Šta je novo?

Unistavanje diskova

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Kako najlakshe trajno unistiti podatke na cd-u? Za sada uglavnom ogulim deo gornjeg sloja diska i to je to. Ali smara iskreno :) Kako najbrze i najelegantnije unistiti disk? Kada kazem najelegantnije mislim sa shto manje napravljenog krsha jer ovo grebanje pravi krsh jer komadici folije izlecu chak i kada je disk u kesi.

Genghis Khan je napisao(la):
Za sada uglavnom ogulim deo gornjeg sloja diska i to je to. Ali smara iskreno :)
Pa naravno da smara, kada komplikujes ;)

Uzmi lepo i zagrebi necim pocetak diska da ne moze da se ocita.
Ili uzmi upaljac pa "podgrej" malo pocetak odozdole...

Ili, ako su neki zaista vazni i tajni podaci, posalji diskove meni, ja cu ih unistiti za tebe 4free! :D

Najlakši ali ne i najjeftiniji način za uništavanje CD/DVD diskova je uređaj koji služi iskljućivo za tu namenu (melje diskove).

A da uzmes jedno lavorce (kadu ili vecu "kupatilsku" posudu, zavisno od kolicine diskova), stavis ih sve na gomilu i polijes sonom kiselinom. Uzmes flasu, dve, tri... zavisi kolika je kolicina. Ne bi trebalo da je mnogo skupa. Zatim, kad pocne da nagriza (a kiselina uvek reaguje sa metalom) dodas samo malo vrele vode iz bojlera, tek da onako malo... podgrejes situaciju ;)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Nekim drvenim stapom promesaj diskove, da se ne bi desilo da se slepe medjusobno i kiselina ne prodre izmedju.

edit: zaboravih - OBAVEZNO otvori prozore, tj. pobrini se za ventilaciju.

Poslednja izmena:
Plextor uz svoje rezače isporučuje PlexEraser - data destruction utility :)

Mislim da je gradjevincima to lako - samo zamole kolege da prodju malo valjkom!

Btw, kad budu dvd-ovi dosli na red mislim da ce biti mnogo teze. Doduse jakim udarcem cekica po zvezdastom srafcigeru blizu rupe dvd-a mi je momentalno odvojio slojeve dvd-a.

A sta mislis o Fire Burning Rom.
Mislim, klasicno spaljivanje.

Pa kakav si ti Dzingis Kan kad ne palis sve za sobom?!
Zapali bre to sve.
Pocnes upaljacem, pa dokle stignes

Poslednja izmena:
btw, u Tajvanu ko ne reciklira diskove (odlaže ih u specijalne odeljke za reciklažu) može biti novčano kažnjen po zakonu ;)

Prilozi

• Disc.jpg
    Disc.jpg
    63.6 KB · Pregleda: 131
Ja obično uzmem makaze i secnem disk. Naravno treba da budu neke normalne makaze, ne plastikaneri.

Mozes i da se :wc: na disk pa da ga bacis u kontis, mozda podaci i ostanu citavi ali bas da vidim ko ce da ih procita :d

Hahahahah vi niste normalni!!! :D
A shto bi to radio? Chemu tolika agresija i destrukcija??? Jednostavno baci disk u kantu za smece ako ti ne treba...

P.S. Cigani nemaju kompjutere

Bre jednostavno ne zelim da iko prochita bilo shta shto ja bacim. OK ako bacim film, muziku ili tako neshto. Ali shta sa slikama, dokumentima firmi itd.? A da ja gledam u pasulj da li ovi shto jure po kontejnerima imaju kompove ili ne, ne pada mi na pamet!

Stavi disk na par sekundi u mikrotalasnu, ali pazi, moze i da se zapali ;)

Stavi disk na beton, gornji deo diska da bude dole, i malo ga prosetaj nogom, cisto da ogulis foliju.

Baci u super secko i pojedi :)

Pa ako zelis da to uradis sa shto manje napravljenog krsha (sto bi prema tome onda iskljucivalo grebanje i lomljenje), onda ti stvarno preporucujem paljenje, ili barem samo malo "podgrevanje", jer kod nas jos nema resenja za pravilno unistavanje diskova, a da to bude "enviroment friendly".....

DjoleNS je napisao(la):
Hahahahah vi niste normalni!!! :D
A shto bi to radio? Chemu tolika agresija i destrukcija??? Jednostavno baci disk u kantu za smece ako ti ne treba...

P.S. Cigani nemaju kompjutere

pa meni je na shljaci (kad sam radio PS) ciga koji je tu chistach pitao:Kume kolko bi me koshtala jedna chetvorka :D,a ja ga josh pitam za shta mu treba :D,a on ce (verovali ili ne) pa za internet i chat :D.Ljudi tolko je bili smeshno kolko je on opushteno prichao o tome da sam se skamenio :S:,btw taj ciga radi paralelno i u Ps i Gradkoj chistoci ;)

Lepo je neko rekao uzmesh oshtre makaze i nema da te boli glava!

P.S.Josh nisam video svoje intimne slike na netu :D tako da patent radi 100% efikasno :D

Prilozi

• CD-DVD Destroy kit.JPG
    CD-DVD Destroy kit.JPG
    27.2 KB · Pregleda: 57
@Jaksa:
To za mikrotalasnu je opasno brate, znas valjda da ne sme metal unutra, eksplodirace.

Najjednostavnije i najcistije posle Plextor sistema za lasersko "gazenje" starog zapisa je "izbrisati" disk acetonom.

Nece ako se samo malo drzi, gledao sam u Brainiac-u :d

Okej ne zelish niko da ti vidi tvoje podatke, a znachi ne zelish NI TI da ih gledash vishe pa hocesh da se ih se otarasish zauvek... Pa dooobro. ;)
Eto dali su ti ljudi milion saveta, i stvano su kreativni...

Poslednja izmena:
Ja sam isprobao to sa acetonom, ali ne deluje na polimer kod CD & DVD diskova. Aceton je delovao oko par minuta na jednom mestu (naneo sam kap oko 5mm u prečniku) i ništa se nije desilo. Potom sam razmazao po celoj površini, zatim ga "okupao" običnom vodom i obrisao grubim papirom, pri čemu su nastele brojne sitne ogrebotine usled "kozmetičkog tretmana", ali disk je i dalje bio savršeno čitljiv u Liteonu.

Ako koristite skalpel vrlo je važno da to radite pravilno ;) tj. uvek pravite duboke brazde/ogrebotine u smeru traka koje se snimaju na disku, a ne upravno (od centra ka spoljašnjem delu), testirao sam neke CD-ove sa dubokim upravnim brazdama koje je Liteon pročitao kao da uopšte nisu tu! Neki mali fajlovi (kao slike npr.) se uvek mogu izvući pošto zauzimaju malu površinu koja može ostati neoštećena.

Ipak su makaze najefikasnije, a već vidim u prodaji i kit-komplete za "očuvanje privatnosti" kao na animaN-ovoj ilustraciji. :D

a koliko uopste imas starih diskova?
ako se plasis za podatke, idi do bilo kog plasticara u pazovi. zamoli ga da udrobi diskove i popij pivo sa covekom. svi zadovoljni. ti sto nemas podatke, a on sto ima refundiranu plastiku za ponovno livenje (pretpostavljam da ti ne treba mlevena plastika :) ).

andjelkoyu je napisao(la):
Ja sam isprobao to sa acetonom, ali ne deluje na polimer kod CD & DVD diskova. Aceton je delovao oko par minuta na jednom mestu (naneo sam kap oko 5mm u prečniku) i ništa se nije desilo. Potom sam razmazao po celoj površini, zatim ga "okupao" običnom vodom i obrisao grubim papirom, pri čemu su nastele brojne sitne ogrebotine usled "kozmetičkog tretmana", ali disk je i dalje bio savršeno čitljiv u Liteonu.

Ako koristite skalpel vrlo je važno da to radite pravilno ;) tj. uvek pravite duboke brazde/ogrebotine u smeru traka koje se snimaju na disku, a ne upravno (od centra ka spoljašnjem delu), testirao sam neke CD-ove sa dubokim upravnim brazdama koje je Liteon pročitao kao da uopšte nisu tu! Neki mali fajlovi (kao slike npr.) se uvek mogu izvući pošto zauzimaju malu površinu koja može ostati neoštećena.

Ipak su makaze najefikasnije, a već vidim u prodaji i kit-komplete za "očuvanje privatnosti" kao na animaN-ovoj ilustraciji. :D

sa koje si strane zasecao? ja sam recnuo samo malo sa gornje strane i oljustio se na keca. sa donje strane je plastika, nije metal.
ali kljuc od kuce je najbolji za to :d iz *******cije smo se potpisivali na na cd-u kao nekad na skolskim klupama. na da se oljustio, nego nije ostalo nista od njega!

ma gramofon je majka... dijamantska igla i sve u 33... :d

(ovaj Reply uopšte ne radi kako treba...)

MMilos >> idi do bilo kog plasticara u pazovi. zamoli ga da udrobi diskove
Zavisi i za šta koriste tu plastiku, ipak CD/DVD sadrže i teške metale, nije 100% plastika u pitanju...

MMilos > sa koje si strane zasecao?
Sa donje, pošto mi nije bilo u interesu da kompletan disk učinim nečitljivim skidanjem folije. Ghengis je to i uradio, ali cena je prilična količina đubreta. Ne znam kako je tebi pošlo za rukom, ja sam probao na Princu, Pastelu i DL+, folija se dosta teško skida (osipa se).

povuci par puta brusnim papirom po strani sa koje se cita...

Poslednja izmena:
Chek nije mi jasno jel vi to ocete da kazete da mora bash ceo cd da se unishtava ili je dovoljna i obichna ogrebodina npr shrafcigerom?
Meni nece da prochita ni obichan malo loshije chuvan cd... Znachi chim ima malo vishe ogrebotina od starosti on prestane da radi.

Nazad
Vrh Dno