Šta je novo?

Ubrzanje ADSL-a

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citajuci sve sto je ovde napisano u prethodnim komentarima moram da kazem da je"Copycat" u pravu sa tvrdnjom da Telekom potkrada adsl korisnike jer ne pruza deklarisanu brzinu koju korisnik zakupi.Ni mene apsolutno ne interesuju neki gubici u protoku od 15-20 % i ostali bla,bla truc izgovori.
Ako je vec tehnicki i naucno dokazano da su na prethodnom PPPoA protokolu gubici brzine na adsl paketima bili 1-2 %,a na sadasnjem PPPoE protokolu su gubici u brzini 15-20 % i ako se uzme u obzir da je Telekom potpuno svesno i NAMERNO presao sa bolje na losiju tehnologiju prenosa internet signala onda se lako moze doci do zakljucka da oni NAMERNO potkradaju sve adsl korisnike u Srbiji i zato je covek potpuno u pravu sto se buni.I svi bi trebali da se pobunimo!
Em imamo najsporije adsl pakete na kugli zemaljskoj(izuzev Vatikana i Kambodze)em nam i to sto krvavo i posteno platimo i onako preskupe pakete dobijemo samo 70 % od deklarisane brzine:mad:
A o tim pricama da je sad sledeci rok za povecanje brzina 15 oktobar.To im vise uopste ne verujem.Svaki put su pogazili sopstvenu rec kad god su obecali neke rokove i po pitanju IPTV-a i po pitanju ubrzanja adsl-a.Sve su to tamo u tom Telekomu gomila nesposobnjakovica koji dobijaju plate 2-3000 evra,lade jaja i ne rade nista i lazu i zamajavaju ovaj narod.I tako ce biti sve dok se ne uvede neki novi zakon o telekomunikacijama koji ce da razbuca njihov monopol,pljacku i tiraniju!

Poslednja izmena:
Ja se potpuno slažem sa vama i apelujem na sve kojima je dosta potkradanja od strane Telekoma da ODMAH SUTRA otkažu svoje ADSL pakete i pređu na druge načine povezivanja na internet!

Nećete da ih prevarite! Oni hoće da znaju koliki je njihov deo!

Em imamo najsporije adsl pakete na kugli zemaljskoj(izuzev Vatikana i Kambodze)

Šališ se? Papa ima garantovano optički kabl.

Poslednja izmena:
Citajuci sve sto je ovde napisano u prethodnim komentarima moram da kazem da je"Copycat" u pravu sa tvrdnjom da Telekom potkrada adsl korisnike jer ne pruza deklarisanu brzinu koju korisnik zakupi.Ni mene apsolutno ne interesuju neki gubici u protoku od 15-20 % i ostali bla,bla truc izgovori.
Ako je vec tehnicki i naucno dokazano da su na prethodnom PPPoA protokolu gubici brzine na adsl paketima bili 1-2 %,a na sadasnjem PPPoE protokolu su gubici u brzini 15-20 % i ako se uzme u obzir da je Telekom potpuno svesno i NAMERNO presao sa bolje na losiju tehnologiju prenosa internet signala onda se lako moze doci do zakljucka da oni NAMERNO potkradaju sve adsl korisnike u Srbiji i zato je covek potpuno u pravu sto se buni.I svi bi trebali da se pobunimo!
Em imamo najsporije adsl pakete na kugli zemaljskoj(izuzev Vatikana i Kambodze)em nam i to sto krvavo i posteno platimo i onako preskupe pakete dobijemo samo 70 % od deklarisane brzine:mad:

