Sve rerne imaju gornji i donji grejač, a 90% sadašnjih rerni ima i ventilator.
Ali ono što je dobro imati (e to nemaju sve rerne), je još jedan treći kružni grejač na samom tom ventilatoru unutra.
Sa njime, rerna praktično može da radi kao air-fryer.
Takođe, korišćenjem kombinacija tog grejača i još nekog drastično skraćuje vreme da se rerna ugreje na zadatih recimo 200C.
Donji grejač plus kružni, moja rerna zadatih npr. 180C, od potpuno hladne, dostiže za manje od 10 min.
Uz ventilator i kružni grejač, dosta stvari se odlično ispeče na nižim temperaturama nego bez cirkulacije vazduha, pa se eto i nešto struje uštedi.
Dalje, pizza na primer, donji grejač + ventilator + kružni grejač, na maximalnih 250C, na tepsijici baš za pizzu, ispeče se odlično za 4-5min.
Jedino namenska pizza peć ili kamena podloga mogu bolje.
E sada, tačno je da ima tradicionalnih korisnika koji koriste samo gornji/donji i nikada ništa više. Znam par takvih. Ali to je do njih, nije do rerne.
Treba malo eksperimentisati dok se ne pohvataju cake.
Kako se ovo sa ledjima resava kada se ugradi rerna ispod radne ploce?
I da, treba mi preporuka za neku budzet varijantu ugradne rerne (i ploce sa 2 ringle). Neka gorenje, elektrolux? Da naglasim, ide ispod radne ploce tako da ne znam gde ce taj vzaduh sto ide nazad
Moderne ugradne rerne izbacuju topao vazduh oko rerne napred, da se samo kućište spolja ne pregreje.
Ali većina njih taj vazduh uzimaju otpozadi. Tako da nije pametno rernu potpuno zatvoriti u neki korpus gde nema prostora da vazduh ulazi i pozadi.
Kada majstor bude pravio elemente, neka korpus u kojem je rerna bude bar delimično otvoren npr. prema dole. Prema onom prostoru koji je ispod nogu svih korpusa.
Neka ne stavi ni lesonit pozadi, a ukrućenje korpusa neka uradi sa nekoliko manjih prečaga.
Ako ti je ploča za kuvanje baš tu iznad rerne, sve ovo je skoro obavezno. Taj prostor se ozbiljno ugreje ako ventilatori nemaju odakle da crpe vazduh koji izbacuju napolje. To ih zaguši i hlađenje je daleko lošije od predviđenog.
Brat je imao baš taj problem. Ploča na, i rerna u, sve zajedno u istom hermetički zatvorenom korpusu.
Kada radi rerna i malo duže ploča za kuvanje, jednostavno ploča se skroz isključi, i ode u neki mod hlađenja.
Kada su izbušeni otvori na dnu korpusa, ovi problemi su se znatno smanjili.