Šta je novo?

Ultra pocetak

• Začetnik teme Začetnik teme razer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

razer

Slavan
Učlanjen(a)
24.05.2007
Poena
309
Razmisljam da upisem neki kurs za web programiranje (prvo osnovni, pa...)
Da li neko zna neku dobru skolu, a da mi pritom ne oderu kozu s ledja? 😉
I da li da pocnem od osnovnog (upoznavanje html, php, java...) pa da predjem na php, pa kad njega dobro naucim (stvarno dobro) da predjem na javu?

Nauci HTML, CSS i XML sam. To bar nije tesko.
Kad ovladas time, onda se odluci da li ces PHP, JAVA-u ili nesto trece, poput Ruby On Rails (moja preporuka).

Beogradska Akademija Racunarskih Nauka - BARN ( ili ti sto bi srbi rekli штала ). 😀

HTML prvo sa tabelama, pa tabeles, pa onda XHTML 1.0 Transitional, pa Strict...
Uz to naravno uvek CSS.

Kad time ovladas krenes na JavaScript, posle toga sky is the limit.

Ljudi imaju obicaj da uce polako. Smatram da mu je to linija manjeg otpora. Velika je stvar juriti standarde, pocetnik moze lako da digne ruke od svega toga.

Ovo je IMHO veoma loš pristup. Odmah treba krenuti od Stricta.
Tja, treba biti fleksibilan... U stvari, kad se strana potpuno i sistematski bazira na CSS-u onda kod sam po sebi postane strict. I tu dolazimo do činjenice da ništa suvislo nije ni moguće kodirati kao strict bez vrlo solidnog poznavanja CSS-a. I onda je možda bolje da početnik ipak savlada transitional i da nešto počne da radi, a uporedo da usavršava CSS, pa kad to usavrši da pređe na strict.

Tja, treba biti fleksibilan... U stvari, kad se strana potpuno i sistematski bazira na CSS-u onda kod sam po sebi postane strict. I tu dolazimo do činjenice da ništa suvislo nije ni moguće kodirati kao strict bez vrlo solidnog poznavanja CSS-a. I onda je možda bolje da početnik ipak savlada transitional i da nešto počne da radi, a uporedo da usavršava CSS, pa kad to usavrši da pređe na strict.
Govoriš iz perspektive nekoga ko je prvo naučio table design, a zatim morao da se prebacuje na strict. Strict sam po sebi nije ništa komplikovaniji nego transitional i raniji metodi, nego je jednostavno drugačiji način razmišljanja. Za onoga ko tek počinje da uči je sasvim svejedno, a bolje mu je da odmah prihvati aktuelne metodologije (koje više uopšte nisu nove - Internet je pun materijala o tome... čak verujem da sada materijala ima više nego za stare).

Na kraju, transitional DTD postoji da bi omogućio tranziciju starih developera na nove standarde... Zašto bi novi developeri morali da prolaze kroz tu tranziciju?

Poslednja izmena:
Govoriš iz perspektive nekoga ko je prvo naučio table design
Govorim iz perspektive nekoga ko nikad u životu nije kako valja naučio table design, niti ga je koristio. :d

A nije svejedno, otkud ti to da je svejedno? Strict zahteva solidno poznavanje CSS-a, transitional ne zahteva poznavanje CSS-a u toj meri.

Osim toga, mada ja ne radim table design, ide mi već na ganglije ta priča protiv tabela. Ako je nešto racionalnije uraditi pomoću tabela - onda to treba uraditi pomoću tabela. The New York Times sajt je i dan-danas baziran na tabelama, pa šta mu fali? Na RAC-u svi traže tebleless, a znate li na čemu je baziran sam RAC sajt?

Sve što dobro radi za mene je dobro, ja nisam teoretičar.

Uzgred budi rečeno... Vi znate kakve pare ima Google, znate kakvu ekipu okuplja, znate ko im je glavni konsultant za Web design. E pa, ne bilo vam zapoveđeno, napravite na pages.google.com neki sajt pomoću njihovog site buildera, pa ga potom proterajte kroz neki W3C validator. Mislim da ćete se vrlo neprijatno iznenaditi.

Poenta? Poenta je da strict i tableless priče u realnom životu služe za maltretiranje nas codera, veliki drže do tih strict bla, bla standarda kao do lanjskog snega. Ne znam postoji li i jedan veliki sajt koji ih zaista ispunjava.

Poslednja izmena:
Moja preporuka (iz iskustva) nauci osnove, HTML i CSS. Sto se tice nastavka, moras znati sta bi napravio.
Probaj napraviti isti sajt u statickom html-u, php-om, jsp tehnologijom ili u asp.net tehnologiji.
Videces ujedno sve tehnologije, znaces razlike, kao i slicnosti.
Ono sto je bitno je da, ako ti web aplikacija sluzi samo za neki prikaz koji se ne menja ili jako malo menja, koristi obican html.
Ako vidis da su potrebne neke promene, tipa korisnik mora da se uloguje i slicno, probaj to odraditi u php-u sa mysql i u asp.net-u sa mssql bazom, videces razlike.
Inace, nije uvek pametno ici u skole, jer ipak one samo pokazu ono sto bi ti video i da si sam krenuo da ucis.
Ako ti je potrebna pomoc, slobodno mi se obrati putem PP. Rado cu ti pomoci.

Nazad
Vrh Dno