Ajmo opet, gubici na PPPoE su 13-15% zato sto toliko bandwidth-a otpadne na overhead podatke. Ti kad zakupis odredjeni paket to znaci da ce ti na portu biti setovana ta brzina. Dalje, tom brzinom ti zaista stizu podaci no zahvaljuci tehnologiji koja se koristi nisu svi tebi korisni, te na toj i toj brzini porta ne mozes da proteras tu istu brzinu korisnih podataka. Nisam video da u ugovoru pise da je garantovana brzina korisnih podataka jednaka brzini setovanoj na portu, inace nijedan ISP ne garantuje protok, vise zbog agregacije manje zbog ove price.
I ono sto je najvaznije, svesno placas taj servis iako smatras da ne valja, pa otkazi ga onda ili nemoj da ga uzmes ako ga vec nisi uzeo. Niko apsolutno nikog ne prisiljava da koristi ADSL. Ako si vec uzeo ADSL a znas kakva je tehnologija u pitanju ne vidim osnov da se bunis zbog toga. ( naravno ne obracam se tebi licno, nego sam se samo tako izrazio, retoricki )
Ako neko zna stvarne i proverene razloge zasto je telekom presao sa PPPoA na PPPoE nek napise, sigurno nije zbog toga da bi korisnici imali vise gubitaka.
Iako deluje da branim telekom, uopste nije tako, generalno mrzim telekom i njihov monopol no stvarno se neke stvari moraju realno sagledati.
Meni je ok kako ADSL funkcionise, ne smeta mi sto je tehnologija takva kakva je, svesno koristim ADSL sa svim njegovim manama, da li ce korisna brzina ici procenat gore ili dole nebitno, bitno je da sam se konacno otarasio dial up-a i to je najvaznije. ( nemam mogucnosti za wl i kabl a i tehnicke mogucnosti za adsl sam cekao do sredine 2006. )
Opet off topic no u ovoj temi ima bas dosta off topic postova.

Poslednja izmena:
Svi provajderi uglavnom gledaju da sto vise zarade i to im je jedini cilj, a taj cilj opravdava sva sredstva.
Da li Telekom pravi agregaciju? Ne, agregaciju prave provajderi koji bi da 1mb linka preprodaju kao 100 mb.
Da li Telekom radi traffic shaping? Naravno da ne radi, to rade provajderi gladni para, da bi sebi omogucili agregaciju od na primer 1:1000.
Kada me je pre 4 godine Telekom greskom prebacio sa centrale na istureni stepen, i tom prilikom mi ukinuo ADSL, mislis li da je iko iz Beotela prstom makao da situaciju ispravi? Nije jer nisu zeleli da se zbog mene i jos 10-ak korisknika zameraju ljudima iz Telekoma. Na kraju ja sam morao da pojurim bivse kolege, i tako spasem i sebe i tih nekoliko "kolateralaca".
Kada bi svi provajderi, koji inace svi direktno zavise od Telekoma, radili posteno i korektno i prema potrosacima i prema nadprovajderu, verovatno bi i cena interneta bila manja jer bi se vise protoka zakupljivalo. Ovako zakupis link od 2mb, kupis sejper, i prodas taj link 100x1mb pa ti vidi sta je zarada!!

Jesu ti makar rekli o kojem ubrzanju se radi?
nisam pitao, pošto mi nije mnogo bitno :)

ali, pretpostavljam da je kao što je već navedeno - najniži paket će verovatno biti 768k, jer se samo 512k povlači iz prodaje...

Svi provajderi uglavnom gledaju da sto vise zarade i to im je jedini cilj, a taj cilj opravdava sva sredstva.
Da li Telekom pravi agregaciju? Ne, agregaciju prave provajderi koji bi da 1mb linka preprodaju kao 100 mb.
Da li Telekom radi traffic shaping? Naravno da ne radi, to rade provajderi gladni para, da bi sebi omogucili agregaciju od na primer 1:1000.
Kada me je pre 4 godine Telekom greskom prebacio sa centrale na istureni stepen, i tom prilikom mi ukinuo ADSL, mislis li da je iko iz Beotela prstom makao da situaciju ispravi? Nije jer nisu zeleli da se zbog mene i jos 10-ak korisknika zameraju ljudima iz Telekoma. Na kraju ja sam morao da pojurim bivse kolege, i tako spasem i sebe i tih nekoliko "kolateralaca".
Kada bi svi provajderi, koji inace svi direktno zavise od Telekoma, radili posteno i korektno i prema potrosacima i prema nadprovajderu, verovatno bi i cena interneta bila manja jer bi se vise protoka zakupljivalo. Ovako zakupis link od 2mb, kupis sejper, i prodas taj link 100x1mb pa ti vidi sta je zarada!!

Ta 2Mbps kod telekoma kostaju oko 50.000-60.000 din,a to ne mozes nikako da prodajes kao 100 X 1Mbps,nije bas sve kao sto mislis,ovu za agregaciju nema veze sa vezom o cemu pricas.Ne mislis valjda da ce recimo neki nesretni wirleless provajder da da 150k din za 7-8Mbps i da to proda korisnicima za 1MbpsX8 Korisnika po 2-3 hiljade dinara?

Poslednja izmena:
a isti info sam dobio preko maila i od Bits-a:

From: ADSL usluga - BitsYU*Net
Subject: Uskoro povecanje brzina ADSL-a

Obavestavamo Vas da ce uskoro biti povecane brzine ADSL-a. Svim postojecim i novim korisnicima brzina prenosa ce biti automatski povecana uz istu mesecnu pretplatu.

Za vise detalja pogledajte http://adsl.beograd.com

A tamo potvrda da će biti sledeće povećanje:
512/64 >>> 768/64
1024/128 >>> 1536/128
1536/192 >>> 2048/192

Meni nije bio veliki problem svo vreme dok sam bio na paketu 2 što je definitivno falilo malo do one brzine koja je naznačena.Nije ni na ovom trećem ali se primećuje jasnije.Tako da tad kad sam i morao da negde pitam što je to tako.Eto prvi put u životu sam čuo da na adsl-u linkovi nisu 100% efikasni te postoje gubici 15-20%
Stvarno nisam nigde primetio pre da se piše ili govori o tome.
Bolje što sam sada pitao nego da sam možda zvao k. servis da mi objašnjavaju.

sve zavisi od velicine wifi ISP-a ali mogu pouzdano da tvrdim da im je zarada dobra ako imaju velik broj korisnika... btw 1Mbit dodje oko 10 000din dok se agregacija penje i na 1:50 sve zavisno od tipa korisnika koji dati ISP privlaci..., mada ta racunica se ne odnosi na sve... nekima je dosta bolje a nekima dosta losije... tako to ide u nasoj zemlji punoj korupcije

sve zavisi od velicine wifi ISP-a ali mogu pouzdano da tvrdim da im je zarada dobra ako imaju velik broj korisnika... btw 1Mbit dodje oko 10 000din dok se agregacija penje i na 1:50 sve zavisno od tipa korisnika koji dati ISP privlaci..., mada ta racunica se ne odnosi na sve... nekima je dosta bolje a nekima dosta losije... tako to ide u nasoj zemlji punoj korupcije

Ja kada sam radio bilo je 1Mbps 25K + pdv od Beotela. 2006-2007

a isti info sam dobio preko maila i od Bits-a:

A tamo potvrda da će biti sledeće povećanje:
512/64 >>> 768/64
1024/128 >>> 1536/128
1536/192 >>> 2048/192

Po ovome su sadašnji korisnici 1,5MB paketa najviše "zakinuti". Em i do sada plaćaju nesrazmerno više para, em će dobiti samo 33% ubrzanje.

Po meni, osim ako im upload od 192 nije preko potreban, najviše im se ispalti da pređu na novi 1536/128 paket. Bar će plaćati manje.

Meni lično će ovo ubrzanje biti taman. 1 MB/s za Astru i 0,5MB/s za free Rapid :banana:

Inače, poluinsajderska (prijatelj radi kod jednog od najvećih dobavljača opremene za Telekom) informacija kaže da je prvi plan bio da se ide sa još jednim dupliranjem ali je testiranje pokazalo da kod prevelikog broja korisnika ne bi mogli da postignu zadovoljavajući nivo usluge za veće brzine (zato najveći paket ne ide preko 2Mbs) zbog katastrofalnog stanja kabliranja "last mile". To je jedan od razloga zašto kasni i IPTV.

Pa ovo nije cudno zato sto kod nas kao sto neko rece kupis "kilo leba", dobijes veknicu od 600 grama. Zamisli situaciju da odes na pumpu i platis 20l benzina, a dobijes recimo 15l. Sta bi rekao? Mozda je isparilo dok ti je pumpadzija sipao, a? Svako, pa i tim sam bi rekao da su te pokrali, zar ne?

