Šta je novo?

Ugradna rerna

thegreataltochef

Zapažen
Učlanjen(a)
28.02.2022
Poena
21
Prijatelji, potrebna mi je pomoć. Kupujem ugradnu rernu. Budžet mi je trenutno ograničen jer moram da kupim još neke stvari kao što je plinska ugradna ploča ili indukcija još nisam odlučila. Ono što mi je potrebno je pre svega multifunkcionalna rerna minimum 71L ali to je minimum minimuma. Mogla bih da izdvojim do recimo 40 hiljada za rernu ako je na akciji recimo nekoj. Mene buni, mnogo informacija, dezinformacija, oko brendova. Sitni aparati su mi svi Bosch. Znam da svaki ciga hvali svoga konja ali svako iskustvo je dobrodošlo. Inače se bavim proizvodnjom vanilica i ružica kolača, i inovativnom zimnicom. Ali za zimnicu imam u selu smederevce tako da mi za to nije potrebno. I kulinarski sam bloger. Imala sam gorenje ali više ne. Koja se robna marka pokazala ok u cenovnom rangu koji sebi mogu da priuštim? Uhhh ala sam opširna ali šta ću ☺️ Hvalaaa

Me znam zašto mala snaga? Za normalnu upotrebu i pečenje do 250 stepeni sasvim dovoljna. Ne znam da li neko sprema jela na preko 250? Ne znam šta se dobija većom snagom?
@Swiper
Ima unutrašnji ventilatora, ventilator za hlađenje vrata, neke funkcije samočišćenja, potapajuća dugmad, digitalni sat, timer za uključivanje i isključivanje.
U principu ovo je sasvim korektna rerna bez nekih naprednih funkcija koje većina stanovništva ne koristi. Jako dobar kvalitet izrade, jak brend, made in EU, 5g garancije

Radi se o instaliranoj snazi i nema veze sa temperaturom, jer sem pica programa, retko šta ide preko 200 C...
Kod mene je 3400 W i jednostavno se oseti u radu.

sve ovo što si naveo od opcija ima i moja sad već stara rerna Boš, serije 2, a imaju i skoro sve novije rerne, pa i one iz Gorenje ugradnih setova za manje od 50k dinara. Takoreći, ovo je već postalo standard i u nižim klasama.

Kao što napisah, za ovaj novac verovatno trenutno najbolja kupovina.

Sve rerne imaju gornji i donji grejač, a 90% sadašnjih rerni ima i ventilator.

Ali ono što je dobro imati (e to nemaju sve rerne), je još jedan treći kružni grejač na samom tom ventilatoru unutra.
Sa njime, rerna praktično može da radi kao air-fryer.

Takođe, korišćenjem kombinacija tog grejača i još nekog drastično skraćuje vreme da se rerna ugreje na zadatih recimo 200C.
Donji grejač plus kružni, moja rerna zadatih npr. 180C, od potpuno hladne, dostiže za manje od 10 min.
Uz ventilator i kružni grejač, dosta stvari se odlično ispeče na nižim temperaturama nego bez cirkulacije vazduha, pa se eto i nešto struje uštedi.

Dalje, pizza na primer, donji grejač + ventilator + kružni grejač, na maximalnih 250C, na tepsijici baš za pizzu, ispeče se odlično za 4-5min.
Jedino namenska pizza peć ili kamena podloga mogu bolje.

E sada, tačno je da ima tradicionalnih korisnika koji koriste samo gornji/donji i nikada ništa više. Znam par takvih. Ali to je do njih, nije do rerne.
Treba malo eksperimentisati dok se ne pohvataju cake.

Kako se ovo sa ledjima resava kada se ugradi rerna ispod radne ploce?
I da, treba mi preporuka za neku budzet varijantu ugradne rerne (i ploce sa 2 ringle). Neka gorenje, elektrolux? Da naglasim, ide ispod radne ploce tako da ne znam gde ce taj vzaduh sto ide nazad

Moderne ugradne rerne izbacuju topao vazduh oko rerne napred, da se samo kućište spolja ne pregreje.
Ali većina njih taj vazduh uzimaju otpozadi. Tako da nije pametno rernu potpuno zatvoriti u neki korpus gde nema prostora da vazduh ulazi i pozadi.

Kada majstor bude pravio elemente, neka korpus u kojem je rerna bude bar delimično otvoren npr. prema dole. Prema onom prostoru koji je ispod nogu svih korpusa.
Neka ne stavi ni lesonit pozadi, a ukrućenje korpusa neka uradi sa nekoliko manjih prečaga.

Ako ti je ploča za kuvanje baš tu iznad rerne, sve ovo je skoro obavezno. Taj prostor se ozbiljno ugreje ako ventilatori nemaju odakle da crpe vazduh koji izbacuju napolje. To ih zaguši i hlađenje je daleko lošije od predviđenog.

Brat je imao baš taj problem. Ploča na, i rerna u, sve zajedno u istom hermetički zatvorenom korpusu.
Kada radi rerna i malo duže ploča za kuvanje, jednostavno ploča se skroz isključi, i ode u neki mod hlađenja.
Kada su izbušeni otvori na dnu korpusa, ovi problemi su se znatno smanjili.

Poslednja izmena:
Prođe život dok se samo na donjem i/ili gornjem grejaču spremi hrana...

Treba dodati i opciju grila, koje neke rerne imaju.

Ali ono što bih zaista voleo da imam, jeste ražanj koji smo imali u nekom Gorenje šporetu pre nekih 40 godina...

Nadjoh ovaj model u tehnomediji

Da li je boji od gore navedenog ili ne? Malo im je konfuzan sajt a iskreno i ne znam sta treba da uporedjujem. Ova navodno ima i SteamBake i jace grejace, bar tako kaze chatgpt 🙂
@NShappy hvala na detaljnom pojasnjenju, evo kako izgleda taj korpus koji ce da bude postavljen. Nema ledja/lesonit iza ali cu da vidim da nekako zarezem donji deo iverice, mozda cak i da izbusim dve rupe na dnu prema ledjima.

Prilozi

• Screenshot_2025-12-20-18-00-53-226_com.instagram.android-edit.jpg
    Screenshot_2025-12-20-18-00-53-226_com.instagram.android-edit.jpg
    32.6 KB · Pregleda: 22
Poslednja izmena:
Starogradnja?
Onda ćeš ili morati da kupiš element koji je nazad skraćen (donja iverica) i mislim da je ima u ikei. U suprotnom kupi bilo koju i skrati malo

@NShappy[/USER] hvala na detaljnom pojasnjenju, evo kako izgleda taj korpus koji ce da bude postavljen. Nema ledja/lesonit iza ali cu da vidim da nekako zarezem donji deo iverice, mozda cak i da izbusim dve rupe na dnu prema ledjima.

Šta je to dole? Fioka?

Trebalo bi skratiti ovaj donji deo korpusa, obojeno crveno. Makar i bila fijoka dole. Ploču ispod takođe, ako postoji.
Ja bih još i ovaj gornji deo koji drži korpus na okupu premestio na mesto gde sam otprilike skicirao. Rerne su tu najčešće niže nego sam prednji panel sa komandama, pa se učvršćivač može i tu postaviti.

Time iznad same rerne a ispod radne ploče dobijaš uzani prorez, 0.5-1cm koji je gotovo neprimetan, a omogućava cirkulaciju vazduha i rerni, i ugradnoj ploči ako se tu nalazi.

Ovako nekako:
Screenshot_2025-12-20-18-00-53-226_com.instagram.android-edit.jpg

... ... ...

Pitao si i za radnu ploču sa dve ringle?

Meni se veoma dopada ovaj Ikea model:

Jeste dve zone, ali i jeste nešto veća od onih najosnovnijih. Zaista deluje praktično u takvom formatu.
Mi imamo klasičnu four zone ploču, i više od dve zone jednovremeno smo koristili otprilike nikad.

BTW, nadam se ćeš uzeti indukcionu ploču, i da znaš zašto i koje su prednosti?!?

Hvala puno na savetima. Nije ovo za mene, ovo je za tetku,,zena u godinama i sama zivi, bice to ok za nju. Nego cisto da se malo raspitam da ne budem ja kriv za nesto. Videcu za secenje iverice, ovo je neki korpus firme iz Nisa koja pravi serijske kuhinje u razlicitim fiksnim duzinama, prilicno jefrinije ispadne nego za one po meri.
Dole na zalost nije fioka, nema mesta za tako nesto. Probacu ja kasnije da izmajstorisem, trenutno je samo maska od iverice preko. Nije jos stigla kuhinja tako da ima vremena za custom-izaciju

Mi smo u prošloj kuhinji tu dole imali (plitku) fioku. Lepo stoji, mogu npr. tepsije...
I da, bila je skraćena pozadi.

Gornje ukrućenje nismo premestili k'o što savetujem, ali sada bih to uradio.
Taj mali prorez između rerne i radne ploče zaista pomaže. Ploči za kuvanje pogotovo, ako je iznad rerne.

Radi se o instaliranoj snazi i nema veze sa temperaturom, jer sem pica programa, retko šta ide preko 200 C...
Kod mene je 3400 W i jednostavno se oseti u radu.

sve ovo što si naveo od opcija ima i moja sad već stara rerna Boš, serije 2, a imaju i skoro sve novije rerne, pa i one iz Gorenje ugradnih setova za manje od 50k dinara. Takoreći, ovo je već postalo standard i u nižim klasama.

Kao što napisah, za ovaj novac verovatno trenutno najbolja kupovina.
Sve smo se razumeli. Čovek je tražio budžet varijantu, mislim da sam mu to i predložio

U principu nisu, ali kada ubaciš rernu videćeš da li su potrebne (možda je front donje fioke visok). Svakako će sa njima dno rerne biti podignuto za par mm pa će opet hlađenje biti nešto bolje.

Pozdrav ljudi sto mislite o ovim rernama Gorenje BPS6747A06BG i Electrolux COE7P31X2
Na papiru izgledaju odlicno za ovaj cjenovni rang (u Crnoj Gori obije po 440e).. Gorenje plus Teleskopske vođice i airfry program.. obe imaju piroliticko ciscenje citao sam da se te rerne prave od jacih materijala radi velike temperature koja se koristi tokom ciscenja tako da mi je to veliki plus vise zbog kvaliteta izrade nego zbog samog programa... Zanima me ako neko ima iskustva sa ovim rernama da podjeli svoje misljenje.. Hvala unapred.

Kad smo se vec raspricali oko same ugradnje... 🙂 Posto u kuhinji ima trofazin prikljucak, koji je najbolji nacin da se prikljuce rerna i ugradna ploca (2 ringle) obzirom da oba dolaze sa "golim" zicama bez konektora? Svaki uredjaj ide na svoju fazu ali kako je najbolje razdojiti trofazin prikljucak? Kakva je praska? Mogu ja da pozovem majstora kao sto cu verovatno da ga zovem ali cisto da znam da me ne "pretupa" 😀

Ja sam izvukao jednu fazu na klasičnu utičnicu, a druge dva faze na ploču wago klemama

Само да кабл буде бар 3х2,5мм.

Kablovi su adekvatni, tj. kabl za ploču. Za rernu je fabrički. Nije bilo drugog rešenja

A kako Wago vezec na uticnicu?🙂
Nikako. Wago služi kao razdelnik za nulu i zemlju, ima jedan ulaz i dva izlaza. Samo treba kupiti original, za ostale proizvođače nisam siguran koliko su pouzdani

U stanu gde živim, ploča je trofazna, pa sam tu koristio luster kleme, ali poprilično masivne.

Za koju utičnicu pitaš? Za trofaznu koja ti stoji u zidu? Pa skineš je, naravno.
Umesto wago/skara klema možeš da staviš i luster kleme, po mogućnosti keramičke, ali su gore navedene kleme malo lakše za montažu. Wago kupuješ po potrebi koje ti trebaju. Za priključenje faza ti treba 2 dvostruke, za nulu i uzemljenje 2 trostruke.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno