Šta je novo?

Uber app

Ludistički glasovi nikako da utihnu...

Normalno je da će zastarela radna mesta nestati.

Ne zastarela,nestace sva radna mesta jednog dana.
Verovatno i tvoje,cime god se bavio pa ces tada dici halabuku kao i sada taksisti.
Svet nazalost ide u tom pravcu. . .

Uvek ima novih radnih mesta, za one koji se ne plaše da nauče nešto što nisu znali do tada.
Uostalom, kada se uzme u obzir rastuća automatizacija i globalno manja potreba za radnom snagom, rešenje i jeste u tome da svako ima zagarantovan prihod, a ko hoće više, može da radi.

Pa zar nije veći deo sveta u ofsajdu što se tiče radnih mesta?
I naznake su da će biti samo gore, nikako bolje.

Pričalo se na sličan način, u temi o Životnom osiguranu. Nekolicina nas je predlagala da pre "avanture" sa osigranjem, se kupi neka kućica na selu sa placem od 10 ari + knjige o poljoprivredi. I ja se slažem da dolazi još gore vreme.

Pa zar nije veći deo sveta u ofsajdu što se tiče radnih mesta?
I naznake su da će biti samo gore, nikako bolje.
Koji to veci deo sveta,Balkan i Africke zemlje? I onih par EU zemalja koje su falsifikovale finansije da bi dobijali vecu pomoc i kredite i uzivali,pa im sad muka sto moraju da vracaju?!

Vidim da ceo svet tone na svim poljima, ako ti vidiš nešto drugo to je ok, ne moramo imati isto mišljenje.

Pa s obzirom da je u normalnim EU zemljama, Americi, Australiji, Kini i Rusiji nezaposlenost na rekordno niskom nivou onda ti ne mozes videti nesto a ja nesto drugo!

Pa daj onda mi objasni kako je to tako.
Gde rade svi ti ljudi kad se vec sve robotizuje,sve je manje ljudi potrebno za vecinu poslova a populacija stalno raste.
Nista mi nije jasno. . .

Jednostavno. Poslovi se sele u kreativni deo (programeri, dizajneri, umetnici itd.) i uslužni deo (pri tome ne mislim na usluge transporta, pošto se one isto automatizuju polako).

Pa daj onda mi objasni kako je to tako.
Gde rade svi ti ljudi kad se vec sve robotizuje,sve je manje ljudi potrebno za vecinu poslova a populacija stalno raste.
Nista mi nije jasno. . .

E vidiš korisnik Vgagi je imao jedan lep tekst baš na tu temu, na temi SF Benchmark, malo utopistički ali moguć, pa pojuri tamo. Takođe ne smatram da je sve gore na svetu, čak je po nekim pokazateljima sve bolje, stvar je u tome što je oduvek bilo i ratova, i nepravde i manijaka, i ko zna sve čega, ali nam sve te loše vesti nisu bile tako dostupne. U današnje vreme jedino katastrofične, loše vesti i crna hronika, donose klikove i mi smo bukvalno bombardovani tim informacijama 24/7. Zapravo dosta podataka govori u prilog tome da je u poslednih 50 godina život u globalu na planeti sve bolji. Dakle, u globalu, nemojte mi sad navoditi primere tipa ima gladnih tu i tu, mislim na napredak medicine, raspodelu bogatstva, mogućnost zapošljavanja, životni vek...

Uvek ima novih radnih mesta, za one koji se ne plaše da nauče nešto što nisu znali do tada.

Jednostavno. Poslovi se sele u kreativni deo (programeri, dizajneri, umetnici itd.) i uslužni deo (pri tome ne mislim na usluge transporta, pošto se one isto automatizuju polako).

Ali do kog to životnog doba je čovek u stanju da uči novo i prati razvoj tehnologija? Čak i oni koji su zaista uspeli u tome i našli uhlebljenje u najvećim IT korporacijama, a tu naravno ne računam ove što frilencuju i takmiče se sa indijcima i ukrajincima u tome ko će ponuditi nižu satnicu, češu glavu oko penzijskih i životnih osiguranja jer ne znaju kako će im glava funksionisati kada uđu u pedesete. Jedino kod ovih što su našli uhlebljenje u "komunističkim" skandinavskim i još po nekim germanskim zemljama ne primećujem tu brigu, kod svih ostalih itekako primećujem.

Programeri poput profesionalnih sportista takođe imaju svoj vek trajanja i iza ćoška su uvek neki klinci koji brže, bolje srastaju sa novim tehnologijama, a pri tome i koštaju manje u odnosu na one koji su već izgradili pozamašne CV-je, a ušli u neke poznije godine.

Ko kaze da treba da uce IT??? Jel to jedino kreativno ljudsko zanimanje?! Pa pre ce software poceti da pise drugi software nego sto ce software ili robot uspeti da skuvaju rucak!

Nevezano za IT, ja svakako imam nameru da učim do kraja života. Užasavam se ljudi koji smatraju da im se učenje novih stvari završava tu negde u tridesetim. Svakako da će novi klinci biti brži u učenju, ali uvek i iskustvo ima šta da ponudi.

Namera i mogućnost nisu isto, ne znaš kako će ti vijuge funcionisati za 10-20-25 godina, taj deo nije na nama.

Poslednja izmena:
Uostalom, kada se uzme u obzir rastuća automatizacija i globalno manja potreba za radnom snagom, rešenje i jeste u tome da svako ima zagarantovan prihod, a ko hoće više, može da radi.

Mala začkoljica je u tome što oni kojima moć u međuvremenu raste zahvaljujući automatizaciji za tako nešto neće ni da čuju.

Zavisi gde. Finska vladajuća koalicija ozbiljno razmatra uvođenje nediskriminatornog zagarantovanog prihoda svim svojim stanovnicima, bili oni zaposleni ili ne. Taj dodatak bi bio dovoljan za krov nad glavom, hranu, komunalije, uz stvari koje su od ranije zagarantovane kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, što će reći civilizacijski minimum za svako ljudsko biće. Drugačije neće ni moći.

Poslednja izmena:
Mala začkoljica je u tome što oni kojima moć u međuvremenu raste zahvaljujući automatizaciji za tako nešto neće ni da čuju.

Pa ako imaju iole mozga ukapiraće da im je to u interesu, jer šta im vredi to što proizvode milion komada nečega, kada nemaju kome to da prodaju. Plus, narod koji ima neku osnovnu egzistenciju, mnogo je pasivniji i teško da će se aktivno buniti.

Zavisi gde. Finska vladajuća koalicija ozbiljno razmatra uvođenje nediskriminatornog zagarantovanog prihoda svim svojim stanovnicima, bili oni zaposleni ili ne. Taj dodatak bi bio dovoljan za krov nad glavom, hranu, komunalije, uz stvari koje su od ranije zagarantovane kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje, što će reći civilizacijski minimum za svako ljudsko biće. Drugačije neće ni moći.

Zaboravio si internet. Ukoliko se ne varam, oni imaju zagarantovano pravo pristupa internetu.

Pa ako imaju iole mozga ukapiraće da im je to u interesu, jer šta im vredi to što proizvode milion komada nečega, kada nemaju kome to da prodaju. Plus, narod koji ima neku osnovnu egzistenciju, mnogo je pasivniji i teško da će se aktivno buniti.

Pa nemaju "mozga", jer su to megakorporacije, a one nemaju telesne organe već rade samo šta im je u kvartalnom interesu, da se dobiju bonusi i ostvare megagigaprofiti. U najrazvijenijim zemljama plate stagniraju (a realno opadaju) već 40 godina, i postoji ogroman problem da se dobije povećanje minimalca jer tako neće Macdonalds, Kokakola i slični. Sve najvrednije firme, kao što se može primetiti, postaju upravo one koje prodaju što jeftinije proizvode ogromnom broju ljudi, ako uopšte i prodaju nešto direktno. Pretplate od 5-10 dolara, piće od dolar-dva i tome slično. Ostali će živeti od reklama i prodaje ličnih podataka. Njih - a oni su najmoćniji - uopšte ne tangira što prosečni kupac više ne može da priušti da menja frižider jednom u pet godina.

Da, da, odlična je ta finska koalicija, što li su čekali da izgube Nokiju da bi o tome razmišljali, i otkud to da se to nije uvodilo dok se Nokia nešto pitala? Osim toga, to je samo ideja u razmatranju, a finska ekonomija je od 2008. do danas pala za nekih 6%. Inače, to ne bi bio dodatak, nego zagarantovani prihod za svaku osobu, i iznosio bi ispod 800 evra, što tamo jednostavno nije dovoljno. Mada je bolje od ničega, slažem se.

Da se razumemo, ja bih to voleo, ali za to je potrebno da se ekonomija kompletno restrukturira i da pređe iz kapitalizma u onaj izvorni socijalizam. A to je veliki no-no. Ja mislim da se svet može toliko zaokrenuti samo nasilnom metodom. Ne postoji primer nenasilnog zaokreta takvih razmera. Postoje primeri da zaokret nije bio sam po sebi cilj nasilja, već se ispostavio kao jedan od njegovih nusprodukata, željenih ili neželjenih, ali je nasilje potreban (ali ne i dovoljan) uslov za toliki zaokret u percepciji. Ili neka sveopšta prirodna katastrofa/kataklizma.

Pa naravno da ce plate da stagniraju i da opadaju u najrazvijenijim zemljama,nece sigurno rasti! A socijalizam nema veze s tom idejom posto je socijalizam sistem gde svako daje prema mogućnostima, a dobija prema potrebama a ovo je primanje minimuma (nesto kao socijalna pomoc) a ko hoce vise slobodno moze da radi i zaradi.

Možeš da radiš ali niko ne garantuje da možeš da zaradiš, bar ne u ovoj državi.

Pa naravno da ce plate da stagniraju i da opadaju u najrazvijenijim zemljama,nece sigurno rasti! A socijalizam nema veze s tom idejom posto je socijalizam sistem gde svako daje prema mogućnostima, a dobija prema potrebama a ovo je primanje minimuma (nesto kao socijalna pomoc) a ko hoce vise slobodno moze da radi i zaradi.

Moram da priznam da je liberalističkim propagandistima odlično prošlo usađivanje ljudima u glavu šta je socijalizam na ogledima iz 19. veka, kao kada bismo mi otprilike raspravljali šta je kapitalizam na osnovu teorija Adama Smita i došli do zaključka da je to sistem koji podržava trgovinu robovima.

Socijalizam je kada zajednica (na nivou lokala, opštine, grada, oblasti, pokrajne, države) određuje na koji će način raspodeljivati stečeno (distribucija dobara) i organizovati proizvodnju. Ništa manje, ali i ništa više od toga. Koliko će toga biti distribuirano, šta će se proizvoditi, da li će se težiti ka zadovoljavanju svačijih potreba ili će se možda sve terati u eksport pa neka od dobijenog novca svako zadovoljava svoje potrebe, to je na zajednici da proceni. Dakle, ta priča o tome gde svi rintamo a dobijemo pomalo je za malu decu i služi kao baba roga da se plaše radnici u zemljama tzv. razvijenog (a zapravo opadajućeg) kapitalizma.

Mislim, nemam ništa protiv tebe, nego me iritira što tu frazu viđam svuda i uzima se zdravo za gotovo i u današnjem trenutku...ta kovanica je korišćena u nekom sasvim drugačijem istorijskom trenutku, na prostorima kojima je vladalo polufeudalno uređenje i gde je čak i takav pristup bio korak napred od sedam milja.

Imam i želju i mogućnost ali žena neće :)

How yes no.
To ti probaj,ja sem ove porodice drugu nemam i ne planiram.
Nije sve ni u parama i karijeri. . .

Da ne zaboravim da uzvratim umišljenim programerima i tehno-talibanima na još jedan način...:p

Ceo koncept automatizacije, intenzivnog upliva IT-ja u sve, roboti, samovozeći ovi ili oni, sve to povlači potrebu za mnogo više ljudi koji su obrazovani na IT-orijentisanim smerovima/fakultetima. Mnogo više inženjera, tehničara itd. Međutim, ono što gospoda gube iz vida jeste da što ih je više i što su ta zanimanja popularnija, više će im opadati vrednost. Nekada su diplomci bili carevi, imali maltene zagarantovane poslove do kraja života (ne govorim o Jugi već o zapadu; menjali su poslove, ali ogromne mogućnosti zaposlenja nikada nisu dolazile u pitanje.

Danas moraš da se olešiš neuporedivo više nego nekada da bi bio među kakvom takvom ozbiljno plaćenom radnom snagom, što ti opet niko ne garantuje jer su se i menadžersko-finansijski darkspawn-ovi namnožili pa njihovo potomstvo ima prioritete i akcije koje dobijaju na gotovo, kao i razne visoke položaje. Što je tehnologa više, radiće za manje para. Nekada se po bankama lako zapošljavalo sa Microsoftovim sertifikatom za ogromne plate, danas nema šanse, ko je prošao, prošao je. Isto kao i kada je krenula inflacija Android aplikacija, nema više da se od nogom napisane aplikacije sa ubačenim reklamama zarađuje po stotinak evrića mesečno. U dogledno vreme će daleko lepše, pa i isplativije zanimanje biti fitnes trener nego inženjer, MMW. Zapravo, već je tako u pojedinim strukama, a uskoro će tako biti i u ovim koje su fokusirane na informacione tehnologije...

Vrh Dno