Šta je novo?

Uml

jddipqd

Čuven
Učlanjen(a)
17.10.2000
Poruke
2,529
Poena
725
Koliko je zaista korisno znati UML? Pitam pošto na fasku među izbornim predmetima mogu da uzmem jedan koji se dosta bavi time. U pitanju je ETF i Objektno orijentisani softver.
Još bolje ako ima neko ko je to slušao u skorije vreme pa može da prenese iskustva.
 
Ako mislis da programiras (kao zanimanje), i te kako ti dobro dodje. To je danas metoda/jezik opisa zadatka, problema, resenja, strukture, itd koji je u praksi zamenio sve dijagrame tokova, pseudokodove, itd. Stvar je _must_ ako hoces da imas neku vecu ulogu osim najnizeg 'programera-izvrsioca'; kod poslova koji u opisu nose OOD, UML se podrazumeva. Za napolje - ne zaobilazi, nauci ga makar u sopstvenoj reziji.

Stvar je utoliko dobra sto je univerzalna, pa mogu menadzeri da je koriste recimo u organizaciji preduzeca, proizvodnog procesa, itd. To takodje znaci da u jednoj programerskoj firmi na razgovor sa klijentom moze da ode i covek koji nije do u detalje programerski potkovan i koristeci UML opise potrebe i zahtev korisnika. Taj rad donese u firmu i to moze da bude osnova kostura za dalji projekat - razumece ga i menadzeri i programeri. Uvek moze dalje da se razradjuje i ide u detalje. Sluzi i kao dokumentacija. Razumeju ga ljudi bez obzira koji jezik govore/programiraju. Itd. itd.
 
Hvala. Znači uzimam :)
 
Inace na Borlandovom sajtu imas neki UML tutorial, sjajno napisan, bez puno komplikovanja cisto da te uvede u temu.
 
5 godina stara tema :D
Al reko da ne otvram novu, jel ima negde da se nadju neki osnovni primeri iz UML-a, znachi neshto bash prosto.
 
Poslednja izmena:
Ima, dodji do mene.
 
Nazad
Vrh Dno