Šta je novo?

Ubijeni 3570k

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima :)

Evo da podelim sa vama moje danasnje iskustvo. Juce sam uzeo nov 3570k, bocnuo ga jutros u plocu i krenuo da se igram. Do 4.8 je isao lagano i sa lepim temperaturama. Napon je bio 1.4v. Tu na tih 4.8 je poceo problem. Prvo je bios zakucao, i nije hteo mnozilac ni gore ni dole, jednostavno je zaglavio na 4.8ghz. Sve zivo sam probao ali jedino je flash biosa uspeo.

Onda krecu drugi problemi... Ljubicasta razmazana slova u windowsu (pomislio sam da je moja grafika riknula ali sam ubrzo eliminisao tu ideju), windows explorer se pali, gasi, resetuje, blokira itd. Windows host ista prica... Battlefield 3 radi, ali grafika i teksture luduju.

Rekoh okej, ajmo ispocetka, jos jedan flash, sve ne default. Udjem ja tako u windows posle 3 bsod-a na fabrickim podesavanjima. Linx puca posle prvog kruga, znaci on izvrti krug, stavio mu ja 8gb ili 4gb ili 700mb on ce taj krug izvrteti i posle toga izbaciti error. Prime95 kad upalim 3. jezgro odmah pukne, ostala jezgra nastave dobro da rade.

Eliminisao sam ideje da je mozda grafika, memorija, ssd... Na kraju dobijem ideju da ugasim 3 jezgra i ostavim jedno da radi. I gle cuda sve radi savrseno. Uplalim ja jos jedno jezgro, i dalje sve ok. Vrti linx, nema gresaka, bf3 radi normalno. Upalim jos jedno jezgro (ono 3.) i to je to, krece sve da puca, izbacuje greske itd.

Na kraju sam uzeo G550 i ubacio, cisto da eliminisem i plocu iz jednacije, sve radi normalno tako da nije ni ploca...

Da li je neko od vas imao slican problem? Jel ima neko ideju sta bih mogao da uradim (sem da nosim proc na reklamaciju?

Napomenucu jos da procesor ni u jednom trenutku nije presao 100C i 1.5v...

E sad, jedino cega se plasim je, da ga nije ploca ubila pri OC-u? G550 je radio normalno ali opet, njega ne mogu da OC-ujem...

Poslednja izmena:
Pa sta je 4.8 za ivicu...

Sad lepo predji i na visher-u....

s16, jel u garanciji cpu , kupio u radnji po ps-u ?

Poslednja izmena:
I sad ces lepo da ga vratis u radnju ako mas garanciju?

Jedino što sam primetio da ni moj i5 3570K nije neki ljubitelj overcloka 4,6ghz je neki plafon a i to mu je mnogo. Ne prija njemu OC niti poveći napon. Do 1.33V to mu je neki plafon sve ostalo je kocka. A očigledno da je jedno jezgro ispustilo dušu. Šteta. :crash:

A ne ne ne, ja sam svoju lekciju naucio sa 8120 :p

Sto, mogao si da butujes sistem na 5GHz s njim koliko se secam, a sa ovim ivekom kurslus prvi dan :smash:

Kraju sala, trebale su ti bolje performanse i odlucio si se za Intel, postujem izbor, ali sto se tice Ivy-ja i overkloka, prilicno je to "difficult relationship" kako je dosad zakljuceno na mnogo mesta po oc forumima, i znajuci sve to ja ne bih preterivao iz manje vise svima poznatih razloga.

Imas opciju da se odlucis na skalping nakon sto zamenis CPU za novi, po mdm-ovom tutorialu, gubis garanciju ali ja se bez toga ne bih sa ivekom odlucio ni na neki umereni klok a da bude za 24/7, a kamoli da ga przim na 4.8GHz+.

Dalje, cak i da jedan takav, za Ivy extremni overklok, uspe, ostaje problem throtlinga cpu-a, o tome je pisao drFedja na susednom forumu, koja je korist ako CPU-Z pokazuje 4.8GHz ako zbog termala procesor trotluje i ozbiljne aplikacije poput recimo Terragen-a ne moze ni da zavrsi na frekvencijama iznad 4.5GHz?

Sto se tvog primerka tice, pretpostavljam da ga je ubila kombinacija termalnog spajka i napona, 1.4 je mnogo za 22nm ma sta "znalci" pisali po netu, da se sad ne elaborira kako i zasto je tako. Ne zameri, moraces malo opreznije, inace se cesto desava da dugovremeni AMD klokeri kada predju na Intel kombo, zadrze stare navike po pitanju pumpanja voltaze zaboravljajuci da je Intelovi chipovi sasvim drugacije ponasaju. Dakle-budi malo nezniji kad uzmes novi primerak ;)

Nisam baš očekivao da tako lako riknjavaju. :S:

Sada imaš otključani i3. Strava!!!

Kakva Ivica, kakva Marica, Sendi je zakon :)

s116, jel u garanciji cpu , kupio u radnji po ps-u ?

Da, sto?

I sad ces lepo da ga vratis u radnju ako mas garanciju?

Naravno, sto? Jel imas neki drugi predlog?

@Magny

Scalping je odradjen bez problema, temperature su jutros trcale do 100C posle scalpinga nije prelazio 82, 83. Nije mi jasno, kako to da na celom netu, a ceo dan sam trazio, nema ni jedan slican primer, ali bas ni jedan? Vidim da ih bas dosta ljudi tera na vodi i preko 1.5 i nijedan nije riknuo.

Znaci da se razumemo, posle scalpinga, proc je radio normalno jos neko vreme. Da sam nesto zeznuo fizicki to bi se videlo, ali nema nigde nista.

@Mighty

Pa da bas to :p Ako mi ne uvaze garanciju, imam i3 na 5ghz :d

Poslednja izmena:
Sutra vidi ima li mu spasa i vrati ga u ponedeljak odakle je dosao, nek nadju drugi pa drugi pritisni, to je bio vrlo verovatno fail primerak osim ako ti ploca nije ubica, znaces nakon sto probas jos jedan primerak.

Ponedeljak je neradan, ali da, to mi je plan.

Iskreno i ja mislim da je ovaj primerak sam po sebi fail, no videcemo :)

Cekaj, ako sam te dobro razumeo ti si odradio scalping, skidao si IHS? Kako ces sad da izvedes za garanciju?

Sretno sa garancijom, trebace ti... steta sto je sve proslo tako kako je proslo. Mada, zaista ne bih da stajem na muku, ali koji ce ti djavo 4.8ghz? Ovaj procesor je extra brz i na 4.4 ili 4.5, a to se relativno lako moze postici. Ja moj drzim na 4.4, 1.24v. Preko 4.5 em treba vise struje, em se grije ko blesav. Uz to ne mislim da je vrijedno cimanja i rizika.

Poslednja izmena:
Cekaj, ako sam te dobro razumeo ti si odradio scalping, skidao si IHS? Kako ces sad da izvedes za garanciju?

Pa tako sto se nadam najboljem :p Sta mi drugo ostaje? :)

Da sam ja nesto zeznuo u procesu, ne bih ni pokusavao, jer sam ja zeznuo, a ovako moram da probam...

Ima vise slucajeva da su 2500K umirali sami od sebe na 1.45V, bez neke prevelike temperature, verovatno je i 1.4V za 22nm mnogo.

@fingon

Ja znam par primera da je 2500k umro zbog VCCIO napona, ali da je sam od sebe umro to vec ne znam...

@sam633

Ulepsa mi jutro *** :d

Ne razumem sto coveku ne bi uvazili garanciju? Kakvu srecu pominjete? Procesor je umro sam od sebe na default, pod stock colerom, nekada nije bio kloknut jer s16 drzi uvek sve na default. Btw i off the record, mislim da nije bio falican cpu. Ubio si ga ti kao zeca tim scalpigom. Lele majko, na 100c voda kljuca, da si mogao da pipnes cpu ostavio bi na njemu jagodicu prsta. Da je bio falican, bio bi falican i na prvi boot.

Poslednja izmena:
Jer se scalpingom gubi garancija. Zato ce mu i trebati sreca pri reklamaciji.

Nema zeljka u temi.. cudno. :)

Bedak s16.. srecno oko garancije.

Poslednja izmena:
Pa ako nekog ne bude mrzelo i resi da zaviri i vidi sta je ispod ihs-a i kad vidi da nije fabricki onaj lepak onda mu je nece uvaziti, velika je sansa da primete jer i oni znaju da je trenutni trend kod mnogih ihs scalping...

Sto Zeljka? Da nije on drzao svecu dok je s16 skalpirao?
s16 takodje mi je zao sto si tako prosao. Svakako se pravi naivan kada budes nosio na reklamaciju i app :)

Bas maler, ali ti ga nisi ubio, malo mi je cudno koliko se brzo desila degradacija.

Ne bih rekao da je napon bio taj, vec konbinacija vise cinilaca.

Sve u svemu bedak i srecno sa reklamacijom!

Ma mislim da nema sanse da oni gledaju ispod ish-a... Proci ce to ;) Mada, po meni ovo je velika glupost, scalping i sve to... Nema potrebe... Naci umereni 24h linx stabilni oc sa temperaturama i voltazama u opsegu specifikacije proizvodjaca je Ok. Sve ostalo rizik i bacanje para, a najvaznije, nije ni stabilno...

Poslednja izmena:
Vrlo bitan detalj je da je procesor radio normalno par sati posle scalpinga, tako da ne verujem da je od toga. Opet moguce, ali ja licno ne verujem.

Sve sam vratio kako je i bilo. Ova pasta koju sam ja stavio je identicne boje kao ono ***** koje je Intel stavio, tako da ako ga neki i otvori, tesko da moze da dokaze bilo sta.

Sve je krenulo nizbrdo onog trenutka kada je mnozilac blokirao na 4.8. Pre toga je proc normalno radio, i posle scalpinga na 4.8 @ 1.4v nije prelazio 83C.

Da ce mi sreca trebati, da naravno da hoce. Javicu sta sam uradio. K procesor je predvidjen za klok, Intel kaze 1.52v i 105C, procesor ni u jednom trenutnku nije prisao tim vrednostima, tako da ja iskreno ne verujem da je do mene. Ja imam hladjenje koje kosta mnogo vise od tog procesora, tako da sam zbog toga i uzeo K verziju, i OC je nesto sto on jednostavno mora da radi. Klokovao sam skoro sve platforme u poslednjih 5 godina, i ovako nesto nisam jos video.

Imao sam 2 SB procesora i oba su bila klokovana i radila normalno ( i jos uvek rade). Brdo ljudi klokuje IB procesore i ne vidim ni jedan slican primer bilo gde na netu a ljudi im gruvaju i preko 1.52v i sa slabijim hladjenjem od mog.

Sad trenutno igram BF3 na 2 jezgra i ukljucen mu je i iGP i sve radi extra :d

@Nessa

Hvala, dolazim do tebe samo da se ortak probudi da me doveze :)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno