Šta je novo?

ukidaju ISDN

bigfoot1

Cenjen
Učlanjen(a)
13.05.2011
Poena
155
Dobio sam obavestenje od telekoma da ce mi ukinuti ISDN i zameniti novim prikljuckomn na istom telefonskom broju.Daju mi besplatan internet na 6 mesecii (ali meni to netreba jer vec imam 10/1 na drugoj telefonmskoj liniji). Da lki mogu da im trazim barem besplatnu indentifikaciju dolaznog poziva?

Kod mene su svima zamenili ISDN (dve linije) sa jednim analognim telefonom + jednom linijom preko modema - dobili su neki FRITZ. Čist bezobrazluk, kolega je imao ISDN telefone i FAX, sad može da ih baci.

Jeli i ta druga linija sa istim brojem ili nekim drugim?
Drugo, da li imaš identifikaciju poziva na obe linije ili moraš da doplatiš za to?

Jeli i ta druga linija sa istim brojem ili nekim drugim?
Drugo, da li imaš identifikaciju poziva na obe linije ili moraš da doplatiš za to?

Druga linija je sa drugim brojem i na njemu imam box4 paket.Na toj liniji imam placenu identifikaciju dolaznog poziva.
Na ISDN sam imao besplatnu indentifikaciju dolaznog poziva,poziv na cekanje itd...

To je onda isto kao što su mi objasnili kad sam se raspitivao za vdsl. Umesto isdn idu dve linije sa dva različita broja. Sadašnji broj ide kao obična linija i mora da se doplati za identifikaciju, a drugi novi broj na bbtf i besplatna je identifikacija. Čak iako ne uzmem drugi broj (samim tim ni gateway koji ide uz njega), opet ne može identifikacija bez doplate.
Glupo mi je da nemam identifikaciju poziva, a ne daje mi se 750din mesečno za fiksni.
Koristiću ga dok mi ne ukinu isdn...

Poslednja izmena:
A jel ce sad da dolaze odvojeni racuni za oba broja ili kao i do sad zajednicki racun?

Послато са Le X620 уз помоћ Тапатока

Meni su onda objasnili da dolazi jedan račun, kao i do sada. Na ukupno 659din.

Meni su onda objasnili da dolazi jedan račun, kao i do sada. Na ukupno 659din.
Tesko, nemam pojma kako ce to regulisati kada se u sistemu to vodi kao dva zasebna telefonska broja koja samo fizicki idu preko jedne parice!
Onda bolje da ti daju dva BBTF broja gde ces placati jednu pretplatu a na oba broja ces imati besplatno (ID Caller, call wait ... itd),ali ce ti samo zato dodeliti novu numeraciju za noseci broj
Pozz!

Poslednja izmena:
Ne nazalost neces moci da sklopis takav vid nagodbe da dobijes uslugu indetifikacije poziva ili drugu numeraciju, jednostavno u koliko su Tehničari procenili da tvoja linija mora da ide na analognu pod jednom jednom paricom tako da ti ne preostaje ništa drugo nego da prebacis na analogni mozes da mi pustis broj fiksnog u pm da proverim zasto ti se menja sa isdn bri na analognu.

Meni su isto rekli da ide jedan racun, sto meni nije delovalo logicno. Kazu da na jednoj liniji ostaje stari broj, a da druga linija mora da ide kao BBTF i da ima novi broj.
E sad da li je to za racun tacno ili ne, nemam pojma, jer i operater, ili kako da ga nazovem, mi je delovao kao da nema pojma o cemu prica i za svaku informaciju je isao u drugu kancelariju da pita, pa je onda meni prenosio.

Jos jedna zanimljiva stvar je da mi je receno da ako sad ne zamenim, oni ce u nekom narednom periodu doci i odraditi zamenu bez obzira na to sto ja nisam dao saglasnost jer se ISDN linije ukidaju.

Koliko vidim MTS jos uvek u ponudi ima ISDN za poslovne korisnike.

Poslednja izmena:
ako se dobro secam kada se ISDN pojavio kostao je poprilicno da ga dobijes. Ima li osnova da ljudi traze povracaj para posto im ukidaju uslugu koju su platili?

I običan fiksni je koštao poprilično dugo vremena :)

Добио и ја писмо у коме најављују укидање и нуде исти број и фрај 6 месеци интернета ... баш ћу да одем у пословницу и распитам се шта се све тачно нуди у замену. Мислим да сам негде прочитао да остаје идентификација као фрај јер је и била, један број се мења а један остаје ... ове године сам једном позвао у марту и једном у мају мада је било доста долазних позива. Први број сам ја користио, други је користила мајка, сада је питање који да оставим јер на тај други још и може да позове неко од родбине, за мој број је скоро небитно, ко мене зове нека користи мобилни.
Биће и нека корист од овога, 90% позива су биле понуде оних давежа што зову на презентације у разне кафане. Бар ћу тога да се откачим. ;)

Не видим неки разлог да мењају јер ионако трошим само једну парицу, једино ако им понестају слободне парице у централи.

Једино никако да укапирам шта да радим са тим фрај интернетом 10/1 који ћу да добијем на пола године. :)

Pošto najavljuju ukidanje, možda i ponude tu identidikaciju.
Kad sam ih ja pitao (zbog vdsl-a), dobio sam odgovor:

Obaveštavamo Vas da ISDN priključak pripada zastareloj tehnologiji tako da ćemo isti u budućem periodu kompletno ukinuti.

Nakon evidentiranja zahteva za paket Net 50 nadležne tehničke Službe će izvršiti proveru i ukoliko bude neophodno predložiće Vam zamenu ISDN tehnologije. Ukoliko želite da odmah podnesete zahtev za zamenu ISDN priključka za jedan standardni telefonski priključak i jedan BBTF (ili dva BBTF priključka) to može učiniti nosilac pretplatničkog prava u poslovnici Telekoma Srbija uz važeću ličnu kartu na uvid. Ukoliko se odlučite za opciju jedan standardni telefonski priključak i jedan BBTF imate mogućnost da naglasite da Vam se zadrži ista numeracija kao vodeći broj na ISDN priključku. U slučaju opcije dva BBTF priključka biće Vam dodeljenje prve raspoložive numeracije.

Korisnicima BBTF priključka omogućeno je besplatno korišćenje određenih dodatnih usluga kao što su identifikacija poziva, poziv na čekanju, konferencijska veza 3 učesnika, brzo biranje, odbijanje odlaznih poziva, ponovno pozivanje poslednjeg pozvanog broja, itd. Kod standardnog telefonskog priključka usluga identifikacije se naplaćuje u vidu mesečne naknade kroz telefonski račun (mesečna naknada 89,70 dinara, usluga aktivacije iznosi 60,23 dinara).

Btw, takvu istu rečenicu "ISDN priključak pripada zastareloj tehnologiji" ponavljaju kao papagaji i zaposleni u poslovnicama, iako verovatno nisu ni čuli ranije za to :)

Poslednja izmena:
Можда планирају да поставе истурени степен а кроз њега вероватно не може ово ... мада је код мене постављен подземни кабл пре нешто више од десетак година и не видим разлог да се то дира. Одложићу колико може, осим ако не понуде нешто ... опипљиво. ;)

U jednom momentu će ljude dovesti pred svršen čin, u smislu "to je to i tako mora". Ne bih imao ništa protiv da mi daju samo IP linije (bbtf kako ga oni zovu) da mogu da zadržim svoj broj.
Stvarno ne razumem zašto nije moguće da i u tom slučaju zadržim sadašnji broj telefona.

Ima li neko da su mu zamenili ISDN?
Ja bio u poslovnici i kao po običaju nisu mogli da mi daju sve odgovore, pogotovo ne za iznos pretplate i šta je uključeno u nju.

zapanjujuce je sto niko u toj firmi zapravo ne zna sta ce da rade sa isdn korisnicima. Imam dosta dugo isdn prikljucak sa dve linije ali jednom identifikacijom, makar 4 puta sam u periodu od god dana isao po razlicitim poslovnicama i dobio 4 puta razlicit odgovor u vezi sa buducnoscu mog isdn prikljucka. Jer sam zeleo da aktiviram drugu numeraciju za tu drugu liniju.

Cak sam isao i u sbb da vidim da prebacim fiksni, i trazio sam da prebacim isdn i da dobijem dva prikljucka, i oni mi to ne daju. Kaze moze samo jedan telefon i jedna numeracija.

Moju utisak je isti kao i tvoj, da ta firma stvarno ne zna šta da radi sa ISDN korisnicima. Malo su konfuzni :trust:

Evo odgovora koji sam dobio od Telekoma:
---
Обавештавамо Вас да затев за замену ИСДН телефонског прикљчка Потс или ББТФ линијама уз задржавање постојећих нумерација, можете поднети позивом инфо центра 0800/100-150 или личним одласком у нашу најближу пословницу уз личну карту на увид.
Уместо постојеће опреме активацијом ББТФ прикључака од нас на коришћење добијате модем и потребне инсталационе каблове како бисте несметано користили услугу.
Напомињмо да реализацијом два телефонска прикључка добијате попуст од 50% на месечну накнаду за прикључке, односно фактурише Вам се месечна накнада за оба прикључка у износу од 659,00 динара. Идентификација долазних позива за ББТФ телефонски прикључак је бесплатна, док се за Потс фактурише месечна накнада у износу од 89.71 динара, док се активација услуге фактурише првог месеца у износу од 60.23 динара.
---
Po ovome zadržavam oba telefonska broja (imam 1 dodatni broj) i sadašnja pretplata se samo uvećava za identifikaciju poziva na POTS-u, što je otprilike koliko i sada plaćam (zbog dodatnog broja).
E sad - u poslovnici, (što se slaže sa ranijim informacijama i po forumima) nemoguće je zadržati numeraciju dodatnog broja. Takođe mi rekoše u poslovnici da samo daju 50% popusta na pretplatu na BBTF liniju.

Još sam u poslovnici tražio zvanične uslove prelaska, na šta je reakcija bila kao da sam tražio milion € na pozajmicu.
Kako biti pametan u ovoj situaciji?

Da li to znaci da ja mogu sa ISDN predjem na BBTF liniju iako imam samo jednu telefonsku liniju na ISDN ,da mi pretplata ostane ista i da imam identifikaciju dolaznih poziva besplatno i to sve za 659,00 dinara. I da li se prelaz na BBTF dodatno placa ?

Kad se pređe na bbtf, dobija se novi broj telefona. Na POTS se zadržava postojeći.

Dodao bih da je BBTF uzasna linija, jako je tih nivo zvuka. Nestabilna je linija kako odlazna tako i dolazna, precesta pucanja linije, sporost dobijanja brojeva.
Nestabilnosti u vidu pozivanja broja koji nije moguce dobiti sa onim dosadnim zenskim glasom, zazuzece prilikom dizanja slusalice, ljudi koji zovu bbtf broj precesto dobijaju poruku o nepostojecem broju ili dobijaju nepostojece zauzece.

Takodje mi ide na K uzasno nastelovano preusmeravanje poziva odnosno cesto kad spustim slusalicu a zavrsavam poziv koji sam ja zvao, zazvoni mi telefon nazad odnosno prethodni poziv nije ni prekinuo.
Detektuje kao da se uz pomoc neke flash komande sa nekom odredjenom brzinom preusmerio poziv, kako su mi objasnjavali iz njihove sluzbe.
Resenje je da se iskljuce napredne opcije.

Takve probleme smo imali u firmi kad smo pre nekih 8-9 godina instalirali voip centralu. Trebalo nam je par meseci da sve sredimo. Čudi me da Telekom ima takvih problema, ipak nisam sam očekivao kod njih tako nešto.

Nisam dobar poznavaoc "ove tehnike" a rok za zalbe i prijave kako pise u dostavljenom pismu je 1 februar . Pa dobro da vas pitam sta da radim ?

@zoxen i ostali, u kojoj formi (i kad) ste dobili obavestenja o prelsku? Ja jos nista>

Pre par godina mi je zamenjen ISDN za jednu POTS i jednu BBTF liniju. Na POTS liniji ostao stari ISDN broj, a na BBTF dobio novi iz njihove numeracija. Plaćam jednu pretplatu, tj na oba broja imaš popust od 50%.
Na pitanje do kada mi je ovaj popust dobio sam odgovor da popust gubim u slučaju da bilo koji od ta dva broja bude preseljen na drugu adresu, dok su na istoj adresi popust ostaje. Naravno da baš nije tako. U jednom momentu sam hteo da uzmem BOX, u box paket može samo jedan fiksni broj, a na onaj drugi koji nije u boxu se onda plaća puna pretplata, tj. nema popusta od 50% iako je osto na istoj adresi. Naravno pod tim uslovima mi se box paket nije isplatio.

Ne citiraj post iznad
Po novom kada uzmes bilo koji BOX paket uz osnovnu fixnu liniju mozes da uzmes i dodatnu fixnu liniju koja je iskljucivo BBTF i kosta te 250 dinara mesecno, a svi pozivi upuceni sa nje ka svim fixnim brojevima koji su u mts-u su besplatni!
Tako da te fakticki pretplata za taj drugi broj mesecno kosta 250 din, a plus su ti svi pozivi ka fixnoj mrezi mts-a besplatni!;)
https://www.mts.rs/privatni/box/dodatne-linije/dodatne-fiksne-linije

Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno