Šta je novo?

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Treba da se to uradi i ovde.. uz svaki racunar dobijes besplatan cd/dvd/usb stick sa linuxom na srpskom pomocu koga mozes da obavis svoje administrativne obaveze, placas racune, poreze, koriscenje e-uprave, ...
Ko hoce, moze i iz Windowsa to da radi, kada ga kupi.

To je pokušano ovde ali se neslavno završilo jer je ekipa pokupila pare od poreskih obveznika i radila ono što je već urađeno npr prevodila ff na srpski iako je u tom trenutku postojao prevod itd, spakovali neki buđav distro pomoću alatki koje bi mogli zainteresovani klinci u osnovnoj školi da bolje odrade

Imam jedan problemčić sa 13.04 verzijom. Ne znam da li je konkretno bag u ovoj verziji koja nije završena ili neki stari problem.

Suspend i gašenje ekrana radi normalno kada surfujem i radim druge stvari. Namešteno mi je na 10 minuta i normalno ide u sleep.

Problem je kada uveče namestim da gledam film ili seriju preko vlc ili gnome playera ne ide u sleep posle završetka filma , odnosno 10 minuta. Ni ekran se ne zatamni takođe, kao da sistem i dalje radi. Nije neki veliki problem ali nisam našao još rešenje, možda preko onog dconf da se promene vrednosti neke .

ZNa neko ?

Inače ubacio sam helvetica font kao glavni i mnogo je bolji i oštriji od ubuntu fonta :)

Beta verzija distra nije za namene koje preveriraš

Sigurno da ima sitnijih bagova ali mi radi u globalu mnogo bolje nego 12.04 koja je lts.

Ovo je prvi problem koji sam do sada video. Nema zamrzavanja i krašovanja koje se često dešavalo na stabilnoj verziji.

Videh da postoji bag da neke aplikacije kao što su vlc i drugi plejeri ostanu na max i njihov panel ne reaguje , mora se izgasiti preko dasha

Najverovatnije je to problem koji ostavlja budan laptop .

Poslednja izmena:
Jeste malo tupavo ispisano to sa particijama, ali radi kako treba. Temperature su drajverski problem, mahom kod AMD karti, ne smanjuju se taktovi grafickog procesora i memorije i to nije problem do Ubuntu-a. U ovom konkretnom slucaju tester nije ni odradio instalaciju drajvera za nVidia kartu (Bumblebee), a temperature nisu ni pomenute. U ostalom, ne LTS verzije Ubuntu-a (a i vecine ostalih distroa) su prakticno test verzije.

Ako može da ti uništi particiju onda definitivno neradi kako treba. Što se temperatura tiče to jeste veliki problem i uglavnom je grafika kriva ali korinika ne treba da bude briga ko je kriv. Da ipak dobrim elom zavisi od distribucije najbolji primer je sabayon i fuduntu na koia je problem sa pregrevanjem uspešno rešen

Svaka instalacija sistema moze da ti unisti particiju ako odaberes pogresnu particiju, ovde je problem sto Ubuntu izbaci glupo formulisanu poruku. Gotovo svaki sistem te obavesti da formatiranjem ili brisanjem particije gubis sve podatke na toj particiji.

Temperatura nigde nije do kraja resena sa AMD kartama, a mene kao korisnika AMD karte jako interesuje zasto tupadzije ne mogu da napisu dobar drajver za svoje karte (nezavisno od sistema, i na Win-u su losi). Sto bi ja krivio Ubuntu (ili bilo koji OS) za nesto na sta ne moze da utice?

Da distribucija ima uticaj nabolji pokazatelj je da identičan hardver pod Ubuntu linuxom i Sabayon linuxom ima više od 10 stepeni različitu temperaturu

Ljudi, pomagajte, ne mogu da funkcionišem na poslu ako mi ne rade google aplikacije!!! Problem je u chrome-u i chromium-u (u oba se dešava isto). Firefox radi normalno.
U pitanju je akademska mreža, ide preko nekog proxija i imam podešene one adrese, gateway, DNS, netmask. Internet radi normalno, sve otvara, osim google sajtova, ni search, gmail, drive, apsolutni ništa. Samo mi napiše The app is currently unreachable. Na netu nisam našao rešenje, tj nisam našao ništa slično.

Ljudi, pomagajte, ne mogu da funkcionišem na poslu ako mi ne rade google aplikacije!!! Problem je u chrome-u i chromium-u (u oba se dešava isto). Firefox radi normalno.
U pitanju je akademska mreža, ide preko nekog proxija i imam podešene one adrese, gateway, DNS, netmask. Internet radi normalno, sve otvara, osim google sajtova, ni search, gmail, drive, apsolutni ništa. Samo mi napiše The app is currently unreachable. Na netu nisam našao rešenje, tj nisam našao ništa slično.

Jesi podesio proxy i za HTTPS protokol?

Alternativno:

Pretpostavljam da koristiš Unity. Tada Chrome vuče proxy podešavanja iz dconf-a, odnosno proxy se podešava u okviru System Settings -> Network. Izaberi opciju Automatic i za URL upiši "http://wpad.ac.rs/wpad.dat".

Poslednja izmena:
Jesi podesio proxy i za HTTPS protokol?

Alternativno:

Pretpostavljam da koristiš Unity. Tada Chrome vuče proxy podešavanja iz dconf-a, odnosno proxy se podešava u okviru System Settings -> Network. Izaberi opciju Automatic i za URL upiši "http://wpad.ac.rs/wpad.dat".

Tastatura ti se pozlatila, ovo prvo je bilo rešenje :) prilično glupo, ali u windowsu toga nema, tako da sam i ovde prevideo :)

Tastatura ti se pozlatila, ovo prvo je bilo rešenje :) prilično glupo, ali u windowsu toga nema, tako da sam i ovde prevideo :)

Ovo alternativno rešenje je sada već zvaničan, da ne kažem obavezan, način kako se podešava proxy u okviru akademske mreže. Baci pogled na link. Predviđa neka pravila za podešavanje proxy-ja koje ne možeš ručno da podesiš a i manja je glavobolja jer ne moraš da se bakćeš sa adresama proxy-ja, portovima, protokolima i glupostima. Moja preporuka je da ga koristiš osim ako iz nekog čudnog razloga neće da radi.

Evo novog problema :)
Neće da se updejtuje. Čini mi se da je libre office problem. Šta mi je činiti?
Screenshot from 2013-03-28 11:21:13.png

Kucaj sudo apt get install -f u terminal pa restartuj comp. Meni se to javilo i preko terminala je zavrsio.

Vidiš da piše u screenu ;)

Poslednja izmena:
Video sam i probao. Kada ukucam to, onda me pita da li imam root? Tu sam odustao, nisam znao u šta se upuštam, pa reko bolje prvo da pitam :)
Mada ja sam kucao bez sudo, pa me je verovatno zato to i pitao.

Poslednja izmena:
Završio sam. Stavio sam sudo. Posle toga san otišao na update i završio je normalno.

Da li postoji način da isključim ono prozorče što me pita da li hoću stvarno da ugasim/restartujem komp?

Da li postoji način da isključim ono prozorče što me pita da li hoću stvarno da ugasim/restartujem komp?

Nisam siguran da li moze da se promeni interaktivni mod (dialog koji se pojavi) za Shutdown opciju u panelu, ali za hardversko power dugme na kompu/laptopu moze preko dconf:

Kod:
gsettings list-recursively org.gnome.settings-daemon.plugins.power

Hardversko power dugme gasi komp bez dialog-a:
Kod:
gsettings set org.gnome.settings-daemon.plugins.power button-power 'shutdown'

Skinuo sam unity tweak i ima opcija baš za ovo što sam tražio.

Ne znam da li je neko imao problema sa pokretanjem, al' da pitam ovde.
Skinuo sam bas ovaj 12.10 sa zvanicnog sajta, lepo narezao taj iso i pri boot-ovanju stisnuo f8 da bih izabrao boot device. Izaberem taj ROM i ubuntu krene sa onim tackicama i ide tako neko vreme i onda se slika nesto zezne, i izgleda ovakofotografija0905.jpg
I jedino sto mogu da uradim je da zadrzim power dugme 5s i da ponovo ukljucim komp.
Je'l se ovo jos nekome desavalo, kako se resava ovaj problem?

A ako ostavim ovaj sareni ekran (tj ne restartujem sistem, vec sacekam malo) pise sledece:

Failed to idle channel 2.
PGRAPH TLB flush idle timeout fail: 0x011fde03 0x00145b4d 0x0000002d 0x0034db40
Failed to idle channel 3.

Zna li neko o cemu se radi, da'l treba BIOS da podesim ili sta vec?
Konfiguracija je iz potpisa

A ako ostavim ovaj sareni ekran (tj ne restartujem sistem, vec sacekam malo) pise sledece:

Failed to idle channel 2.
Failed to idle channel 3.

Zna li neko o cemu se radi, da'l treba BIOS da podesim ili sta vec?
Konfiguracija je iz potpisa

Verovatno je problem drajver za grafičku. Probaj da butuješ sa nomodset opcijom.
0HIP3.png

Poslednja izmena:
Kakvom opcijom?
Meni se pojave one tackice za ubuntu, i pojavi sareni ekran, nemam nista da biram.
Kako podesavam drivere za graficku?

Kada izabereš da butuješ sa cd-a prvo se pojavi ovo:
0HIP3.png
Stisneš F6 taster i izabereš nomodeset kao na slici i pritisneš Enter.
Kad završiš instalaciju ako se ponovo pojavi greška podesiš nomodeset u grub-u i instaliraš drajver za grafičku pa vratiš podešavanja grub-a na staro i restartuješ.

Poslednja izmena:
Pa u tome i jeste problem, taj meni mi se ne pojavi, vec samo ona sarena crno-bela slika.
I prvo sam hteo da ga isprobam, tj sa diska (prva opcija), medjutim taj problem i dalje stoji

Nazad
Vrh Dno