Šta je novo?

Ubijeni 3570k

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja se nadam da ce sa zamenom sve biti ok i da ce drugi cpu da pegla za sebe i za ovog sto je riknavela ;)

Da se javim i ovde a ne samo na PM.

Izgleda da stvarno imaš loš primerak od početka ILI bagovitu ploču - ja sam moj stavljao i na 1.52V sa 105C :d pa radi! Lepo je i uredno trotlovao kao što i MORA po DIZAJNU. Te si u pravu, mora to izdržati K verzija! A upravo po Intel-u može da ide do 1.52V, te pri OC je sigurno dotle bezbedno ako ga možeš ohladiti. Pa na LN2 su stavljali mnogo veće voltaže, ali hajde da kažemo na vodi uredno preko 1.5V i radi im. Pa i moj je danima na 1.43V - 4.8 i puštao sam Linx i Prime95 satima sa temp preko 90C pa ništa!

I ja mislim da si ga ubio skalpiranjem, ne bi se ni upalio a ne radio OC. Moguće je da je kao što reče seizmos, ploča "ubica". Ali verujem da je samo do ploče tj. biosa i bio problem, koji je samo zabrljao od OC. A da si ga ti de fakto sahranio drugim vađenjem kada si ga kao što reče zagrebao do bakra. Ako sam te dobro shvatio pre drugog vađenja, samo se množilac zaglupeo na 48, a sve je radilo i nije pucao win, ljubičasta slova itd.? Šteta što si ga "iznerviran" zagrabao, ali kako ti je IHS uopšte uspeo skliznuti i zagrebati proc, ako si stavio dvostranu lepljivu i malo pridržao pri zatvaranju soketa? Zato i jeste bitno fiksirati IHS nazad. No mislim da su tu frustracija i bes odradili svoje, šteta. :( Da ga nisi ponovo vadio, već samo rešio problem zaglupljenog biosa flešom (obzirom da clear cmos nije pomagao), još bi ivica bio živ.

Drugi put pažljivo i smireno slične operacije, bez nerviranja, pa onda sve "nežno" čupaj da vidiš šta je! :D

Poslednja izmena:
Problem zaglupljenog bios-a je i dosao sa ljubicastim slovima i win error-ima. Tako da je vadjenje i grebanje doslo mnogo kasnije, i da, najverovatnije je prouzrokovano frustracijom. I gledao sam, to sto sam ga zagrebao izgleda isto kao sto si i ti zagrebao svoj :p

Razmisljam da kad dobijem (ako dobijem) drugi primerak, da mu ni ne vracam IHS. Ovaj blok sto ja imam ide na srafove i time stelujes visinu sto znaci da ako skinem poklopac od socketa (ono sa polugom) da bi blok komotno dohvatio cpu i stisao ga kako treba :)

A ovo asus-ovo zaglupljivanje i blokiranje biosa je tek prica za sebe, ono je stvarno sramotno. Cela platforma deluje kompletnije i stabilnije od P67/Z68 ali bios je katastrofa.

Ako stavim poslednji bios, fali mi pola opcija u biosu (tipa turbo ratio), ako stavim bios sa kojim je ploca i dosla onda memorija divlja (ja stavim jedne latencije, on stavi nesto deseto), itd, ima toga jos mnogo...

Inace ako nekog interesuje, igram BF3 na 2 jezgra na 5ghz a win butuje na 5.2ghz :d I mnogo manji napon trazi sa samo 2 jezgra, a o zagrevanju i da ne pricamo :p

Poslednja izmena:
I blok je mnogo lakši za CPU od tipa mog vazdušnog o 1Kg koji "visi" :d

Rekoh ti i moj GENE V isto se koji put zaglupeo, pamti svašta što i ne stavim, i jednom isto sa visokim množiocem. Ali meni je reset biosa (dva tri) odradio posao... Tvoj se totalno zablentavio! Mislim da biosi još uvek nisu skroz "ispeglani".

Znas sta ja mislim, nesto cega sam se sad setio... Davno sam citao da visok klok i jako mali napon mogu da ubiju procesor isto kao i visok klok i nenormalan napon.

E sad, kada je mnozilac zakucao na 48, a ja resetovao bios, on je napon vratio na def a mnozilac ostao na 4.8, i par puta je popio cudan bsod dok sam ja shvatio sta se desava (da je mnozilac zakucao). A moze da bude mu je ploca grunula napon, jer mnozilac ostao na 4.8 a napon na auto. A svi znamo sta se desi kada je napon na auto, oni asusovi spajkovi su mogli da ga sprze samo tako...

I meni se cini da je tu ploca odradila deo svog :/

Po onome što si napisao, zaista izgleda kao da je otišao CPU. 1.4V za 22nm procesor je PREVIŠE. Pa i 32nm SB nije preporučljivo pržiti na 1.4V a kamoli 22nm. Jednostavno dijalektrik je vrlo tanak i mali "spajk" može da prouzrokuje trajni proboj dijalektrika. Proguglaj malo o tome...

Očigledno si hard-overkloker i to ti je jedan od rizika... Retko se dešava, ali eto desi se. :(

Poslednja izmena:
Da, ovo sto M_M rece je moguce i nije retka pojava, nije crko skroz to je najvaznije :p , do sutra nek posluzi tako pa ga nosi na reklamaciju, mada sad nesto razmisljam, ja bih probao da ga ubijem nacisto sad kad tako radi na dva jezgra ::-devil-:

Jel može da se isključi jedno ili dva jezgra na i5 kao kod AMD-a?

kad ja mogu na 540 da iskucujem sta ocu mogu i oni sig

Da, ovo sto M_M rece je moguce i nije retka pojava, nije crko skroz to je najvaznije :p , do sutra nek posluzi tako pa ga nosi na reklamaciju, mada sad nesto razmisljam, ja bih probao da ga ubijem nacisto sad kad tako radi na dva jezgra ::-devil-:

Pa pazi, da izvucem sto vise, to da. Kao sto rekoh na 5.2ghz se budi, udje u win ali sta god da uradim, popijem bsod. Na 5ghz radi ok, vrti linx, igram bf3 itd. Nije bre procesor lako ubiti, od kompenenti u kompu, najteze je ubiti proc. A na 5ghz se priblizio 100C, tako da na 5.2 verujem da krene da trotluje...

Jel može da se isključi jedno ili dva jezgra na i5 kao kod AMD-a?

Ne mogu selektivno da palim jezgra. Ako izaberem 2 jezgra, on uvek pali ista 2 i radi normalno. Ako izaberem 3 on krene da kuca isto kao ako izaberem i 4. U Prime95 puca jezgro broj 3 tako da znam da je ono problem.

Ako mi ne uvaze garanciju, krecem da primam ponude za i3 3570k sa HD4000 @ 4.8ghz :p

Poslednja izmena:
Ako ti prodje garancija, nemoj slucajno da se igras, da ne vratis IHS, ako ga ponovo skalpiras, jer ces opet napraviti glupost, lako moze da ti se desi da polomis procesor, jer je raster prevelik za srafljenje.

Sve zavisi od kombinacije temperature i napona, na radionici koju je MSI organizovao na Tajvanu smo probali da ubijemo ivy 3770k isli smo do 2.05v napona (na ln2 naravno) i gurali procesor na 6.4 ghz ( -180 C ) i vrteli smo spi32m davajuci afinitet svaki put na drugo jezgro i nismo ga uspeli ubiti. Zavisi od primerka do primerka, takodje ako malo proberes mozes naci procesor koji ce na 5 ghz raditi sa HT off za svaki dan na 1.35v. Najbolji primerci mogu da sa 1.18v butuju sa HT ON u win na vazduhu, takodje dosta se lepih primeraka koji se ne OC-uju mnogo dobro na azotu prodaje na XS za neke malo vece pare od novoga ( skoro je jedan 3770k koji ide sa 1.27v na 5000 prodat za 400 dolara ).

@S16-matori,kazi mi dali si dizao jos neke voltaze osim VCore-a,kada si klokao?Ovaj moj prosao sve testove na 4.2 @ 1.232v,ali sve preko toga ni da cuje,zapuca se odmah prilikom izlaska iz BIOS-a,pa kontam da mu mozda netreba povecati malo za IMC voltazu,ili tako nesto....sorry za offf!

Nista ne diras sem vCore, Ivy ni nema VCCIO koliko ja znam... Moj je do 4.5 isao na default naponu i 4.7 na 1.32v (proverio sa 20 krugova linxa i jedan i drugi klok). Jedino kad nadjes stabilan klok mozes da spustis PLL na fazon 1.55v ili gde mu vec odgovara cisto da smanjis temperature...

Inace... Na koju foru radi BF3 bolje na ovom procu sa 2 jezgra na 5ghz nego na 4 jezgra 2500k na 4.5ghz? Ali ono kao bas osetno bolje i tecnije. Meni to nema logike...

Bem li ga....mozda onda ovaj moj bios na ploci brljavi cim se mnozilac setuje preko 42...

Ma sto ti ne bi uvazili kazes ljudi ustanovio sam da mi ne radi trece jezgro jesam ja kupio tripl ili quad core :) i to je to :)

Ivy trpi veće V od Sandy, baš kao i temp. Ali da, verujem da je osetniji na spajkove, a na auto ko zna koliko je ploča nagruvala :hair:

@_V_ Da može, evo iz mog biosa:
Active Processor Cores [All]
Allows you to choose the number of CPU cores to activate in each processor package. Configuration options: [All] [1] [2] [3]

Ja sam moj gurao na 1.6v na 5.2 radio benchove, prime na 1.5v i 5Ghz vrteo nedeljama i 2500k je jos ziv ;)

Neznam sta ima od komponenti pored jezgra da nisi nesto zakacio kad si mu skidao IHS... i koju pastu si koristio da nije negde napravila kratki spoj ako je provodna

Nije provodna pasta, to sam prvo proverio. Sta god da sam fizicki uradio, tesko da bi jedno jezgro krenulo da se majmunise. Ja i dalje tipujem na fabricki defektno jezgro.

E sad jos jedna stvar. Posto sam mislio da se tripujem da BF3 radi bolje, skinuo sam fraps. Posto BF3 valjda koristi sva jezgra, ovo dole mi ne deluje ni malo logicno...

2 jezgra na 5ghz 3570k

min fps 42, max fps 60, avg fps 55

4 jezgra na 4.5ghz 2500k

min fps 34, max fps 60, avg fps 48

Jel ima neko objasnjenje za ovo? Da dodam da je razlika samo u ploci i procesoru, sve ostalo je identicno do najstinijeg detalja.

Poslednja izmena:
Identicni su i drajveri za grafiku? Ovako mi lici i objasnjivo je jedino drugom verzijom drajvera koje si koristio sa 2500k i sada sa 3570k platformom. Nema logike niti objasnjenja, a da nisu gremlini, da BF3 moze da radi bolje na procesoru sa 2 nego sa 4 fizicka jezgra, ne bas nikako.

Sve isto, kao sto rekoh do najmanjeg detalja sem iRST verzije. Bas mi nije jasno, al jedino sto moze da ima ikakve logike je da je prethodna instalacija win7 bila vrlo matora, jos dok sam imao Thuban, pa sam posle se namenjao stvari ali nikad nisam promenio win :p Jedino mi logicno da je tu nesto glavilo...

Jesi li proverio kontakte u socket-u?

Ako mislis da li pinovi gledaju pravo, da jesam :p

mozda je hteo reci da su paralelni :)....po grupama :D

@s16
nisi trebao da menjash onaj sendi, kakav god da je primerak,
a ako te smorio i ako si se bash namerachio da menjash, bolje da si preshao na s2011... kad vec imash vodeno

Poslednja izmena:
Ma skontali ste sta sam hteo reci :p

Ma smorio me za sve pare, a s2011 mi mnogo bre para...

Nista ne diras sem vCore, Ivy ni nema VCCIO koliko ja znam... Moj je do 4.5 isao na default naponu i 4.7 na 1.32v (proverio sa 20 krugova linxa i jedan i drugi klok). Jedino kad nadjes stabilan klok mozes da spustis PLL na fazon 1.55v ili gde mu vec odgovara cisto da smanjis temperature...

Da li si kontrolisao napone u win-u, u onom asusovom sw-u? Ako su naponi ostali na AUTO, moguce je da to ipak nisu bile default vrednosti, uvek je sigurnije ici na manuelno zakucane vrednosti.

Ma shit je taj Intel,valjda I sam vidis, da se ti lepo vratis na Amd :troll:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno