Šta je novo?

Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal)

Za update na novi Ubuntu sacekaj mesec do dva, da ispeglaju sve bubice kojih ce sigurno biti kao i uvek na launch-u. Ipak je to standardno izdanje koje izlazi na svakih sest meseci, nije LTS u pitanju.

Instalirao sam. Bilo je malih problema oko particija i mislim da sam nešto loše instalirao sada :)

Imao sam već 3 primary particije od windowsa (boot, c i d). Kada sam krenuo da instaliram Ubuntu, napravim root da mi bude primary i onda ne mogu više ništa da uradim sa ostalim prostorom. Skapiram šta je, tj da mogu da imam samo 4 primary, ili 3 primary i extended. Odem u windows, skinem neki program (ne mogu da se setim imena) koji sam video da je neko preporučio na forumu i pomoću njega prebacim D particiju sa primarne na logičku. On sve to odradi, sve super i ja ponovo krenem da instaliram ubuntu.

Opet ista stvar, napravim root primarni na početku slobodnog prostora i onda ne mogu ništa više da napravim. Reko onda, hajde od pozadi, napravim swap na kraju prostora i onda narpavim root na početku (i sigurno sam štiklirao primary) i ostalo u sredini stavim home (logical čini mi se da sam stavio). Iz nekog razloga je tako prošlo bez greške. I sada na kraju iz ubunta proverim gde je šta i to sve izgleda ovako, tj čini mi se da su sve linux logical.

snapshot1.png

Jesam li pogrešio negde, šta se desilo? I nešto mi se jako sporo podiže, a i čini mi se da mi je onaj boot manager na pošetku od ubunta, a ne od windowsa.

Imaš 3 primarne, od kojih je treća extended i u nju je smestio sda5 (windows D drive sa podacima). Kao i ostale linux particije. Inače linux ne mora da bude na primarnoj particiji, win mora. Eventualno si mogao da ručno extended napraviš iza "D", tako da sve iza D pa do kraja bude 1 extended i u njoj sve linux particije. Ali radiće i ovako, ne brini.
Boot manager ti jeste od Ubuntu, tzv grub, to je normalno.
Spori boot... daj mu malo vremena, da odradi prvi veliki update i sl...

Ok, onda ne bih ja tu ništa dirao :)

Vidim ja da će biti ovde puno retardiranih pitanja :)
Ubuntu je došao sa libreoffice 3.6 čini mi se. Ja sam to obrisao iz onog app centra. Onda sam, da bih skinuo libreoffice 4, kucao neke komande u terminalu koje sam našao na netu i koje su delovale ok. Ovo sam kucao:
sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-4-0
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade

E sada, meni se pojavio onaj beli papir libreoffice i kada stisnem njega on mi otvori kao neki mini launcher gde mogu da izaberem word, excel, pp i te stvari. Samo što mi je sve to sivo, odnosno ne mogu da izaberem, osim drawing koji mogu da izaberem i koji radi normalno. Kada idem na about libreoffice piše da je 4.0.1.2. Gde sam pogrešio i šta mi je činiti? :)

Poslednja izmena:
Deinstalirao si aplikacije (osim drawa)... reinstaliraj iz software centra kad si vec krenuo tako... Komande su ok, ali nisi pre toga trebao nista da diras, pa bi on sam lepo unapredio na 4.0 ceo paket...

Ok, hvala. Instalirao sam ponovo iz app centra i sada je ok.

Koji pdf čitač preporučujete? Našao sam Okular, foxit, qpdfview, acroread....

Mislim da imaš već ugrađen pdf čitač(Evince) u Ubuntu.

Takođe možeš preko libre office draw da importuješ pdf

sudo apt-get install libreoffice-pdfimport, možeš i preko synaptic-a da nađeš i instaliraš.

Od ovih ostalih je dobar Okular, mada mislim da je on više za KDE.

Jeste ugrađen, ali mi se nešto nije dopao, ali evo namestio sam ga po svojoj želji i sada je ok.

Našao sam pre 2 dana neki meni gde sam tačno video koje drivere za grafičku imam (bilo ih je 3) i koji trenutno koristim. Sada više nikako ne mogu to da nađem? Zna li neko gde se to krije?

Stalno mi radi ventilator, a cpu usage mizeran, tako da pretpostavljam da je u pitanju grafička.

U Dash-u (onaj veliki "start meni") kucaj u pretragu "Software Sources" pa idi na tab "Additional Drivers". Ako nije problem, okači sliku pošto me zanima šta sve nudi od drajvera.

Fala :)
Evo šta nudi:
snapshot2.png

Da probam neki od ova druga dva?
Šta će se desiti, ako isključim ovu amd grafičku, tj ostavim ga da radi na intelovoj i onda uđem u windows? Hoće li se ovaj pogubiti?

Fala :)
Evo šta nudi:
Pogledajte prilog 109187

Da probam neki od ova druga dva?
Šta će se desiti, ako isključim ovu amd grafičku, tj ostavim ga da radi na intelovoj i onda uđem u windows? Hoće li se ovaj pogubiti?

Dobro. U upotrebi je open source drajver. On nema (ili ima slabu) podršku za power management grafičkog čipa i regulacije broja obrtaja ventilatora.

"Rešenje" je instalacija vlasničkog (proprietary) drajvera tj. jednog od ova dva ispod koji ima podršku za power management i regulaciju broja obrtaja ventilatora. Kažem "rešenje" jer sam guglanjem naišao na gomilu ljudi kojima ovi drajveri ne rade. Možeš da probaš ali ne gaji nade.

Takođe možeš da isključiš ATI grafičku i koristiš Intel. Ako ti ostane selektovan open source drajver za ATI u Linux-u (trenutno stanje), onda prebacivanje na Intel grafiku ne bi trebalo da pravi nikakve probleme. Kako će se Windows ponašati, nemam pojma ali pretpostavljam da će raditi i on bez problema.

Problem sa ATI drajverima koji se nalaze u repozitorijumima je što ne podržavaju X server 1.13 koji dolazi uz Ubuntu 12.10. E sad, najnoviji drajveri bi trebali da rade ali najnoviji drajveri nemaju podršku za neke starije grafičke čipove i potencijalno neke mobilne čipove. Nema garancije da će ti raditi. Legacy ATI drajveri podržavaju tvoj grafički čip sigurno ali ne podržavaju X server 1.13. Začarano kolo ako mene pitaš. Zato sam odavno prešao na nVidia.

Poslednja izmena:
Ah, izabrao sam 3. opciju, on tu nešto skinuo, valjda instalirao, a onda ja restartovao komp i imam šta i da vidim. Tačnije nemam :) ulogujem se i vidim pozadinu i miša, ali ništa drugo. Takođe kada krenem da kucam slova, vidim dole desno prozorče u kome se ispisuju.
Šta mi je činiti? :D

Mada jeste usporio ventilator, mada ne do kraja :D

Poslednja izmena:
Šta da ti kažem. Upozorio sam te :p.

Za početak, stisni CTRL+ALT+F1. Trebalo bi da dobiješ tzv. "virtuelnu konzolu". Uloguj se u njoj i kucaj komandu:

Kod:
cat /etc/X11/xorg.conf

Ako ne ispiše ništa, ugasi ATI grafiku u BIOS-u. Podigni Linux i probaj onda da uđeš u grafičko okruženje. Ako sve prođe kako treba, odradi komande iz sekcije "Revert back to the open source drivers" sa ove stranice -> http://askubuntu.com/questions/74171/is-my-ati-graphics-card-supported-in-ubuntu .

Ako nešto ispiše, prepiši ovde da vidim šta piše.

Šta da ti kažem. Upozorio sam te :p.

Za početak, stisni CTRL+ALT+F1. Trebalo bi da dobiješ tzv. "virtuelnu konzolu". Uloguj se u njoj i kucaj komandu:

Kod:
cat /etc/X11/xorg.conf

Ako ne ispiše ništa, ugasi ATI grafiku u BIOS-u. Podigni Linux i probaj onda da uđeš u grafičko okruženje. Ako sve prođe kako treba, odradi komande iz sekcije "Revert back to the open source drivers" sa ove stranice -> http://askubuntu.com/questions/74171/is-my-ati-graphics-card-supported-in-ubuntu .

Ako nešto ispiše, prepiši ovde da vidim šta piše.

Inače, preko ctrl alt t mogu da uđem u terminal i radi normalno. Možda odatle može da se vrati na stare?

Ušao sam u konzolu. Ova gore komanda ne radi. A ni slovo x mi ne prikazuje, već izbaci romb neki :)

Ne mogu iz biosa da ugasim ati, nemam tu opciju.

edit: pokrenuo sam chrome preko terminala, bas sam pametan :D

Poslednja izmena:
Inače, preko ctrl alt t mogu da uđem u terminal i radi normalno. Možda odatle može da se vrati na stare?

Ušao sam u konzolu. Ova gore komanda ne radi. A ni slovo x mi ne prikazuje, već izbaci romb neki :)

Ne mogu iz biosa da ugasim ati, nemam tu opciju.

Može da se obavi iz terminala. Ako ti radi terminal, kucaj komandu:

Kod:
software-properties-gtk

Trebalo bi da dobiješ "Software Sources" i da vratiš sve na staro.

Ako ne možeš u BIOS-u da ugasiš ATI, kako si mislio "samo da ostaviš da radi na Intel-u"?

Vratio sam na staro, radi.
Zanimljivo je da mi sada system settings > details > graphics piše da su driveri Gallium 0.4 on AMD REDWOOD , a experience Standard. Ranije je bilo i jedno i dugo unknown.

A mislio sam da ugasim nekako ovako:
http://planetoss.com/articles/how-to-disable-the-discrete-amd-graphics-card-in-linux/

Mada se nisam udubljivao u priču :)

Moj i5 m460 ima integrisanu grafičku, bar tako piše na intelovom sajtu, pa sammislio da to nekako može.

Vratio sam na staro, radi.
Zanimljivo je da mi sada system settings > details > graphics piše da su driveri Gallium 0.4 on AMD REDWOOD , a experience Standard. Ranije je bilo i jedno i dugo unknown.

A mislio sam da ugasim nekako ovako:
http://planetoss.com/articles/how-to-disable-the-discrete-amd-graphics-card-in-linux/

Mada se nisam udubljivao u priču :)

Moj i5 m460 ima integrisanu grafičku, bar tako piše na intelovom sajtu, pa sammislio da to nekako može.

Super. Sad kad se sve vratilo na staro, imaš dve opcije: težu i lakšu :D.

Teža opcija je da kopaš po internetu i tražiš da li ima kakva mogućnost da za ovu grafičku koristiš ATI drajvere (fglrx) u 12.10. Potencijalno bi izgubio gomilu vremena i živaca i doveo sistem u neupotrebljivo stanje.

Lakša opcija je da instaliraš 12.04. On ima X server 1.11 i ATI drajveri (fglrx) bi trebali da rade sa njim.

Pre ću kopati po internetu nego da se srozam na 12.04!!! :)

Inače, velika je razlika u odnosu na defoult ubuntu pdf čitač i adobov u chrome-u. Evo i slike, chrome mi je nekako bolji, oštriji i tekst je tamniji.
snapshot3.png

Hmmm. Fontovi su malo različiti. Liče ali nisu isti. Pogledaj znakove "9" i "6". U Chrome-u "9" pravi "kuku/polukrug" dole, odnosno "6" gore a kod Evince ne.

Jesu malo drugačiji, to nisam primetio. Mada mislim da nije problem u fontu. I kako uopšte može da menja font pdf-a? Mislio sam da je pdf isti svuda.
Takođe, chrome u ubuntu ne koristi isti font kao chrome u windows-u.

Šta mislite o ovoj komandi za isključivanje amd-a?
$ sudo su -
# echo OFF > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch

Vidim svi se žale na fan speed kod amd-a i rešavaju tako što koriste amdove drajvere.

Da li ima potrebe da apgrejdujem kernel na 3.7, sada je na 3.5?

I što je ovoliko rama zauzeto (ono zeleno gore). Skoro sva 4 gb. Da li je moguće da chrome jede sve to?
snapshot4.png

Poslednja izmena:
Znaci i ti imas AMD grafiku... pazi ako ukljucis AMD proprietary drajvere dobices boost u 3D igrama ali ces dobiti i tearing u svakodnevnom radu tako da je na tebi da odlucis. AMD grafike i Linux nikako ne idu zajedno, a za to je kriv ATI kome pisanje drajvera nikada nije islo od ruke ni za Windows a kamoli za Linux.

Sto se tice zauzeca RAMa, don't panic! Sve je ok.

http://www.linuxatemyram.com/

Linux tako radi. To je kao superfetch sto je dosao sa Vistom samo sto u Linuxu radi kako treba. Uzece ti sto vise RAMa moze, ali to nikako ne utice negativno na performanse nego obrnuto. Tesko je ljudima koji su navikli na Windows objasniti to, pogotovo onima koji misle da to sto WinXP zauzima 150MB RAMa je vrh...

Kernel ne apgrejduj! To nije tvoj posao, to je za ljude koji vole da cackaju i rastavljaju i sastavljaju sistem a takvi ne koriste Ubuntu u vecini slucajeva (nego Arch, Gentoo, Slackware etc.) Kernel upgrade je posao Canonicala. Cekaj da izdaju novu verziju (13.04) pa onda uradi update Ubuntu-a. Ali sam da cackas po kernelu, x-u i ostalim osnovama nije preporucljivo. Pogotovo za pocetnike.

Takođe, chrome u ubuntu ne koristi isti font kao chrome u windows-u.

Hromirani u Win-u koristi Times New Roman, Arial i Courier New fontove. Pod Ubuntu-om koristi Ubuntu font. Ako hoces da fontovi izgledaju isto kao u Winu, treba da instaliras Microsoft TrueType Core Fonts (imas paket u software centru). Podesis u Chrome fontove kako su podeseni u Winu (Times, Times, Arial, Courier New, tim redom). A mozes da koristis i ove fontove koje vec imas u sistemu, slicni su:

Times Roman -> Liberation Serif
Arial -> Liberation Sans
Courier -> Liberation Mono

Poslednja izmena:
Kada uključim amd drajvere dobijem prazan ekran, a ne boost u 3d igrama :)

Aha, znači fora sa ramom je ista kao kod androida :)

Ok, necu dirati kernel.

Izgleda da sam namestio drajvere :cool:
Idem malo da spavam, pa ću sutra proveriti, a i ove frontove namestiti.

Uspeo sam da namestim drivere. Sada ventilator radi lepo, mada bih voleo da se ne čuje uopšte :)
Nego, da li mogu sada da obrišem sve ove fajlove vezane za amd drajvere koji su se pojavili u home folderu? Instalaciju drajvera sam radio preko terminala, skroz ručno, tako da se tada ovo i pojavilo. Extenzije su .run .zip .deb .changes.

Joj ljudi, što svi volite da probleme rešavate na najkomplikovanije načine, a i da savetujete druge isto tako. Sve što je trebalo uraditi je dodati repo sa svežim drajverima, recimo xorg-edgers:

sudo add-apt-repository ppa:xorg-edgers/ppa

Nakon toga osvežiti bazu sa sudo apt-get update i najnormalnije instalirati fglrx koji će da radi, umesto što pravite haos na sistemu.

Ti fajlovi u home su ti raspak drajvera koje si skidao, možeš ih pobrisati, nisu više potrebni.

Instaliranje iz xorg-edgers PPA može još veći haos da napravi. Definitivno ne bi totalnom početniku koji jedva barata sa repozitorijumima i APT-om preporučio da koristi taj PPA.

Na kakav haos misliš tipa da kasnie povuče instalaciju sa drugog mesta ili

Nazad
Vrh Dno