Šta je novo?

Ultra DMA CRC Error Count

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
439
Sta mislite o ovome ?

HDD uvek na nekom delu tokom benchmark testa napravi veliki pad. Bad Sector-a nema.

Probao sam sa drugim SATA kablom i da ga ubodem u drugi port na ploci - nada.

U radu ja u principu ne primecujem neke anomalije ...da li ovo podleze reklamaciji i ko je uvoznik Samsung diskova kod nas ? (HDD je uzet u Imtel-u 14.04.2009)

Prilozi

• sfdgfhg.png
    sfdgfhg.png
    95.1 KB · Pregleda: 432
Ja taj error imam prakticno od kada sam kupio hard disk, pre nekih godinu dana. Isto sam probao kao ti i menjao kabl i port. Isto nista, ali nisam ni primetio neke probleme u radu.
Mada pogledaj kako meni izgleda ovaj grafik, mnogo gore nego tebi.

Da se utesis. :)

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    45.4 KB · Pregleda: 265
  • HDTune_Health_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    HDTune_Health_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    41.5 KB · Pregleda: 362
Ma gledam po netu i vidim da mnogima stoji taj warning, ali kao sve je u redu ..

Ti imas bas dosta padova a i jako ti je visok count ... definitivno ne bi trebalo tako da bude (za benchmark sam siguran da nije u redu) ...kod mene znam da ih ranije nije bilo.

Cini mi se da taj data count zapravo broji koliko puta je doslo do nekog problema u komunikaciji kontrolera sa diskom. Mada nisam siguran posto na netu svasta nalazim i svako prica neku drugu pricu ..

OCz
Probaj sa Hard Disk Sentinel 3.40 da cekiras disk i vidi da li ti izbacuje ovu poruku "Problems occurred between the communication of the disk and the host "
To gledas u Overview tab-u

Ne. Sentinel kaze da je sve u redu. Takodje je kod njega ceo S.M.A.R.T u redu.

...HDTune bug ? Mada definitivno ima padova u onom benchmark-u. BTW kako Sentinel proverava ovo, mislim mozda problem i postoji ali ga trenutno nema pa ga zato Sentinel ni ne prijavljuje ...ako se razumemo ?

U radu inace nisam primetio nikakvih problema, jedino sto ponekad kopiranje malo vecih fajlova sa jednog na drugi disk ume da bude zamorno tj. masina ponekad u tim slucajevima ume da bude skoro neupotrebljiva ..

Prilozi

• ssss.png
    ssss.png
    78.3 KB · Pregleda: 238
Kabl... uvek bio i ostao :)

Meni pocelo da raste u jednom trenutku na F3-ojci, ja vec poceo da panicim... mislim, znam koja je definicija Ultra DMA CRC Error Count problema, al' opet mi nije svejedno kad vidim kako narasta :D, a hard pun do vrha sas podaci, ostalo mi nekih 2 giga slobodno :p
Pa ugasih komp, malo "prodzarah" kablic... i stoji na tom istom broju gresaka vec duze vreme :)

Probao sam sa drugim SATA kablom i da ga ubodem u drugi port na ploci - nada.

tj. samo sam zameno kablove diskovima i stvar je ostala na istom. Mada sada razmisljam, ako je taj count zapravo count error-a koji su se ikada desili disku, onda ce oni tu zauvek i ostati zapisani ili gresim ? Imam ideju zapravo, promenicu ponovo kabl pa cu da pustim benchmark da vidim da li ce biti padova.

Ne gresis... u pravu si potpuno. I za ono da je to broj gresaka prilikom komunikacije, kao i za to da ce ovaj broj ostati tu trajno. Ili se povecati, eventualno... ali da se smanji nece da moze :)
U sustini, ovde su za gledanje bitne one prve dve kolone - current i worst... i sve to relativno u odnosu na trecu - treshold. Ako padne ispod treshold vrednosti (bilo koji parametar) - ne valja.

P.S. Ja nemam nikakvih padova prilikom benchmark-a, linija mi sasvim fino opada, nikakvih spike-ova nema...
Mada oni obicno budu usled nekih pozadinskih procesa, te licno zato izbegavam da to radim dok je aktivan antivirus ili tako neki program koji ima obicaj da cesce pristupa disku...

