Oki
Slavan
- Učlanjen(a)
- 01.10.2007
- Poena
- 410
Samo da dodam...
Pa nije bas Ubuntu prvi samo zbog marketinga
Ono sto ga izdvaja od drugih je odlican package manager za koji je naravno zasluzan Debian
Synaptic i apt zaista sjajno funkcionisu, bez previse cimanja i vrlo su jednostavni za koriscenje
Sto se ne moze bas reci za Mandrake i OpenSUSE gde sve to na momente kroz Yast (jos uvek imaju 1 click skripte da pojednostave stvari) i urpmi deluje pomalo konfuzno
Tek da ne pominjem Fedoru i one uzase (ne zna se koji je bagovitiji i sporiji) od grafickih frontendova za yum (koji je btw sasvim dobra alatka
)
Prosto mi je neverovatno kako ne mogu da naprave nesto upotrebljivo vec godinama kao sto je to elegantno uradio PCLOS tako sto je u svoje cedo ubacio apt for rpm i Synaptic i sve to sljaka odlicno :smoke:
Pa onda famozno dodavanje multimedije i kodeka kod SUSE-a i Fedore pravi je pain in the ass - te skidaj ovo, te ubacuj ovaj repo, te skidaj rpmfusion rpm dok je kod Ubuntua dovoljno otici u add/remove kliknuti na odgovarajucu kucicu i skinuti sta hoces na dva klika misa :smoke:
To su te sitnice (i ne samo sitnice) koje zivot znace :eyebrows:
Siguran sam da imash mnogo vise iskustva od mene na ovom polju, moje misli su bile iskljucivo uperena na "nase trziste" kada je u pitanju marketing jer "windows-oliki" Ubuntu je za prelaz svima preporuka. Okej od mene nije ali iskreno u barem 80% slucajeva koliko sam upucen. Cak dosta laptopova "dolazi sa Ubuntu-om ili Kubuntu-om kao non win OS-om.
:wave: