Šta je novo?

Ubuntu 8.04 Hardy Heron (LTS)

ati radeon 8600 gs ? zar postoji ova graficka ?

u restricted drivers samo chekiraj ati drivers... i radice sve .. bar je meni

opet si zezno stvar, radeon 8600,7600 gs ne postoje, to si zamenio , nvidia 8600,7600...
samo probaj ti ovo sa restricted drivers :)

Imam dva diska u raidu 0 i dve particije, na prvoj WinXp na drugoj podatke, jel smem na drugu pariciju da instaliram ubuntu preko Wubi -ja ?? Necu izgubiti podatke sa te particije ?

Gurabijo, skini Envy, i resi problem.

Imam dva diska u raidu 0 i dve particije, na prvoj WinXp na drugoj podatke, jel smem na drugu pariciju da instaliram ubuntu preko Wubi -ja ?? Necu izgubiti podatke sa te particije ?

Wubi pravi veliki fajl (odrediš mu najmanje 4 GB) i tu smešta Ubuntu, a Ubuntu taj fajl smatra za svoju "particiju", pa ne dira podatke okolo.

Ako se kasnije trajnije odlučiš za Ubuntu (da on ima svoju pravu particiju, recimo ext3), savet je ovaj: napravi barem 2 particije - obe etx3, na prvoj instaliraj Ubuntu, a drugu odredi kao /home za podatke za Ubuntu; kasnije kad menjaš verziju, ili neki drugi Linux, instaliraš ga gde je bio Ubuntu, a i drugu particiju opet prijaviš kao /home. Caka je da tako ne moraš da diraš u svoje /home podatke kad menjaš verziju ili distribuciju.

koliko je bezbedno po podatke pisanje iz Ubuntua na NTFS particije??? jel mogu slobodno da skidam npr. sa torrenta na NTFS particije, posto sam nesto nalazio po netu da to nije bas najpametnije raditi???

Sagem Fast 800/840 A4 na Ubuntu 8.04

Juče sam instalirao Ubuntu 8.04 (ovo mi je prvi susret sa Linux-om). Moj modem je Sagem Fast 800/840 A4 (od EUnet-a). Sto se tiče drajvera ovo definitivno radi www.ubudsl.com/en/download.php, jedino sam imao problem da sistem Ubuntu neće da se podigne prilikom prvog restarta dok je modem bio priključen, ali kada sam ga priključio kasnije sve radi odlično. Korisnici EUnet i Sezampro adsl-a treba samo da odaberu svog provajdera sa liste i ukucaju username i pass, jer je sve automatski podešeno dok ostali moraju "ručno"! Preko UbuDSL takođe možete uvek videti parametre veze (protok , ip..) ,a takođe i status modema ( u desnom gornjem uglu ekrana imate lampicu koja je sinhronizovana sa onom zelenom na modemu)!

Savet za Linux početnike:

Prilikom instalacije Ubuntu 8.04 koristite program http://wubi-installer.org/, jer vrlo jednostavno instalira Ubuntu ne dirajući druge operativne sisteme u mom slučaju XP i Vistu (dual boot), sada mogu da prilikom uključivanja Pc-a ili restarta biram između XP-a Viste i Ubunta (I to Vista i Ubuntu su na istoj particiji, a rade oba bez ikakvih problema).Objašnjenje imate na Wubi-jevom sajtu!

Ako ima pitanja tu sam!:type:

Poslednja izmena:
tiristore, kako bre envy za ati karticu!?

ja jos ni jednom nisam sa ubuntuom dobio nikakve efekte ni na jednoj masini koju sam imao... uglavnom imam ati/amd kombinacije sa svezim hardverom i uvek to sto ja imam nije podrzano...

Kupi nVidiju i rešio si problem. Simple as that.

@danijel00
Ja imam ATI HD2600pro i X2 4000+ i svi efekti rade bez ikakvih problema , drajvere za graficku inastaliram prko restricted drivers manager-a.

kad gledam filmove, na svakih ~10min ceo sistem zabode, zvuk radi i na jednom sve normalno. instalirani su mi gstreamer codeci koje mi je ponudio kad sam prvi put hteo pustiti neki video.
jel ima neko slicnih problema?

pokusaj da pustis sa VLC pa javi el se isto desva

instalirao sam ubuntu preko wubi-a i ne mogu da pristupim toj particiji na kojoj je instaliran... znaci imam C:\ i D:\ particije i instalirao sam ubuntu na D:\ ali sad je iz ubuntua ne vidim, c: se vidi normalno ali d: nema nigde, a ona mi je bitna, jer mi je sve na toj particiji

heeeelp!

Kod:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/host/ubuntu/disks/root.disk /               ext3    loop,errors=remount-ro 0       1
/host/ubuntu/disks/boot /boot           none    bind            0       0
/host/ubuntu/disks/swap.disk none            swap    loop,sw         0       0
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0

Treba ti sledeca linija
................Folder gde ce biti mountovan
-------------------|
/dev/sdb5 /media/storage ntfs-3g defaults,umask=007,gid=46 0 1
--^
Ovo treba da vidis sta je kod tebe

I to je to

Ili instaliraj NTFS conf tool :)

Poslednja izmena:
ipak izgleda da je bila tu sve vreme... svuda sam je trazio, a ona je bila na /host DOH!!! :D

thx u svakom slucaju

Kada instaliram wubi pocne da mi vuce instalacione fajlove sa net-a a ja ih imam na disku(cd-u), da li postoji neki nacin da mi instalira 8.04 sa diska a ne sa net-a??

Kada instaliram wubi pocne da mi vuce instalacione fajlove sa net-a a ja ih imam na disku(cd-u), da li postoji neki nacin da mi instalira 8.04 sa diska a ne sa net-a??

Burnuj image na CD (ima na stotine programa na netu koji to rade, potrazi malo), ubaci CD u drajv, restartuj racunar, podesi u biosu da ti prvo dize CD drajv i to je to... Ostalo ako znash engleski nece ti biti problem...

Ako planirash dual-boot, obavezno izaberi manualni sistem particionisanja...

:wave:

Ne kontam ovo. zar nebi tebalo da taj wubi izvrsi instalaciju linuxa iz win-a u neki fajl koji on smatra za particiju na kojoj ce da bude linux?? I jos jedno pitanje da li ce beryl da radi na x3100 sa svim efektima glatko??

Ne kontam ovo. zar nebi tebalo da taj wubi izvrsi instalaciju linuxa iz win-a u neki fajl koji on smatra za particiju na kojoj ce da bude linux?? I jos jedno pitanje da li ce beryl da radi na x3100 sa svim efektima glatko??

Ma instaliraj sa diska lepo... Imash vishe mogucosti oko instalacije i particionisanja...

Trebalo bi da radi ok...

:wave:

Ne bih da ga guram na hard zbog multi boot-a, jer do sada nisam nikako uspeo da krekujem vistu pa moram na svakih 30 dana da radim reinstall, a imam vec xp i vistu pa neznam dal bi njegov grub prebrisao xp-ov i vistin, ili dal bi vista obrisala linuxov posle reinstalacije... pa sam zato kontao da ga bacim na vm...

Ako hocesh na VM, onda mozhesh da skinesh Ubuntu "virtual appliance" za VMWare Player: http://www.vmware.com/appliances/

Tu onda nemash mnogo muke, instalirash VMWare Player, uchitash appliance i eto ga Ubuntu...

Dal moze nekako preko vm-a da mi rade graficki efekti na ubuntu-u posto sam ga ja instalirao i samo mogu da izaberem none pod apearance?? Ili mi je jedina solucija da ga instaliram na hard?? Kako da instaliram beryl na njega(*** izvinite sto ovoliko pitam ali sam stvarno dus-dibidus sto se tice linuxa a hteo bih da predjem na njega pa hocu da ga picnem da bude vrh)

Dal moze nekako preko vm-a da mi rade graficki efekti na ubuntu-u posto sam ga ja instalirao i samo mogu da izaberem none pod apearance??

Aki mislis na Compiz, onda nema pojma. Za kompozitni manager je neophodna hardverska 3D akceleracija koju VMware ne podrzava.

Ako zhelish samo da isprobash Ubuntu i vidish grafichke efekte, zashto ne bi koristio LiveCD? Necesh pokvariti nishta na mashini, a videcesh sve shto treba da vidish, pa ako ti se svidi uvek mozhesh obrisati jedan od Windowsa i instalirati Ubuntu k'o chovek :)

Nazad
Vrh Dno