Šta je novo?

Ubuntu pocetnik: wine problem

Pa bitno je da se razjasni šta je. Igre rade sporije zbog prevelike razlike u grafičkom i zvučnom podsistemu na Windowsu i Linuxu. Da se radi o pravoj emulaciji, radile bi 20x sporije. Programi koji se ne dohvataju DirectX-a rade brzo kao na Windowsu.

pa nije emulator, al radi ko da jeste... ne znam kakva je cedega, al ja bi zaista platio program ako mi garantuje iste performanse kao pod windowsom. bolje 10e za program, nego 200e za windows :p

Ne možeš imati iste perfomanse kao pod Windowsom jer grafički drajver nije jednako dobar kao onaj na Windowsu. nV drajveri za Linux jesu bolji od AMD drajvera i to dosta ali daju poprilično lošije performanse od Win drajvera.

Nije samo do toga, već i zato što je grafički podsistem na Windowsu integralni deo operativnog sistema, dok X server radi po klijent-server modelu i ima više softverskih slojeva, iako se sve odvija na istoj mašini. Bože zdravlja, i to će se promeniti uskoro (kada masovno krenu da prelaze na Wayland).

Nije samo do toga, već i zato što je grafički podsistem na Windowsu integralni deo operativnog sistema, dok X server radi po klijent-server modelu i ima više softverskih slojeva, iako se sve odvija na istoj mašini. Bože zdravlja, i to će se promeniti uskoro (kada masovno krenu da prelaze na Wayland).

dakle u daljoj/bližoj budućnosti možemo da očekujemo da igre na linuxu rade skoro isto brzo kao na windowsu?

To zavisi od AMDa i nVidije. Mada ako Steam stigne na Linux svakako da će AMD/nV morati malo više da se potrude oko drajvera.

nema šta oni da se trude, moraju da napišu dobre drajvere. lepo im kad treba da uzmu novac za kartice, a ne pišu im se drajveri... ja sam mislio da tu nisu u pitanju drajveri, nego directx

Ima dosta igara koje cak i pod wine-om daju bolji framerate nego na win-u.
O linux native klijentima ne treba ni govoriti.
Ovde je problem to sto je tesko implementirati directx jer oni ne zele da
to bude toliko jednostavno jer bi microsoft izgubio veliki deo trzista.
Cedega je inace bazirana na wine-u ali su oni nastavili razvoj u pravcu i
pojedinacnih naslova. One igre koje se nalaze na spiksu na sajtu rade
sigurno. Po meni je ovaj pravac deadend jer dosta kaska spram razvoja
igara na win-u. Jedan od primera je recimo implementacija direcx10 koji
jos uvek nije uradjen u potpunosti, a vec je izasao directx11. Jedini pravi
put je da se prave i linux native igre i klijenti kao i za windows.

Vrh Dno