Šta je novo?

Ubuntu vs. ostale distribucije

Samo da dodam...
Pa nije bas Ubuntu prvi samo zbog marketinga :)
Ono sto ga izdvaja od drugih je odlican package manager za koji je naravno zasluzan Debian
Synaptic i apt zaista sjajno funkcionisu, bez previse cimanja i vrlo su jednostavni za koriscenje
Sto se ne moze bas reci za Mandrake i OpenSUSE gde sve to na momente kroz Yast (jos uvek imaju 1 click skripte da pojednostave stvari :p) i urpmi deluje pomalo konfuzno
Tek da ne pominjem Fedoru i one uzase (ne zna se koji je bagovitiji i sporiji :p) od grafickih frontendova za yum (koji je btw sasvim dobra alatka :))
Prosto mi je neverovatno kako ne mogu da naprave nesto upotrebljivo vec godinama kao sto je to elegantno uradio PCLOS tako sto je u svoje cedo ubacio apt for rpm i Synaptic i sve to sljaka odlicno :smoke:
Pa onda famozno dodavanje multimedije i kodeka kod SUSE-a i Fedore pravi je pain in the ass - te skidaj ovo, te ubacuj ovaj repo, te skidaj rpmfusion rpm dok je kod Ubuntua dovoljno otici u add/remove kliknuti na odgovarajucu kucicu i skinuti sta hoces na dva klika misa :smoke:
To su te sitnice (i ne samo sitnice) koje zivot znace :eyebrows:

Siguran sam da imash mnogo vise iskustva od mene na ovom polju, moje misli su bile iskljucivo uperena na "nase trziste" kada je u pitanju marketing jer "windows-oliki" Ubuntu je za prelaz svima preporuka. Okej od mene nije ali iskreno u barem 80% slucajeva koliko sam upucen. Cak dosta laptopova "dolazi sa Ubuntu-om ili Kubuntu-om kao non win OS-om.

:wave:

Windows-oliki Ubuntu? Sorry ali polse 6 godina na njemu ja to nisam primetio. Jel Gentoo ili Arch vise Linuxovski nego druge distibucije? Mislim da se sad vec raspravlja o ukusima i afinitetima.

A koji linux ima najbolju podrsku sa drajverima za web kamere i stampac, obzirom da mi na mintu obe kamere ne radi.
btw. Jel postoji neka logika kako se pamte komande za konzolu, ili bar neki logican nacin funkcionisanja, ili se sve mora uciti napamet.

SUSE je ubedljivo najlepsi Linux...(sa Kde najjaci OS uopste, isperd i wina7 i Snow leoparda) Nije bas iiddiot friendly kao Ubuntu, ali je AWESOME!!!

Poslednja izmena:
A koji linux ima najbolju podrsku sa drajverima za web kamere i stampac, obzirom da mi na mintu obe kamere ne radi.
btw. Jel postoji neka logika kako se pamte komande za konzolu, ili bar neki logican nacin funkcionisanja, ili se sve mora uciti napamet.

ne koje tacno komande mislis?
sve uglavnom znace nesto
mv - skraceno od move
mkdir - skraceno od make directory
a2enmod - apache2 enable module
ifconfig - interface configuration
...

Poslednja izmena:
@Kefalo
Kad nešto želiš da odradiš, lako ćeš naći pomoć. Da li je to help unutar sistema, neka knjiga ili Google nije bitno. Rešenje je uvek "na dohvat". A kasnije, komande koje redovno koristiš ćeš zapamtiti, ostalih ćeš se podsetiti kad ti budu trebale.

Što će reći... ne opterećuj se time.

Drajveri se prave za Linux, a ne za neku distribuciju specifično. Ako drajver postoji, on postoji za sve.

Razlika je samo u tome što će distribucije pojedine drajvere dodati među kernel module, a neke možda izbaciti, recimo nema svrhe ostaviti SCSI drajvere distrou namenjenom netbook-ovima. Može da se desi da drajver za neki hardver nije po default-u u instalaciji nekog distroa, a drugog jeste. Onda samo treba pronaći drajver i instalirati ga.

Komande su uglavnom skraćenice od nečega, recimo mv je od move, cp od copy, itd. Sad, ima i nekog kreativnog imenovanja, recimo dd je od carbon copy, međutim pošto je cc već bilo zauzeto, pomerili su ga za slovo u abecedi. :D Nemoj se maltretirati da bubaš sve napamet, kako ti koja zatreba, tako ćeš je naučiti. Proguglaj "bash commands" da nađeš liste komandi.

Poslednja izmena:
Tnx.
Jos me interesuje da li postoji neki sajt na kome mogu da se informisem da li neki distro ima drajvere za npr stampac hp1020 ili web kamre genius 112. Pa da po tome biram distro.
Ja sam zadovoljan sa mintom, osim sa flash plajerom, ali mi ne bi bio problem preci i na drugi distro ako bi obezbjedio da mi sve funkcionise, bilo po defaultu ili naknadnom instalacijom drajvera.

I naravno za komande upotreba taba (dopunjavanje) je pozeljna.
Evo nekih bitnijih
cd - change directory
mkdir - create directory
rmdir - brisanje praznog direktorijuma
rm brisanje fajla
rm -r (brisanje direktorijuma i fajlova u njemu, rekurzivno)
cat izlistavanje sadrzaja fajla
ls izlistavanje direktorijuma
ls -la izlistavanje direktorijuma ali sa svim informacijama (-l) i skrivenih fajlova (-a).
mv move
cp copy
pwd tekuci direktorijum (ako vec nije u odzivnom znaku)
ssh ime@server

neke od tcsh forica

Uradi nesto sa svim ovim vrednostima, jednu po jednu.
foreach promenjiva (lista vrednosti)
echo $promenjiva
end

if($a < 3) then
echo "manja od 3"
else
echo "nije manja od 3"
endif

set a = 1
while($a < 10)
echo $a
@ a++
end

itd...

Tnx.
Jos me interesuje da li postoji neki sajt na kome mogu da se informisem da li neki distro ima drajvere za npr stampac hp1020 ili web kamre genius 112. Pa da po tome biram distro.
Ja sam zadovoljan sa mintom, osim sa flash plajerom, ali mi ne bi bio problem preci i na drugi distro ako bi obezbjedio da mi sve funkcionise, bilo po defaultu ili naknadnom instalacijom drajvera.

Web kamere generalno još nisu najsrećnije podržane, nisam pronašao tvoju među podržanim u gphoto2 biblioteci, što ne znači obavezno da neće moći da radi, malo guglanja i čačkanja često pomogne. Komandom lsusb vidiš da li sistem vidi kameru, a onda njen osmocifreni hardware ID uneseš u gugle i tražiš. Ja imam Logitech kamericu koja radi od starta, ali razni no-name modeli su često problem.

Štampač bi trebalo da radi bez problema, CUPS podržava preko 1000 modela HP-ovih štampača i to uglavnom radi kao bombona, eventualno može biti problema sa multipraktik modelima.

Sta je problem sa web kamerom? Moja je npr imala problem u Skype da je bila okrenuta naopacke a u drugim programima je radila OK. Inace je lap top u pitanju sa Chikoni kamerom.ali se to resilo sa malo muka.

Vrh Dno