Jel' ja zakupljujem 1024/128 kb/s protoka? E pa toliko hocu i da dobijem neiteresuje me tehnologija isporuke. Sta mislis zasto mleko ne isporucuju u loncicima i serpama nego su izmislili tetrapak? Pa naravno, da se mleko nebi prolivalo dok nestigne do kupca (karikiram naravno, ima tu i higijenski raazloga).

Uvek je lako naći primer gde opšte prihvaćen način merenja nečega nama ne odgovara.

Po tvome koga ćeš da tužiš kada naspeš to gorivo tačno onoliko koliko piše na pumpi ali ih kola nekad potroše za pređenih 300, a nekad za 350 km. A ni jedno ni drugo ne odgovara onome što je proizvođač automobila zvanično napisao u specifikaciji za automobil jer bi onda moralo da možeš da pređeš bar 400km.

Kad smo već krenuli sa kolima imam odličnu analogiju sa aDSLom. Proizvođač je napisao da je npr max brzina 180 km/h. Da li ćeš da prestaneš da koristiš kola zato što kola u svakom momentu ne idu, po tebi garantovanih, 180 km/h. Plus nikada i nemožeš da ideš 180, već recimo da je realni max bar 10% niži

Isto je i sa aDSLom. ISP (ovde ili napolju) su tebi instalirali priključak za koji je maximalna moguća brzina određena u tehničkoj specifikaciji. Čak i da imaš 50% maksimalnog protoka to opet ne znači da je ISP nešto zabrljao. Ovde ti svi objašavaju da ako imaš do 20% ispod teoretskog maksimuma možeš da budeš nezadovoljan ali i poprilično siguran da je sa tvojim aDSLom sve u redu. Uvek moraš da imaš u vidu da je žica koja vodi od tebe do razdelnika postavljena jednom u poslenjih 70 godina i da od nje poprilično zavisi kakav je krajnji rezultat tvoje veze.

A sve u svemu cena aDSLa je ipak mnogo niža od automobila iz gornjeg primera ;)

Zasto su ADSL presli na PPPoE, pa naravno, da bi zakidali na protoku, 20% tu, 20% tamo, pa da vidis. Svi koji kazu da je to OK ili rade kod provajdera ili zavise od njih.

Mislim da je PPPoA radi tako što će se u centrale postavljaju posebi uređaji preko koga ide aDSL. Telekom je krenuo tim putem i nabavio 5000 priključaka pa se sećamo da je aDSL u početku deljen na kašićicu. Posle se prešlo na drugu tehnologiju (iskorišćene su mogućnosti centrala) ali je to zahtevalo PPPoE.

Znači imali smo izbor između:

1. 50000 PPPoA aDSL priključaka u celoj Srbiji i svi imaju 97% iskorišćenja linka
2. 500000 PPPeE aDSL priključaka i svi imaju između 80-90% iskorišćenje linka

Šta je tvoj izbor?

Razlika između najbolje i najgore efikasnosti je ionako 1,8%.

Ja kada sam radio bilo je 1Mbps 25K + pdv od Beotela. 2006-2007

pa da kao sto je i zvanicni cenovnik telekoma 30K za 1Mbit, inace ova cena sto sam je ja naveo vazila je za kraj 2007 godine i to na zakupu vise od 10Mbit-a dok je ugovor tajan (SBB, Mediaworks) kao i cena... mogu tek da predpostavim da su za vece brzine zakupi jos povoljniji i to ko zna koliko i da su naravno strogo tajni... jedine ovce u celoj prici smo mi korisnici

Preterujes kao i u svim prethodnim postovima. Kad bi provajderi u 1Mb link strpali svega nekoliko korisnika ( npr. 5-6 ) koji zakupe po 1Mbps paket svima njima bi protok bio nekoliko puta manji od zakupljenog ( bar 2-3 puta jer nisu bas svi konektovani u isto vreme, mada kod nas se adsl u 90% slucajeva uzima zbog toga da bi non stop nesto vukao sa net-a ), nisam video ovde da se neko zali da ima 1Mbps zakupljeno a da nikako ne prelazi 200Kbps protoka.
Beotel niti bilo koji drugi nema nikakvog uticaja na to na kojoj ce centrali biti tvoja linija niti ti imas bilo kog uticaja. Nije tebi telekom pustio telefon po Beotelovoj ADSL liniji nego je obrnuto Beotel ti je pustio ADSL po telekomovoj tel.liniji. Provajder je obavezan da ti pruzi servis ako imas odredjene preduslove koji nisu u njegovoj nadleznosti, ako nemas liniju koja zaodovolja uslove za ADSL ne mozes napasti provajdera i traziti da ti ih obezbedi. Telekom je vlasnik tvoje linije i moze sa njom da radi sta hoce.

Kad citam tvoje postove i slicne koji postoje u ovoj temi pomislim da bi neko mogao doci do zakljucka da je PPPoE izmislio nas telekom i da to nigde drugde ne postoji a takodje da su agregaciju izmislili nasi provajderi i da ona nigde drugde ne postoji kao i da se primenjuje agregacija milion prema jedan.

Moj savet i dalje stoji, ko god nije zadovoljan kao ADSL funkcionise nek ga i ne uzima ili ako ga je uzeo nek ga otkaze, niko nije prisiljen pod pretnjom oruzjem i sl. da uzme ADSL. Ja nikada ne bih svesno pristajao da me neko potkrada i posle kukao naokolo zbog toga. Ako znam da me neko potkrada ili da ce me potkradati od saradnje sa njim nema nista. Jedino ako sam bas bas primoran iz nekih drugih razloga pristacu na prevaru ali se bar necu nikome zaliti jer sam sam svojevoljno pristao na to. Meni je ADSL ok, ne smeta mi tehnologija koja obezbedjuje 85% iskoriscenosti a takodje ne smeta mi ni agregacija koja se retko primecuje i ne toliko pretrano oseca. ADSL svuda u svetu tako funkcionise i ni malo se ne osecam prevareno i sl. Posle 8 godina na dial up-u ADSL mi je i vise nego ok, a i na tom dial up-u iako sam imao 56k modem i iako je provajder imao 56k modem nikad nisam mogao da se konektujem na vise od 52k a realan protok je isao oko 45k, i jel tada trebalo da kukam na sve strane o svetskoj zaveri nasih provajdera, telekoma itd. jer nemam brzinu od 56k, na stranu sto je taj 45k dial up generalno daleeeeko skuplji od bilo kakvog ADSL-a ukoliko se koristi u velikim kolicinama.

Poslednja izmena:
Paketi 2 i 3 su solidni.Ustvari paket 3 je extra što se tiče pinga.
Kada bi znači još duplirali ovaj paket 3 to bi bilo super ekstra net.Mada ako upload ostane manji onda nebi valjalo jer je i sada premali.
Mada ko se razume po kojoj formuli se određuju paketi može odmah i da zna dali će se povećati i upload pored downloada.
Koliko sam ukapirao 1536 je baš nekako nepar te je u realnosti protok nije efikasan.

to je garant telekomov ukupan kapacitet, pa to onda planiraju da podele na 100-200000 ljudi.

Ajde da se i ja malo umesam...
Tehnologija omogucava da se brzine paketa povecaju za tih 16% koliko se izgubi zbog paket headera. To bi znacilo da link 1024kbit u stvari bio ~1188kbit. Kada se sa tih 1188 smakne 16% dobijamo cistih 1024.. a to je tacno onoliko koliko ja placam.

Druga problem je kriminalno slab upload. Toliko je jadan da nemozes ni email sa slikama normalno da posalljes. U ovom trenutku bi mi vise odgovaralo povecanje uploada da odnos D:U bude u razmeri 4:1. Sada je 8:1 i to je katastrofa.

Ako ćemo iskreno, i download nam je kriminalno slab. Možeš ti da skineš sve i sa sadašnjim brzinama, ali, čoveče, *traje*.

Evo sad videh na vestima da Radujko rece da im ne trebaju nikakvi preterano zastitnicki potezi cuvanja interesa telekoma od strane drzave i da ce se oni i u liberalizovanom trzistu snaci i potvrditi svoju vodecu ulogu. Dobro, gde su onda ti medjunarodni linkovi za yubc, sbb, i ostale operatore, cujes li Radunovicu?

Zar je moguce da jedna ministarka javno strahuje za interese telekoma i njegovih prihoda a sam prvi covek telekoma prica drugu pricu?

Mozda je ovo spori pocetak nekih promena na polju povecanja brzina koji toliko cekamo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno