Šta je novo?

Ubuntu (Samba) kao server na Windows mreži???

pavlex

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
319
Kao prvo pozdrav svima!
E sad, da predjem na stvar. Dakle, u školi imamo mali LAN. Ništa preterano, jedno 20tak kompjutera, ali dosta usera :) Do sad smo imali normalni server koji je bio server (logično a? :D) na kom je bio Windows Server 2003 Enterprise koji odlično obavlja posao, ali jedini problemčić je što košta oko 500 USD!!! I naravno nema škola love za to, a hoće legalan Win... I onda sam ja malo gledao po netu i skontao da bi Ubuntu sa Sambom to mogao da odradi. Mene interesuje kako će to raditi, pošto koliko sam video nema na Ubuntu to tako lepo složeno kao na Windows Active Directory, nego sve mora preko prokletih komandi :-/ A meni treba da mogu da napravim usere i da im stavim privilegije, koji domain su i po mogućtstvu da imaju svoje mesto na serveru (kao na Win Active Directory ono mesto zvano "I:") i to je to. E sad, ne znam da li Samba ima toliko dobro odradjeno to? Ne mora Samba, može bilo kako, meni bi još bolje kad bi ikako mogao da se nabavi neki program za Linux koji ima lepo grafički interfejs i da se radi slično kao u Win Active Dir. Nisam mnogo upoznat sa lindžom, al voljan sam da naučim :) Tražio sam na netu već neke guide-ove i našao nešto, al tamo ne vidim baš mnogo mogućnosti... Da li je neko upoznat sa ovim???? Da li ovo može da funkcioniše dobro kao i Win Server? Sve predloge PRIMAM! I ideje! I dosta uputstava ako imate...
Ljudi, čujemo se čim neko nešto napiše... ;) Pozdrav :wave:

EDIT: Zaboravih da napišem da su sve Win XP pro mašine na mreži! I da server ima na sebi ISDN modem koji treba da radi! Ali ne treba da deli konekciju sa ostatkom mreže!

Poslednja izmena:
Sve moze sa tim linuxom da se uradi (ne mora ubuntu); i da na njemu lezi active directory i da bude definisan kao primary domain controller za windows mrezu i da bude file server i sve ostalo. Jedini problem je u tome sto to ne ide na par klikova. Samba moze puno toga da odradi, a pogledaj jos na netu i OpenLDAP. Na maticnim sajtovima bi trebalo da nadjes dosta informacija. Vecinu stvari nakon instalacije mozes da administriras "kliktanjem" putem browsera sedeci za win racunarom.

Kako misliš preko browsera? Nešto u fazonu Remote connection?Znači, putem neta? Kako misliš kliktanjem, pa ako se budem logovao na njega, onda mi svejedno jel sam tamo ili od kuće radim? ili je nešto drugačije? :-/ Jako si uopšteno rekao... to sam pročitao i na ubuntu sajtu :)
Da li je neko ovo baš uradio? Joj, frka mi je i oko instalacije, da li će moći sam da podigne grafički interfejs, ili moram drajvere da mu stavim pa tek onda? I ima na kompu modem ISDN, jel i to sam primeti ili? nezgodan taj linux... Win je mnogo logičniji i jednostavniji... a šta ćeš, zato mu je i cena onolika :)
Ajd ljudi dajte još predloga, I`m dying here...

pogledao sam na netu za OpenLDAP! Izgleda obećavajuće! Al ja ništa tu ne kontam, šta je to, program u programu ili šta? I kako uopšte dobijam Sambu? a pogotovo Ldap... uh, moram još da googlam...

ajoj sad sam još gledao oko Linux-a i podešavanja njegovog Active directory... tako je komplikovano!!!
Da li IKAKO može Windows XP Pro da se ponaša kao server??? Tj. da li postoji još neko rešenje za moj problem? Da li postoji neki program pomoću kojeg ograničavam usere i dodajem domain i to što inače radim sa Active directory programom?

Pazi, ne mogu da koristim vulkanske metode iz star treka i preslikam ti ono sta mislim; posto ne znas detalje, moram da ti kazem uopsteno. Detalje neces saznati ako ne pocnes da citas malo dublje o tim programima. Stvari su kompleksne i ne mozes nauciti linux administraciju za 15 minuta.

Samba, openldap i ostalo su programi, rade kao daemoni i obezbedjuju odredjene servise. Mogu da se podesavaju editovanjem konfiguracionih fajlova (hard way, ali potpuna kontrola) ili putem nekog GUI-ja. Ima gotovih front-end programa za konfiguraciju ovih servisa, a moguce ih je podesavati i putem web interfejsa putem browsera (java ili trece resenje - pogledaj informacije za swat). U tom slucaju konfigurises sve "kliktanjem". Ne kao remote connection nego kao web interface za konfiguraciju raznih routera. Za konfiguraciju sambe preko swat-a u browseru uneses samo "http://ip.adresa.servera:901" i voila.

Ako instaliras graficko okruzenje, mozes server odrzavati sa windowsa putem grafickog desktopa (to je "kao remote desktop"). Potrazi informacije o alatima kao sto je UltraVNC. Posto sve radis u lokalnoj mrezi (pretpostavlja se da je sigurna), mozes sve da radis i preko obicne remote X sesije.

Nije toliko komplikovano, samo treba malo sesti i procitati sta je sta i gde se nalazi, a to ne moze niko umesto tebe da uradi.

http://www.howtoforge.com/samba_setup_ubuntu_5.10
http://times.usefulinc.com/2005/09/25-ldap
http://developer.novell.com/wiki/in...re_Ubuntu_for_Active_Directory_Authentication
...

Kad ukucas "ubuntu samba" ili "ubuntu ldap", dobijes linkove ka toni dokumentacije.

Pročitao sam onaj guide na howtoforge-u još sinoć, al tu izgleda tako komplikovano (mislim na deo posle instalacije). Znači ono što mi treba je SWAT? U suštini prvo treba da instaliram funkcionalni Ubuntu jel? Da li sambu dobijem već sa njim (to nisam skontao) ili i to moram naknadno? A onda instaliram SWAT, ili pre toga treba da podesim sambu pa tek onda da koristim SWAT? Planirao sam da stavim Ubuntu 6.06 Desktop, znači ima GUI, i nadam se da to olakšava malo stvar...

Kada instaliras bilo koji distro, uvek umesto simple instalacije mozes da biras "custom" ili "detailed" i onda uvek imas pregled paketa - sta se instalira, sta hoces da dodas ili oduzmes.
I nakon instalacije uvek mozes da pregledas da li je nsto vec instalirano ili ne preko nekog package managera. Posto je ubuntu derivat debiana, trebalo bi da radi sve ili iz terminala putem apt alatki (http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/) ili nadji u meniju Synaptic Package Manager (GUI). Preko toga mozes da vidis sta je vec instalirano, da deinstaliras pojedine pakete ili doinstaliras nove.

Za ovo bi trebalo da imas instalirane ili doinstaliras sledece pakete:
- samba (server - sluzi da taj komp deli svoje dirove windowsima kao mrezne diskove)
- samba-common (zajednicki deo, biblioteke)
- smbclient (klijent deo - sluzi da se na ovom linux racunaru mapiraju windows shares sa drugih windows racunara)
- smbfs (samba fajl sistem)
- swat (web interfejs za konfigurisanje, pristupa se preko porta 901)

Moguce da su drugacije malo pakovani za ubuntu, ali generalno je to to.

odlično. Sad imam većinu informacija koje su mi potrebne (jel?), sad samo da ih primenim :D Znači u sklopu Sambe mi se već nalaze one alatke Ldap i ostalo? Onda "samo" još treba sve podesiti... uhhh... valjda ću skontati! Nemojte brisati ovu temu, trebaće mi s vremena na vreme, da pogledam kako šta... Silveru hvala ti ko bratu (ako imaš još šta da dodaš, be my guest :) )

Ne, ldap nije deo sambe, nego sasvim odvojeni paket (OpenLDAP, tacnije), jer i samba i ldap mogu da funkcionisu odvojeno jedno od drugoga - oni rade sasvim odvojene stvari; jedno je directory access protocol (ldap), a drugo je paket za deljenje fajlova i stampaca u windows mrezi.
Ako ti je dovoljno da putem sambe formiras mrezne diskove i delis stampace uz klasicnu user/pass autentifikaciju, onda ti ldap ni ne treba. Treba ti jedino ako ti je neophodna active directory funkcionalnost.

JOJ! U suštini Samba mi ni ne treba onda! NE treba mi da delim ništa sa servera, on mi samo treba da može da funkcioniše logovanje na ostale kompjutere, znači da mi bude domain controller (jel?) a za sharing mi ne treba u suštini! E sad, da li bi nedostatak Sambe onemogućio da i iz kompa sa Windowsom ne mogu da šerujem ništa? Pošto na serveru apsolutno nemam šta da šerujem... Ajd pojasni mi pls... Hvala unapred!
Pozdrav

Samba ti treba, jer ona ima u sebi funkcionalnost primary domain kontrolera. A u njenoj konfiguraciji podesis samo da se ne deli nista od diskova i stampaca. To sa deljenjem je njena najcesce koriscena funkcija (samba je *vrlo* brz file server za windows mrezu), ali to nije njena jedina funkcija. Ako tebi treba samo PDC funkcionalnost, nema problema - konfigurise se samo da bude PDC, a deo konfiguracije namenjen deljenju diskova i stampaca se potpuno odignorise (ili izbaci). Time je tvoj posao jos jednostavniji.

Uputstva su vrlo jasna i relativno kratka:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=202605
http://www.freeos.com/articles/3842/
http://samba.netfirms.com/PDC.htm
http://swik.net/controller+samba
http://linsec.ca/usermgmt/ldapsamba.php

puna dokumentacija: http://us3.samba.org/samba/docs/man/Samba-HOWTO-Collection/

Samba moze lepo da konfigurise da obavlja najrazlicitije funkcije u windows mrezi; moze da bude najobicniji printer server. Moze da sluzi za deljenje fajlova, a da se PDC funkcionalnost iskljuci, tj. da radi sve preko najobicnijeg workgroupa.

Za tvoj linux server je dovoljno da se instalira dhcp server, dns server i samba. I takav ce sasvim lepo opsluzivati windows mrezu. Moze da drzi i mail server, web, proxy, da bude gateway - sta god ti dodatno treba.
To sto bi iskljucio file/printer sharing na sambi, to ne brani windows racunarima u mrezi da oni dele svoje stvari. Ali, iskreno receno, to je los koncept. Bilo bi bolje da na radnim (windows) racunarima totalno ukines sharing, a da na serveru svaki ulogovani korisnik ima svoj (home) direktorijum (pera, zika, laza itd), pa da preko njih windows racunari razmenjuju fajlove (a ne direktno).

Poslednja izmena:
Pa da!!! To sam hteo! da imaju svoje mestašce na serveru, kao do sad! Samo jedna napomenica, ovaj server što ja spominjem, samo ga zovem server :) Al to je običan komp :D I to ne baš najbolji... Tako da imam i ograničeno mesta na na serveru... Ali treba mi sharing i sa Windowsa! Tako da to mora da ostane! A Samba može a i ne mora da šeruje nešto, ali ne znam kako ide to sa Home folderima za nekog usera, video sam to u jednom od tutoriala tu medj linkovima. Najgore je što nemam gde da probam to sve!!! Nego kad budem brisao "server" moram da završim instalaciju i podešavanja za 2-3 dana max! :( FRKA MI JE! uhhh... Ma videćemo šta će biti, nešto ćemo smisliti...

Instaliraj vmware ili virtual pc na nekom windows racunaru i onda instaliraj linux pod vmwaretom i vezbaj podesavanja. Em tako vezbas i eksperimentises sa parametrima, em kada si zadovoljan podesavanjem mozes da snimis konfiguracione fajlove na cd/disketu/usb stik/itd i posle ih samo iskopiras na pravi server - zavrsis sve za pola dana, a ne za 2-3.

BTW, ne moras toliko da se plasis za mesto na serveru; za samu instalaciju linuxa ti treba svega par giga (pogotovo sto za ovakav strogo namenski server moze tusta i tma stvari da se izbaci ili uopste ne instalira). Ti vec znas koliko imas klijenata u mrezi (tih 20-tak) i koliko ti je velik disk, pa mozes da uvedes quota, tj. da svaki od tih home dirova na serveru zauzima fixni prostor (npr. 2GB po korisniku).

Poslednja izmena:
Wow! To mi se svidja! Ovo sa VmWare je odlična ideja brate! Imam oko 20 kompjutera, ali nas ima oko 40 koji koriste računare... Na to sa quota sam već čuo negde, zar to ne postoji i na Winu? U svakom slučaju dobili bi oko 150Mb, to je sasvim dosta, čak i previše! Sve što treba tamo da im stoji jeste delphi programi,pascal programi,corel fajlovi i tako to, što se uči u srednjoj :) Uh, sad opet taj VmWare treba namestiti i raspitati se oko toga... Uh, samo pos`o :) Ništa, idem da progooglam to... E, a koja je razlika izmedju Microsoft Virtual PC i VMWARE? Koliko sam skontao Virtual PC je free? I kako tu instaliram uopšte operativni sistem? Pozdrav

Skinuo sam Virtual PC 2004! Free je 45 dana... Nego, da li da ga stavim na svoj komp pa da tu isprobavam? Ili da odmah stavim tamo? Mislim da je bolje da stavim ovde na komp, da tamo ne bih nešto zeznuo :)

Poslednja izmena:
KAKO JE EXTRA OVAJ VIRTUAL PC!!!! Kao poseban komp da imaš! BROOKA! :D Evo sam ga instalirao i namestio, sad pokušavam da instaliram ubuntu al jaaaako sporo ide... al šta ćeš... stavio sam mu ISO pa vuče direkt sa HDDa, i ide mnogo brže neg sa CDa naravno (probao sam :)) I tako... javljam se kad namestim ubuntu! Pozzz

Nije li zivot prepun iznenadjenja :D

Neće prokleti Ubuntu na Virtual PC!!!! Proveo sam nekoliko sati pokušavajući Ubuntu da namestim i neće! Bootuje se, ali je grafika očajna, skroz iskvarena, ne mogu ništa da vidim! Sad sam tek uzeo Simply Mepis 6.06 i već pri samom početku imam da biram Boot posebno napravljen za VMware, ukoliko ima baš onakvih problema kakvih sam imao sa Ubuntu-om! I naravno Mepis odlično sve odradio! Super sve vidim i radi sve OK! Da li može i Mepis da posluži svrsi????

Bilo koji od linux distroa ce vrsiti posao; samba i ostalo nisu vezani ni za jednu verziju posebno. Gledaj samo da bude nesto svezija varijanta distroa, tj. da ima friski kernel i sambu v3.

I vmware je fraj sad ako se ne varam, a pod njim su performanse nesto bolje nego pod virtual pc-om. Jeste nesto sporije, jer se radi o simulaciji, ali opet je dovoljno da provezbas i procackas stvari dok ti niko ne meri vreme i ne stoji nad glavom.

ok... ne znam kako da pogledam koja je verzija sambe, koliko znam ovo je najsvežiji Mepis. vmware nisam probao, meni svejedno, ovo takodje radi... Ne mogu nikako da namestim mrežu da mi radi (na internet se konektujem preko LANa) navodno je on našao neku mrežu ali IP adresa je skroz neka leva, nikad čuo. Ne znam kako se ponaša ovaj virtuelni Linux, da li on koristi sve delove kompa, kako ih prepoznaje i to... Ima sambu ovaj Mepis, koliko sam primetio... to znači da ne moram naknadno da je skidam jel? Moram znači sad ostale programe da stavim, sad da krenem konačno da podešavam ono što mi treba... Nije meni lako... :)
pozzz

al sam ja puko :D odo da spavam... ništa bre ne radi kao što je u onim objašnjenjima. Prokleti terminal... moraću sutra da stavim onaj ldap i SWAT ili šta već... sambu nisam siguran da znam kako da podesim, al ima izgleda da se grafički podešava samba, ako sam skontao... Sutra je novi dan...
čujemo se!

Zuris Pavle,... aj prvo nateraj sambu da radi, pa onda instaliravaj ostalo :)

Ajde da ne pravim novu temu, i da postavim pitanje ovde. Instalirao sam sambu i swat preko Synaptic package managera, i izgleda da sherovanje radi. Ali nikako ne mogu da pristupim swatu preko web browsera preko http://localhost:901/ Kaze da stranica ne postoji. Da li neko zna zasto nece da pristupi? :S

Ajde da ne pravim novu temu, i da postavim pitanje ovde. Instalirao sam sambu i swat preko Synaptic package managera, i izgleda da sherovanje radi. Ali nikako ne mogu da pristupim swatu preko web browsera preko http://localhost:901/ Kaze da stranica ne postoji. Da li neko zna zasto nece da pristupi? :S

Posto zelis da mu pristupis preko web interfejsa, na tom "serveru" treba da radi web server, koji onda swat koristi za prikaz. Jesi li pokrenuo apache uopste?

Ako jesi, vici koju ti tacno gresku javlja.

Poslednja izmena:
Ahaaaa... trebam apache da instaliram. E pa... nisam ga instalirao. Hvala na odgovoru, barem sada znam da je do toga. A javlja ovu gresku: You tried to access the address http://localhost:901/, which is currently unavailable. Please make sure that the Web address (URL) is correctly spelled and punctuated, then try reloading the page.

Kada budem uzeo ADSL, sve cu to da lako da instaliram i da podesim. Hvala na odgovoru.

Vazno je takodje sa kog racunara to kucas; http://localhost ce raditi naravno samo ako to kucas na samom serveru. Ako kucas sa svog windows racunara, moras uneti ip adresu servera, naravno.

evo da se javim samo...
Ja malko odustao od svega ovoga za sad! Zvao sam Microsoft i pričao malo sa njima... Izgleda da možemo da dobijemo vrlo jeftine licence za softver, onaj MSDNAA, tako nešto... Tako da ako to uspe super! Ali ovo je odlična tema, koristiće mi jednog dana! Kad krenem Linux... :)
Inače, stavio sam na Virtual PC i Linux XP Desktop! E preteran je! Po meni urađen mnogo jednostavnije i bolje neg Ubuntu ili Mepis... Al šta ja znam :D

Heh, Microsoft - nikad bili mutavi :)

Nazad
Vrh Dno