Poslednja izmena:
Onda sam ja dobro skontao ovo. Ma ovo za padove naravno - na tom disku je OS i kada vrtim taj benchmark ne pomeram ni misa, da pustim npr. ovaj drugi disk onda bi mogao da radim sta hocu (dokle god ne diram nista sto je na njemu, logicno).

Definitivno su tu bili padovi, nego kod mene su ti kablovi bas ispresavijeni posto sam ih provlacio svuda radi "lepog kabliranja". Samo sam malo "ispruzio" taj kabl i vratio ga i sada je situacija dosta bolja. Pustio sam par puta da provrti benchmark i od recimo 5-6 prolaza u dva je bilo po jedan ili dva pada - ali ne onako znacajnih, vec padne tu do nekih 45-50MB/s sto mislim da je OK. Videcu kroz koji dan da li se ona brojka povecava, ako da - menjam kabl. Ako ne ...don't fix it if it ain't broke :D

-edit-

Evo kako zapravo izgleda - u principu ce da napravi takav pad(ove). Ma hebes mu mater, zamenicemo ipak kabl. Nadam se da Desk jos uvek valja ove Revoltec-ove ..

@filipfg

Ni to kod tebe definitivno ne valja. Uzmi i ti kod sebe zameni SATA kabl pa vidi da li onda u benchmark-u linija opada lagano bez takvih naglih padova.

Prilozi

• sfdgfhj.png
    sfdgfhj.png
    46.5 KB · Pregleda: 200
Poslednja izmena:
50-ak MB/s za minimum je relativno OK... naravno, zavisi koji je hard u pitanju :)... ali onih 2.3MB/s sto si imao nikako nije - koji god da je! :D

Tako vam i treba kad savijate i cimate kablove koji su KRS :)
(stvarno sam razocaran kvalitetom sata kablova!) uvek nosim sa sobom par jer ih redovno menjam (e sad da li kablovi losi, prasina, los kontakt ne inetresuje me) ali generalno prave problema i kad veceg broja gresaka dolazi do pada i sistema

A koje pa kablove onda savijati? :D:D:D

Ne znam ni koji su, nit' gde ih ima :)

***, ja jos koristim one sexy UV zute sa DFI nF4 Ultra-D ploce :p

jos da kupujem kablove za 10€, umesto da koristim one koje su dosle uz plocu?!?

imam jedan Segate sa ovim greskama, ali njega koristim za torrente koji se trenutno skidaju. promenio sam kabl, count sada stoji i koliko sam video ovo je vrednost u SMARTu koja uvek prolazi i ne podlaze garanciji.

@Ocz ova druga slika ti je bolja od one prve, aj ako uzmes neki bolji(10e) kabl javi da li je imalo efekta.
A meni u Sentinel-u isto prijavljuje greske, tako da ne verujem da je hdtune bug.

Evo ja sam zamenio kabl, opet neka krdza sto se uz plocu dobija i rezultati su malooo bolji. :)

Minimum je 25 i ne ide bas toliko linija dole kao na onoj mojoj prvoj slici.

Prilozi

• HDTune_Benchmark_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    HDTune_Benchmark_WDC_WD5000AAKS-007AA0.png
    44 KB · Pregleda: 84
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    130.8 KB · Pregleda: 89
Poslednja izmena:
Ma mnogo je bolje :)

Obrati paznju na to da kada pustis taj benchmark nista drugo ne radis, znaci pusti ga i ne diraj nista u pozadini - moguce je da ti je ovaj pad na pocetku zapravo time izazvan. Takodje vidi kroz par dana da li ti ne raste onaj error count. 22824 ti je trenutna brojka.

A sto se tice kabla, pa nisam lud da dam 10e za SATA kabl :zgran:

Kupicu ponovo crni, presvuceni Revoltec za 350din. ako ih i dalje ima - bilo ih je odavno, a i neko je relativno skoro uzeo u Desk-u.

Evo kako kod mene izgleda taj HD Tune grafik, sa Samsung F3 diskom... nikakvi siljci - nit' na gore, nit' na dole! :p
Doduse, ne secam se iskreno da li je u tom trenutku taj Samsung bio sistemski, ili sam pak digao sistem sa SSD-a, pa onda testirao F3... mada mislim da ni u jednom ni i drugom slucaju nemam ove padove.
Takodje, kljucno je da se nista ne radi dok ide ovaj test, kao sto OCz rece... a pozeljno bi bilo i da nista u pozadini ne radi "samo od sebe" (vec pomenuti antivirus i sl.) ;)

2 OCz:
Gde bre nadje te budjave, *kvazi-crne* Revoltec-e... eve mi tri komata ovde, skupljaju prasinu - ono nije crno, ono nesto tamno ljubicasto, vidi se na prvi pogled! :D

Prilozi

• HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD103SJ.png
    HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD103SJ.png
    48.6 KB · Pregleda: 94
Se meni cini... ili su to zaista *crni*? :)

Mada, mozda se i varam... sve mi se cini kao da nazirem nijansu ljubicanstvene, na onoj prvoj slici :D:D:D
U svakom slucaju - ne sijaju crno pod UV svetloscu :d

Ahahah, definitivno su slagali da sijaju crno pod UV svetlom :D:D

A more jesu crni, barem ovi moji, i jeste da sleeve nije na nivou mdpc sleeve-a. Ali zapravo to da je tanak sleeve se najvise primeti pod jakim svetlom, blicem aparata i slicno. Kada se stave u kuciste to se prakticno uopste ne da primetiti :) ..

a sto ne kupis onaj SATA kabl od 10€? :p

hihihihihi

Ahahah, definitivno su slagali da sijaju crno pod UV svetlom :D:D
Evo, sad sam ih izvukao iz ormana i metnuo na UV svetlo u kucistu... kur moj crno - ljubicasto all the way!!! :D

On the other hand... zivo me zanima kako to sija *crno* pod UV svetlom :)
To bih bas voleo da vidim i uverim da li je tako nesto uopste moguce :p
A more jesu crni, barem ovi moji, i jeste da sleeve nije na nivou mdpc sleeve-a. Ali zapravo to da je tanak sleeve se najvise primeti pod jakim svetlom, blicem aparata i slicno. Kada se stave u kuciste to se prakticno uopste ne da primetiti :) ..
Moji ljubicasti, zivota mi :)
Znas kako... bas crno je onaj plasticni konektor (tj. glava istog) koji ulazi direktno u SATA port, kao i onaj gumirani deo koji se nalazi na spoju izmedju konektora i samog kabla.
Dok je sam konektor (tj. telo) ljubicaste boje, ocito je... a takva nekakva je i boja samih kablova, tj. onog creva :)

Na prvi pogled - da, izgledaju crno... na drugi (a i sve ostale :p) - tamno ljubicasto, bre :)

Ovi moji su definitivno crni. Konektor je sivkast/providan malo, isti je takav i sam kabl, ali sleeve je definitivno crn.

Ako su tvoji ljubicasti onda mozda i svetle pod UV-om :D

Imao sam i ja pre problem sa tim udma crc countom i isto nisam izguglao pravo obrazloženje pa sam batalio jer se inače i zaustavilo na vrednosti 61. Ne sećam se dal sam čačkao kabl ili ne... Uglavnom nisam ga promenio, neki crveni krš je što mi je došao uz ploču. Konektori se jedva drže, bukvalno ako se pipne kabl ili se on pomeri sam od svoje napregnutosti, konektor ladno može da se delimično izvadi. Evo kako izgleda moj hd tune:

Prilozi

• HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD103SJ.png
    HDTune_Benchmark_SAMSUNG_HD103SJ.png
    38.9 KB · Pregleda: 96
Ovi moji su definitivno crni. Konektor je sivkast/providan malo, isti je takav i sam kabl, ali sleeve je definitivno crn.
Cini se i meni tako... gledam sa one slike. Tvoj konektor mi deluje da je sivkast, dok je kod mene bas tamno ljubicasto.
Ako su tvoji ljubicasti onda mozda i svetle pod UV-om :D
Svetle definitivno... ljubicasto :d

2 Gadjan:
Je li, sta tebe tu limitira? :)

Kako ti kriva transfera bojazljivo zazire od 125MB/s oznake, sve je blizu iste i koketira, ali nikako da predje preko :p... i tako dugo vremena, bukvalno do pola kapaciteta, kada krece da opada :)
A imamo isti hard, i meni je plafon na 141MB/s :)

Pa pogledaj u moja mašina pa će ti biti jasno :).

Video sam nakon napisanog posta :p

Nazad
Vrh Dno