Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Normalan svet ne mora da nanu-naninu direktoru Telekoma, dovoljno je da na sledećim izborima ne zaokruži one koji su ga tu postavili.

Al' mi nismo normalan svet, pa moze da se desi da posle izbora ostanemo i bez struje, a kamoli Interneta :trust:

Pa nije baš par godina. Ja sam prvi put surfovao 1995. godine, doduše preko dial-in-a Afrodite u RCUB-u preko 2400bps modema, ali ipak :smoke:
Upravo to... Ja sam se zezao za Ruandu, ali u stvari je ovo strašno. Oni su sad otprilike tu gde smo mi bili pre godinu dana. Ja stvarno nemam reči da iskažem do koje je mere to katastrofalno za jednu evropsku državu, koja ipak ima Internet bezmalo 15 godina.

Normalan svet ne mora da nanu-naninu direktoru Telekoma, dovoljno je da na sledećim izborima ne zaokruži one koji su ga tu postavili.

Aj Wiz oladi malo sa tim tvojim izborima,ako me secanje sluzi ovo je i dalje it forum.:p

evo jedan primer dobre konkurencije na tržištu.
pre tri godine je u hrvatskoj objavljeno da će početi novi operateri da dolaze na tržiše fiksne telefonije. jedan od njih je Amis telekom. danas gledam TV3, slovenski, i vidim reklamu za amis triple play. oni su za 3 godine uspeli u hrvatskoj da naprave svoju infrastrukturu(u početku su plaćali najam telekomove opreme) i da zarade dovoljno novca da krenu u pohod na sloveniju, gde imaju ovakve pakete danas http://www.amis.net/web2/zasebni.php?page=paket_10&content=1_2_1.
internet je flat 10MB/768, 90 tv i 15 radio programa (ali to nije njhov već od telekoma slovenije iptv) i telefon ili voip. znam neke ljude u hrvatskoj koji koriste 6MB net od tog istog amisa na kompu a od telekoma u isto vreme imaju MaxTV (iptv), i to ih sve zajedno mesečno izađe oko 80e.
pitanje je kad bi telekom dopustio takvo nešto kod nas da se desi. prvo ne bi dali takve brzine, a drugo uslovili bi sve korisnike iptv-a da mogu samo njihov ADSL da koriste.

znam neke ljude u hrvatskoj koji koriste 6MB net od tog istog amisa na kompu a od telekoma u isto vreme imaju MaxTV (iptv), i to ih sve zajedno mesečno izađe oko 80e.
80 evrica? auu, pa nije to bas malo. koliko bi ljudi imalo ovde da plati takvu uslugu? 1 od 100?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
evo jedan primer dobre konkurencije na tržištu.
pre tri godine je u hrvatskoj objavljeno da će početi novi operateri da dolaze na tržiše fiksne telefonije. jedan od njih je Amis telekom. danas gledam TV3, slovenski, i vidim reklamu za amis triple play. oni su za 3 godine uspeli u hrvatskoj da naprave svoju infrastrukturu(u početku su plaćali najam telekomove opreme) i da zarade dovoljno novca da krenu u pohod na sloveniju, gde imaju ovakve pakete danas http://www.amis.net/web2/zasebni.php?page=paket_10&content=1_2_1.
internet je flat 10MB/768, 90 tv i 15 radio programa (ali to nije njhov već od telekoma slovenije iptv) i telefon ili voip. znam neke ljude u hrvatskoj koji koriste 6MB net od tog istog amisa na kompu a od telekoma u isto vreme imaju MaxTV (iptv), i to ih sve zajedno mesečno izađe oko 80e.
pitanje je kad bi telekom dopustio takvo nešto kod nas da se desi. prvo ne bi dali takve brzine, a drugo uslovili bi sve korisnike iptv-a da mogu samo njihov ADSL da koriste.

Retko ko bi ovde to platio sve i da je 24mbit net...Plafon za TV je ~10e, za net 30e (nekima i 15), mobilni je oko 10e, dakle sve do <50e bi nekako moglo da prodje, al preko toga - tesko.

ma kontam ja to nego oni imaju kod amisa net a maxtv sa svim dodatnim kanalima(full paket) plus što mesečno pogledaju još min. desetak filmova ili serija na VoD-u. uključujući i neke 720p ili 1080p HD filmove.
valjda bi im bilo jeftinije da su uzeli i net i iptv kod telekoma ali amis je imao 6 mbita kad je njihov telekom imao 4 za iste pare.
*** oni se ne bune(u prevodu imaju dobre plate čak i za njihove uslove), mene baš zabole samo nek im radi.

ma kontam ja to nego oni imaju kod amisa net a maxtv sa svim dodatnim kanalima(full paket) plus što mesečno pogledaju još min. desetak filmova ili serija na VoD-u. uključujući i neke 720p ili 1080p HD filmove.
valjda bi im bilo jeftinije da su uzeli i net i iptv kod telekoma ali amis je imao 6 mbita kad je njihov telekom imao 4 za iste pare.
*** oni se ne bune(u prevodu imaju dobre plate čak i za njihove uslove), mene baš zabole samo nek im radi.

Da, kapiram sta si htio da kazes, kod nas T-Com sigurno nece dozvolit da pored njihove televizije koristis tudji adsl. Mana Max-a je sto sve snimke vuces sa servera i placas 0.17 centi po minutu svaki snimak, sto ukljucuje i pauzu.. U CG ako placas redovno racun dobijas neke "dukate" preko Ritam Kluba koje mijenjas za neku uslugu kod T-Coma, npr. ako placas i adsl i iptv osnovni paket mozes da odaberes HBO paket za dz svaki mjesec, sto ukljucuje i HBO Digital-filmovi i serije koji se apdejtuju svaki mjesec.. Nadam se uskoro i nekim HD kanalima, oprema je kompatibilna i ceka se telekom :)

da vidiš podestio si me i snimanje se tamo plaća, a koriste i to, mada će uskoro da dobiju neki STB sa HDD-om kao u CG što ima.
kamo sreće da T-Com kupi i naš telekom.

Poslednja izmena:
da vidiš podestio si me i snimanje se tamo plaća, a koriste i to, mada će uskoro da dobiju neki STB sa HDD-om kao u CG što ima.
kamo sreće da T-Com kupi i naš telekom.

Nadam se da hoce, al pogledaj testne korisnike IPTV-a u Srbiji kakve su krshine dobili od stb-a... Ne kazem da ce bit dobro bilo kome sa T-Com-om jer to je jedna manipulatorsko-monopolska firma al za ove su izmislili naizmjenicnu struju :D

Aman,ljudi smorili ste me tim praznim pricama,naklapanjima-rekla-kazala...Od dosadasnjih 735 postova,neznam dal 4 govore nesto konkretno o "ubrzanju" adsl-a :S: Ovo postaje treniranje zivaca...Znaci stvarno zelim kad vidim naslov ovakve teme i u njoj da procitam :"Dupliranje- ubrzanje adsl-a ce se desiti tad i tad sa toliko na toliko..." i kad povecaju da pisemo utiske...Ovo do sada u ovoj temi je klasicno izivljavanje :wc: Kog mrzi da cita iz pocetka prepricacu mu vrlo kratko:"Prica se,jer ce biti?-Brate ovo je Srbija,sta se nadas-Ovamo je extra-tamo je gore nego kod nas-Ovde su lopovi--Nece oni namerno-Mozda ce biti,od 1.-Nema nista do 1. ..." i tako u krug...Znaci smor...

Izvinite na iskrenosti,al stvarno se pitam kako vas ne mrzi da pistete ovoliko u prazno?

I ja se pitam isto, kako vam nije samo dosadno? Ako hocete da pricate o ADSL-u i IPTV-u otvorite temu za to. Ova tema zna se cemu sluzi mada ne sluzi nicemu jer niko ne zna pouzdano kada ce ubrazanje - "Uskoro" je rec koja ima mnogo znacenja u Srbiji :p
Da rezimiramo:
Ubrazanje se ocekuje u oktobru (pominje se nesto 15-ti ali uzmite to sa rezervom)
Ubrzanja idu za 50%, dakle:
512 > 768
1Mbit > 1.5
1.5> 2Mbit
Upload ostaje isti.
Cinjenica je da su kod nas losi kablovi, tako da ne ocekujte desetine megabita jer to nece da radi kod nas!
A sad katance i lock :p

Poslednja izmena:
wow što ste vas dva pametni, pa da niste rekli da je ovo tema za ubrzanje neta ne bih ni skontao.
odavno je ovo otišlo u off topic.
a i ajde molim vas recite nešto što već ne znamo o tom ubrzanju adsl-a, osim ovoga što je djalf napisao.
i da, ima i iptv tema, ali je i ona već odavno u qurzu.
vole ljudi u off da idu, pa šta da se radi.

Nista od ubrzanja ove godine,info od drugarice iz telekoma:wall:

Cinjenica je da su kod nas losi kablovi, tako da ne ocekujte desetine megabita jer to nece da radi kod nas!
A sad katance i lock :p

Ocekujes da ti poverujemo da su kablovi tako losi da su brzine iznad 2Mbit nemoguce i da je to razlog za ovako mizerno povecanje a ne pilicarenje i extra zarada koju lelekom ostvaruje svojim monopolistickim polozajem?
Pogledaj samo Hrvatsku, tamo imaju brzine od 16Mbit i ladno ide full protok a ne bih bas rekao da su njihovi kablovi toliko kvalitetniji od nasih.

Nista od ubrzanja ove godine,info od drugarice iz telekoma:wall:

Pa iskreno, nismo ni ocekivali od ovih sadomazo ******a iz lelekoma. Ima da nas je.u jos najmanje 10 godina koliko je predvidjen da traje monopolisticki polozaj ove naj omrazenije i naj pederskije firme na svetu. Dok u okolnim zemljama na svakih 6 meseci ucetvorostrucavaju brzine mi cemo na bedno povecanje od 50% morati da cekamo 2 godine ? Prokleti bili i oni i ova nazovi drzava u kojoj zivimo.

Poslednja izmena:
Ocekujes da ti poverujemo da su kablovi tako losi da su brzine iznad 2Mbit nemoguce
Što je najcrnje ovo uopšte nije nemoguće. Na nekim mestima još uvek teško može i da se telefonira od krčanja, pucketanja i uletanja drugih ljudi u vezu, a to se sigurno ne odražava pozitivno na ADSL tehnologiju koja protura ogromne količine podataka kroz tu istu žicu.

Poslednja izmena:
Verovatno ima i takvih kojima krci i pucketa veza pa protok mozda ne bi bio idealan, ali nek puste oni vece brzine a protok koliki bude nek bude a siguran sam da bi 90% korisnika izvlacilo brzine daleko iznad tih 2Mbit-a.

I da Telekom ne moze imati brzine vecce od 2Mbit to ne znaci da kablovski operateri poput SBB ne mogu, tj oni sada mogu pustiti 100Mbit link (teoretski).

Cek, moze da prodje kroz paricu vise megabita za iptv a ne moze vise od 2 mega za adsl-a zbog kako sam razumeo njihove nemogucnosti da garantuju kvalitet signala na vecini prikljucaka zbog lose i stare infrastrukture. Pa sto ne kazu onda na njihovom sajtu da ce brzina zavisiti od kvaliteta parice a oni puste koliko mogu pa ko bude imao, imao. Tako je i hrvatskoj koliko ja znam.

512kbt, 1mbt, 1.5mbt
zar ne bi trebalo 1mbit, 1.5 i 3 ?

Poslednja izmena:
ma kake ovi iz telekoma, pre mesec dva su se hvalili da već sad mogu da puste 10MB/s (tj. imaju tehničke uslove i opremu) ali eto to nikom ne treba pa neće. a baš vidim da su nas pitali, jer se nešto ne sećam da sam rekao da mi ne treba 10MB/s.

Ma bre na kojim drogama su ovi ljudi sto kao iznose neke "INSAJDERSKE" informacije?
Manite se obmanjivanja naroda.

Offtopic: Skoro su do moje kuce doveli neki podzemni opticki kabl, pa kad nam to prikljuce skinuce bandere i stare kablove. E sad, pitanje je mozda glupo al sta da radim, jel to FTTH ili kako se vec pise fajbr tu d houm?

Ma bre na kojim drogama su ovi ljudi sto kao iznose neke "INSAJDERSKE" informacije?
Dosta kafe :D
Elem, moj izvor je bio tacan prosli put kada je bilo ubrzanje, samo nije bilo prvog avgusta vec septembra ;)

Offtopic: Skoro su do moje kuce doveli neki podzemni opticki kabl, pa kad nam to prikljuce skinuce bandere i stare kablove. E sad, pitanje je mozda glupo al sta da radim, jel to FTTH ili kako se vec pise fajbr tu d houm?

Pitanje nije glupo, to je nova mreza i naravno sa tim moze da se radi svasta pa i ADSL (ovo ni meni nije jasno jer svi znamo da je ADSL namenjen da ide kroz bakarnu paricu ali moze i kroz optiku).
Mislim da optika ide do tvog dvorista a tu se vezuje bakar do tvoje kuce, moracu da proverim sa likom pa ti javljam. Da je dobro i bolje od bandera, to jeste!
Telekom ce inace svuda u buducnosti izbegavati nadzemno kabliranje, i radice pod zemljom (kako i treba ;) ) optiku. Opticki kablovi su sada mnogo jeftiniji od bakarnih a 1000 puta bolji i trajniji.
Za one koji me pljuju rekao sam da uzmete informacije sa rezervom jer niko u Telekomu sem direkcije za ADSL ne zna nista a oni drugima ne pricaju.
Takodje nikakva "koleginica" iz Telekoma to ne moze da zna ako ne radi tamo ;)
I Telekom je Telekom a ne Lelekom, ova parodija je postala dosadna. Da je internet spor jeste, ali da je los, nije. Meni je za ovih godinu i po uvek radio punom brzinom.
P.S.
Sad u Francuskoj krece novi pristup putem optike, 100Mbit Down, 50Mbit Up. Ovde mozete videti razliku u brzini pristupa sto je extra odradjeno (onima sa slabim zivcima ili srcem ili jos gore dial up pristupom savetujem da ne klikcu :p ), klikni na "100Mega":
http://www.free.fr/fibre-optique/index.html
Lepota!

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno