Šta je novo?

Ulaganje u plemenite metale [bez diskusije o kriptovalutama]

Свакако је оштећен, иде као ломљено злато, тога сам свестан.
Гледам да извучем макс новца.
33 - 35.000 се може добити.

Daju na nekom mestu za bušeni 35,5k.
Vidi u nekoj zlatari ako je nekome frka za izradu nakita

Imamo manju korekciju u cenama zlata, iskreno se nadam da će se pretvoriti u veću korekciju. Postoji manja rasprodaja zlata na dalekom istoku kako trejderi uzimaju profit, mogla bi biti šansa za dopunu, ja nisam uzeo ništa od januara. Dolar i berze se malo oporavljaju, strah kao da malo popušta, ali videćemo, uvoz u SAD je krenuo da drastično pada zbog carina, uskoro će udariti nestašice. Najgore je što niko ne zna kako će 🍊 reagovati na to, on koliko je pglu bi na rast cena mogao da zahteva štampanje para, kao da će se roba sama od sebe stvoriti ako imaš više dolara.

Jedan zanimljiv video i chart. Ne kažem da se slažem sa autorom, ali svakako zanimljiva observacija:

Ode opet uzbrdo…zahebah se, čekao da padne još, da ćapim još par jozefa, kad ono…prc…skoro plus stotka, a ni 24h nije prošlo.

Исто, био је у једном тренутку 41500. Петак или субота.
Шта је популације, Јожеф или Филхармонија?

Poslednja izmena:
Имао сам једог Јожу, био је оштећен због неког венца који је био око дуката.
Хтео са да задржим, али такав није инвестиционо, продао за 35.500.

Ode danas na 3k evra. Kad god se ponadam nekoj konsolidaciji da kupim još malo, cena podivlja. Ovo kako je krenulo, 2025. će da bude za zlato šta je 2017. bila za Bitcoin, što bi značilo da je svetski sistem u ozbiljnim problemima. U nekom momentu problemi će da se na ovaj ili onaj način reše i nići će neki novi poredak, ali u tom rasponu između rušenja starog sistema i uzdizanja novog, tu nam treba zlato da nas čuva.

I što je najbitnije, kad se sve završi, uspostaviće se nov ekvilibrijum, a zlato će da bude na pitaj Boga koliko K evra/dolara/nečega drugog.

Мали Јожа је пре пар дана са 43к пао на 41,5к, сад је преко 44к.
Унца је већ преко 3430.

Za sad nema posledica, a i nije rat u punom kapacitetu, za sada.

Cela ova godina je jedan veliki bearish divergence, ali kad kupci ovako navale, tehnikalije su nebitne. :confused:

Screenshot from 2025-05-08 20-58-05.png

Gledam cijene Zlatarne Celje koja jedina u BiH prodaje investicijsko zlato i to zlato upakovano u kartice nalik kreditnim karticama sa varenom folijom.
  • 1 gram sa PDV-om prodaju za 294 KM (150.7 €)
  • 2 grama sa PDV-om prodaju za 568 KM(291.2 €)
  • 5 grama sa PDV-om 1252 KM( 642 €)

A ja prije 10 godina placao:
  • 1 gram 110/122 KM.(56.4/62.5€)
  • 2 grama 222 KM (113.8€)
  • 5 grama 550 KM(282€)

Potrosio u eurima 1718. tada, a da danas to kupujem istu kolicinu i istu gramazu kostalo bi me u eurima 4208.

S obzirom da ocekujem daljni rast cijena zlata, mislim da mi se isplatilo tada placati toliko iznad spot cijene. I ne mislim ga prodavati dok ne bude u balonu. Naravno, ne bih prodavao zlatarima, vec preko oglasa, ocekujem kad bude u balonu, kad se ukljuce oni koji ga kupuju iz pohlepe i straha, da cu ga onda lako prodati. Ako u medjuvremenu ukinu porez na investicijsko zlato jos bolje, ali sumnjam da ce se to desiti prije ulaska u EU, jer ovdasnji politicari brinu samo za sebe.
Cijene su bas puno iznad spot cijene, a za to su najvise zasluzni politicari iz sva 3. tora kojima ni na kraj pamet nije da ukinu porez na investicijsko zlato od 17% i tako olaksaju firmama koje trguju sa investicijskim zlatom ulazak na trziste u BiH.

Ostaje nam jedino crno trziste.

U Srbiji nema poreza na investiciono zlato, tako da ne mora EU.

Uzeh danas dva Džordža V, čisto da vidim da li mogu da izbaksuziram cenu da padne pošto sam kupio.

Izbaksuzirao si. 😆

Što je palo 20 evra? Ma daj, ja se nadam da padne bar 10%. Kad bi se korigovalo ljudski na 200 DMA support, uzeo bih sa guštom još 100 grama. Problem što to nismo videli već skoro dve godine.

Polako, ide nizbrdo…😆
Videćemo gde će da se zaustavi.

Meni deluje da smo ušli u period konsolidacije između 3200 i 3400$/oz, u narednih par nedelja tu pretpostavljam i očekujem da će biti koridor trgovanja. Za sada, većina vesti utiče na to da zlato pada čemu se radujem (indija-pakistan se smirilo, Iran nestao kao tema, tarife pale, berza raste pa investitori prodaju metale i sl.), ali strukturni problem prevelikog USA duga ostaje. A to se uglavnom rešava anestezijom = štampanjem novca, pa mi imaju smisla nove procene za 4.000$/oz do kraja godine.

Svakako, planiram da se malo dopunim ako cena nastavi oscilira oko 3.200$/oz neko vreme, ali kakve sam sreće, kada se budem odlučio, skočiće na 3.500 tek toliko da mi aktivira FOMO, pa će sutra pasti na ispod 3.000 😂

Pozdrav ljudi,

Pre par meseci sam ušao u priču oko investicija u zlato gde sam na kraju i kupio par unci, primetio sam da je premija negde između 5–10% za uncu što je gledajući druge zemlje dosta velika premija, al ajde barem je porez 0%.

Pratim situaciju sa srebrom i planiram da krenem da investiram u srebro, e sad da li se u Srbiji uopšte isplati investirati u srebro s obzirom da je velika premija i porez 20%.

Srebro kod nas je zez, plitko tržište i pdv, plus, srebro je jako volatilno i gabaritno.

Ja ga kupujem povremeno, filharmoniju.
Ali ja sam od onih što misle da će sve propasti pa mi srebro dođe kao kusur od zlata ako nešto plaćam ili kupujem , kad se ta propast desi. 😁

Uzgred i povremeno, što ti reče, kao kusur, nije strašno...zez je kad krene da se hrčka.

Kakva je situacija sa bakrom? Na nekom spejsu na X-u sam slušao nekog da je bakar baš u deficitu i da do 2040-te biće ozbiljan problem doći do njega ako se ne nađu novi rudnici.

Kakva je situacija sa bakrom? Na nekom spejsu na X-u sam slušao nekog da je bakar baš u deficitu i da do 2040-te biće ozbiljan problem doći do njega ako se ne nađu novi rudnici.

U osnovne metale se ne ulaže tako što gomilaš poluge ispod kreveta. Umesto toga, ulažeš u akcije proizbođača bakra ili ETF-ove koji sadrže akcije rudnika i/ili futures ugovore na bakar.

Da vidimo šta se dešava
"Overall, over the next few months, I think gold is a good safe bet considering the downgrade on the United States," Reuters quotes one futures broker"

Vrh Dno