Šta je novo?

Ubuntu 8.04 Hardy Heron (LTS)

probao sam, ali nisam uspeo, jer je to za 7.04, ali nasao sam neka resenja, pa cu kad odem kuci da probam, pa ako uspem, postavicu uspesno resenje ako nekom drugom zatreba

Mogu li ubaciti ovu verziju ubuntua pored Viste? Imam 2 HDD, jedan mi čuči prazan pa sam mislio na njega da ubacim linux, ali bojim se da mi ne pokvari nešto sa Vistom???

Naravno da mozes...

Upravo isprobavam Kubuntu 8.04, pokrenuo sam kao Live varijantu. Stvarno radi glatko. Zabrinjavajuce je da nije uspeo da instalira mp3, ali pretpostavljam da je to zato sto sam ga pokrenuo kao Live... To bi mi bio dovoljan razlog da ga batalim (mp3,divx i xvid su mi prilicno bitni :D)
Probao sam iz tog programa koji je prilozen - Amarok

po defaultu nema instalirane kodeke za mp3, divx i sl. ali se po prvom pokusaju pustanja instaliraju i posle radi bez problema...

Ja se razocarao, posto imam Kingston 4GB flash odlucim da ga instaliram na njemu... imao sam problema sa Grub-om koji sam resio ali sada posle login screeen-a system se spuca a na forumu vidim da i ostali imaju isti problem....
Sta reci linux od sada samo na VM... krs nad krsevima, oni koji tvrde suprotno svaka im cast!

Ja se razocarao, posto imam Kingston 4GB flash odlucim da ga instaliram na njemu... imao sam problema sa Grub-om koji sam resio ali sada posle login screeen-a system se spuca a na forumu vidim da i ostali imaju isti problem....
Sta reci linux od sada samo na VM... krs nad krsevima, oni koji tvrde suprotno svaka im cast!

Aham, ako ne umes da instaliras i podesis OS kako treba, rešenje je proglasati ga kršem...:wall:

Poslednja izmena:
prosvetli me onda,.. zasto bi korisnici bili duzni da otklanjaju i resavaju probleme/bagove linux distribucija koje su i nakon par decenija u vecini strvari non stop u alfa fazi razvoja

Hmmm... ja nisam nešto za linux, ali par puta sam instalirao ubuntu na nekim kompovima i svaki put sam se oduševio kako to lepo radi... Stabilno,brzo... sad da imam neku firmu ne bih se dvoumio uopšte. Jedino nisam zadovoljan sa multimedijom, to mi se čini kao najveća mana

Ako je do multimedije ne beri brigu, sve radi kao i pod Winom, samo treba da odlućiš da li želiš da si potpuno open source ili ćeš da posegneš i za non free rešenjima.

ako nekom update pravi problem onda je to zbog domaceg servera repozitorija. namesti na main server i sve bude full :D

Poslednja izmena:
prosvetli me onda,.. zasto bi korisnici bili duzni da otklanjaju i resavaju probleme/bagove linux distribucija koje su i nakon par decenija u vecini strvari non stop u alfa fazi razvoja

Zato sto ga nisi platio i zato sto je sve to sto ti instaliras delo community-a koji je na ovaj ili onaj nacin dao svoj doprinos celom projektu?
I onda je tebi toliko tesko da prijavis problem ili se eventualno pomucis, ako imas znanja, da ga resis i tako omogucis i drugima da ga rese?
Vrlo sebicno :)

Sto se ovog dela o alfa fazi tice - pa ko te tera da ga koristis? :) I Google servisi su u vecitoj Beta fazi pa nisam primetio da je iko rekao "****s ovo je stalno u nekoj Beta fazi" :)

Poslednja izmena:

Ja kad mi nesto ne radi ili ne znam, odem lepo na forum, ovde ili na neki drugi. Postavim pitanje. I ljudi mi lepo pomognu, kao i sto ja pomognem drugima (naravno ako znam).
Nikad ne pljujem po OS-u (Linuxu).

Poslednja izmena:
da li je neko uspeo da natera winbox da mu radi preko wajna ili cedege ili krosofisa ili bilo chega....
office, ps, igrice...sve sem winboxa mi radi

Kako odraditi INTERNET SHARING iz kubuntu/ubuntu distribucije za komp sa Windows OS-om (XP)?

dakle,

Comp 1 (server)
Kubuntu 8.04
Lan0 - internet
Lan1 - network (192.168.0.1)

Comp 2 (client)
Windows XP SP2
Lan0 - network (192.168.0.2)

probao sam po ovom uputstvu, al nista.

Poslednja izmena:
Instaliraj sambu, samo ce ti se kazati... :)

probao sam, ali nisam uspeo, jer je to za 7.04, ali nasao sam neka resenja, pa cu kad odem kuci da probam, pa ako uspem, postavicu uspesno resenje ako nekom drugom zatreba

Upgrade sa 7.10 na 8.04 slican modem nije radio, samo sam opet instalirao br2684ctl i radi ko zmaj :-devil-:

kucaj ovo u konzolu i tvoj linux ce postati ruter :p
echo "1" > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

Pitanje

Imam jedno malo glupavo pitanje :D:
Koju verziju da skinem za Core 2 Duo procesor (treba za laptop)?

http://www.ubuntu.com/getubuntu/download

What type of computer do you have?
*Standard personal computer (x86 architecture, PentiumTM, CeleronTM, AthlonTM, SempronTM)
*64bit AMD and Intel computers

Pretpostavljam ovaj drugi, ali da pitam za svaki slučaj. :d

Upgrade sa 7.10 na 8.04 slican modem nije radio, samo sam opet instalirao br2684ctl i radi ko zmaj :-devil-:

uspeo sam da ga namestim sa ovim programom sto je gurabija(yu) preporucio, uz instalaciju drajvera odavde http://eagle-usb.org/ueagle-atm/non-free/ueagle-data-1.1.tar.gz, samo se sadrzaj arhive kopira u /lib/firmware/ueagle-atm/
i instalira se program UbuDSL i radi odlicno, brze mi prepoznaje modem nego Windows, tj odmah ga prepozna i konektuje se cim se podigne sistem

da li je neko uspeo da natera winbox da mu radi preko wajna ili cedege ili krosofisa ili bilo chega....
office, ps, igrice...sve sem winboxa mi radi

Winbox radi preko Wine-a, to pre svega zavisi od verzije Mikrotika koju koristis. Od 2.9.28 verzije winbox radi bez problema u wine-u. Mislim da to pise cak i u changelogu Mikrotika

Врло добар

Покренуо сам с цд-а Убунту и једино што је резолуција 800*600 (или још лошија опција 640*480) са 61 херц освежавањем па сам мало очи "парао". :d

Делује занимљиво тај Убунту. Одмах је препознао NTFS партиције од XP Pro-a :D. Дуже се учитава са цд-а, али кад се подигао стварно је радио ко метак.

Možeš i jednu i drugu. Prva ti je 32bitna a druga 64bitna verzija.
Хвала. ;)

@ miljenko Ja sam probao i radi sa restricted driverima , znaci samo sam ukljucio drajvere iz "Hardware Drivers" managera i malo editovao xorg.conf i sve radi kako treba.

@sdejan
tnx
@Recoba20
hm,provericu verziju. 10x

imam jos jedno pitanje
$je8o sam update....kako ... ne znam
surf radi odlicno i kad skidam nesto sa net, sve ql al kad krenem na update ili na add/remove da skinem neku novu apl. i obelezim sta mi treba i kad krene kao da skida e tu ceka jedno 2-3 min da krene i kao krene... zna li neko u cemu je fora ?

Poslednja izmena:
Probaj da u System-Administration-Software Sources staviš: download from: main server.

E ovako ljudi posto sam nov jedno pitanje. Imao sam ubuntu 7.10, koju sam upadetovao na 8.4, medjutim koliko vidim nista se nije promenilo, ili treba nesto da uradim???

*Jos jedno pitanje, kod drugra sam instalirao ubunu 7.10 i drajvere za graficku kartu, ati radeon 8600 gs, odusevio sam se grafikom i specijalnim efektima kod njega
* Ja imam graf. kartu ati radeon x1300 pro, uz isti postupak instalacije drivera, kod mene nisam mogao da postignem ni delic efekata kao kod njega.
Da li neko zna razlog i kako da resim to

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno