nekog zanima, stara masina je bila :

AMD Sempron 2400+ 1.6GHz
Gigabyte 7VT600-RZ
512MB RAM

... 8 godina radila :D

Poslednja izmena:
Uzmes Intel Celeron G530 i neku H61 maticnu plocu i 2 GB ddr3 memorije - uklopice ti se savrseno u budzet + imaces integrisanu graficku kartu koja ce ti za tu namenu raditi posao sasvim dobro a kasnije mozes i da dokupis ako ti zatreba ;)

Imas 2 opcije:
1. Da sacekas Trinity (kao sto i ja radim jer mi treba masina za identicnu stvar kao i tebi).
2. Da sada kupis
G530 (35€) - imas ovde posebnu temu za ovaj procesor da vidis sta sve moze! Ima integrisanu graficku dovoljnu za tvoje potrebe.
H61 maticnu (imas veliki izbor od 35-40€, a krecu se sve do 75€) - uzmi ono sto ti treba, jer ovaj procesor ne moze da se overklokuje.
4GB Exceleram 1333 DDR3 (17€) ili jos bolje Muschin 4GB 1600 DDR3 (22€) ili ako ti treba 2x4GB za ~40€ i na dual channel i ekstra.

A ostatak para uplatis na moj racun :D
Ili za ostatak para kupis 6770 (trebace ti jos 20-ak evra ili nadjes polovnu sa garancijom) i mozes da igras maltene sve igre (naravno ne na nekim besnim rezolucijam i podesavanjima).

Kao sto vidis ja cekam opciju 1 jer smatram da moze mnogo da donese. Trinity (ako si neupucen je CPU + GPU na jednom chipu) bi trebao da bude odlicnih performansi, male potrosnje... i treba da izadje oktobra (racunaj kupovinu oko nove godine.
Ako ne mozes/zelis da cekas onda nema bolje od opcije 2 :) Potrazi ovde po forumu, ogroman broj ljudi ima ovu kombinaciju...

P.S. Nemoj da kupujes polovne dvojezgralne ni Intel ni AMD jer ih ovaj G530 sije, a kosta duplo jeftinije i to nov sa sve garancijom, maltene je leden (ovi stari su vreli, a vecina zahteva aftermarket hladnjake) a struju jedva da trosi.

Hvala na odgovorima, evo bas sam sad citao o tom procesoru jer ste obojica predlozili isti i evo posle jedno 20 strana na benchmarku citanja i gledanja testova ja dolazim do zakljucka da je ovo prejako za caleta! xD
Razmisljam da ja to sve lepo uzmem sebi a caletu dam ovog mog E5200 + Biostar TP35D2-A7 + 4GB DDR2 RAM :D

Naravno kod sebe bih samo prebacio graficku, nije neka al radi posao, HD3850 256MB GDDR3 jer je ipak malo jaca od integrisane :D

Sta mislite o ideji?

Imas 2 opcije:
1. Da sacekas Trinity (kao sto i ja radim jer mi treba masina za identicnu stvar kao i tebi).
2. Da sada kupis
G530 (35€) - imas ovde posebnu temu za ovaj procesor da vidis sta sve moze! Ima integrisanu graficku dovoljnu za tvoje potrebe.
H61 maticnu (imas veliki izbor od 35-40€, a krecu se sve do 75€) - uzmi ono sto ti treba, jer ovaj procesor ne moze da se overklokuje.
4GB Exceleram 1333 DDR3 (17€) ili jos bolje Muschin 4GB 1600 DDR3 (22€) ili ako ti treba 2x4GB za ~40€ i na dual channel i ekstra.

A ostatak para uplatis na moj racun :D
Ili za ostatak para kupis 6770 (trebace ti jos 20-ak evra ili nadjes polovnu sa garancijom) i mozes da igras maltene sve igre (naravno ne na nekim besnim rezolucijam i podesavanjima).

Kao sto vidis ja cekam opciju 1 jer smatram da moze mnogo da donese. Trinity (ako si neupucen je CPU + GPU na jednom chipu) bi trebao da bude odlicnih performansi, male potrosnje... i treba da izadje oktobra (racunaj kupovinu oko nove godine.
Ako ne mozes/zelis da cekas onda nema bolje od opcije 2 :) Potrazi ovde po forumu, ogroman broj ljudi ima ovu kombinaciju...

P.S. Nemoj da kupujes polovne dvojezgralne ni Intel ni AMD jer ih ovaj G530 sije, a kosta duplo jeftinije i to nov sa sve garancijom, maltene je leden (ovi stari su vreli, a vecina zahteva aftermarket hladnjake) a struju jedva da trosi.

Odlican post. Ja sestri treba da odradim isto to, da apdejtujem matuzalema :)
Opcija 2 je sjajna i na nju bih isao. Ako bih se opredelio za jeftiniju plocu, sta gubim u odnosu na skuplju ? I dal moze na neku od tih ploca da se bocne ata hdd posto vec ima jedan u masini i sljaka fino, pa da ne moram i hdd da joj uzimam (jesu skupi oca im ebem).

@Masinac
Odlicna ideja.
G530 je jaci od E5200 za 38%
3850 je jaca od integrisane na G530 za citavih 115% (znaci vise od duplo)
-Samo imaj na umu da se E5200 i 3850 mnogo vise greju i mnogo struje trose... Pa nisu bas pogodni za recimo 24/7 internet masinu (mada ce da rade).

A evo ti jos bolje ideje: Prodaj tu CELU staru konfiguraciju (drze dobru cenu sada, pogotovo stare DDR 1 ili 2 memorije, ATA HDD-ovi...). ATA su skuplji nego SATA. A ovde imas polovne SATA za manju cenu. I za novac od stare kupis jos jednu NOVU G530 kombinaciju :)
Mozda neces trebati nista novca da dodas. A G530 malo trosi pa pogledaj slabija napajanja. Ja sam video da ljudima radi na napajanjima od 20€ i to sa dodatnim grafickim karticama.

@dulsrules
Ja sam vise za opciju 1, jer moze mnogo toga da donese a najverovatnije ce i odnos cena/kvalitet biti bolji od G530. Nisam jedini na forumu koji ceka izlazak Trinitija :)
Ali ako ne mozes ili ne zelis da cekas, ili jednosavno hoce Intel kombinaciju (iz bilo kog razloga), onda slobodno idi na nju.
-Koliko vidim velika vecina H61 maticnih ima ATA kontrolere, pa ces zakaciti IDE HDD (ili CD/DVD citac)... Sve karakteristike mozes videti na itsvet-u, mada obavezno pogledaj i na sajtu proizvodjaca, jer itsvet cesto ume da gresi (postavi da ima nesto sto nema, ili postavi da nema nesto sto proizvod ima... pogresne taktove RAM-a, i ostalo).
Sve zavisi od same ploce, da li hoces eSata, USB 3.0, veci broj slotova za RAM, broj i vrsta PCI slota... Pored toga u skuplje se obicno ugrade kvalitetnije komponente, bolja naponska... Za sam kvalitet komponenti ovih ploca nisam upucen, pa tu ne bih mogao da ti pomognem.
-Najbolje je da uzmes ono sto ti stvarno treba i sto ces stvarno da koristis (a ne ono "nek se nadje"). Sve to zato sto procesor ne moze da se overklokuje, i naravno da za ovu cenu ima ogranicenja (nije bas za renderovanje, i hard core gaming :d), pa ne bi trebalo ulagati duplo vise para u recimo maticnu ako neces umeti to da iskoristis.

I tebi bi preporucio isto da prodas ATA HDD. ATA su skuplji nego SATA. Polovni ATA mislim da su iste cene kako novi SATA. A ovde imas polovne SATA za manju cenu.

@Masinac
Odlicna ideja.
G530 je jaci od E5200 za 38%
3850 je jaca od integrisane na G530 za citavih 115% (znaci vise od duplo)
-Samo imaj na umu da se E5200 i 3850 mnogo vise greju i mnogo struje trose... Pa nisu bas pogodni za recimo 24/7 internet masinu (mada ce da rade).

A evo ti jos bolje ideje: Prodaj tu CELU staru konfiguraciju (drze dobru cenu sada, pogotovo stare DDR 1 ili 2 memorije, ATA HDD-ovi...). ATA su skuplji nego SATA. A ovde imas polovne SATA za manju cenu. I za novac od stare kupis jos jednu NOVU G530 kombinaciju :)
Mozda neces trebati nista novca da dodas. A G530 malo trosi pa pogledaj slabija napajanja. Ja sam video da ljudima radi na napajanjima od 20€ i to sa dodatnim grafickim karticama.

Odlicna ideja, onda bi imao dve odlicne a jeftine masine i bolje od svega sto sad imam :D stavicu na oglase obe ove moje konfiguracije :D

Hmmm... Mogu da se zakunem da sam ih video na itsvetu (otvorio 6-7 najjeftinijih H61 i samo jedna nije imala ATA). A sad vidim da nema nijedne. Ko zna sta je meni pretraga tada izbacila :smash:
Pise da samo ova ima ATA, ali ni to nije tacno (proverio na sajtu proizvodjaca).

@ Arsenal
Dobro da si primetio pre nego sto su kupili ploce... Bilo bi belaja :D

Ne vredi, i sam sam skoro tražio slično, ali nema, da ne bude posle rekli mi na benchu da može.

Dakle nema H61 ploče sa ATA kontrolerom, jedino da se dokupi posebno, ili da proda ATA uređaje pa da kupi Sata.

hehe pa izgleda da je tako,samo je obrnuta situacija kad se ovaj drugi OC.U onoj temi o g530 u ona 4 testa sto sam postavio OC e3300 je u proseku 34% brzi od g530 uz overclock od 76%,znaci da je po defaultu bas tako oko 38% sporiji (38+34=72) overclock od 76%.

Ako je G530 jaci od E5200 za 38%, to znaci da radi kao Phenom II x4?

Hm... :D
Ne bih rekao ,)
http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
Koliko vidim
AMD Phenom II X4 8700e ( za koga prvi put cujem) je po testovima najslabiji II X4 a i on je za 5% jaci od G530. Ostali su dalek ispred.
A i lepo je u temi G530 poredjen sa AMD Athlon II X2 250 jer su slicnih performansi (valjda kad se 250 oc-uje. nemoj da me drzis za rec).

Ti bas ne volis G530 :) A sad prelazis na AMD pa bi ovi iz tog tabora mogli da osuju paljbu. Pazi sta radis :D

Poslednja izmena:
Za gaming i multimediju je bolji g530. Ali Phenom II je odlican izbor za oc i renderinge svakojake.

Nazad
Vrh Dno