Šta je novo?

Ubija me ova Live!5.1....

soda

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2002
Poena
609
Pomagajte....

Imam u kompu creative labs live 5.1 karticu i sve do nedavno, sve je radilo OK. Do pre prije pra dana kada sam stavio mreznu u komp. Sistem je posato nestabilan (win xp), rusio se 2020222 puta u danu i nakon toga vise nije hteo da se podigne uopste...

Pa nista izvadim mreznu, reinstal, pomislim, i sve OK.

Napravio...

Nakon toga ne moze da procita neke podatke sa diska (samoraspakirajuće datoteke), javlja da su pokidane... Sistem je radio 30 sata i nece vise da se digne... tako jedno 6-7 puta i to sve različiti scenariji (te sad stane u pola instaliranja SP1, te sada izbaci da je nema nekog falja u system32 direktoriju...).

Iscupao sam sve iz kompjutera, reinstalirao po 3034 put i sve radi super. Vratim karticu po kraticu, dvd, drugi disk, i sve radi osim kada ubacim creative sve poludi, a ubodem je na isto mesto kao sto je i dosad bila.

Koristio sam drvere skinute sa njihovog site-a za win xp.

Chipset je KT133, duron 750, 256 MB SDRAMA, Radeon 9000, soft modem, IBM i fuđicu (ne znam tacno kako se pise :)) disk, samsung DVD rom, MSI snimac...

Ideja?

Zahvaljujem unapred.

SB Live obavezno u treci slot i instaliraj Via latency patch. Nadam se da ce ti to srediti stanje.

Napravio, sve super radi, osim sto mi pesme krckaju kad se reprodukuju, ali nadam se da ce se to resiti novim creative driverima (upravo download-ujem).

Aco hvala.

BeastMaster je napisao(la):
to krckanje bi trebao da reši via latencu patch

Kod mene nekad na 7AJA2 i pod windows XP nista i nikako nije moglo da otkloni krckanje pri reprodukciji zvuka sa Creative PCI128 i Live!. Pod drugim OS je sve bilo ok.

kod mene na kx7 i live!Value uopšte i nema nikakvog krckanja;)

BeastMaster je napisao(la):
kod mene na kx7 i live!Value uopšte i nema nikakvog krckanja;)
Nema vise ni kod mene na kx7 i live5.1:D
To je bolest kt133 chipseta

jaksa je napisao(la):
Kod mene nekad na 7AJA2 i pod windows XP nista i nikako nije moglo da otkloni krckanje pri reprodukciji zvuka sa Creative PCI128 i Live!. Pod drugim OS je sve bilo ok.
I kod mene je isto pod XP-om. Istaliran Via latency patch, c-media 8387, ASUS-A7V133c... U 98 sve OK, u XP-u cim je glasnije, krcka.

Probajte sa PCI Delay Transaction - Enabled (tako nekako bese)...

soda je napisao(la):
Napravio, sve super radi, osim sto mi pesme krckaju kad se reprodukuju, ali nadam se da ce se to resiti novim creative driverima (upravo download-ujem).

Aco hvala.

Downloadovo nove drivere, ali ne vredi. Jos uvek krcka, i to koliko sam primetio, krcka kada komp radi sa diskom.

Da se ne mucis vise, verovatno ces problem resiti prelaskom na ddr platformu odnosno kt266a/kt333/kt400 plocu ili ces bataliti winXP.

jaksa je napisao(la):
Da se ne mucis vise, verovatno ces problem resiti prelaskom na ddr platformu odnosno kt266a/kt333/kt400 plocu ili ces bataliti winXP.

Zar samo tako???

Ma meni je zvucna radila normalno na ovoj ploci, ni k od krckanja, ali kad sam stavio mreznu, problem se pojavio. Sada krcka i sa i bez mrezne.

Ima li neko drugacije resenje?

jaksa je napisao(la):
Nema vise ni kod mene na kx7 i live5.1:D
To je bolest kt133 chipseta

Meni je na Asus A7V333 i Live 5.1 od momenta kada sam stavio mreznu kartu je isto tako krckalo, sve dok nisam nasao optimalnu kombinaciju PCI slotova. Tog trenutka je prestalo. Inache moj KT133A (A7V133) chipset nikada nije krckao u kombinaciji sa SB Live (4.1) iako ta karta navodno po svim forumima ima najvise problema sa tim konkretnim chipsetom. Ne koristim ni u jednoj masini VIA latency patch. Samo sam pravilno sortirao karte u masini.

miha\zero je napisao(la):
Meni je na Asus A7V333 i Live 5.1 od momenta kada sam stavio mreznu kartu je isto tako krckalo, sve dok nisam nasao optimalnu kombinaciju PCI slotova. Tog trenutka je prestalo. Inache moj KT133A (A7V133) chipset nikada nije krckao u kombinaciji sa SB Live (4.1) iako ta karta navodno po svim forumima ima najvise problema sa tim konkretnim chipsetom. Ne koristim ni u jednoj masini VIA latency patch. Samo sam pravilno sortirao karte u masini.

Meni se takodje nije nikada pojavilo krcanje na A7V133-c i Live 4.1 zvucnom, a i sada na KX7-333 sve radi odlicno.

Moj Live! 5.1 nije ni sanjao o krckanju na QDI KinetiZ 7A - KT133A chipset. Niti je bio instaliran latency patch, niti via 4in1, niti sam pazio gde sam stavljao sta od karti. Nego bilo bi mi najmilije (sto nije vezano za ovo) da ne cepa kada se koristi soft modem... Moracu da nabavim onog externog Rockwella.

FNM je napisao(la):
Moj Live! 5.1 nije ni sanjao o krckanju na QDI KinetiZ 7A - KT133A chipset. Niti je bio instaliran latency patch, niti via 4in1, niti sam pazio gde sam stavljao sta od karti. Nego bilo bi mi najmilije (sto nije vezano za ovo) da ne cepa kada se koristi soft modem... Moracu da nabavim onog externog Rockwella.

Koliko sam ja skapirao nikome ne KRCHI karta dok ne stavi mreznu kartu, tako da tople vode nema :)

Koliko sam ja skapirao nikome ne KRCHI karta dok ne stavi mreznu kartu, tako da tople vode nema :)

Taman :) Imam ja mrezu izmedju kompova (mreznim kartama, twisted pair utp) i nema krcanja. Toliko o tome? Mada sam ja mozda samo izuzetak?!

FNM je napisao(la):
Taman :) Imam ja mrezu izmedju kompova (mreznim kartama, twisted pair utp) i nema krcanja. Toliko o tome? Mada sam ja mozda samo izuzetak?!

A mozda te samo mrzi da citas postove iznad

Evo ljudi, nesto sam primetio. Na jednom IRQ broju nalazi mi se vise uređaja uključujući i CL Live! (tu su jos USB, modem, graficka...). Da li to smeta ili je to sasvim normalno pod Win XP Pro SP1?

Probao sam da sam rucno konfigurisem IRQ adrese, ali mi ne dozvoljava, ta je opcija zasivljena.

Takođe sam probao da iz biosa ponovo detektuje hardwer, ali to mi samo promeni broj svih uređaja na neki drugi.

Isto tako sam onesposobio u biosu portove koje ne korisitm (serijski i paralelni), tako da IRQ brojeva ne fali...

Pomoc...

nece covek da me slusa...:(
ja sam se mesecima patio (bez mrezne) znaci samo creative + kt133a bezuspesno, pod windowsom xp.
ali istrazuj, ako nadjes resenje neka odmah ide u faq

U principu IRQ Sharing je normalna pojava i ne bi trebalo da predstavlja problem. PCI kartice zapravo moraju imati tu mogucnost (po PCI 2.1 specifikaciji)
Nazalost za Live! se kaze da je osetljiv na IRQ Sharing (zbog velike kolicine podataka koju salje preko PCI bus-a), te moze predstavljati problem.

Razlog sto ne mozes promeniti IRQ je ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), tj. XP automaticno odredjuje IRQ-eve. Vise o IRQ sharing i ACPI

Ako pretpostavljas da je IRQ sharing problem, pokusaj da stavis samo graficku i Live! karticu (ali ne u PCI slot odmah pored AGP slota, jer oni dele IRQ)

jaksa je napisao(la):
nece covek da me slusa...:(
ja sam se mesecima patio (bez mrezne) znaci samo creative + kt133a bezuspesno, pod windowsom xp.
ali istrazuj, ako nadjes resenje neka odmah ide u faq

Ma u ovome je stvar: zvucna je radila sasvim normalno, ni traga od krckanja, sa svime, nisam ni pomisljao na tako nesto. A onda, stavim mreznu, i posle toga i sa i bez mrezne krcka i *****ava. Reinstaliram sistem, drndam bios (cak sam i vadio bateriju :)) i opet ******.

E to me muci, zasto sad ne radi kad je radilo?

A i uostalom, muzika mi je sa kompa SKROZ bitna, tako da mi nista drugo ne preostaje...

Pozdrav.

soda je napisao(la):
Ma u ovome je stvar: zvucna je radila sasvim normalno, ni traga od krckanja, sa svime, nisam ni pomisljao na tako nesto. A onda, stavim mreznu, i posle toga i sa i bez mrezne krcka i *****ava. Reinstaliram sistem, drndam bios (cak sam i vadio bateriju :)) i opet ******.

E to me muci, zasto sad ne radi kad je radilo?

A i uostalom, muzika mi je sa kompa SKROZ bitna, tako da mi nista drugo ne preostaje...

Pozdrav.

Po cenu da ovo zvuci blesavo, jer ce svi na forumu da kazu drugacije. Stavi mreznu u PCI3 a Live u PCI4. Imam 3 racunara i na sva tri sam uradio isto i ni jedan ne krcka od kako sam stavio tu kombinaciju.

Po cenu da ovo zvuci blesavo, jer ce svi na forumu da kazu drugacije. Stavi mreznu u PCI3 a Live u PCI4. Imam 3 racunara i na sva tri sam uradio isto i ni jedan ne krcka od kako sam stavio tu kombinaciju.

Nazalost, imam ISA mreznu... :(

A i ovako je vise ne drzim u kompjuteru, vec je stavim samo kad idem na LAN party.

Da ne otvaram novi thread... Imam problem sa Creative 4.1 digital i KR7A. Jednostavno zvuk skvici i cvrci kad god radi HDD, muzika sa CDROM-a, kad ulazi u Windows i tako to. Kada udje u neku igru zvuk ja sasvim normalan dok ne krene HDD da nesto radi, onada krene i da krci. Verovatno je problem uobicajen (VIA-Creative), tako da sam probao 4in1 4.43 i 4.45, bez rezultata, zatim VIA Latency Patch 0.19, sve PCI slotove (2,3,4) i dalje nista. Windows je XP, ne znam sta je jos relevantno.

Molim za pomoc, bilo kakva ideja!

Hvala i pozdrav!

Konacno RADI!!!

Bio je problem u IRQ deljenju brojeva. Tako sam na jednom broju imao 6 uređaja, ukljucujuci CL Live.

E sad, probao sam staviti samo graficku i zvucnu, iskljucti USB, paralelne i serijske portove, ali nije radilo (opet je na istom broju bilo CL Live, Graficka, ACPI Device).

E sada probao sam reinstalirati windowse sa iskljucinom ACPI funkcijom u biosu i sada je zvucna sama na jednom IRQ broju (11) i sve radi super!

Dakle da sumiram CL Live u 3 PCI slot, VIA Latency Patch v0.19, sama zvucna koristi jedan IRQ.

Na ovim postavkama sve radi super.

Zoltane hvala na linku. Bez tebe nista...

E, da kada je ACPI iskljucen, kompjuter se ne gasi sam, vec se prikaze ona poruka Now it's Save to.... iako imam ATX napajenje i plocu, sto i nije bitno.

Drago mi je sto sam mogao pomoci! Forum mi je nekoliko puta pomagao a bilo je vreme (a imao sam i mogicnost) da i ja pomazem.

Sto se tice KR7A: posto nemam iskustva sa njom (imam KT7A) mogu samo da predlazem "Unofficial FAQ" za KR7A.

Inace ovim putem predlazem da zapamtite ovaj sajt ako posedujete ili cete imati u buducnosti ABIT plocu. FAQ stvarno pomaze (ako neko zeli da cuju moju pricu vezano za kupovino mog KT7A neka to kaze ovde na forumu :p)

soda je napisao(la):
Konacno RADI!!!

Bio je problem u IRQ deljenju brojeva. Tako sam na jednom broju imao 6 uređaja, ukljucujuci CL Live.

E sad, probao sam staviti samo graficku i zvucnu, iskljucti USB, paralelne i serijske portove, ali nije radilo (opet je na istom broju bilo CL Live, Graficka, ACPI Device).

E sada probao sam reinstalirati windowse sa iskljucinom ACPI funkcijom u biosu i sada je zvucna sama na jednom IRQ broju (11) i sve radi super!

Dakle da sumiram CL Live u 3 PCI slot, VIA Latency Patch v0.19, sama zvucna koristi jedan IRQ.

Na ovim postavkama sve radi super.

Zoltane hvala na linku. Bez tebe nista...

E, da kada je ACPI iskljucen, kompjuter se ne gasi sam, vec se prikaze ona poruka Now it's Save to.... iako imam ATX napajenje i plocu, sto i nije bitno.

Sustina je da nama ostalima radi i sa ukljucenim ACPI u bios-u. BTW u W2k i XP ce uvek IRQ-ovi da budu svi na jednom kada je ukljucen ACPI, sto nema preterane veze, bitnije je kako sortiras na ploci.

Sustina je da nama ostalima radi i sa ukljucenim ACPI u bios-u. BTW u W2k i XP ce uvek IRQ-ovi da budu svi na jednom kada je ukljucen ACPI, sto nema preterane veze, bitnije je kako sortiras na ploci.

Ma i meni je radilo sa ukljucenim ACPI-jem prije, dok nisam stavio mreznu, kasnije nikako, nece ni sa mreznom ni bez nje.

dakle, ovo je jedino pomoglo. Sad radi ko urica.

Sto se tice sortiranja, probao sa SVE kombinacije i nikako nije htelo da proradi.

Pozdrav.

Vrh Dno