Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

Daa ... deluje da je prošlo ovo kratko hlađenje, mada maj i jun su tradicionalno mirniji meseci, videćemo. Naravno, zna se ko je "kriv" za prethodni period - Kina:

GrcVozkbAAAh_ZO.png

Ja sam, naravno, promašio kupovinu pre dva dana, opet ista priča, hoću, neću, ček da dođe lepa okrugla cifra, nema je, hajd sutra pre podne, prođe voz ... Tako da do kraja nedelje uzimam 2x1/4 ili 2x1/2 unce filharmonije, i to će biti OK kupovina kada se popnemo na 4.000. Lekcija plaćena, malo manje neodlučnosti sledeći put, ionako ništa ne uzeh od početka godine.

Која је фора са хармонијом у односу на рецимо Јозефа или полугице/плочице?

Ја кад сам хтео да узмем малог Франца био је 41500, хоћу нећу после сат времена оде на 42000, сутрадан 43000, али је опет проле недеље био 41500 и да пребацим паре са рачуна на рачун оде на 41656 сад је 42850, и узех њега за промену и хармонију 1/10 oz.
Тако увек, узмем и поста дан два падне цена. 😥
Причам о Tavex-u.

Која је фора са хармонијом у односу на рецимо Јозефа или полугице/плочице?

Ја кад сам хтео да узмем малог Франца био је 41500, хоћу нећу после сат времена оде на 42000, сутрадан 43000, али је опет проле недеље био 41500 и да пребацим паре са рачуна на рачун оде на 41656 сад је 42850, и узех њега за промену и хармонију 1/10 oz.
Тако увек, узмем и поста дан два падне цена. 😥
Причам о Tavex-u.
Ti brate pratis to na dnevnom nivou? Svasta. Ako ti hoces da zaradis na zlatu za par dana ovo nije za tebe, batali i ne nerviraj se...

Пратим онако из досаде, можда боље и да не пратим, 📈. Имам неки налог па због тога пратим.

Не, свако се не може зарадити бар за пола године под условом да цена расте.
Сама разлика у цени је 15000 за један oz.
Како си мислио да зарадим за плату?
Купим данас, продам за пар месеци ако порасте, па опет тако.
За сада не планира да продајем све док ми не затребају паре.
Надам се да ће за пар година вредети више, или да оставим клинцу кад порасте.
Кад паре стоје у штеку губи се вредност, овако некако прати инфлацију.

Једино неко орочење у динарима се може нешто ситно зарадити. Око 4000 дин на 3 месеца за једну унцу, ако сам лепо израчунао. 😀

U osnovne metale se ne ulaže tako što gomilaš poluge ispod kreveta. Umesto toga, ulažeš u akcije proizbođača bakra ili ETF-ove koji sadrže akcije rudnika i/ili futures ugovore na bakar.
Pa nisam ni mislio da ga kupuješ fizički i stavljaš ispod kreveta.

Naprotiv to je i poenta ako imaš više novca da za njega kupiš Žlato i Dijamante i držiš "ispod kreveta." Poslušajte malo ovoga čoveka.

Poenta i jeste da se štedi u nekom asetu, a ne u fiatu (iako, u širem smislu i fiat je aset), iz razloga što je fiat jedostavno papir nad kojim države imaju apsolutni monopol, a na sve ostalo nemaju. Neki vid kontrole da, ali apsolutnu ne.
Slično je i sa blockchain-om, s tim da je u pitanju aset čije postojanje zavisi od tehnologije i tehnike (i energije), dok je fizičko zlato nepromenljivo, za postojanje nije potrebno ništa i ne može se neograničeno proizvesti, dok su resursi za proizvodnju fiata skoro neograničeni.

Koliko ovaj postupak moze da poremeti ponudu na tržištu? Sad je u povoju, jasno, ali na duze staze da li vidite perspektivu

Ne budi neozbiljan. Tako nešto je čisto da zadovolji naučnu znatiželju, nikada neće moći da bude komercijalni proces. Naučnici su još ranije uspeli da kreiraju zlato bombardovanjem i otkidanjem delova jezgara bizmuta, ali takvo dobijanje zlata je suludo skupo.

Kako nisam kupovao ništa od početka godine a planiram u narednim danima, ponovo sam pogledao stanje ponuda i evo uporednog rezultata:

Filharmonija 1/4 ozProdajaOtkupRazlika
Tavex​
95,956​
90,576​
5,380​
Premium Gold​
94,015​
85,339​
8,676​
Zlatara As​
94,755​
izračunava se​
-​
GVS​
96,500​
85,750​
10,750​

Vreme danas u 12:40, cene aktuelne sa razmakom od par sekundi koliko je trebalo da se relouduje strana i da ih prepišem u tabelu. Razlika u prodajnoj ceni između najjeftinijeg i najskupljeg prodavca 2,485 rsd što je >2.5%. Ima još prodavaca (npr. Insignitus gold), ali ja pratim uglavnom ova 4. Bilo bi lepo da možda neko sastavi i podeli celu listu, ako ima i ne mrzi ga.

E sad, tu postoji i momenat da neće svako da otkupi ono što nije prodao* pa se izbor ne svodi samo na 1) pouzadnost (najvažnije) i 2) cenu već i na 3) mogućnost prodaje, ali sam se začudio da je razlika ovolika, očekivao sam max 1% ili oko 1,000 rsd. Možda višoj ceni doprinosi i sigurnost otkupa, ne znam.

* mislim da za dukate Franc Jozef i filharmonije ne bi bio problem prodati gde god, čak i uz nešto manju cenu jer oni najčešće idu, ali za pločice i sve što je specifično verujem da je jedino mesto prodaje (kod nas) isto ono gde je predmet i kupljen, ne računam prodaju kao lomljeno zlato i oglase. Meni su, npr. super Geiger/LEV zlatnici, ali ne verujem da bi bilo osim PGSR hteo da ih otkupi (pričam o prodavcima gore i možda drugim), što je šteta, Serija Nojeva Barka je i lepa i kvalitetna, Somalijski slon 2025 isto fenomenalan novčić od jedne unce, ali šta posle...

Купиш у Голду, продаш Тавексу. 😀

Meni Tavex nije tražio račun da sam kupio kod njih, ali kad sam prodao, automatski mi je ubačeno u profil da sam prodao taj i taj zlatnik, kao da su znali.

Meni Tavex nije tražio račun da sam kupio kod njih, ali kad sam prodao, automatski mi je ubačeno u profil da sam prodao taj i taj zlatnik, kao da su znali.

A šta ako ništa nisi kupio u Tavex-u a hoćeš da prodaš? Npr. mali franc, filharmoniju, još bi bilo zanimljivije znati ako neko ima pločicu (npr. Valcambi, koje tavex prodaje svakako) jer tu postoji i serijski broj pa se (teoretski) može znati prethodni vlasnik? Ima li neko takvo iskustvo? Verujem da ne bi pravili problem za neku manju količinu ali šta ako je neko godinama kupovao van Srbije ili na nekom drugom mestu i sada mu hitno trebaju pare? Ako nema ograničenja u otkupu i samo se beleži na profilu, to je onda samo evidencija transakcija.

Važi i za ostale, ne samo za tavex. Jer ako svako prima samo svoje, većinski, onda NeDajBože da se par njih zatvori ili promene politiku otkupa, eto problema. Trenutno nisam taj slučaj i nadam se da niko od nas neće ikada biti, pa bi bilo bi korisno znati na vreme...

Дукати немају серијски број и не може се знати где су купљени и ако имаш рачун и фактуру. Само их треба чувати у капсули.

Плочице имају, зна се где су купљене, не видим проблем да их неко други не откупи, за ситније ствари и није нека разлика.

Ја сам их питао за плочицу купљену у Емиратима, није проблем да је откупе ако је у реду, и без рачуна. Хтео сам да ми неко купи тамо, није нека разлика у цени па је тај човек задржао за себе.
У питању је PAMP Fotruna, лик сликао задњу страну, ја први пут купујем, у Tavex слика предње, није исто и одустанем, а била је иста, регуларно је имао6и рачун и декларацију.

Kakvo čuvanje dukata u kapsuli, možda samo da se ne ošteti a to je za one koji vole da vrte izmedju prstiju. Pločice se čuvaju u originalnoj ambalaži zato što su polirane i svaki dodir bi ostavljao tragove a bez obzira što imaju serijski broj pa čak i račun radi se provera.
I pločice zvučnog imena i dukati mogu da se prodaju svakom trgovcu ali kod nekih je razlika u ceni ako je kupljeno kod njih ili ne.

Дукат свакако треба чувати у капсули, да се не оштети, и онако ће се дуго чувати.
Плочице су мекше од дуката који је такође "мекан" и оне су својој амбалажи.
Мада ако само стоје, не би требало да се оштети.

Pitanje u Tavexu je bilo ako ja prodam/poklonim zlato Peri da li on moze doći sa računom na moje ime i ostvariti full cenu. Odgovor je da.
Drugo, Tavex Srbija i Tavex Madjarska i Engleska su nezavisne članice grupacije; odneseš Filharmoniju ili Pamp u npr Tavex Estoniju dobiću nižu cenu nego njihov lokalni kupac.
Treće, ako ja sa pomenutom Filharmonijom odem direktno u Beč i ponudim njihovoj matičnoj kovnici, dobiću opet nizu cenu (a njihov novčić oni ga napravili -dakle paradoks).
Isto kao i sa polovnim kolima. Diler će povoljnije otkupiti nazad od tebe auto koji ti je prodao npr 2015.
Da li ova filozofija ima neke veze sa knjigovodstvom, sigurnošću ili gradjenjem lojalnosti kupaca, ne znam

I pločice zvučnog imena i dukati mogu da se prodaju svakom trgovcu ali kod nekih je razlika u ceni ako je kupljeno kod njih ili ne.

Ovo znam, dukati rade po principu plus / minus, tipa kupio sam dva, prodajem tri, dva su po boljoj ceni jer si kupio dva kod nas, a onaj jedan po nižoj ceni jer te nemamo na spisku. Nebitno koji su, bitno je da su ispravni jer nemaju broj - sve to je jasno.

Mene više zanima da li mogu da kažu - nećemo da otkupimo taj treći jer nisi kupio kod nas. Čak ni po nižoj ceni. Bilo bi lepo da ako imamo nekog ko radi u struci odgovori, da bar znamo da li je to stvar poslovne politike ili postoji neko (zakonsko) pravilo koje moraju da poštuju...

Ovo znam, dukati rade po principu plus / minus, tipa kupio sam dva, prodajem tri, dva su po boljoj ceni jer si kupio dva kod nas, a onaj jedan po nižoj ceni jer te nemamo na spisku. Nebitno koji su, bitno je da su ispravni jer nemaju broj - sve to je jasno.

Mene više zanima da li mogu da kažu - nećemo da otkupimo taj treći jer nisi kupio kod nas. Čak ni po nižoj ceni. Bilo bi lepo da ako imamo nekog ko radi u struci odgovori, da bar znamo da li je to stvar poslovne politike ili postoji neko (zakonsko) pravilo koje moraju da poštuju...
Mislim da više ima veze sa papirima. Taveks, Gvs Il ko već je platio neku carinu, dažbinu, takse, plaća poreze, kancelarije.. i sad se odjednom pojavljuje neki random lik sa novčićem nepoznatog porekla i papira...pre će biti problem za njih.
Ovako uvezli 100 filharmonija, prodali 80, ostalih 20 (uključujući i otkup) vraćaju nazad ili šalju u neku treću zemlju, sve pokriveno i čisto
Još ako ga ne prodaju ovde nego hoće da ga iznesu napolje...

Mislim da više ima veze sa papirima. Taveks, Gvs Il ko već je platio neku carinu, dažbinu, takse, plaća poreze, kancelarije.. i sad se odjednom pojavljuje neki random lik sa novčićem nepoznatog porekla i papira...pre će biti problem za njih.
Još ako ga ne prodaju ovde nego hoće da ga iznesu napolje...

To i ja mislim da je najverovatniji slučaj, pojavi se neko random i kaže - hitno prodajem 30 unci, treba mi stan / kola / lečenje / selim se, i onda prodavac ulazi u problem kako da to ponovo proda ili mora da izvozi, i da im se ne isplati gnjavaža, čak ni za nižu cenu. Na stranu i pitanja likvidnosti, porekla i svega ostalog.

Ali ok, koliko razumem iz odgovora, načelno nije problem da kupiš kod A, prodaš kod B, ako B ima to što prodaješ u svojoj ponudi i ide. To mi je bilo važno.

Neko spomenu Emirate. Pre par nedelja sam bio dole, i naravno, lepša polovina mora opet da obiđe Golden Souk. U jednoj od radnji, neka umotana gospođa kupuje sebi ko zna šta sve ne, i na kraju kaže - "spakujte i 3 ove". A "3 ove" su PAMP Fortuna pločice od 50gr, sa slike dole. Provuče karticu i izađe sa verovatno četvrt kile zlata, nisam video šta je ostalo kupila. Meni posle beše glupo da pitam za ove naše dukate, polovine, četvrtine ... :(

IMG_20250509_151203-M.jpg

Nema nikakve veze izvoz sa uvozom dukata, sve se to vidi kroz izdate račune. Normalno je da će svi otkupljivati jer se dukati vrte, ne verujem da se vrti više od max 10% ganc novih dukata koji su tek stigli iz kovnice a jedino kad neće otkupljivati ako nije kupljeno kod njih je ako nema potražnje a tad i ono što je kupljeno kod njih ima nižu cenu. Nije dž cena za 1 komad a za više važi ono staro dogovor.
Što se tiče prodaje 30 unci otkupiće svako ko ima na računu 100k eura u dinarima ako ima potražnje, teško da bi se neko igrao da odradi na ruke taj posao i na kraju teško da neko počinje dan sa tolikom količinom novca (mislim u kasi).
Za kraj nije dž oduvek bilo zlatarski zanat je porodični zanat zauvek i teško da neko sa strane udje.

Platina se sprema da iskoči iz klina. Glavni razlog je squeeze iz Kine, gde naglo raste tražnja za nakitom od platine. Platina se uglavnom koristi za katalizatore u automobilima, a tu se neki veći skok tražnje ne očekuje. Međutim, kako zlatni nakit postaje mnogo skup, ja sam ispravno očekivao da će triput jeftinija platina tu postati interesantna. Glupo je plaćati duplo više za belo zlato.

Screenshot from 2025-05-22 21-56-51.png

Target za ovaj wedge pattern je negde oko 1200 evra, što bi mi tek povratilo pare koje sam dao za uncu. :D Na žalost, tih 20% poreza su rak rana za štekovanje platine, da sam mogao da je legalno nabavim bez poreza i bez tragova kao što mogu zlato, uzeo bih pola kila, pa nek ide život. Kad je liberation day masakar oborio cenu svega, uključujući i platinu, rekoh daj da kupim bar još koji gram, kad ono odjenom diler nema više pločica. Posle par dana pomislim, nema veze, uzeću novčić, kad više nema ni novčića. :LOL: Na kraju vidim ja da neću moći da nađem ništa lokalno u Grčkoj, pogledam po internetu, kad i tu nestalo bilo šta manje od troj unce, sem nekih stvari sa visokom premijom, tipa combibar. U samo dva meseca isparava metal kao da ga nikad nije ni bilo. S obzirom da je malo tržište platine tek 7% tržišta zlata, nije teško naslutiti tumbanje. Al dobro de, pošto tražnja nije nastala zato što je neko hteo platinu, već zbog skupoće zlata, tražnja će slabiti kako se cena primiče zlatu, nema tu šanse za neki moon momenat.

Znam ja za platformu iz Holandije koja nudi platinu, bez PDV-a, ako je kupiš i držiš u Cirihu, pošto imaju trezore u Amsterdamu, Cirihu i Frankfurtu.
Što se tiče zlata, voleo bih da padne, da kupim da imam i kraj sebe, ali sam skeptik povodom toga. Malo sam pričao sa eskpertom za plemenite metale iz Amsterdama, sumnja u neku veliku korekciju.

Znam ja za platformu iz Holandije koja nudi platinu, bez PDV-a, ako je kupiš i držiš u Cirihu, pošto imaju trezore u Amsterdamu, Cirihu i Frankfurtu.

Znam, pominjao sam ih ovde ranije. Problem je što nemaš pojma da li su prodali isti metal različitim kupcima, što se sumnja da je česta praksa. To generalno nije problem, osim ako u nekom naletu panike svi zatraže isporuku, a onda može da bude svašta. Tako da ako nemam metal u ruci, ne vidim veliku prednost takvih usluga nego da se prosto kladim na platinu na eToro.

Та платина се исто купује6у облику плочица и кованица? Или преко берзе?
Колико видим нема је код над у понуди.

Isto, novčići i poluge.
Kod nas niko nema u ponudi, plitko tržište…ustvari i nema ga.

Pa normalno kad ljudi rade za minimalac, uzimaju kredite, odakle da ustedi, ulozi, itd. Lako je vama bogatim izuzetcima. :D

Iznenadio bi se šta jedna dobra racionalizacija može da napravi.
Ja konkretno uspevam da od jedne, doduše, natprosečne zarade (ali daleko od toga da je visoka, manje od 2x veća od prosečne), izdržavam i školujem gimnazijalca, plaćam kredit za stan i uštedim za poneki novčić, plus redovno more 1x godišnje za njega i mene.
Imam svoj plan prihoda i rashoda koga se disciplinovano držim, ne troškarim na nepotrebno i može se. Ne dugujem državi ni dinara, samo banci za stan. Nemam dozvoljenu pozajmicu u banci i kreditnu karticu. Vozim kola stara 15 godina.
Bitna je samo dobra organizacija.

BiH jedina zemlja u Evropi ne planira ukidanje PDV na investiciono zlato.

Direktor UIO Zoran Tegeltija mu je odgovorio na inicijativu, istakavši da se ne razmatra ukidanje dažbina na investicione plemenite metale. Naveo je razlog zašto je to tako.

“Posebno imajući u vidu trenutnu ekonomsku situaciju, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na globalnom nivou, kada usljed inflatornih kretanja dolazi do značajnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica.

Samim tim, smatramo da bi usvajanje predmetne zastupničke inicijative, u datim ekonomskim uslovima (i pored svih drugih razloga), imalo negativan odjek u javnosti, imajući u vidu da je trenutno u velikoj mjeri opala finansijska moć značajnog dijela stanovništva u Bosni i Hercegovini”, naveo je Tegeltija u svom odgovoru.

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno