Zato što većini u normalnim državama nije usađen lopovluk u psihu![]()
Sent from my MI MAX using Tapatalk
Upravo tako. I ne radi se toliko o autorskim pravima koliko se radi o tome da pare sa piratskih sajtova završavaju u džepovima kriminalnih i terorističkih organizacija i šta će na kraju da urade sa tim parama, to je najveća bojazan.
Ne nego zato sto u normalnim drzavama imaju normalnu platu a ne sirotinju kao u nasoj zemlji koja se kurobeca da je neko i nesto a nemamo najnormalniju platu sa kojom mozemo da zivimo normalno a ne da zivimo od danas do sutra i da se ogranicavamo na sitnice i mrvice. Da imas normalnu platu onda ti ne bi bio problem da kupis ni igru ni film ni da narucis komplet seriju ali pored AV na vlasti bice dobro ako budemo imali da jedemo i da platimo racune a po njemu je i to previse pa ce biti samo da placamo racune i da jedemo mrvice.
Toliko o tvome razmisljanju.
Da ali preko VPN-a poput tog Tora ISP može da duva u prste..
I nisu mi jasni ljudi u Nemačkoj i ostalim EU zemljama povodom tog zastrašivanja, zašto ne koriste VPN kad skidaju torente i sličan sadržaj...
To ti misliš, prošle godine sam proveo osam meseci na bližem i daljem zapadu i negledao se naših balkanaca u podzemnoj železnici, koji za toliko imaju, koji garažiraju dobra kola, ali im služe samo kada petkom uveče krenu za Srbiju, ali se švercuju i beže u krug od konduktera zajedno sa ovim imigrantima. Koji u firmu donesu termos od dva litra i pretoče kafu koju je neko u firmi spremio za sebe i ostale, koji kradu firmin materijal koji nije vredan ni 2e, a firma ih plaća daleko, daleko više po satu. Kod nas je lopovluk usađen i u one koji imaju, bedu i sirotinju nisam ni spominjao.![]()
To ti misliš, prošle godine sam proveo osam meseci na bližem i daljem zapadu i negledao se naših balkanaca u podzemnoj železnici, koji za toliko imaju, koji garažiraju dobra kola, ali im služe samo kada petkom uveče krenu za Srbiju, ali se švercuju i beže u krug od konduktera zajedno sa ovim imigrantima. Koji u firmu donesu termos od dva litra i pretoče kafu koju je neko u firmi spremio za sebe i ostale, koji kradu firmin materijal koji nije vredan ni 2e, a firma ih plaća daleko, daleko više po satu. Kod nas je lopovluk usađen i u one koji imaju, bedu i sirotinju nisam ni spominjao.![]()
Koliko vas je iznad, a da ste platili taj Windows što koristite? Vjerujem da niste kriminalci koji su skinuli piratsku verziju.
Ja sam ključ uzeo preko fakulteta, ali shvatam šta hoćeš da kažeš. Međutim kako da objasniš nekom roditelju na primer koji uzima računar za svoje dete da i za softver na njemu treba da plati i to još 18000 din. samo za Windows, pa im objasni da i Office košta 14000 din. Te apstraktne stvari ljudi slabo razumeju ne samo koda nas nego i u Americi i Zapadnoj Evropi.
Sa druge strane šta je realna cena nekog sotfvera. Ne možeš je tako lako odrediti jer je jedini resurs čovek. Nije mašina koja se haba pa ima svoju amortizaciju, nije fizička stvar koja ima svoj opipljiv ciklus proizvodnje pa svi utrošeni resursi ulaze u njen konačan iznos. Cena Windowsa može biti i 50$ po komadu i 150$ koliko je sada. Sve ove AAA igre mogu biti i 10$ po kom., a mogu da budu i 50$ koliko ih sad naplaćuju. Jednostavno ne možeš tako lako da izračunaš, dok god fizičkih stvari uvek možeš.
Klasicne seljacine.
Tamo bi me bilo sramota da u zdravom drustvu tako nesto radim.
Uzecu sebe za primjer, da para imam - nemam, ali pirateriju koristim samo za jednu jedinu stvar, a to su filmovi/serije. Upravo zbog ponasanja filmske industrije. Muziku kupujem, softver takodje, igre takodje, cesto doniram i novac open-source projektima i to onoliko koliko mogu, da li to znaci da sam kriminalac i spadam pod "srpsko drustvo aka bagra"?
Mnogi od vas žive u zabludi da je "tamo" zdravo društvo, i da teče med i mleko. Najrelanije bih rekao, da smradova ima svuda na planeti zemlji. Pitanje samo u kojoj meri, i koliko im institucije rade dobro. Građanima naše zemlje se usađuje, preko raznih medija, da smo mi loši, da smo za nešto krivi, da je ovde najgore a da je svuda super. To bombardovanje informacija traje godinama. Shodno tome većina naših ljudi se tako i ponaša. Hoće EU plate, a baca paririće i pljuje po ulici. Takođe se kopira nasilno i nekultutno ponašanje koje može da se vidi u raznim reality emisijama. Imam ipak nešto što me svaki put iznenadi. Kao da nam je to genetski zapisano. Naš čovek hoće nesebično da pomogne. Posebno u kritičnim situacijama. Onako , bez razmišljanja - instiktivno. Toga na zapada nema.
Takođe se kopira nasilno i nekultutno ponašanje koje može da se vidi u raznim reality emisijama. Imam ipak nešto što me svaki put iznenadi. Kao da nam je to genetski zapisano. Naš čovek hoće nesebično da pomogne. Posebno u kritičnim situacijama. Onako , bez razmišljanja - instiktivno. Toga na zapada nema.
Klasicne seljacine.
Tamo bi me bilo sramota da u zdravom drustvu tako nesto radim.
Nemac (vecina) kupuje igre/filove jer mu se moze /ne oseti i sto se piraterija kaznjava.
1000e godisnje za igre, filmove, muziku...na period 30-40 godina?
Zanimljivo kako se ovde propagira "samo posteno" u svetu koji je sve samo ne to.
Pljackaju na sve strane, otimaju naftu, teraju ceo svet u duznicko ropstvo, stampaju nekontrolisano novac...
Ta "uredjena drustava" su sebi lepo smislila zivot na grbaci jadnika kao mi.
Kamate ceo svet za nepostojeci novac, zelenase na sve strane a jos i da im slozno guramo pare u dzepove.
1000e godisnje za igre, filmove, muziku...na period 30-40 godina?
Zanimljivo kako se ovde propagira "samo posteno" u svetu koji je sve samo ne to.
Pljackaju na sve strane, otimaju naftu, teraju ceo svet u duznicko ropstvo, stampaju nekontrolisano novac...
Ta "uredjena drustava" su sebi lepo smislila zivot na grbaci jadnika kao mi.
Kamate ceo svet za nepostojeci novac, zelenase na sve strane a jos i da im slozno guramo pare u dzepove.
Bez brige dusebriznici naplatili su nam oni to sve i to unapred.
+1Kapitalizam je bolest covecanstva.
Pa opet nekako i u tom kanceru nalazimo nadu i bolje sutra?!
Kako ide proces zamene materijalnih stvari? Kad menjaju kola? Kad menjaju telefone? Kad menjaju televizore? Kad menjaju belu tehnku? Ili te pare koriste za bolja/češća putovanja i sl.?
Damire jesi to ti?
Ili ili ? Ili i i? Da li stvarno Nemci tako bacaju pare jer im se može ili je podsvesno namešteno da poštuju zakon? To ne važi samo za pirateriju. Kako ide proces zamene materijalnih stvari? Kad menjaju kola? Kad menjaju telefone? Kad menjaju televizore? Kad menjaju belu tehnku? Ili te pare koriste za bolja/češća putovanja i sl.?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari