Šta je novo?

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Meni se iskreno ne dopada vizuelni stil i generalno pravac kojim ide Ubuntu. Dobro, dosta sam dugo na KDE, navikao sam se dosta na njegov izgled i funkcionalnost, ali stvarno bi trebalo napraviti jedan vizuelni stil i njega se držati. Ovako Dash ima jedan stil, a ostatak sistema sasvim drugačiji, po tome me podseća na Windows 8. I dobro, znam koji su trendovi i da svi idu ka integrciji "social" zezancija i pravljenja OS-a kao da je za telefone, ali nešto sumnjam da će ta ciljna grupa imati želju da prelazi na Ubuntu. Instaliraću za koji dan, pa ću videti kako se ponaša.

ni meni se ne dopada pravac u kom su vec odavno sto se tice vizuelizacije, stari ubuntu mi se vise svidja, mada tu je Gnome(meni omiljena vizuelizacija), verovatno ima vec u sebi verziju 3.0, ja inace simpatisem najvise Debian, mada probacu i ovaj, mozda se pronadjem..

I ako sam skroz nov u ovome, ja mislim da Ubuntu ide pravim putem, bar onako na oko, ne znam kakav je ispod haube.

Ima mali milion verzija Linux - a za koje čovek mora da bude programer ili tako nešto, samo da bi osposobio da radi. Ko želi nešto tako, stvarno ima veliki izbor.

Ubuntu vidim kao mešavinu Windows-a i OS X-a i mislim da ima šanse da se probije i postane validan izbor i za kompjuterske laike i ljude koji se opšte ne razumeju niti ih to zanima. Samo mora da ispegla još gomilu sitnih bagova i dobije podršku proizvođača hardvera.

Inače, od čega živi canonical? Samo od donacija?

Na kakav haos misliš tipa da kasnie povuče instalaciju sa drugog mesta ili

Koliko sam video, u tom PPA pored svežih drajvera ima još i kernel, cairo, pixman i još dosta drugih stvari. Sve će to da mu povuče iz PPA. Kad menjaš tako veliki broj ključnih komponenti sistema, teško je predvideti kakve negativne posledice će to da ostavi. Bez ppa-purge, upgrade sistema verovatno neće da prođe glatko. Neko ko je početnik, neće se lako snaći. S druge strane, ne podržavam ni instalaciju drajvera pomoću installer-a sa ATI-jevog sajta jer koliko je meni poznato još ne podržava DKMS. Pošto ne podržava DKMS, moraće da reinstalira drajvere svaki put kad uradi upgrade kernela.

-> dr.sonic, Canonical je tek od nedavno uveo donacije. Finansira se od prodaje nekih serverskih alata, donacijama, reklamama (verovatno), zakupom prostora na Ubuntu One... Na kraju krajeva nisu profitabilni već Mark Shuttleworth iz svog džepa plaća manjak.

Poslednja izmena:
Koliko sam video, u tom PPA pored svežih drajvera ima još i kernel, cairo, pixman i još dosta drugih stvari. Sve će to da mu povuče iz PPA. Kad menjaš tako veliki broj ključnih komponenti sistema, teško je predvideti kakve negativne posledice će to da ostavi. Bez ppa-purge, upgrade sistema verovatno neće da prođe glatko. Neko ko je početnik, neće se lako snaći. S druge strane, ne podržavam ni instalaciju drajvera pomoću installer-a sa ATI-jevog sajta jer koliko je meni poznato još ne podržava DKMS. Pošto ne podržava DKMS, moraće da reinstalira drajvere svaki put kad uradi upgrade kernela.

Dodaš repozitorijum, instaliraš drajver, makneš repozitorijum. Ni ja ne volim da dodajem nedovoljno testirane pakete na sistem, to je samo za ovakve slučajeve kada mora. Inače, od drajvera sa AMD sajta se mogu napraviti .deb paketi, instaliraš tako i radiće i nakon promene kernela, pod uslovom da su instalirani i odgovarajući header-i za taj kernel.

Hvala za info, to je inače rizik ubacivanja "nestandardnih" repoa. A što se tiče grafe standardan problem koji godinama muči linux korisnike (jedan od mnogih)

Dodaš repozitorijum, instaliraš drajver, makneš repozitorijum. Ni ja ne volim da dodajem nedovoljno testirane pakete na sistem, to je samo za ovakve slučajeve kada mora. Inače, od drajvera sa AMD sajta se mogu napraviti .deb paketi, instaliraš tako i radiće i nakon promene kernela, pod uslovom da su instalirani i odgovarajući header-i za taj kernel.

Ovde nije reč o meni. Ja mogu da se izborim sa bilo kakvim problemom koji može da se pojavi. Radi se o dr. sonic-u koji je početnik i koji će lako sebe da uvali u kaku :) iz koje neće znati da se iskobelja. Ni mi na forumu nećemo moći da mu pomognemo zbog nepraktičnosti same komunikacije preko foruma.

Što se tiče drajvera za grafičku, veoma negativno iskustvo imam sa ATI Radeon HD 5670 karticom na Ubuntu 12.10 i 12.04. Drajvere sam instalirao tako što sam ih skinuo sa AMD-ovog sajta, napravio deb pakete i instalirao. Problem je u tome što su Steam igrice neigrive (na primer Team Fortress 2 i Shank 2). Kad restartujem računar i kad prvi put pokrenem igricu, igrica radi savršeno, prosto leti. Međutim, kad izađem iz igrice i nakon toga surfujem, slušam muziku, chatujem, i kad nakon toga ponovo uđem u igricu, igrica postane neigriva skroz, prisutan je NAGLI pad fps-a. Da napomenem da zatvaram sve aplikacije pre nego što uđem u igricu (Chrome, Clementine player, Skype, Pidgin). Isti je problem je prisutan i sa 13.1 drajverom i sa SVIM 13.2 beta drajverima.
Jel ima neko možda ideju u čemu bi mogao biti ovde problem? Zašto dolazi dok naglog pada fps-a kad sistem duže radi?
Konfiguracija je iz potpisa. Prinuđen sam sad da korisim Windows zbog igrica jer je na Linuksu na mašini iz poptisa skroz neigrivo.

Ne koristim Ubuntu ni ATi kartice, ali zar nije bolje rešenje instalirati drajvere iz zvaničnih repozitorijuma?

I to sam probao, opet je neigrivo. Jednostavno se nešto desi dok duže radi sistem i igre postanu neigrive. Posle restarta sistema, bude sve ok kad se prvi put pokrene igra, a posle užas. Pratio sam u zauzeće procesora, nije do toga.

Poslednja izmena:
Čudno. Kad restartuješ samo X server, a ne ceo računar, da li se situacija popravi?

Popravi se. Ali ne zadugo. Zaista sam zbunjen. Da li je moguće da su FGLRX drajveri toliko loši? Grafička je ispravna, TF2 i Shank 2 na Windows-u lete.

Popravi se. Ali ne zadugo. Zaista sam zbunjen. Da li je moguće da su FGLRX drajveri toliko loši? Grafička je ispravna, TF2 i Shank 2 na Windows-u lete.

Negde postoji konflikt, neka aplikacija ti pokarabasi drajver. Proces eliminacije, jedno po jedno dok ne utvrdiš šta tačno izaziva poblem. Uključiš browser, vidi ima li laga nakon toga u igrama. Pustiš YouTube, opet provera. Pustiš muziku, pa proveriš. Kad se lag pojavi, restartuješ X pa probaš opet da bi bio siguran da je baš to uzrok. Tek kad otkriješ uzrok možeš naći i rešenje.

^ Kladim se da je Unity/Compiz krivac :).

Probaj neko drugo grafičko okruženje tipa XFCE ili LXDE, može i bilo koje drugo okruženje koje ne koristi Compiz.

Uh, ne pomaže izgleda ni restart xservera. Izgleda da je drajver kriminalno loš! :(

UPDATE: Promenio sam display manager, sad mi je KWin display manager i sve leti!!! Ako bude problema, javljam vam. Da li je moguće da je KWin mnogo stabilniji od Compiza i da je KDE 4.10 okruženje toliko optimizovanije od Unity-ja?

P.S. @vlc: dugujem ti pivo!!! :)

Ipak i na KDE ima padova fps-a. Izgleda da Google Chrome zaglupi drajver, i to Flash koji dolazi sa njim. Šta da radim? 99% je on uzrok, testirao sam detaljno.

Poslednja izmena:
Ipak i na KDE ima padova fps-a. Izgleda da Google Chrome zaglupi drajver, i to Flash koji dolazi sa njim. Šta da radim? 99% je on uzrok, testirao sam detaljno.

Probaj da korostiš chromium. Meni npr u chrome-u youtube ima krzavu sliku u hd rezoluciji, dok Firefox i chromium imaju skroz normalnu.

Proveri da ti se ne vrti nešto u pozadini slučajno. Možda se zaglavi neki od procesa nakon nekog vremena korišćenja i jede procesorsko vreme. U KDE, pre nego što pokreneš igru, stisni ALT+SHIFT+F12. To će ti isključiti kompoziciju prozora (efekte i gluposti). KWin ima detekciju kada pališ igru pa onda gasi efekte automatski ali to nije 100% funkcionalno. Sa isključenim efektima, igre moraju da ti rade bolje. Ako na desktop-u imaš neke plazma widget-e, pogasi ih. Widget-i za merenje zauzeća procesora, protoka mrežnog saobraćaja i sl. takođe znaju da prave problem sa igrama jer stalno u pozadini osvežavaju prikaz.

Ništa apsolutno ne vredi. Jedino je igrivo kad se restartuje računar i kad se NIJEDNA aplikacija sem Steam-a ne pokrene. To je jedino rešenje, za sad.
Probam sam sledeće kombinacije:

1) Ulazak u igru odmah nakon restarta računara = radi savršeno,
2) Upaljen Pidgin i igrica = igrica je nekad igriva, nekad ne,
3) Upaljen Skype i igrica = nekad igrivo, nekad ne,
4) Upaljena igrica zajedno sa Skype-om i Pidgin-om = nekad savršeno igrivo, nekad neigrivo,
5) Kad je neigrivo, kad zatvorim Skype i Pidgin i kad ponovo startujem igricu, uglavnim je neigrivo, jednom je samo bilo igrivo i to ne sjajno,
6) Izlazak iz browsera i ulazak u igricu odmah nakon restartovanja računara = igrivo

Da li je moguće da Pidgin ili Skype zaglupe drajver za grafičku? Nešto ne primećujem da nešto kida CPU kad je skroz neigrivo.

Poslednja izmena:
Da li može da se namesti u onom kalendaru u desnom uglu da prvi dan u nedelji bude ponedeljak, a ne nedelja? Gledao sam podešavanja, ali nisam video nigde tu opciju.

Evo mene opet. Sa NVIDIA karticom je sasvim druga priča, pozajmio sam od druga i probao sam. Radi savršeno! Dakle, ukoliko kupujete konfu za igranje Steam igrica na Linuksu, zaobiđite AMD grafičke u najširem mogućem luku! Drajveri su kriminalno loši! Za Windows je AMD grafička odličan izbor, a za Linux nikako.

Evo mene opet. Sa NVIDIA karticom je sasvim druga priča, pozajmio sam od druga i probao sam. Radi savršeno! Dakle, ukoliko kupujete konfu za igranje Steam igrica na Linuksu, zaobiđite AMD grafičke u najširem mogućem luku! Drajveri su kriminalno loši! Za Windows je AMD grafička odličan izbor, a za Linux nikako.

Nismo znali. Hvala :d

Poslednja izmena od urednika:
Instalirao sam danas 13.04 i mnogo bolje radi od 12.10 a još nije ni završen .

Unity je mnogo brži nego ranije .Ima nekih sitnih kozmetičkih promeana a biće još u narednim nedeljama. Instalirao sam sa usb-a za 15-20 minuta.

Preporučujem da se proba, bar live, biće ovo dobra distribucija;)

Mora biti, za Canonical je sad ili nikad. Sve su to pripreme za 14.04 koji bi trebao biti velika stvar (desktop/server/tablet/smartphone/smarttv OS u vise razlicitih edicija), uz to i LTS.

Ja cu da ga stavim ovih dana, kada stignem. Nadam se da ce upgrade na final proci bezbolno kada za to dodje vreme.

Nisu ni nVidia driveri bas zlatni. Imao sam problem da, nakon instalacije nvidia driver-a, ne mogu podesiti nativnu rezoluciju monitora. (bila neka gt610 grafika)

Mora biti, za Canonical je sad ili nikad.
Nadam se "nikad", jer u poslednje vreme sve su dalje od linuxa. (Tehnicki su i dalje linux, ma koliko to skrivali.) Do 8.XX izdanja se osecao neki napredak, a posle toga samo sminkanje uz gomilu nedovrsenog posla ispod haube.

Mora jedan Linux da bude opcija i za vecinu obicnih korisnika. Ja podrzavam Shuttlewortha u tome sto radi. Bar alternativa ima koliko hoces. Sve dok se ne placa meni je Ubuntu okej, ne u smislu da sam lud za njima ali mi se dopada taj neki fazon koji iskace iz linux svakodnevnice. Ko hoce punu "slobodu", privatnost, nece reklame, nervira ga ulickavanje ne mora da koristi Ubuntu jer postoji toliko mnogo resenja koja nude sve to.

Uobicajenim putem, forkovanjem svega i svacega sa sto miliona verzija istog distroa, se nikada nece stici do zaista upotrebljivog desktop linuxa.

Nazalost, nista nije besplatno. Sve se negde naplati. Lepota samog linuxa je mogucnost izbora, tako da za svakog korisnika postoji opcija. ;)
Ubuntu je u pocetku bio super, cela ta ideja, distro, podela diskova, sve super, dok Marka nije zahvatio sindrom wannabe Steve Jobs da od ubuntu-a napravi novi apple.

ma super je ta mogucnost izbora...
zato imamo 100 programa koji rade isto i svi prepuni bugova i svakom nesto fali jer niko nije lud iz entuzijazma razvija SW kako treba i pre ili kasnije mu dojadi... i na kraju ima po 5 geekova koji koriste program ili neku otuznu egzoticnu distribuciju za koju ti treba phd iz astrofizike i kunu se kako je super njihov distro.

ubuntu je mainstream medju linuxom i tezi da spusti linux medju "normalne" usere...

Unity Tweak tool radi na 13.04. Odličan program, posle ovog podešavana unity radi baš kako želim.

Slažem se da treba napraviti jednu distribuciju kao Ubuntu. Mislim da će se verzia 14.04 dobro primiti kod širokih masa.

Prosto je neverovatno koliko su ljudi neupućeni , misle da samo postoji windows glupi. Kako je windows krenuo ovim po meni lošim pravcem sa windows 8 , nadam se da će dosta ljudi preći na ubuntu.

Ubuntu je trenutno distribucija koja ne zahteva nikakve radnje iz terminalapo default, sve radi i programi se lako instaliraju preko softver centra.

Instalirao sam sestri ubuntu 12.10 i njenoj drugarici linux mint 13 i one oduševljene. Najviše koriste za gledanje filmova i net, skype i sve to super radi.

Tako da nema potrebe da se muče sa virusima i uče windows 8 :)

Jedino je problem sa nekim amd i drugim drajverima, ali se nadam da će to srediti nekako u budućnosti.

Vlc, Audacious,LIbre,Gimp, Chrome,Skype,qbittorent,gwiber,Evince završavaju posao kod 90% korisnika.

Ima dosta i bagovitog softvera ali ovih 10-15 rade fenomenalno bez ikakvih bagova.

Ubuntu treba krenuti jako markentiški(malo ljudi zna za linux) , to je jedini način, koliko će uspeti videćemo .

Poslednja izmena:
Vrh Dno