Šta je novo?

Ubrzavanje otvaranje sajta

adzo89

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
319
Pozdrav svima,radim kao urednik na jednom sajtu i imamo mali problem oko otvaranja sajta( nije brzina koja bi nama odgovarala) znaci interesuje me ima li neki nacin da se smanji npr pocetna strana (velicina-trenutnoje 1.3 megabajta) ili vec neki drugi nacin da se ubrza otvaranje stranice...hvala

Optimizacija je majka uspeha. :) Bez linka ne možemo da znamo o čemu je reč.

Jel sajt (X)HTML, PHP ili Flash ili nešto treće?

Za početak, mogao bi malo slike optimizovati - primarna namena width i height tagova nije da staviš sliku koje god veličine, pa je smanjiš/povećaš uz pomoću njih. Da ne pominjem da sam primetio sliku i u .bmp formatu na naslovnoj :)

Pa ne znam sto se cudis kada imas milion i jednu reklamu na sajtu.
Uvedi pravilo da nijedan flash baner ne sme da bude preko 30 KB i sredice se :)

Plus sajt je tako nepregledan i sve je tako nabacano da sam dobio napad mucnine posle 10s.

sve slike su optimizovane(od prije 4 dana sam poceo to da praktikujem,znaci one se ne kopiraju nego se direktno uploaduju i resizuju)

I koliko vidim sajt nije HTML :) vec je Joomla-driven.
I sama Joomla moze da se optimizuje a kako -> Google. Jos ako si ti vlasnik servera mogoa bi da se pozabavis optimizacijom same masine :)

Poslednja izmena:
Za početak, pošto imaš milion modula, pogledaj jel ti uključeno keširanje Joomle, i keširanje modula.

@chivitli u pravu si za taj banner,to mi je promaklo( napominjem nedavno sam poceo sve da ih resizujem i optimizujem) pogledaj ostale slike i shvatices me... hvala!

@kudtihaex nisam vlasnik masine al gledam ako vec ne postoji drugi nacin da predjem na neki drugi server

@chivitli kesiranje nije ukljuceno (ne mogu da ga ukljucim jer kod nas se vijesti ubacuju prakticno svaki minut i to onda ne dolazi u obzir)

Ova reklama za rudar pljevlja je preko 50kb, to je mnogo za tako malu slicicu... Nisam gledao dalje, ali pretpostavljam da je slicno...
Probaj da koristis .png gde god moze, obicno daje bolju sliku od jpg, pri velikoj kompresiji.

kazu mi neki prijatelji da je sajt prevelik (1.30 megabajti) i da je to problem...ima li neko savjet kako bih to mogao drasticno promjeniti,osim slika koje sam sredio...

Koliki je html :)
Takodje mozes da spojis vise jscriptova u jedan... Stilova i sl...
Znaci sto manje fajlova i sto manjih :D

s obzirom da nisam webmaster ne bih znao bas kako to da uradim,moze neka pomoc?

Pa šta je sa webmasterom, utopio se ili mu nestalo bandwitha? :)

Designed and powered by: Milan Adžić
Ovde piše da si ti glavni i odgovorni.

Najlakše će ti bizi da angažuješ nekoga da ti to sredi, objašnavati šta i kako bi ustvari značilo otvaranje kursa za optimizaciju grafike i pravilan način upotrebe. :)

to pise jer sam ja odradio glavni dio sto se tice uredjivanja sajta...al sam imao webmastera koji mi je pomagao za sve sto mi je trebalo...

U attacmentu mozes da vidis prvih 10 fajlova na listi nose oko 500kb. Smanji ove gif animacije, swf reklame i ostale slicice i onda bi se to trebalo da se spusti negde na oko 700kb, sto je donekle i ok.

Flash banere gledaj da radis ili da ti rade sto vise vektorski, slicice da budu gif ne jpg, ili jpg na manjoj kompresiji.

Dalje imas 2 javascripta, jedan je 70kb, drugi 50kb (njemu je extenzija php, ali je unutra js code), vidi da li se taj kod stvarno koristi na sajtu ili se koristi samo deo od svega toga. Ne radim sa gotovim skriptama, pa ne znam cemu ova sluzi.

Isto, css ti je 49kb, iz njega mozes da obrises brdo komentara i nepotrebnih blank karaktera (entera i spaceova), ja sam sa find replace na brzinu uspeo da ga spustim na 37kb. Nije mnogo, ali malo po malo i bice rezultata.

Kod mene kaze da je sajt 1.01 MB, mislim da mozes da ga spustis do 500 KB.

Srecno :)

Prilozi

• probljem.jpg
    probljem.jpg
    172.5 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
joomla, gomila mogula, tezak sadrzaj (slike, flash...), isti spori efekat otvaranja imas npr i na benchshop.rs koji bi trebao isto biti na joomla.

sta mozes da uradis jeste da kolko je moguce sredis optimizaciju tih slika i flasha, i npr odvojis taj staticni sadrzaj na zaseban server. ali i pored toga ostaje ti sporost same joomle sa dosta modula. to se resava optimizacijom samih servisa na serveru, kesiranjem, povecanjem resursa servera, itd...

Poslednja izmena:
Meni benchshop.rs otvara jako brzo - Ja bih ubio za tu brzinu :D

Evo dvije stvari koje isto tako mogu uticati na osjecaj brzine:

1.) Vidim koristis uniwebhosting, djeljeni plan. Reverse dns kaze da je na tom ip-u jos 300-tinajk domena. Zbog toga su ti i resursi relativno ograniceni. Ako se radi o sajtu sa malo posjeta, nije problem, ako je mnogo posjeta, moze postati limitirajuci faktor. Probaj sa VPS ili dedicated serverom, nisu vise toliko skupi.

2.) Server je u USA. Zato imas veci "ping", vjerovatno preko 100ms, i samim time veci "response time". Ako ti je pubilka za sajt na ovim prostorima, trazi hosting negdje blize, u Europi.

Poslednja izmena:
Da to sto pricas je apsolutno tacno,cak su mi i obecali da ce me staviti na novi server gdje jos nema nikoga al evo vec 10 dana mi se ne javljaju...cudno od njih!

Koliko posjeta imas na sajtu mjesecno?
Postoji li ekonomska isplativost za zaseban hosting, u Europi?
Racunaj da to iziskuje i dodatna sredstva/vrijeme za admnistraciju servera, ali je rjesenje za veci promet.

Vrh Dno