Šta je novo?

Ubuntu 8.04 Hardy Heron (LTS)

Pa to sam i ja hteo da uradim, da stavim xp i linux posto mi vista i nije bas nesto jer moram da radim reinstall na svakih 30 dana, ali me interesuje kako da povratim bootloader za xp ako npr vise ne budem hteo da drzim linux, znam da je bilo negde na forumu ali stvarno ne mogu da nadjem taj posto sto je u njemu lepo objasnjeno...

Pozdrav svima.
Danas sam nabaio Ubuntu (najnoviju verziju). Narezao sam live cd, ubacio ga(da ga boot-ujem naravno), i ocitao ga je. Pitao me je za jezik, izabrao sam engleski, pa sam isao na install. Tu ga cita jedno vreme, i posle toga izlazi crni ekran.... Sta je u pitanju? Da mi nije slab hardware ( u pitanju je laptop sa Celeronom 1.6,a 256 rama, 60 gb hdd, i x200 grafikom). Hvala svima

Mozda zbog rama...
Radice Ubuntu nego je stvar kod instalacije sa live-cd-a - Trazi minimum 396MB. Znaci mozes da instaliras ali sa alternative-cd-a.

A gde mogu da nabavim taj alternate cd, tj. gde mogu da ga skinem?

Evo instalirah i ja obaj ubuntu ali sada kad mi se podize sistem mi nudi:

1. 2.6.1. ubuntu...
2. 2.6.1. ubuntu recovery
3. memtest 1.86+
4. other operating system
5. longhorn/vista loader

a) e sad, mene nervira sto mi pise vista loader a odradeo sam mbrfix za xp, mislio sam da ce nestati taj vistin bootloader, pitanje je da li mogu nekako da izmenim ime gde pise vista/longhorn i da li mogu da obrisem fajlove sa C particije koji su vezani za vistin loader

b) da li je moguce da sklonim other operating system i da li mogu nekako da sklonim i ostale stavke pa da mi ostane samo da izaberem izmedju linuxa i xp-a???

Ja sam ga upravo instalirao i ovo pisem iz Linuxa. Instalirao sam ga na IDE hard od 80GB jer mi nije prepoznao ext3 particiju koju sam napravio na raid0 nizu. A posto mi je podeseno u biosu da mi prvo cita raid0 niz pa ide disk, nije mi pokazao dual boot pri podizanju vec je odmah digao XP. Morao sam da promenim raspored citanja hardova da bih digao Linux. Sve uglavnom radi. Mnogo mi se svidja sto odmah out-of-box sve radi lepo. Ono sto mi se ne svidja je generalno losa grafika. Probao sam i neki divx i to izgleda koliko sam na brzinu video ocajno. Takodje rendering u Firefoxu izgleda ocajno. FF 3 izgleda mnogo bolje u Windowsu. Nisam nikako uspeo da ubacim bookmarks backup fajl koji imam sacuvan, ne znam zasto. Ono sto mi se dalje ne svidja je sto je sve nekako tromo, cini mi se da je Xp dosta brzi. Onaj mail klijent, Evolution valjda izgleda najblaze receno smesno, al ajde. Otvarao sam i neka xls i doc dokumenta i to za 3 klase izgleda bolje u MS Officu nego u OpenOffice-u. Ali OK, kao free resenje mislim da je dobro za firme i slicno. Meni se licno ne svidja.

Meni bookmark-ovi koje sam sacuvao u fajlu su hteli normalno da se back-up-uju, e sad za grafiku moras malo da se pomucis, ta default koja ide uz njega i po meni nije bas nesto ali sve radi ok, nit secka nit cima tako da sam sto se tice toga zadovoljan, e sad hocu i ja da sredim onu kocku jer meni podrzava samo 2 desktopa pa mi kada probam da prenesem sa jednog desk-a na drugi prebacuje ko sa papira na papir, ima i dosta animacija sto se tice vizuelizacije ali to neznam kako se podesava.

http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ na ovom linku se bas vidi da ima dosta vs efekaa ali ja neznam kako to da podesim, mislim da ovaj beryl radi jos od linux-a 6.10 a da za 8.04 ima compiz-fusion e sad probao sam i njega da stavim ali posto ja imam x3100 integrisanu grafiku neznam da li to kod mene uopste i moze posto sam ja nesto probao ali ne ide...

Poslednja izmena:
Prvo treba instalirati drajvere za grafiku, restricted driver manager bi trebalo to sam da ti ponudi. U podešavanjima compiza isključi desktop wall i uključi desktop cube. Pa onda recimo možeš da uključiš Emerald ili neki drugi windows decorator, sam podesiš izgled, boju, zaobljenost ivica i providnost okvira prozora. Čudo jedno šta sve može da se napravi, sve je totalno custom. Prošvrljaj malo po menijima i pogledaj uputstva na netu.

Poslednja izmena:
Probao sam to ali nece, zasto pojma nemam, kada probam da prebacim neki prozor sa jednog desk-a na drugi hoce da ga zavrti u hyper modu i tada ama bas nista ne vidim, znaci okrece mi desktom otprilike 3000 puta u sec, kako dapodesim uopste da imam npr 4 desktop-a posto ja imam samo 2?? I kako da obrisem firefox 3 i da stavim 2??

Poslednja izmena:
Resio sam vecinu svojih pitanja oko vs efekata sad ostaje samo jos firefox da sredim...

Konacno ubuntu koji mi je prepoznao kablovski modem (Thomson) na USB-u :)
Ovo je SuSE odavno radio, ali je ipak extra...
PS
Probam ga, deluje mi prilicno zanimljiv kao OS.

Instalirao sam malopre Ubuntu 8.04 iz windovsa,nisam cak ni narezao na cd image samo sam ga mountovao u daemon toolsu. Odusevila me je brzina instaliranja manja od 10 min, a i to sto mi nije pipnuo xp i vistu iako me je oblio ladan znoj pred kraj jer znam sta je bilo sa Suse kad sam pustio da automatski instalira(format celog harda).Na kraju lepo mi ponudi XP,Vistu ili Ubuntu pri podizanju sistema ali kad ukucam pasvord koji sam uneo kad sam pocinjao instalaciju kaze da slova moraju biti uneta pravilno.Pass sam stavio 0 cisto da pocnem instalaciju.Jel to znaci da pass ne mogu biti brojevi ?

mozda ti je pass prekratak, verovatno trazi da ima odredjen broj cifara tj karaktera... naravno da mogu brojevi, meni je ceo pass od brojeva i normalno radi, ali naravno duzi od tvog... passworda mislim :D

Da li mozda prvi put boot traje duze ili je to do instalacije.
Naravno nisam imao prije iskustva sa Linuxom, pa me je ovaj Ubuntu sa lakom instalacijom bas obradovao. Instalirao sam Linux preko Wubi-ja na PATA(NTFS) disk. Nakon reboota sam izabrao Ubuntu i nakon toga sacekao sam onaj Ubuntu loading. Nakon tog loadinga pojavi se "black screen" i tako stoji.:mad: Kada pritsnem ctrl+alt+del onda se nabrzinu pojavi tekst i naravno ide opet reboot.
Sigurno je do mene, samo je pitanje kako to da rijesim. Otkad sam update-ovao plocu ne mogu uopste boot CD(cak ni Windows disk) a u biosu je namjesteno da se prvo boota CD pa HDD pa opet CD.:d

dobar je novi ubutnu. maltene sve radi odmah po instalaciji, a i ako ne radi resava se sa par klikova misem, ili u retkim slucajevima upotrebom konzole.

samo me nervira sto nikome jos nije palo na pamet da uvede neku normalnu podrsku za vise monitora. za nvidiu koliko vidim i ima pristojnih resenja, ali je za ATI to ne moguca misija. na kraju sam i uspeo nekao da napravim extended desktop uz editovanje xorg.confa ,ali ta varijanta radi samo ako isljucim restricted driver za mog integrisanog x1250.sa iskljucenim driverima mi se javljaju poneke anomalije na ekranu, a paljenje dodatnih efekata (ili ne daj boze compiza) je nemoguce, tako da mi to nikako nije resenje.

stvarno je cudo kako jos nisu uveli podrsku za vise monitora.to vise uopste nije retkost i windows je ima vec hiljadu godina...

Jel znate mozda kako da uninstaliram ubuntu.Instalirao sam ga preko wubi_ja, ustvari pri pokretanju ponudi opciju za instaliranje iz windowsa i tako sam i instalirao. Kad odem na AddRemove Programs i kliknem za uninstall(Change/Remove) nista se nedesava ili jednostavno da obrisem folder Ubuntu koji ima ulogu particije, tu su smesteni svi njegovi fajlovi?

Ne moze preko add/remove, obrisao sam folder ubuntu i ponovo instalirao i radi, bila je moja greska sto se tice passworda.

dobar je novi ubutnu. maltene sve radi odmah po instalaciji, a i ako ne radi resava se sa par klikova misem, ili u retkim slucajevima upotrebom konzole.

samo me nervira sto nikome jos nije palo na pamet da uvede neku normalnu podrsku za vise monitora. za nvidiu koliko vidim i ima pristojnih resenja, ali je za ATI to ne moguca misija.

stvarno je cudo kako jos nisu uveli podrsku za vise monitora.to vise uopste nije retkost i windows je ima vec hiljadu godina...

To sve zavisi od ATI proizvođača, ne od Ubuntu zajednice. I ATI i Nvidia daju koliko oni hoće, a ne koliko bi distro autori i korisnici hteli. To je ponekad "mana" Linuxa - što pojedini proizvođači hardvera, bilo što imaju ugovore sa M$, bilo što ne vide svoj krupniji interes, ne čine specifikacije vlastitog hardvera dovoljno dostupnim (ne toliko u tehničkom, koliko u pravnom smislu).

Pa ja ne znam sta bi iko mogo da uradi sa specifikacijom hardware-a....

To sve zavisi od ATI proizvođača, ne od Ubuntu zajednice. I ATI i Nvidia daju koliko oni hoće, a ne koliko bi distro autori i korisnici hteli. To je ponekad "mana" Linuxa - što pojedini proizvođači hardvera, bilo što imaju ugovore sa M$, bilo što ne vide svoj krupniji interes, ne čine specifikacije vlastitog hardvera dovoljno dostupnim (ne toliko u tehničkom, koliko u pravnom smislu).

dobro, nije meni bio cilj da okrivim bilo koga i kao korisnika me ne zanima da li je kriv ubuntu, microsoft ili ati. samo skoro svaki moj izlet u svet linuxa se zavrsi sa nekim ovakvim problemom, za kog nema resenja. ili mi ne postoje driveri za stampac, ili ne postoje za zvucnu karticu, ili sada ne mogu da nateram oba monitora da rade kako treba.
napredak svake verzije je ocigledan, ali opet stalno ostaju neke decije boljke, pa uvak moram da drzim i win na jednoj particiji za svaki slucaj.

Situacija sa štampačima u poslednje vreme je odlična, samo ga ubodeš i imaš 90% šanse da će odmah da proradi. Ponekad je potrebno malo čačkanja, ali noviji Linuxi podržavaju duplo više štampača nego Vista, tako da je situacija što se toga tiče dobra.

Zvuk i dalje ume da bude boljka, ali i tu treba reći da su ALSA drajveri svakom novom verzijom sve bolje ispeglani. Stari OSS drajveri su bili užas.

Dual view mi radi kao bombona out-of-the-box, ali ja imam nVidia karticu. Drajveri za Radeone su još uvek dosta lošiji, mada će se možda to promeniti sada kada AMD razvija sopstvene open-source drajvere.

Sve u svemu, ima tu još dosta da se šmirgla i polira, ali se obrisi onoga što će biti već naziru. Mark Shuttleworth, čovek koji stoji iza Ubuntu projekta, kaže da mu je cilj da ovaj distro po upotrebljivosti, izgledu, stabilnosti i ugođaju u radu dostigne jedan MacOS X kroz dve godine. Mislim da je ovo malo preambiciozno, ali se i iz aviona vidi sa Ubuntu grabi krupnim koracima napred.

Instalirao

I igram se malo ...

sve je proradilo, osim grafike za koju sam uključio "sumnjive" drajvere ...

Poskidao sam one efekte, kockica, lelujavi prozori i sl ...

Instalirao sam ga iz windowsa (pomoću Wubija) i vrlo je elegantno to odradio, plus što je trajalo vrlo kratko (cca 10 minuta sa sve restartima)

Radi sasvim lepo i brzo, brzo pokreće programe, lako instalirava dodatne programe...

Za sada imam jedno pitanje: kako da "pojačam" zvuk ? sve je svuda pojačano do maksimuma, ali je zvuk i dalje tih (značajnije tiši nego u windowsu) ?

Probaj desnim klikom na zvucnik kod sata da editujes koji drajver za zvuk koristis. Ako ti stoji Realtec ili neki slican, probaj sa ALSA-om :wave:

Interesuje me sledece stvar:
Napravio sam mrezu izmedju wina i linuxa, desktop je na Visti home i deli mrezu za laptop koji je na Ubuntu 8.04.1. Internet se deli bez problema, a i fajlovi preko Sambe. E sad kvaka je u tome sto fajlove koje sa desktopa prebacim na lap sa nobady nalogom ne mogu ja da editujem. Tj. nemam vlasnistvo i dozvole nad istim osim read. Naravno sve fajlove kopiram u svoj direktorijum koji se nalazi u home direktorijumu.
Mogu to rucno sa sudo su svapi put da ispravim, ali me interesuje jel postoji neko automatizovano resenje?

Koliko je meni poznato, nema.

Permisions se sada mogu podesiti iz properties dijaloga foldera, ali ownership još uvek ne može da se promeni koristeći grafički interfejs ako ne poteraš Nautilus u root modu, što mora iz konzole. Kad već moraš u konzolu, onda komotno možeš da završiš sve koristeći chown komandu.

Predložio sam na Ubuntu Brainstorm sajtu da ovo promene i dosta ljudi je dalo pozitivan glas za ideju, tako da je lako moguće da će biti implementirano u narednu verziju Ubuntua.

Ma to znam, ja koristim $sudo su, pa onda root$nautilus /home/...
I promenim to, ali to smara. Jedino da se iz vina logujem na svoj nalog kad serujem, ali onda moram da napravim jos naloga na lapu itd... A to je sve samo ne elegantno :(

@luxor
isti problem imam sa zvukom i nisam ga uspeo resiti.

E samo da najavim i "obećam" da ću da vidim za problem sa zvukom sutra ujutru ... na poslu mi je ubuntu a ovih dana je bila ludnica ..

:wave:

Nazad
Vrh Dno