Šta je novo?

Uhapšen zbog kopije filma Montevideo

Weasel, zatvori to, ne treba ti beda da se neko priakči i napravi ti probeleme. Možda ti i dokažeš da nisi kriv, ali treba li ti cimanje po sudovima i sa policijom? Ja sam moj WiFi i zaključao kada sam se setio da neko iz komšiluka može da se kači i radi UPLOAD na rapidshare. Dalje, jasno je da svaki pedofil može da stavi otvoreni WiFi u svoj stan, drži negde u budžaku jedan mali skriveni netbook za "posao" i posle priča da je to sve radio neko drugi. Zbog toga se i mora odgovornost za WiFi jasno zakonski definisati. Naravno, mi smo smešna zemlja gde ni mnogo važnije stvari nisu definisane.

Što se tiče uhapšenog, b'm li ga, realno, verovatno da to jeste uradio. Problem je što će on da popije kaznu kaznetinu, a onaj ko je omogućio da snimak procuri i dalje slobodno šeta. Takve treba po'vatati.

Nekako mi simptomaticno da se uz svaki ovakav domaci hit film desi ista prica sa hapsenjem, ilegalnim kopijama i slicno. Nesto kao "procureli" home video-i Suzane Mancic (pa vise puta). Ne kazem da je ovako nesto namerno uradjeno, ali mi nekako ubije zelju da pogledam film, a taman sam se ponadao da je snimljen domaci film bez Nikole Koje vredan gledanja :D

ne znam za vas ali meni nije bas prijatno ovo da citam.

Lik je uploadovao na rapidserbia sajt koji linkuje materijal do rapidshare servera. ZNamo da je pre neku godinu bila neka parnica protiv rapida i da nista nisu uspeli. Secate se da se digla velika buka kada su okacili film Katanac za bol, da su stizale koverte od americkih advokata sa tuzbama. Sigurno je i neki raniji korisnik torrenta dobijao koverte od advokata sa opomenom pred utuzenje.

ZNaci da se krug suzava. Ne znam za vas, ali mislim da cu u dogledno vreme da malo rasteretim disk nekih stvari i da pokrenem akciju samo legalno (i jos malo polu legalnih) programi... Evidentno da zivimo u jaaaako cudna vremena gde je privatnost mislena imenica, i da se NIKAD ne zna sta je u tom trenutku legalno a sta ne.

Dobro se zna sta je legalno a sta nije, pogotovo ako si ti taj koji pise zakone i tuzi sirotinju zarad legalnosti. Veci problem je sto ljudi nece da skapiraju "ovo nisam kupio, necu ni da koristim", i samo rade u korist drzave i velikih kompanija. Svaka kazna, svaki prestup, svaka tuzba je novac za drzavu i parazitski aparat.

Kada bi samo ta ekipa "uploadera" smanjila dozivljaj i prestala da balavi na ponude file-hosting kompanija mozda bi videli i neki gledljiv nezavisan film....

A Knez Mihajlova puna svezih naslova u koferima.

Ne znam zasto se toliko raspravljate.Da li je neko od vas forumasa slucajno cuo u kojoj "drzavi" se to desilo?Ako ste dobro culi naziv te "drzave" onda nije problem da shvatite nacin funkcionisanja i borbe protiv bilo koje vrste kriminala.
Uvek kod nas neko prvi nastrada za primer,vise nama nije ni bitno to sto je neko pustio u promet,sto su prodavci na ulicama,sto i dalje moze da se skine...
-Cilj je da sutra kad ustanes kupis novine(ne sajt,jer net u Srbiji ima mizeran deo stanovnistva),a eto oni su uspesno osudili osumnjicenog za to i to(slican primer je sa zaplenom narkotika i ostalih nelegalnih stvarI).Nema veze sto ces na istoj trafici gde uzimas novine mozda da vidis nelegalnu kopiju tog filma.

Poslednja izmena:
Otvoreni wifi (javni) u BG-u su limitirani i brzinski i po tome sta moze da se radi preko njih, tvoj verovatno nije.
Da li ce te neko optuziti za upload pedofilije ili montevidea je jedno - ali bices trajno na crnoj listi ako je pedofilija u pitanju, i imaces problema dalje. Sa time se ne zezaju.
Ti jesi kriv ako neko iskoristi tvoj wifi, ali mene uvek kopka kako je moguce dokazati da niko nije upao u vezu korisnika i zloupotrebio je? :) (mislim na zicanu a ne kad neko otvori wifi)
Ja nisam kriv jer ni po kojem zakonu ne moram da drzim wifi zatvorenim.
TO da cu biti na listi je vrlo moguce, I moj pasos je trenutno na crnoj listi jer su nasi inspektori rekli da je moje ime prezime i pasos korisceno u visemilionskoj prevari Austrijskog telekoma.(istinita prica).Ja jesam umiro od smeha oni mi gurali pod nos poternicu interpola ...
MOgu da prave liste i na svaku da me stave

Poslednja izmena:
Dečko koji je uhapšen je ispao mnogo glup. Na stranu borba protiv piraterije i cela pravna pozadina te priče, momak nije trebao da piratizuje aktuelni domaći "blockbuster". Ukoliko ti je poznato (s obzirom da živi u Srbiji i gleda naše vesti trebalo bi da je upućen u dešavanja) da je više puta u bliskoj prošlosti dolazilo do hapšenja ljudi koji su se time bavili jednostavno to ne radiš jer je isuviše rizično. Mogao je lepo izaći napolje sa koferom punim novih igrica i stranih filmova i velike su šanse da ga niko ne bi dirao. Ovako je ispao samo jedan od mnogih na kojima su se slomila kola, koja će posle njega nastaviti dalje do sledećeg "velikog" pirata-hakera.

Čovek treba da bude svestan okruženja a naše okruženje je takvo da su sajber zakoni mutni (zakon o sajber kriminalu) i nejasni, samim tim pogodni za različita tumačenja koja zavise od onog koji to tumači. U takvim situacijama logika i pozivanje na prava građana u civilizovanijim državama ne pomaže.

Ne moras ni stan da zakljucavas, ali ako ti neko udje u stan kroz otvorena vrata i tu ubije nekoga, sasvim opravdano ces biti optuzen kao saucesnik ... pa sad, sta dokazes - dokazes.

A ovaj Montevideo leak je verovatno neki klinac zeljan dokazivanaj na forumima, kao neko ko je prvi uploadovao nesto kao jako zanimljivo. Takvi ne znaju da se zastite, pa i stradaju - ja sam vise za poentu onog vica kad tata vo i sin vo gledaju krdo krava ... bolje sacekati neko vreme pa imati sve :)

Ne treba ja nista da dokazujem.Ja sam neduzan dok ONIIII ne dokazu surpotno.
Znaci ne dokazujem ja da sam neduzan kad me otpuze, vec oni da sam kriv.

Isto kad mi ukradu kola, moje je da prijavim kad saznam da su ukradena, a ne da dokazujem da nisam ja vozio kad je zgazen nego.. Ko oce da me optuzi on mora da dokaze da sma ja vozio a ne ja da nisam...

I u bilo kom primeru onaj ko tuzi dokazuje krivicu a ne da sam ja automatski kriv pa ja da dokazem da nisam.

Poslednja izmena:
Ne treba ja nista da dokazujem.Ja sam neduzan dok ONIIII ne dokazu surpotno.
Znaci ne dokazujem ja da sam neduzan kad me otpuze, vec oni da sam kriv.

Odose vreme, novac, zivci i ko zna sta jos dok ti njima dokazes da nisi kriv. A to da si kriv, pa to je nista lakse dokazati. Imas skoro primer sa navijacem partizana koji je imao dokaz da je u vreme izvrsenje dela bio u drugom delu grada i placao parking kaznu. Ima dokaz, papir, ima svedoka pandura da je u to vreme bio na drugom mestu i eno ga sad u zatvoru.

To ono :Strojili magarce kad videse da zec bezi.. Zaustave ga i pitaju : Sto ti bezis stroje magarce a ne zeceve ... Zec : Dok ja dokazem da sam zec odose m..a :D

Otvoreni wifi (javni) u BG-u su limitirani i brzinski i po tome sta moze da se radi preko njih, tvoj verovatno nije.
Da li ce te neko optuziti za upload pedofilije ili montevidea je jedno - ali bices trajno na crnoj listi ako je pedofilija u pitanju, i imaces problema dalje. Sa time se ne zezaju.
Ti jesi kriv ako neko iskoristi tvoj wifi, ali mene uvek kopka kako je moguce dokazati da niko nije upao u vezu korisnika i zloupotrebio je? :) (mislim na zicanu a ne kad neko otvori wifi)

Upload filma ide preko HTTP-a sto nije limitirano ni na jednom wifi-u. Mogu ja na primer da se parkiram kolima kod vukovog spomenika, nakacim se na telenor WIFI u parku i uploadujem sta hocu. I sta, telenor ce bit odgovoran?

Ma kakvo limitirano pre neki dan u kaficu skidam 500kb/s uploadujem 100kb/s...
Treba idem po beogradskim hotspotovima i saljem ljude u zatvor ? Ili jos bolje
konobar : Gospodine ( lazem, mene niko ne zove gospodinom :( ) platite racun
ja : Ima da bude na racun kuce ili se sad kacim na wifi i kacim film na rapid a vi gubite vreme, novce i zivce dokazujuci da niste vi nego neko od musteirja

=Infinity free beverages for me

Poslednja izmena:
Surova realnost koja se u Srbiji cesto desava.

A u UK pre par godina platio glavom onaj Jamajcanin / SHOOT FIRST ASK LATER / ...

Poenta je da je DRZAVA pojedinac koji je predstvlja A na drustvu je da STVORI pojedinca u skladu sa proklamovanim moralnim nacelima.

U ovom slucaju na inspektoru, tuziocu i sudiji je da li ce biti ili nece objektivne odgovornosti za OPEN WIFI a posto smo mi dno od drzave i drustva sve je uslovljeno politickim sudom ili nalogom pa i sudom javnosti za marketinski "dobar" potez.

info - lik je okacio film na youtube, uz megaupload link u deskripciji klipa. meni je prvog dana zapao link, samo bih radi tehnicke diskusije da napomenem da je lik neki amater, jer je ceo film na 900 megabajta kockast (artefakti), osim zadnjih 20 sekundi, lol.

info za miliciju - obriso sam film, ne zelim da ga distribuiram, niti da ga prodajem, i nije mi se ni svideo tolko kolko ga hajpuju. :)

Nema to veze da li je open wifi ili si nekome bukvalno dao da sedne za tvoj komp. Za nesto sitno bi ti poverovalo da je wifi mozda i samo te opomenuli, za pedofiliju jok. Cak i kod nas.
E sad kako se uopste dokazuje bilo gde, i da li kod nas vredi IP adresa kao dokaz je drugo... jer poznato je koliko je to malo zasticeno, i svako ko radi u ISP-u moze bez problema da nafura da izgleda da je neki korisnik nesto radio :(

Zato bolje ne trosi vreme da otvaras wifi pa da mozda dodatno sebi pravis probleme.

Upload filma ide preko HTTP-a sto nije limitirano ni na jednom wifi-u. Mogu ja na primer da se parkiram kolima kod vukovog spomenika, nakacim se na telenor WIFI u parku i uploadujem sta hocu. I sta, telenor ce bit odgovoran?

Da, odgovarace sto je dozvolio da se tako nesto radi. Ne znam kod nas kako ce to ici (verovatno bi se logovala MAC adresa uredjaja), ali evo skoro sam bio u Austriji i svaki javni pristup ne dozvoljava pristup vecem broju stvari.
Youtube u nekim zemljama trazi zakonski vazeci dokaz o tome KO uploaduje nesto (Koreja recimo).
Pa ljudi da je toliko lako, napravili bi neku skriptu, dosli u kafic, pustili je da radi sta im treba, a niko ne bi primetio na ekranu...

Zadrzavanje 30 dana?! Zar se ne radi to kada je neko opasan po okolinu ili moze da utice na svedoke ili tako nesto? Nije ubio nikog...

Da, odgovarace sto je dozvolio da se tako nesto radi. Ne znam kod nas kako ce to ici (verovatno bi se logovala MAC adresa uredjaja), ali evo skoro sam bio u Austriji i svaki javni pristup ne dozvoljava pristup vecem broju stvari.
Youtube u nekim zemljama trazi zakonski vazeci dokaz o tome KO uploaduje nesto (Koreja recimo).
Pa ljudi da je toliko lako, napravili bi neku skriptu, dosli u kafic, pustili je da radi sta im treba, a niko ne bi primetio na ekranu...
Pa i SBB je meni omogucio da ja tako nesto radim ;) stim sto nejmu placam a telenor kod Vuka je free.
Teoretski je nemgouce zabraniti tako nesto jer ima milion sajtova i nacina uploada ...
MAC adresa apsolutno nista ne znaci niti se moze povezati bilo sa kim.
Po tome bi i proxy serveri odgovarali ako neko nesto uradi preko njih...Oni nigde nisu zabranjeni osim u Kini.

Poslednja izmena:
Pa i SBB je meni omogucio da ja tako nesto radim ;)
I trebalo bi da ima zakonski prihvatljiv nacin da moze da potvrdi da si ti nesto uradio (tj. da je preko tvoje veze, nebitno da li si ti ili je neko iskoristio vezu).

Teoretski je nemgouce zabraniti tako nesto jer ima milion sajtova i nacina uploada ...
Pa zato je bitno koliko je ozbiljna stvar - za video je glupo mlatiti toliko napora, za nesto drugo ce doci SWAT tim i streljati u Proxy firmi ako ne otkriju ko je ;)

Inace proxy su opet limitirani sta dozvoljavaju, ako ih ne platis. A kad ih platis tad ima trag o tebi - kraj anonimnosti.

Znaci zakljucak je da telenor krsi zakon i da moze da na**be ako neko iskoristi u pogresne svrhe ? Kao i svi kafici i bilo ko da daje slobodan internet ?

Btw : proxy firmu mogu da strelajjau do sutra ona ne cuva podatke ko je kad koji proxy koristio...

Internet je suvise otvoren i mogu da dovedu sve SWATove sveta ako neko ima malo razuma nece otkriti ko je to koristio... U najbolje slucaju mogu da strealjaju provajdera ili proxy firmu :).
Ne kazem da je do ispravno ali tako je kako je ...U Kini je mozda drugacije. U ostatku sveta na internet se mozes zakaci bilo gde i uraditi bilo sta a da ne postoji nikakva mogucnost da otkriju ko je.
Ne bi bilo moguce ni da postoji rec anonymous da je tako lako naci nekog... Internet je tolko velik i otvoren da je teoretski nemoguce NITI kontrolisati NITI naci nekog.

Poslednja izmena:
Kucaj samo na googlu Onion routing ....Moji podaci ce proci kroz jedno 10 ili 500 010 raznih nodova(rutera)
To ti je ko kad bi ja preko proxy-a koristio proxy-b pa preko njega C pa preko njega A pa preko njega F...
I to sve radi random alogoritam... Pa enma ti CIE BIE koja ce da otkrije stratni niti izlazni NOD

onionroutingfig7.png

zamisli ovu sliku x1000 kompjutera ;)

220px-Decryption_mix_net.png

Aj mi reci ko ce tu da bude odgovoran ? ;)

Primer takve mreze najpoznatiji je TOR ... poksuali su u mnogim zemljama da ga zabrane bas zbog toga sto omogucava kacenje nedozoljenog sex mateirjala i nelagelnih kopija ...
Naranvo nisu uspeli i mozda je samo u par zemalja zabranjen.

Postoje razne meotode kojima su pokusali da "razbiju" ovakav nacin komunikacija odnosno da otrkiju tacno ko je sta radio... Ali kolko god napora urade po tom pitanju, sa 0.001 napora ce biti napisan algoritam koji ce i to da maskira...

Poslednja izmena:
Da li si siguran da proxy firme ne čuvaju podatke?

Nisam ali ne verujem jda svaki public proxy ima predsntavistvo i sve podatke za sve pristupe no moguce to ne znam
ali zato postoji Onion Routing :) Zamisli da ja se sekvencijalno preko 500 public proxy-a random algoritmom povezem na neki server ;) A-B-C-F-G-A-C-F-D ..... 500
Jel ce onda da idu od ejdnog do drugog i traze podatke i tako njih 500 ? :D stim sto ce im biti malo nepriajtno jer ce cesto biti vraceni na onog kod koga su vec bili ;)

Plus sto se cela putanja podataka od noda do noda enrkiptuje , i podaci se enkriptuju pre ulaska i izlaska iz svakog noda i plus im se dodaje random podaci da bi svi bili iste velicine.
A svi znamo da je normalnu enkripcuju nemoguce razbiti.
Pa nema tog provajdera na svetu niti tajne sluzbe koja ce otrkiti ulazni i izlazni nod.

Koga zanima nek procita : Computer forensics: computer crime scene investigation.pdf.... Ja sam skroo u slicnu raspravu upao sa drugom i tada me je zanimalo pa sam određene delove procitao.

Kod:
Of course, Tor cannot pick and choose who uses the platform, so there comes some bad with the good.Lewman said Tor often gets flack(abuse) from the FBI, Drug Enforcement Agency, Interpol and other law enforcement agencies but those same authorities use Tor to hide their affiliation to the law when investigating Internet crime. He also points out authorities that don’t need ISP addresses to catch criminals – there are often a variety of other traditional avenues to catch a criminal.

Poslednja izmena:
Vrh Dno